بازدید سایت : ۳۸۰۸۸

توقف فعالیت مرکز تجاری ایران در قطر

نائب رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر از تصمیم قطری ها برای سرمایه گذاری در بندر دیر استان بوشهر خبر داد و اظهار امیدواری کرد که این طرح مانند طرح های پیشین به دلیل بروکراسی پیچیده ایران متوقف نشود.

توقف فعالیت مرکز تجاری ایران در قطر
تین نیوز |

نائب رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر از تصمیم قطری ها برای سرمایه گذاری در بندر دیر استان بوشهر خبر داد و اظهار امیدواری کرد که این طرح مانند طرح های پیشین به دلیل بروکراسی پیچیده ایران متوقف نشود.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، خورشید گزدرازی، نائب رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر  وضعیت تجارت دو کشور را در سال جاری تشریح کرد و گفت: ارزش صادرات استان بوشهر به قطر در پنج ماهه نخست سال ۱۴۰۳ به حدود ۳۷ میلیون دلار رسید و از این میزان حدود ۳۰ میلیون دلار از بندر دَیِر و حدود ۷ میلیون دلار از بندر بوشهر به قطر کالا صادر شده است. صادرات از مبدا بندر بوشهر نسبت به سال گذشته افزایش داشته اما میزان کالایی که از بندر دیر به قطر می رود در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهشی بوده است و این می تواند زنگ خطری برای کاهش صادرات ایران به دلیل چالش های پیش روی صادرکنندگان باشد. 

وی افزود: بیشتر صادرات ایران به قطر از مبدا استان بوشهر و بنادر بوشهر و دیِر صورت می گیرد و بخش کوچکی از صادرات هم هم از مبدا استان هرمزگان انجام می شود اما به طور کلی مبدا ۷۵درصد از کل صادرات ایران به قطر از استان بوشهر صورت می گیرد.  

گزدرازی ادامه داد: مواد معدنی به ویژه مصالح ساختمانی و میوه و تره بار همچنان دو گروه اصلی صادرات ایران را به قطر تشکیل می دهند و علاوه بر اینها صادرات میگوی پرورشی از بوشهر به قطر هم رشد چشمگیری داشته است. حجم میوه های تابستانی که امسال از استان های دیگر به بوشهر و از آنجا به بندر الرُوَیس قطر منتقل شد قابل توجه بود.  

رییس اتاق بازرگانی بوشهر تصریح کرد: هزینه تمام شده تجارت در ایران بالا رفته و این امر قدرت رقابت ایران را در بازار قطر کم می کند، یکی از مسائلی که سبب این افزایش هزینه شده بالا رفتن قیمت حمل است؛ هزینه حمل زمینی و دریایی در حالی افزایش یافته و کالاهایی که از ایران به قطر می رود ارزش دلاری قابل توجهی ندارد، برای حمل بار از بنادر بوشهر و دیر به بندر الرویس قطر ۷ تا ۸ دلار به ازای هر تن کرایه حمل محاسبه می شود، ضمن اینکه ضعف تجهیزات نگهداری در الرویس احتمال آسیب به بار میوه و تره بار را در صورت نیاز به توقف بار افزایش می دهد و گاه این امر سبب می شود کالا به ایران برگشت بخورد. 

وی خاطرنشان کرد: پیامد این مسائل کاهش حاشیه سود صادرات است، این شرایط تاجران ایرانی را با تاجران ترکیه ای مقایسه کنید که گاه هزینه حمل به عنوان یک مشوق صادراتی برای صادرکننده صفر می شود در حالی که در ایران صادرکننده باید همه این هزینه ها را بر مبنای قیمت ارز در بازار آزاد پرداخت کند و پس از آن هم باید ارز حاصل از صادرات را در سامانه نیما عرضه کند و با قیمتی پایین تر از ارز در بازار آزاد در اختیار دولت قرار دهد. چنین محدودیت هایی صادرکنندگان را به فرار از مالیات و گریز از انجام تعهدات ارزی سوق داده است. 

نائب رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر اظهار کرد: این مشکلات در حالی برای صادرکنندگان دست و پاگیر شده که مشکلات سنتی برآمده از نبود امکان تبادلات بانکی همچنان برقرار است و گاه ضررهای هنگفتی را متوجه بازرگانان ایرانی در تجارت با قطر می کند؛ امروز جایگزین شدن تنبیه های صادراتی با مشوق های صادراتی پیشین در کشور ما سبب شده بسیاری از تاجران خوش نام کشور نه فقط تاجران استان بوشهر پرونده های تعزیراتی داشته باشند.  

گزدرازی گفت: هنوز مشکلات مربوط به تعهدات ارزی حل نشده که دولت عوارض صادرات را هم افزایش داده است در حالی که پیش تر صادرات همواره معاف از پرداخت عوارض بود، دولت عوارض صادرات را با هدف جلوگیری از خام فروشی افزایش داده اما به این نکته توجه نداشته که صادرات کالای با ارزش افزوده نیاز به تجهیزات و فناوری هایی دارد که امکان ورود آنها به ایران به دلیل تحریم بودن کشور وجود ندارد. 

وی در ادامه به توقف فعالیت مرکز تجاری ایران در قطر اشاره کرد و توضیح داد: این مرکز در دولت سیزدهم افتتاح شد اما هنوز به مرحله اجرا درنیامده است و امیدواریم این امر در دولت چهاردهم محقق شود؛ دلیل توقف فعالیت مرکز این است که دولت عزم کرد تا علاوه بر سیاستگذاری، در امور اجرایی نیز دخالت داشته باشد و آن را از اختیار بخش خصوصی خارج کند اما به دلیل اینکه این امر توسط دولتی ها اهلیت سنجی نشد و به درستی پیش نرفت اجرایی شدن این پروژه متوقف شد و تاکنون تنها هزینه احداث آن به گردن سازمان توسعه تجارت افتاده است. 

رئیس اتاق بازرگانی بوشهر در ادامه از سرمایه گذاری قطری ها در ایران گفت و اضافه کرد: حدود سه سال پیش قطری ها در ایران در نگهداری دام سبک زنده ای که از استرالیا به استان بوشهر می آوردند سرمایه گذاری کرده بودند تا هم گوشت آن را در بازار ایران عرضه کنند و هم این کالا را به واسطه ایران به کشورهای دیگر صادر کنند اما بروکراسی پیچیده ایران سبب شد که عطای سرمایه گذاری در ایران را به لقای آن ببخشند.

وی یادآور شد: اکنون هم مذاکراتی شده تا بندر دیر به عنوان واسطه ترانزیت کالا از کشورهای اوراسیا به قطر قرار بگیرد و در این بندر سردخانه ای برای ذخیره کالاهای فسادپذیر احداث شود. دلیل انتخاب بندر دیر نزدیکی آن به قطر است این بندر تنها ۱۰۰ مایل با قطر فاصله دارد. امیدواریم این طرح با شکست مواجه نشود و عملیاتی شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.