بازدید سایت : ۱۳۰۲۴۰

از ساخت آنتن های مخابراتی تا طراحی و ساخت یک رام قطار ۳ واگنِ پرسرعت

جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیرنظر شورای عالی انقلاب فرهنگی ، دارای شخصیت مستقل و از لحاظ اداری ، استخدامی و مالی تابع مقرراتی است که در چارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیئت امنای جهاد دانشگاهی می رسد.

از ساخت آنتن های مخابراتی تا طراحی و ساخت یک رام قطار ۳ واگنِ پرسرعت
تین نیوز |

رئیس جهاد دانشگاهی گفت: در حوزه درمان ناباروری بیش از ۴۰ هزار نوزاد در تهران و شعب مختلف رویان به دنیا آمده است و بالغ بر۵۰ درصد بیماران به مراکز جهاددانشگاهی مراجعه می کنند.

به گزارش تین نیوز به نقل از تسنیم، جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیرنظر شورای عالی انقلاب فرهنگی ، دارای شخصیت مستقل و از لحاظ اداری ، استخدامی و مالی تابع مقرراتی است که در چارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیئت امنای جهاد دانشگاهی می رسد.

خبرگزاری تسنیم در آستانه سالگرد تشکیل جهاد دانشگاهی با  "حسن مسلمی نائینی" رئیس سازمان جهاد دانشگاهی  مصاحبه ای انجام داده است که مشروح این مصاحبه را از نظر می گذرانید:

با توجه به اینکه مدت زمان اندکی است که سکان جهاد دانشگاهی را در اختیار گرفته اید، با چه مشکلاتی در سازمان جهاد دانشگاهی روبه رو بودید؟

بنده مدت 7 ماه است که در خدمت دوستان عزیز در جهاددانشگاهی هستم و یکی از مشکلات بزرگ در بدو ورود به جهاد "مشکلات مالی" بود که اقداماتی برای حل این مشکل انجام گرفت و سعی کردیم نظم بهتری ایجاد کرده و یک حساب متمرکز در خود جهاددانشگاهی تعیین کنیم. همچنین نیاز بود، ارتباط بهتری بین اعضای این نهاد شکل گیرد که در همین راستا سفرهای استانی را آغاز کرده و همچنین جلساتی نیز با مدیران سابق این نهاد برگزار کردیم تا از تجربه کاری کسب شده استفاده کنیم.

برای طرح های پژوهشی و فناورانه ای که در جهاددانشگاهی در حال برگزاری است، ناظرهایی انتخاب کردیم که از استادان دانشگاه و متخصصان صنعت هستند تا این طرح های پژوهشی با حضور این ناظران به ثمر بنشیند؛ در حوزه فرهنگی نیز سعی کردیم موضوعات و مأموریت هایی که در اساسنامه برای این نهاد لحاظ شده است، را در دستور کار قرار دهیم.

درزمینه فعالیت های آموزشی نیز در حال بررسی این موضوع در جهاددانشگاهی هستیم که آیا واقعاً به این تعداد مراکز آموزشی نیاز داریم یا اینکه مراکز آموزشی باید به صورت تجمیعی فعالیت خود را ادامه دهند؟ همچنین در رابطه با مراکز علمی و کاربردی سعی کردیم که این مراکز را به سمت آموزش های تخصصی و مهارتی ببریم؛ هیئت امنای این نهاد فعال شده و هر دو ماه یک جلسه هیئت امنا برگزار می شود، درحالی که درگذشته فقط سالانه دو بار جلسه هیئت امنا برگزار می شد. جهاددانشگاهی در حوزه ارتباط با دانشگاه از مقام عالی وزارت علوم تا دانشگاه ها در حال رایزنی برای همکاری های بهتر است.

جهاد دانشگاهی در زمینه علوم انسانی سعی کرده که این حوزه را تقویت کرده و به آن مأموریت های بیشتری داده و بودجه آن نیز افزایش پیدا کند. درگذشته دفتر تخصصی علوم انسانی و هنر یکی بوده است اما امروز به دلیل تمرکز بیشتر بر موضوعات هنری و استفاده از این ظرفیت مهم، در حال جداسازی حوزه هنر از علوم انسانی هستیم!

 تفاوت های جهاد دانشگاهی با دیگر نهادها و ارگان های همتراز خود چیست؟

از ویژگی های دانشمندان و متخصصان جهاددانشگاهی این است که در این نهاد ایمان و علم با یکدیگر درآمیخته شده که نمونه بارز آن را می توان در مرحوم دکتر سعیدکاظمی آشتیانی مشاهده کرد که در بسیاری از موارد با حمایت های بسیار جزئی و کم، توانست کارهای بزرگی را انجام دهد. یکی از ویژگی های مهم جهاددانشگاهی، جوان بودن نیروی های انسانی متخصص در این نهاد است.

تفاوت اصلی جهاددانشگاهی با دانشگاه ها به مأموریت های این نهاد بازمی گردد و سعی شده تا هرجا کاری بر زمین مانده، جهاددانشگاهی ورود کرده و کمک کننده دولت باشد.

 در تعدادی از مراکز زیرمجموعه جهاد دانشگاهی از جمله مرکز ذخایر ژنتیک ایران مشکلات فضای فیزیکی و ... وجود دارد، چقدر برای حل این مشکلات چاره اندیشیده اید؟

موفقیت ها با محدودیت ها ایجاد می شود! و اینجا نیز با محدودیت و مشکلات مواجه هستیم. جهاددانشگاهی یکسری فضاها و مکان هایی دارد که بلااستفاده و کم استفاده است که قرار است تبدیل به احسن شوند؛ در هیئت امنا مصوب شده تا یکسری فضاهای جهاددانشگاهی را به فروش رسانده و مرکز ذخایر ژنتیک ایران را در مجتمع تحقیقاتی شهدای جهاددانشگاهی بسازیم تا همکاران و متخصصان این مرکز در جای جدید مشغول به کار و فعالیت شوند.

 آماری از دستاوردهای جهاد در پژوهشگاه های رویان و ابن سینا ارائه کنید؟

کار جهادیِ همراه با ایمان از مشخصه های پژوهشگاه رویان است و این پژوهشگاه در حال رشد بوده و مراکز تحقیقاتی و تخصصی خود را افزایش می دهد و هم اکنون فرایند تولید 10 محصول در حیطه سلول درمانی، ژن درمانی و مهندسی بافت در پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی آغازشده است.

پس از سه دهه کار پژوهشی در حال حاضر هدف رویان رساندن نتایج پژوهشی به بالین بیمار و استفاده برای درمان است. در این رابطه اخیراً این پژوهشگاه به دنبال ابداع روش هایی برای زندگی بهتر افراد دیابتی است و تلاش دارد با تولید شبه اندام های پانکراسی ترشح کننده انسولین برای سلول درمانی های آتی در دیابت نوع یک و سپس دیابت نوع دو پیشرفته قدم بردارد.

 در حوزه درمان ناباروری، بیش از 40 هزار نوزاد در تهران و شعب مختلف رویان به دنیا آمده است که این موضوع در حوزه جمعیت بسیار مهم است. در کشور بیش از 100 مرکز درمان ناباروری فعالیت دارند که 10 مرکز متعلق به جهاددانشگاهی است، درحالی که بالغ بر50 درصد بیماران به این 10 مرکز جهاددانشگاهی مراجعه می کنند. بسیاری از بیماران خارج از کشور نیز برای مداوای خود به پژوهشگاه رویان مراجعه می کنند و اخیراً رویان به عنوان مرکز درمانی برتر ارائه خدمات گردشگری سلامت بیماران خارجی انتخاب شد. هم اکنون موفقیت درمان های ناباروری در سایر مراکز به طور متوسط 23 درصد است که این آمار در رویان به بیش از 30 درصد می رسد.

پژوهشگاه رویان در حوزه خون بند ناف نیز بسیار موفق عمل کرده و موفق به درمان امراض صعب العلاج شده است. از خون بند ناف نوزادان در درمان 80 نوع بیماری استفاده می شود، این درحالی است که درگذشته یک زباله بیولوژیکی بوده است. ایران بزرگ ترین بانک ذخیره سازی بند ناف در خاورمیانه را دارد و در تلاش هستیم پالایشگاه محصولات زایمانی در کشور را راه اندازی کنیم.

پژوهشگاه ابن سینای جهاددانشگاهی نیز در زمینه درمان ناباروری موفق بوده و در کنار آن در اصلاح نژاد گاو و گوسفند( دام های سبک و سنگین) موفقیت های زیادی داشتیم که اخیراً نیز بر روی اسب و شتر کارهایی انجام شده است و این پژوهشگاه در راستای تحقق تأمین امنیت غذایی کشور که از ارکان های توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جوامع محسوب می شود، طرح به نژادی و تکثیر شتر به عنوان یکی از دام های مقاوم و سازگار با اقلیم ایران را طراحی و اجرا کرد.

موضوع دیگر بحث اصلاح مقدار چربی شیر گاو است، چراکه شیر گاوهای معمولی 3 درصد چربی دارد و برای خامه و بستنی و ... کاربرد دارد ، اما برای تولید کره نیاز است چربی شیر تا 8 درصد افزایش یابد.

اصلاح نژاد دام سبک و سنگین به عنوان یکی از راهبردی ترین کارها در حوزه زیست جانوری با توجه به اقلیم ایران مسئله بسیار مهمی است ، چراکه در اقلیم ایران با خشکی و کمبود آب مواجه هستیم در مناطق مختلف شناسایی شده و اصلاح نژاد بر روی آنها انجام می شود. امروز در مرکز رویان اصفهان از سلول بزهای خارجی برای تولید بز استفاده می شود.

در مرکز ذخایر ملی ژنتیک ایران نیز از یوزپلنگ کوشکی و پیروز نمونه برداری انجام شده که از پوست آن سلول ها دریافت شده و سپس منجمدشده و ژن آنها نگهداری می شود.

دستاوردهای جهاد دانشگاهی در حوزه های مهندسی، کشاورزی و علوم انسانی

در کنار دستاوردهای پزشکی در حوزه های فنی و مهندسی، کشاورزی و علوم انسانی نیز، این نهاد دستاوردهای ارزشمندی دارد. بعد از طراحی و ساخت سیستم رانش اولین قطار ملی متر توسط این نهاد که هم اکنون پس از موفقیت در آزمایش ها  در آستانه ورود به خطوط متروی تهران است؛ طراحی و ساخت یک رام قطار 3 واگنِ پرسرعت در دستور کار جهاددانشگاهی قرارگرفته است، زیرا تجربه جهانی نشان داده است سیستم حمل ونقل ریلی در مقایسه با دیگر سیستم های حمل ونقل از مزایای بیشتری برخوردار است. قطارهای سریع السیر که برای سرعت، کارایی، صرفه جویی در انرژی، امنیت و راحتی طراحی شده اند ازنظر صرفه جویی اقتصادی و برآیند کارایی چند برابر سیستم های دیگر است و به یک امر مهم، ضروری و اجتناب ناپذیر برای جابجایی مسافران تبدیل شده اند.

در حال حاضر در حوزه نفت و گاز و صنایع وابسته پس از طراحی و ساخت نخستین دکل حفاری نفت در خشکی، مته های حفاری چاه های نفت و گاز و  ساخت پیشرفته ترین واحدهای پیش ساخته فرآورش نفت خام با همکاری شرکت ملی نفت توسعه فناوری شکافت هیدرولیکی برای بهبود برداشت از چاه های نفت و گاز در دستور کار قرارگرفته است.

آنتن های مخابراتی مربوط به تلفن همراه BTS از آخرین دستاوردهای جهاد دانشگاهی است.  نمونه آنتن های 4G و G5  با طراحی داخلی توسط کارشناسان این جهاد طراحی و ساخته شده است که در تمامی آزمون های عملکردی موفق بوده است. این دستاورد مورد استقبال اپراتورهای همراه در کشور قرارگرفته و پیش بینی می شود با راه اندازی خط تولید آن بتواند سفارش تعداد قابل توجهی آنتن برای تولید را  به خود اختصاص دهد.

همچنین کشور ما در بحث بذور هیبرید محصولات سبزی و صیفی تا حد زیادی واردکننده است. برهمین اساس در حوزه کشاورزی کسب دانش فنی تولید بذر هیبرید 4 گونه خیار، گوجه فرنگی، فلفل و کاهو در دستور کار قرار گرفت که علاوه بر بی نیاز کردن کشور از واردات این بذور موجب افزایش عملکرد در واحد سطح، افزایش میزان تولید کشور و همچنین افزایش بهره وری مصرف آب شده و زمینه توسعه صادرات این محصولات را فراهم می کند.

در حوزه علوم انسانی نیز انجام موج دوم پیمایش ملی خانواده از طرح های اصلی است. حوزه خانواده و ابعاد مختلف و متعدد آن، به ویژه با توجه به تغییرات مستمر و سریع آن، یکی از حوزه های مطالعاتی مهم و اساسی برای انجام پیمایش ملّی است که موج اول این پیمایش در سال 1394 اجرا شد و هم اکنون موج دوم پیمایش خانواده در حال اجرا است.

در موج دوم به مواردی همچون تمایل به فرزندآوری در خانواده های ایرانی، محدودیت ها و موانع فرزندآوری، تعداد ایده آل فرزند در بین زوج های ایرانی، مشوق های قانون جوانی جمعیت، تجربه سقط جنین در خانواده ها، میزان ناباروری در بین زوج ها، رضایت از زندگی در بین خانواده های ایرانی، میزان احتمال طلاق در بین خانواده ها، نگرش به طلاق، نگرش به ازدواج، عوامل مؤثر بر تأخیر در ازدواج، میزان خشونت در خانواده ها و سبک های فرزندپروری و... در بین خانواده ها پرداخته شده است.

بررسی وضعیت شاخص های توسعه اجتماعی در سطوح شهرستانی ـ استانی در کشور؛ تهیه سند ملی توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی کشور و شناسایی موقعیت ها و مصادیق تعارض منافع و ... از دیگر طرح های این حوزه است.

 تعداد شرکت های دانش بنیان زیرنظر جهاد دانشگاهی چه تعداد است؟

جهاد دانشگاهی 3 پژوهشگاه بزرگ شامل رویان، علوم انسانی و ابن سینا را دارد همچنین 30 پژوهشکده در این نهاد فعالیت دارند که ازجمله آنها پژوهشکده سرطان معتمد است که اقدامات ارزشمندی در زمینه تولید اولین کیت تشخیص کرونا، طراحی و تولید کیت تشخیص نیاز به شیمی درمانی برای اولین بار در کشور و منطقه و غربالگری و درمان سرطان های شایع بانوان انجام می دهد.

تعداد شرکت های دانش بنیانی که مالکیت آنها با جهاددانشگاهی است نزدیک به 37 شرکت است و در 3 پارک البرز، کرمانشاه و پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی بیش از 500 شرکت های دانش بنیان و فناور فعالیت دارند که جهاددانشگاهی از آنها حمایت می کند.

برنامه تحولی جهاد دانشگاهی در چه وضعیتی است؟

بدیهی است باگذشت زمان و برحسب تغییرات محیطی و داخلی، مأموریت سازمان ها دچار تغییر و تحول می شود و اگر سازمان ها خود را با این تحولات و الزامات محیطی منطبق نکنند، از تأثیرگذاری آنها کاسته شده و جایگاه خود را از دست خواهند داد. جهاددانشگاهی نیز اگر به عنوان یکی از ستون های نظام علمی، فناوری، پژوهشی، آموزشی و فرهنگی کشور بخواهد در گام دوم انقلاب اسلامی و براساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب که در طول دهه های گذشته داشته اند، موفق عمل کند، باید با تغییر شرایط و الزامات علمی و فناوری در دنیا و کشور همراه شده و تلاش کند با بهره گیری از یک برنامه تحول مناسب و یکپارچه نقش و جایگاه خویش را مورد بازبینی قرار دهد.

در همین راستا برای تدوین برنامه تحولی از اساتید متخصص این حوزه دعوت کردیم که با همکاری یکدیگر، یک برنامه تحولی خوبی برای جهاددانشگاهی تدوین کنند. برای تدوین این برنامه تحولی، هزینه زیادی صرف خواهد شد و بازدید از اماکن مختلف جهاددانشگاهی در دستور کار قرار دارد. این برنامه طی شش ماه تکمیل خواهد شد که یکماه آن سپری شده است.

یک ماده واحده ای را به هیئت امنا برده و بر روی آن بحث می کنیم و در شوراهای مختلف جهاد بحث و بررسی شده است و در آینده ای نزدیک در هیئت امنا تصویب خواهد شد و تمام دارایی های جهاد ازجمله دارایی های فکری،  فضا و مابقی را قادر خواهیم کرد مولدسازی کرده و با بخش خصوصی شراکت کند و با یکدیگر کارهارا پیش ببریم.

 مهم ترین اولویت های برنامه های شما در جهاد دانشگاهی چیست؟

نخست اینکه باید وضعیت طرح های فناورانه این نهاد درست شود، طرح فناورانه باید کارفرما داشته باشد و این موضوع به همه واحدهای جهاددانشگاهی ابلاغ شده است تا کارفرماها بر این طرح های فناورانه نظارت داشته باشند.

یکی از اولویت های دیگر ما انجام کارهای فرهنگی ازجمله مناظرات دانشجویی است که باید گسترده تر شده و در سطح جامعه پخش شود. سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی در پاسخ به مطالبه مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مبنی بر «نیاز جامعه به ترویج کرسی های آزاداندیشی و برگزاری مناظره های قانونمند توأم با امکان داوری» از سال 1390 اقدام به طراحی و اجرای «مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران» کرده که تاکنون یازده دوره از این مسابقات، با مشارکت دانشجویان و اساتید برگزارشده است و مناظره اساتید و نخبگان گام بعدی سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.