بازدید سایت : ۶۹۳۳۳

سرمایه‌گذاری، راه محتوم مپنا

در ششمین همایش سالانۀ برنامه ریزی استراتژیک گروه مپنا که با حضور مدیرعامل گروه، جمعی از مدیران ارشد، میانی و کارشناسان این حوزه با محوریت «تمرکز استراتژیک در شرایط پساتحریم» برگزار شد، بر ضرورت شناسایی فرصت ها، خلق و مدیریت تقاضا و تولید ثروت در سطح شرکت های گروه مپنا تأکید شد.

سرمایه‌گذاری، راه محتوم مپنا
تین نیوز |
در ششمین همایش سالانۀ برنامه ریزی استراتژیک گروه مپنا که با حضور مدیرعامل گروه، جمعی از مدیران ارشد، میانی و کارشناسان این حوزه با محوریت «تمرکز استراتژیک در شرایط پساتحریم» برگزار شد، بر ضرورت شناسایی فرصت ها، خلق و مدیریت تقاضا و تولید ثروت در سطح شرکت های گروه مپنا تأکید شد.

به گزارش تین نیوز ، در این همایش علیرضا یزدی زاده به موضوع تحولات استراتژیک تأثیرگذار بر مپنا در شرایط پساتحریم پرداخت و استراتژی را تبلور افکار مدیران و کارشناسان ارشدی دانست که در سطح گروه به موضوع مدیریت استراتژی می پردازند.

معاون برنامه ریزی و کنترل راهبردی شرکت مپنا گفت: در دوران تحریم ها که امکان هیچ گونه برنامه ریزی بلندمدتی فراهم نبود، مپنا خود را مجاب کرد که به موضوع استراتژی بپردازد و با به کارگیری یک شرکت آمریکایی، تدوین استراتژی مپنا را مورد توجه قرار داد.

یزدی زاده تاکید کرد: مپنا شرکتی نیست که به صورت موردی و مبتنی بر تصمیمات لحظه ای، مدیریت و اداره شود. در اوج تحریم ها نیز با استراتژی و هوشیاری رفتار کرد، و هم اکنون زمان آن است که بر موضوعات استراتژیک در دوران پساتحریم تمرکز کنیم.

وی دستاوردهای گروه مپنا در شرایط متلاطم تحریم را قابل قبول دانست و تصریح کرد: آن زمان قرار گذاشتیم که در حوزۀ برق، مرجعیت خود را حفظ کنیم که هم اکنون مرجع هستیم. در تدوین استراتژی حوزۀ نفت و گاز قرار ما این بود که رشد سریعی داشته باشیم و هم اکنون در حال تبدیل به یک مرجع در صنعت نفت و گاز هستیم. در حوزۀ ریلی بنای مپنا بر آن بود که توسعۀ سریعی در این حوزه را تجربه کند که این اتفاق افتاد، به گونه ای که قرارداد بزرگ ترین پروژۀ توسعۀ ریلی کشور (راه آهن برقی تهران- مشهد) با مپنا منعقد شد.

یزدی زاده خاطرنشان کرد: برغم همۀ تلاطمات و تصمیمات مقطعی در کشور، مپنا امروز سربلند است و علاوه بر مطالبات چند هزار میلیارد تومانی، از نظر معنوی نیز این افتخار برای مپنا وجود دارد که با همۀ مشکلات، در صنایع راهبردی پرفروغ است.

وی در ادامه به دو استراتژی «بین المللی شدن» و “«توسعۀ کسب و کار» در مپنا پرداخت و با مناسب و خوب توصیف کردن عملکرد مپنا در این دو استراتژی گفت: توجه ویژۀ شرکت های بزرگ دنیا به مپنا نشانۀ تمرکز درستِ مپنا بر استراتژی بین المللی شدن است. در حوزۀ توسعۀ کسب وکار نیز با وجود تمرکز بر حوزه های مهندسی برق، نفت و گاز و ریلی، خوشبختانه در حال تاسیس شرکتی با مشارکت وزارت بهداشت هستیم و امیدواریم مسیر مشابه برق، نفت و گاز و ریلی را طی ۵ سال آینده در بهداشت نیز طی کنیم.

 یزدی زاده، مدل مپنا برای برنامه ریزی استراتژیک را مبتنی بر تحلیل دقیق ماتریس SWOT دانست که بر دو بعد شناختِ تحولات بیرونی و بررسی نقاط ضعف و قوت داخلی شکل می گیرد.

وی فرصت ها و تهدیدهای برآمده از تحولات استراتژیک برای گروه مپنا در حوزه های نیرو، نفت و گاز، حمل و نقل ریلی و مباحث مرتبط با توسعۀ کسب و کار در دوران پساتحریم را به تفصیل برای حاضران برشمرد.

رهبری الهام بخش و مدیریت موثر؛ دو بال استراتژی موفق

پس از پخش مستندی تصویری از برنامه ریزی استراتژیک در شرکت مهندسی و ساخت بویلر و تجهیزات مپنا، عبدالمجید رجبی مدیرعامل این شرکت، اظهار داشت: استراتژی زمانی شکل می گیرد که برخی محدودیت ها و تنگناها وجود داشته باشد. برای پیشبرد استراتژی لازم است رهبری الهام بخش و مدیریت موثر به صورت هماهنگ و همراه با هم فعالیت کنند.

وی گفت: رهبر در سازمان چشم انداز و احساس اهمیت در مورد استراتژی را ایجاد می کند و مدیریت نیز همسویی و نظم لازم را برای اجرای استراتژی فراهم می نماید.

به گفتۀ مهندس رجبی، مباحثی مانند “کاهش شدید قیمت نفت، کاهش نقدینگی کشور، مشکلات سیستم بانکی و ورود رقیبان بین المللی” ازجملۀ عوامل مهم و قابل توجه در برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک بوده است.

مدیرعامل شرکت بویلر و تجهیزات مپنا با ارائۀ آمارهایی گفت: شرکت های بزرگ و بین المللی برای تدوین استراتژی از ابزارهای مختلفی استفاده می کنند و ۷۰ درصد آنها عموماً موفق هستند و ۳۰ درصد ناموفق محسوب می شوند.

وی با اشاره به سیر تطور شرکت بویلر و تجهیزات مپنا از سال ۱۳۷۸ تاکنون و نیز سیر تکاملی رویکرد مدیریت استراتژیک در این شرکت، به تشریحِ مأموریت، چشم انداز، اهداف کلان، نقش استراتژی در افق ۹۴-۹۶ و برنامه های استراتژیک در حال اجرا و دستاوردهای آن در شرکت مپنا بویلر پرداخت.

مهندس رجبی افزود: این شرکت برای کنترل اجرای صحیح استراتژی، از داشبورد مدیریت با نرم افزار Qlik View بهره می برد. برای ارزیابی مدیریت استراتژیک به خودارزیابی به روش SFO می پردازد و در ارزیابی جایزۀ ملی تعالی نیز از رشد مناسبی برخوردار شده است که منبعث از تفکر استراتژیک در میان رهبران و کارکنان این مجموعه است.

رونق اقتصادی و تورم کمتر از ۲۰ درصد در پسابرجام

وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل اسبق بانک مرکزی، سخنران مدعو ششمین همایش سالانۀ برنامه ریزی استراتژیک گروه مپنا بود که شرایط کلان اقتصاد ایران در دوران تحریم و پساتحریم را برای حاضران ترسیم کرد.

طهماسب مظاهری اظهار داشت: برنامه ریزی استراتژیک در گروه مپنا مبحث بسیار ارزشمندی است و اگر مپنا به توفیقاتی دست یافته است، بخشی از آن مدیون دیدگاه استراتژیک رهبران این مجموعه بوده است. برای ادامۀ توفیق مپنا نیز لازم است که همچنان ارتباطی دوطرفه میان مدیریت و پرسنل این سازمان برقرار باشد.

وی با تبیین برخی آمارهای اقتصادی خاطرنشان کرد: رکود اقتصادی در شرایط امروز همچنان ادامه دارد و اقتصاد کشور را رنج می دهد. با وجود آنکه بهبودهایی حاصل شده و رشد اقتصادی از رقم ۵- و ۶- درصد در پایان دولت قبلی به رشد حدود ۵/۰- تا ۱- درصد در شرایط حاضر رسیده اما هنوز شرایط رونق اقتصادی فراهم نشده است. البته این امید وجود دارد که با اجرای برجام و تصمیمات دولت جهت اصلاح سیاست های اقتصادی و توسعۀ ارتباطات بین المللی جدید، شاهد رونق اقتصادی در سال ۱۳۹۵ باشیم.

 مظاهری افزود: خوشبختانه شواهد، مصوبات و اظهارات رئیس جمهور و هیأت وزیران بیانگر آن است که دولت به این جمع بندی رسیده که باید در زمینۀ برون رفت از شرایط رکود، تصمیمات جدیدی بگیرد و شرایط اقتصادی را اصلاح کند تا شاهد رونق اقتصادی باشیم.

وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی، با نقد سیاست های اقتصادی دولت پیشین که به گفتۀ وی «موجب بهره برداری نادرست از همۀ منابع کشور و استفاده از ذخایر بانک مرکزی شد»، تصریح کرد: نتیجۀ آن سیاست ها و هزینه کردن از همۀ منابع بودجه ای نظام بانکی، صندوق ذخیرۀ ارزی و ذخایر بانک مرکزی، از دست رفتن منابع موجود و بدهی ۵۵۰ هزار میلیارد تومانی است که به دولت جدید و اقتصاد کشور به ارث رسید.

مظاهری گفت: شرکت هایی مانند مپنا که از عدم دریافت مطالبات سنگین خود از دولت رنج می برند، تنها با مدیریت خوب و ابتکارات و نوآوری ها و پرسنل توانمند توانسته اند مشکلات اینچنینی را پشت سر بگذارند. این موضوع که مپنا توانسته با وجود مطالبات بسیار به توفیقات فراوانی دست یابد، مایۀ خرسندی است.

رئیس کل اسبق بانک مرکزی گفت: رکود کنونی حاکم بر اقتصاد کشور از همین بدهی ۵۵۰ هزار میلیارد تومانی نشأت می گیرد که حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان آن به شرکت هایی مانند مپنا، حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان به تأمین اجتماعی، حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان بابت اوراق مشارکت و حدود ۱۷۰ هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی مربوط بوده است.

وی افزود: خوشبختانه دولت تصمیم گرفته که بدهی های انباشته را تسویه کند که خبر خوبی است، با این حال با پرداخت بخشی از مطالبات نیز باید منتظر رونق اقتصادی از یک سو و افزایش تورم به میزان ۴ تا ۵ درصد بیش از حد کنونی باشیم، لذا مپنا باید آمادگی لازم برای تورم کمتر از ۲۰ درصد را داشته باشد.

 مظاهری مباحثی مانند ورود شرکت های جدید خارجی، باقی ماندن تحریم های غیرهسته ای، فاینانس و تضمین پرداخت های دولتی و نظام چندنرخی ارز” را موضوعاتی قابل توجه و لازمۀ برنامه ریزی مدّون دانست.

سرمایه گذاری راه محتوم مپناست

سخنران بعدی این همایش، مدیرعامل بخش پروژه های سرمایه گذاری گروه مپنا بود که به تشریح نمای کلی از اقتصاد ایران و فرصت ها و چالش های سرمایه گذاری گروه مپنا پرداخت و اظهار داشت: توافق جامع ایران و ۵+۱ هرچند تأثیرات فوری نخواهد داشت، اما برای رفع فشارهای اقتصادی و استفادۀ ایران از شرایط جدید و رونق اقتصادی، امیدواری های فراوانی ایجاد کرد.

خلیل بهبهانی، سه موضوع سیاست های بانکی و مالی، سیاست های اصلاح نظام یارانه و سیاست های خصوصی سازی را از جمله مشکلات فراروی اقتصاد ایران با وجود رفع تحریم ها دانست و با تشریح نمای کلی اقتصاد ایران از دوران ۸ ساله جنگ تاکنون، به تشریح برخی مشکلات ساختاری در فضای کسب و کار، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی، وام های بی بازده و ناکارآمد، کارکرد اعتبارات غیربانکی و موسسه های مالی و اعتباری پرداخت.

وی آزادسازی دارایی های مسدودشده و بازگشت صادرات نفت ایران را از جمله آثار رفع تحریم ها عنوان و خاطرنشان کرد: با وجود رفع تحریم ها، نحوۀ مدیریت منابع و کمبود شفافیت جزو چالش هایی هستند که مزایای شرایط جدید را با مسائلی مواجه می نمایند.

 بهبهانی خاطرنشان کرد: آزاد شدن دارایی های مسدودشده به تأمین مالی واردات، تجدید ساختار سازمان های دولتی با شرایط مالی نامناسب، بازپرداخت بدهی های دولت، تأمین مالی پروژه های توسعه ای دارای تأخیر و تمرکز بر بازار انرژی می انجامد، اما انتظار می رود که سرمایه گذاری خارجی در ایران چندان زودهنگام نباشد و در دورۀ طولانی تری محقق شود.

مدیرعامل بخش پروژه های سرمایه گذاری گروه با تشریح آمارهای مربوط به عملکرد نیروگاه های حرارتی تصریح کرد: در تبدیل نیروگاه های گازی به سیکل ترکیبی باید تعجیل شود. تاکنون هیچ یک از سرمایه گذاران خارجی به صورت جدی در زمینۀ نیروگاه های حرارتی ایران سرمایه گذاری نکرده اند.

بهبهانی تاکید کرد: با در نظر گرفتنِ وضعیت اقتصادی موجود، لازم به نظر می رسد که مپنا همچنان در زمینۀ خدمات EPC وEP و سرمایه گذاری در صنعت برق به فعالیت های خود ادامه دهد. در زمینۀ حمل و نقل ریلی و نفت و گاز نیز سرمایه گذاری بیشتری را مورد توجه قرار دهد و به توسعۀ سبد محصولات و ورود به کسب و کارهایی مانند سلامت توجه کند، لذا سرمایه گذاری راه محتوم ماست و حتماً این راه را ادامه خواهیم داد.

ضرورتِ شناسایی فرصت ها و تقاضای موجود در بازار

مدیرعامل گروه مپنا، سخنران پایانی ششمین همایش سالانۀ برنامه ریزی استراتژیک بود که تحت عنوان «تمرکز استراتژیک گروه و انتظارات از کسب و کارهای گروه در شرایط پساتحریم» سخن گفت و اظهار داشت: ما در شرایط کاملاً متغیری هستیم و هر روز با پدیده ها و مسائل جدیدی مواجه می شویم، لذا باید بدانیم که یک سازمان هوشمند و توانمند تحت هر شرایطی لازم است خود را حفظ نماید و به سمت تعالی و اهداف عالی حرکت کند.

عباس علی آبادی خاطرنشان کرد: در هر شرایطی می توانیم به موفقیت بیشتر نیل کنیم چرا که عدم موفقیت، نتیجۀ عدم به کارگیری همۀ ظرفیت های خودمان است. اگر فکر کنیم که همۀ ظرفیت های سازمان را در راه تعالی به کار گرفته ایم، نادرست است.

وی تأکید کرد: لازم است سازو کاری فراهم شود که از حداکثر مشارکت کارکنان مپنا در تصمیم سازی ها بهره گرفته شود، همچنین باید ظرفیت های ناشناختۀ گروه شناسایی شود تا یک گام به جلو حرکت کنیم.

مدیرعامل گروه مپنا تصریح کرد: از سازمانی مانند مپنا انتظار می رود که درک درستی از وضعیتی که در آن قرار دارد، داشته باشد. الگوهای استراتژیک ناظر بر آن هستند که فرصت ها و تهدیدات و نقاط قوت و ضعف را بدانیم. لذا لازم است نهادهایی در سازمان به صورت مرتب این تحولات را رصد نمایند تا به درستی برای آنها برنامه ریزی شود.

وی گفت: در شناسایی شرایط درون و برون سیستم باید در جستجوی عواملی باشیم که شاید چندان قابل رویت نباشند، نیاز به ابزارهای مخصوص برای شناسایی داشته باشند یا چندان مشهود نباشند. این عوامل غیرمشهود و به شدت موثر می توانند متغیرهای سیستم را تغییر دهند. به عنوان مثال ما در وضعیتی هستیم که نرخ ارز در سرنوشت مجموعۀ ما به شدت موثر است، اما خودمان تأثیری بر این پارامتر نداریم لذا باید در این زمینه برنامه داشته باشیم و برای آن سیستم تعریف کنیم.

وی با اشاره به تغییرات بهای نفت افزود: بهای جهانی نفت بر کسب و کار ما موثر است، چرا که کاهش قیمت نفت، بر اقتصاد ایران و جهان تاثیرگذار است و توان کارفرما برای پرداخت مطالبات ما را کاهش می دهد. این در حالی است که عمدۀ پیش بینی ها در زمینۀ قیمت نفت نیز نادرست بوده است.

علی آبادی مانیتورینگ مداومِ محیط کسب و کار را بسیار مهم دانست و تصریح کرد: در شرایط جدید، فرصت های جدیدی پدید می آیند. تکنولوژی نیز دائم در حال تغییر است، اما سوال آن است که ما چه میزان از اتفاقاتی را که در حوزۀ تقاضای تکنولوژی رخ می دهد، رصد می کنیم؟ آیا می دانیم که این اتفاقات بعضاً موجب کاهش بازار مپنا خواهد شد؟ آیا می دانیم سازمان هایی موفق هستند که به درستی و با نگاه راهبردی، محیط کسب و کارشان را شناسایی و تحلیل و برنامه ریزی می کنند؟

وی توسعۀ سبد محصول، افزایش ذخایر ارزی، ورود بیشتر به تولید همزمان برق و آب، بهداشت و سلامت، ICT و … را از جمله اقدامات پیش روی مپنا در دوران جدید به منظور کاهش ریسک و پیشبرد اهداف راهبردی این گروه عنوان کرد.

علی آبادی تصریح کرد: ما گروه بزرگی با توانایی های زیاد هستیم. جمعیتی حدود ۱۴ هزار نفر با سطح نخبگی بسیار خوب را در اختیار داریم، ضمن آنکه توانمندی های ما منحصر به نیروی انسانی نیست. با برخورداری از کارخانجات و تجهیزات بسیار خوب، فرصت ها و تجربیات بسیار گرانبهایی در مجموعۀ ما وجود دارد که می توانیم از این منابع در راه تعالی مپنا استفاده کنیم.

وی مپنا را گروهی باثبات دانست و تصریح کرد: چشم انداز پیش روی مپنا روشن است، چراکه از قبل فکر و برنامه ریزی کرده ایم، لذا مپنا می تواند همچنان پایدار و استوار ادامۀ مسیر دهد، تنها لازم است همۀ شرکت های مپنا، فرصت ها و تقاضای موجود در بازار را به درستی شناسایی نمایند، هماهنگ و همسو با استراتژی های گروه فعالیت کنند و به خلق ثروت بپردازند.

 علی آبادی در پایان، خواستار مشارکت حاضران در مباحث مطرح شده در همایش و بیان دیدگاه ها و نظرات آنها شد و به تعدادی از سوالات حاضران نیز پاسخ گفت.

 

 

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
منبع: گروه مپنا
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.