بازدید سایت : ۸۸۲۸۵

ضرباهنگ پوست اندازی صنایع دریایی کشور

سهم ایران از ساخت کشتی در جهان کمتر از ۰٫۳ درصد است و تنها نیمی از ظرفیت این صنعت استفاده شده است و برای تامین نیاز داخلی ناگزیر از شرکت های چینی و کره ای سفارش داده می شود.

ضرباهنگ پوست اندازی صنایع دریایی کشور
تین نیوز |

چهارشنبه گذشته بود که خبر واگذاری فرآیند ساخت چهار شناور کانتینربر به شرکت ایزوایکو در رسانه ها منعکس شد. براساس گزارش های منتشر شده در نشستی که با حضور علی عبدالعلی زاده، نماینده رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاست های کلی توسعه دریامحور، فرشاد مقیمی، رئیس هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، مهدی اعتصام، رئیس هیئت مدیره مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو)، سلمان ضربی، مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره ایزوایکو و محمدرضا مدرس خیابانی، مدیرعامل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، توافق نامه ای جهت ساخت چهار فروند شناور کانتینربر در مجتمع ایزوایکو به تصویب رسید.

به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصاد سرآمد، براساس گزارش های بین المللی چین ۳۴ درصد، کره جنوبی ۳۵ درصد و ژاپن ۱۳ درصد از بازار سفارشات کشتی سازی دنیا را در اختیار گرفته اند و ترکیه در همسایگی ما چهارمین کشتی ساز دنیا محسوب می شود. اما سهم ایران از ساخت کشتی در جهان کمتر از ۰٫۳ درصد است و تنها نیمی از ظرفیت این صنعت استفاده شده است و برای تامین نیاز داخلی ناگزیر از شرکت های چینی و کره ای سفارش داده می شود. حقیقت این است که ایران به عنوان کشوری که دارای مرزهای آبی گسترده دارد و امکان دسترسی آسان به آب های آزاد را داراست، در صنعت کشتی سازی در هیچ کدام از اتواع شناورها پیشرفت چشمگیری نداشته است. 

در چنین شرایطی و با وجود تحریم های غیرقانونی تحمیل شده در سطوح مختلف علیه صنعت کشتیرانی و کشتی سازی ایران، حالا خبر واگذاری فرآیند ساخت چهار شناور کانتینربر به شرکت ایزوایکو در یک نگاه ساده، می تواند نوید دهنده اراده جدی و هدف گذاری صحیح دولت چهاردهم برای همراستاسازی دستگاه های مختلف در حوزه توسعه اقتصاد دریامحور کشور باشد. شاید با این هم افزایی بتوان تاثیر تحریم های بین المللی علیه اقتصاد کشور را کاهش داد و شاهد رونق و توسعه بیشتر صنعت کشتی سازی و حرکت رو به جلو در توسعه اقتصاد دریامحور باشیم.

در جلسه توافق بزرگ چه گذشت؟

آن طور که مرکز ارتباطات و امور بین الملل ایزوایکو گزارش داده در جلسه ای که با حضور نماینده رئیس جمهور برای هماهنگی اجرای سیاست های کلی توسعه دریا محور برگزار شد، به بررسی راهکارهای همکاری مؤثرتر بین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی برای پیشرفت در صنعت کشتی سازی پرداخته شده است.

در ابتدای این نشست، محمدرضا مدرس خیابانی، مدیرعامل شرکت کشتیرانی ج.ا.ا، گزارشی از برنامه های آینده و چالش های پیش رو ارائه کرد. وی تأکید کرد که استفاده حداکثری از ظرفیت ها و توانمندی های داخلی در ساخت و تعمیر شناورها از اولویت های اصلی این شرکت است.

رئیس هیئت عامل ایدرو نیز با اشاره به اهمیت نقش صنعت در توسعه اقتصاد دریامحور گفت که هدف این سازمان ایجاد همکاری مؤثر بر پایه تعاملات کارشناسی و بهره گیری از ظرفیت های موجود در صنعت کشتی سازی داخلی است. فرشاد مقیمی، ضمن ابراز خرسندی از نگاه مثبت مدیرعامل شرکت کشتیرانی، خواستار اقدام عملی جهت سفارش ساخت از سوی این شرکت به ایزوایکو شد.

ایزوایکو جایگاهی ویژه در عرصه بین المللی کسب کرده است

مدیرعامل ایزوایکو نیز در این نشست ضمن تأکید بر جایگاه کلیدی مجموعه ایزوایکو در صنعت دریایی کشور به نقش حیاتی کارکنان متخصص، تجهیزات مدرن و تجربیات موفق این مجموعه اشاره کرد. وی افزود که ایزوایکو با ساخت سه فروند کشتی کانتینربر اقیانوس پیما با ظرفیت ۲۲۰۰ کانتینر که نخستین نمونه در کشور است، جایگاهی ویژه در عرصه بین المللی کسب کرده است. سلمان ضربی، مدیرعامل ایزوایکو، با تشریح توانمندی ها و زیرساخت های پیشرفته این مجموعه، اعلام کرد که ایزوایکو آمادگی کامل برای پاسخگویی به نیازهای داخلی و همچنین سفارشات بین المللی را دارد. وی تأکید کرد که این شرکت آماده است پروژه های ساخت کشتی های اقیانوس پیما را با بهترین استانداردهای جهانی انجام داده و بار دیگر توانمندی هایش را در این حوزه استراتژیک به نمایش بگذارد. ضربی همچنین این دستاوردها را نتیجه سال ها تلاش هدفمند و سرمایه گذاری در توسعه فناوری توصیف کرد که سبب شده ایزوایکو به یکی از پیشگامان صنعت دریایی در منطقه تبدیل شود.

اختلافات میان ایزوایکو و شرکت کشتیرانی نباید مانع پیشرفت همکاری ها  شود

همچنین نماینده رئیس جمهور نیز بر ضرورت ایجاد تحرک بیشتر در صنعت کشتی سازی تأکید و مسئله تأمین مالی پروژه ها را مهم ارزیابی کرد. علی عبدالعلی زاده پیشنهاد کرد تا با استفاده از ظرفیت صندوق توسعه ملی، سیستم بانکی و صندوق حمایت از صنایع دریایی، مکانیزم مناسبی برای تأمین مالی این پروژه ها طراحی شود. 

وی گفت که اختلافات موجود میان ایزوایکو و شرکت کشتیرانی نباید به عنوان مانعی برای پیشرفت همکاری ها دیده شود. به باور او، این اختلافات باید با راهکاری منصفانه و قانونی حل وفصل شوند.

اهمیت کشتی های کانتینربر برای اقتصاد دریا

بررسی ها نشان می دهد که طی دهه های گذشته یکی از قوی ترین روش های حمل کالا توسط کشتی های کانتینری انجام می شود. این کشتی ها انتقال مقادیر بسیار زیاد محموله را در یک زمان مشخص امکان پذیر کرده اند و تجارت جهانی را به طرز مؤثری تغییر داده اند. کشتی های کانتینری، کشتی های باری هستند که می توانند محموله های مختلف در حجم های متفاوت را جا به جا کنند. در دنیای امروزی، کشتی های کانتینری حدود ۹۰ درصد محموله های غیرفله جهان را حمل می کنند. یکی از اصلی ترین راه های حمل کالاهای آماده در سراسر جهان از طریق کشتی های کانتینری است. این کانتینرها دارای اندازه استاندارد هستند تا به راحتی به انواع حمل و نقل منتقل شوند. هر جسمی را می توان با یک کانتینر حمل کرد.

شروع حمل و نقل کانتینری یکی از قابل توجه ترین پیشرفت ها در صنعت حمل و نقل دریایی است. کشتی های کانتینری، نوعی کشتی باری، انقلابی در شیوه حمل و نقل محموله ها در سراسر جهان ایجاد کرده اند و با ارائه تضمین ایمنی و امنیت محموله های باری حمل شده از این طریق، انقلابی را به وجود آورده اند. برخی از بزرگترین شرکت های حمل و نقل امروزی عمدتاً با محموله های کانتینری سروکار دارند. اولین مدل های کشتی های کانتینری در اوایل دهه ۱۹۵۰ عرضه شدند و عمدتا برای حمل واگن های باری کالا طراحی شدند. با استفاده از سیستم های جرثقیل و سیستم های سطح شیب دار، می توان این واگن های باری را از کشتی ها بارگیری و تخلیه کرد. در طول سال ها، پیشرفت فن آوری روش های نسبتاً عملی تری را امکان پذیر کرده است، اگرچه سیستم های جرثقیل هنوز نقش عمده ای در عملیات بارگیری و تخلیه کانتینرها از انبار کشتی ها دارند. برای محکم کردن کانتینرها در محل خود، از سیستم های تخصصی و جابجایی محموله استفاده می شود.

کشتی های کانتینربر برای حمل انواع محمولات با بسته بندی کانتینر ساخته شده اند، سهولت بارگیری و حمل کانتینرها امتیاز مهمی به حساب می آید. کانتینر محفظه اى است فولادى یا آلومینیومى که جهت حمل محمولات مختلف به شکل استاندارد شده به کار گرفته مى شود. امروزه کانتینر توانسته است هم به جهت سهولت حمل ونقل و هم به جهت محافظت کالا و هم به لحاظ اقتصادى، انقلابى در روش هاى حمل و نقل کالا ایجاد کند. این مزایا به ویژه در حمل یکسره چشمگیرتر است. تعداد زیادی از کشتی ها هستند که قابلیت حمل کانتینر را نیز دارند، اما وقتی از کشتی کانتینربر نام می بریم، منظورمان کشتی هایی است که صرفا به کار حمل کانتینر پرداخته و شکل و ساخت انبارهای آنها به صورت کامل سلول بندی شده باشد. ساختمان این کشتی ها مانند جعبه­ای باز است که کانتینرها در آن به صورت ردیف ها و ستون های منظم چیده می شوند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.