رشد چشمگیر نمادهای بورسی ریلی با ورود ۶۴ همتی سرمایه به صنعت ریلی
با امضای تفاهمنامه سرمایه گذاری ۶۴ همتی دو شرکت ایرانی در صنعت حمل و نقل ریلی، شاهد رشد ارزش سهام نمادهای ریلی بورسی بوده ایم که این روند می تواند طی روزهای آتی نیز ادامه یابد.

با امضای تفاهمنامه سرمایه گذاری ۶۴ همتی دو شرکت ایرانی در صنعت حمل و نقل ریلی، شاهد رشد ارزش سهام نمادهای ریلی بورسی بوده ایم که این روند می تواند طی روزهای آتی نیز ادامه یابد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ریل ایران؛ آخرین روز فرودرین ماه سال ۱۴۰۴ با رویدادی بزرگ برای صنعت حمل و نقل ریلی ایران به پایان رسید که طی آن، دو شرکت آوان ریل و کشت و صنعت پارس افق هشتگرد با اضمای تفاهمنامه ای، در مجموع حدود ۶۴ هزار میلیارد تومان روی حمل و نقل ریلی سرمایه گذاری کردند.
نورالله بیرانوند، معاون تامین سرمایه و اقتصاد حمل و نقل راه آهن با اشاره به تفاهم نامه راه آهن و شرکت قطارهای آوان ریل، گفت: این شرکت آمادگی دارد تا ۷۱۳ میلیون دلار سرمایه گذاری را در بخش مسافری، باری و لکوموتیو صنعت حمل و نقل ریلی انجام دهد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود از آمادگی شرکت کشت و صنعت پارس افق هشتگرد به منظور سرمایه گذاری ارزی ۳۷ میلیون دلاری این شرکت برای تامین و خرید ۶۵۰ دستگاه واگن باری فله بر جدید خبر داد.
راه آهن در مسیر کمک به «سرمایه گذاری برای تولید»
مقام معظم رهبری طبق سنت هر سال، در جریان سخنرانی عیدانه خود، نام سال جاری را سال سرمایه گذاری برای تولید نهادند. حضرت آیت الله خامنه ای همچنین با انتقاد از مانع موجود بر سر راه افزایش تولید در کشور، بارها خواستار شناسایی این گلوگاه های و رفع آنها شده اند.
اما به نظر می رسد راه آهن جمهوری اسلامی ایران در زمره نخستین شرکت های صنعتی فعال در کشور باشد که به دعوت رهبر انقلاب لبیک گفته و نخستین ماه سال را با سرمایه گذاری برای تولید آغاز کرد.
بر اساس داده های مربوط به تفاهمنامه های روز گذشته، هر دو شرکت اقدام به سرمایه گذاری برای خرید و به کارگیری ناوگان (اعم از لکوموتیو و واگن) در بخش باری کرده اند. بیرانوند در خصوص سرمایه گذاری شرکت آوان ریل گفت: «این سرمایه گذاری با هدف خرید ۶۰۰ دستگاه واگن باری مخزن دار از شرکت فولاد درخشان اراک و ۳۰۰ دستگاه مسافری خودکشش دیزلی (DMU) بصورت تامین و تولید مشترک با شرکتهای داخلی (شرکت گروه صنعتی پلور سبز) و واردات بصورت CBU با اولویت تولید کنندگان داخلی از محل منابع خود ایجادی و آورده نقدی سرمایه گذار، با برآورد مجموع مبلغ حجم سرمایه گذاری ۵۸۸ میلیون دلار انجام می شود».
پس تا اینجای کار، شرکت فولاد درخشان اراک موفق به امضای قراردادی بزرگ برای تولید شده که نتیجه آن افزایش اشتغالزایی برای ده ها نفر به منظور تولید واگن های مورد سفارش خواهد بود.
اما در خصوص قرارداد شرکت کشت و صنعت پارس افق هشتگرد نیز باید گفت که این شرکت از جمله بزرگترین تولید کنندگان نهاده های دامی و مواد غذایی اولیه به حساب می آید. وب سایت رسمی شرکت کشت و صنعت پارس افق هشتگرد این واحد تولیدی را اینگونه معرفی کرده است: «کشت و صنعت پارس افق هشتگرد با دو دهه تجربه علمی و عملی در مجموع اراضی ۲۰۰ هکتار که بخشی از آن به تولید محصولات کشاورزی نوین با قوی ترین سیستم های آبیاری اتوماتیک و علمی و ارائه خدمات ( لجستیک پیشرفته، تخلیه و بارگیری بروز و مدرن، نگهداری با بهترین سیستم های مکانیزه در امر غلات و نهادهای کشاورزی و دامی) فعالیت میکند».
اکنون این شرکت تولیدی طی قراردادی به ارزش ۳۷ میلیون دلار، قصد دارد ۶۵۰ واگن فله بر جدید خریداری کرده و به ناوگان ریلی کشور اضافه نماید. هرچند این واگن ها متعلق به شرکت یاد شده بوده و کاربری عمومی نخواهند داشت، اما به هر حال منجر به تقویت ناوگان ریلی کشور و البته رشد تولید خواهد شد.
رشد ارزش سهام نمادهای ریلی در بازار بورس
بازار بورس ایران طی روزهای گذشته با رشد بسیار چشمگیری مواحه شده که ناشی از سیگنال های حاصل از مثبت بودن فضای مذاکرات هسته ای میان ایران و آمریکا بوده است. اما جدا از این رشد شاخص بورس، نمادهای ریلی نیز از روز گذشته با ورود ۶۴ همتی سرمایه به صنعت حمل و نقل ریلی ایران، به روندی صعودی مواجه شدند.
به عنوان مثال، نماد «حاسا» روز ۳۱ فروردین را با رشد ۲.۲۴ درصدی ارزش سهام به پایان رساند.
نماد حریل نیز با رشد ارزش ۱.۴۶ درصدی در آخرین روز فروردین ماه روبرو شد که می تواند نشانه ای از شکل گیری بازار صعودی در بخش حمل و نقل ریلی باشد.
از منظر فاندامنتال، ورود سرمایه حقیقی سرمایه گذاران به سمت شرکت های بورسی، می تواند ارزش سهام را به دلیل تقویت دارایی های آن شرکت افزایش دهد. پیش بینی می شود با ادامه سرمایه گذاری های ریلی از یک سو و ارائه برنامه های بزرگ راه آهن در هر دو حوزه باری و مسافری از جمله توسعه قطارهای گردشگری، رشد ترانزیت بین المللی به ۸ میلیون تن و البته هدفگذاری حمل کل بار به ۵۴ میلیون تن در سال جاری بتواند منجر به جذب سرمایه گذاری از بخش عمومی شود که در این صورت، باید گفت شرکت های ریلی می توانند از منظر فاندامنتال رشد چشمگیری برای سرمایه گذاران بورسی طی سال جاری رقم بزنند.