بازدید سایت : ۷۹۱۸۴
ظریف در پایان تور اروپایی خود اعلام کرد

اراده جدی ایران برای حل مساله هسته‌ای

اراده جدی ایران برای حل مساله هسته‌ای
|

تین نیوز | «رم» آخرین مقصد سفر اروپایی وزیر خارجه ایران پیش از آغاز مذاکرات هسته‎ای بود اما ظاهرا معاونان وزیر خارجه همچنان به رایزنی‎های خود با مقامات اروپایی ادامه خواهند داد. در عین حال همزمان با رایزنی‌های وزیر خارجه و معاونانش در اروپا، مایکل مان، سخنگوی نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات هسته‌ای ایران گفت: «گروه 1+5 مصمم است هر چه سریع‌تر به توافقی خوب با ایران دست پیدا کند.» این در شرایطی است که وزیر خارجه ایران نیز پیش از ترک لوکزامبورگ در دیدار با نخست وزیر این کشور تاکید کرد:« از نظر ما مساله هسته‎ای قابل حل است و جمهوری اسلامی ایران برای حل این موضوع اراده جدی دارد.»
 
 «رم» ایستگاه آخر
محمدجواد ظریف دیروز در راس هیاتی بلندپایه در پایان سفر سه روزه‌اش پس از بلژیک و لوکزامبورگ برای دومین بار از زمان انتصابش به‌عنوان وزیر خارجه به ایتالیا رفت و با رئیس سنای این کشور و همتای خود، خانم فدریکا موگرینی دیدار کرد. تقارن این سفر با انتخاب موگرینی، وزیر امور خارجه ایتالیا به‌عنوان رئیس جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا اهمیت این سفر را دو چندان کرده است. به گزارش «ایسنا» ظریف و موگرینی درباره گسترش هرچه بیشتر روابط دوجانبه، مذاکرات هسته‎ای ایران و 1+5، مسائل منطقه‌ای از جمله سوریه و عراق گفت‌وگو کردند. او پس از دیدار و گفت‌وگو با مقامات عالی ایتالیا در رم، به واتیکان رفت و با مقامات آنجا نیز دیدار کرد.

وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه برای سفر به سه کشور اروپایی تهران را ترک کرد، او ابتدا به بلژیک رفت و در آنجا علاوه بر دیدار با مقامات این کشور و همتای بلژیکی‌اش، با کاترین اشتون، سرپرست هیات 1+5 درباره روند مذاکرات هسته‌ای و نشست آتی در نیویورک دیدار و گفت و گو کرد، سپس به لوکزامبورگ رفت و پس از تبادل نظر با مقامات این کشور، صبح روز گذشته به دعوت موگرینی به ایتالیا رفت.
 
  اراده جدی ایران
همچنین ظریف پیش از ترک لوکزامبورگ در دیدار با «اگزاویه بتل»، نخست‌وزیر این کشور کوچک اروپایی، با تشریح دیدگاه‎های ایران نسبت به رسیدن به توافق جامع در مذاکرات هسته‎ای گفت: «از نظر ما مساله هسته‎ای قابل حل است و جمهوری اسلامی ایران برای حل این موضوع اراده جدی دارد.» نخست وزیر لوکزامبورگ نیز در این دیدار تاکید کرد: «ایران نقش مهمی در منطقه دارد و اکنون با روند مذاکرات هسته‎ای امیدواری نسبت به تعامل و گفت و گو و همکاری‎های موثر افزایش یافته است.»

  بازار داغ مذاکرات دوجانبه
البته تحرکات دیپلماتیک ایران در آستانه دور جدید مذاکرات هسته‎ای، به سفر ظریف محدود نمی‎شود؛ زیرا سیدعباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی، معاونان ظریف نیز او را در سفر به بروکسل همراهی کردند. سپس با ادامه سفر ظریف به لوکزامبورگ، عراقچی راهی فرانسه شد و در پاریس علاوه بر دیدار با برخی مقامات این کشور با نماینده فرانسه در 1+5، مذاکرات هسته‎ای دوجانبه‌ای داشت. تخت‌روانچی، معاون اروپا و آمریکای ظریف هم راهی چک شد و مذاکرات دوجانبه‌ای را با مقامات این کشور در پراگ داشت.

همچنین روز گذشته حمید بعیدی‌نژاد، مدیر کل سیاسی وزارت امور خارجه و رئیس تیم کارشناسی مذاکره‌کننده هسته‎ای ایران راهی اروپا شد. به گزارش خبرگزاری مهر، حمید بعیدی‌نژاد در سفر خود که حدود یک هفته به‌طول می‎انجامد به چند کشور اروپایی سفر خواهد داشت. در شرایطی که معاونان وزیر در اروپا مشغول مذاکره هستند، راهی شدن رئیس تیم کارشناسی مذاکره‌کننده هسته‎ای حاکی از آن است که به احتمال زیاد مذاکرات دوجانبه هسته‌ای در اروپا همان‌طور که پیش از این نیز اعلام شده بود ادامه خواهد داشت.

پیش از این اعلام شده بود ایران تا پیش از دور آتی مذاکرات ایران و 1+5 در نیویورک یک دور مذاکرات دوجانبه با همه کشورها خواهد داشت؛ مذاکرات دوجانبه با روسیه و چین در سطح وزرای امور خارجه برگزار شده است و به نظر می‎رسد این مذاکرات در سطح معاونان در اروپا ادامه دارد.

آلمان، بریتانیا و آمریکا کشورهایی هستند که در دور جدید هنوز مذاکرات دوجانبه با ایران نداشته‌اند. از سوی دیگر محمدجواد ظریف پیش از این به خبرگزاری مهر خبر داده بود که ایران و آمریکا نیز احتمالا مذاکرات دوجانبه دیگری در سطح معاونان خواهند داشت. بر همین اساس به نظر می‎رسد علاوه بر بریتانیا، آلمان و فرانسه مذاکره با آمریکا نیز در دستور کار معاونان در سفر به اروپا باشد.

  دستیابی به توافق خوب
دیدار ظریف و اشتون در بروکسل ظاهرا از آنچه انتظارش می‌رفت سازنده‌تر بود. زیرا چند ساعت پس از آن دیدار بود که وزیر امور خارجه ایران گفت: «بعد از ديدار با اشتون به پيشرفت در مذاكرات هسته‌اي خوش‌بين شده‌ام» و دو روز پس از آن نیز مایکل مان، سخنگوی نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات هسته‌ای ایران می‏گوید: «گروه 1+5 مصمم است هر‌چه سریع‌تر به توافقی خوب با ایران دست پیدا کند.»  به گزارش «ایسنا»، مایکل مان، رئیس تیم مذاکره‌کننده 1+5 با ایران، در گفت‌وگو با شبکه پرس‌ تی‌وی درباره گفت‌وگوهای هسته‌ای گفت: «روشن است که ما نتوانستیم تا بیستم ژوئیه به توافق جامع دست پیدا کنیم اما توانستیم برنامه اقدام مشترک را تمدید کنیم.»

مان ادامه داد: «از این رو از طرف ما، یعنی گروه سه کشور اروپایی به علاوه سه کشور غیراروپایی، مصمم هستیم هر چه سریع‌تر که ممکن باشد به توافقی خوب با ایران برسیم.» سخنگوی اشتون تاکید کرد: «ما بر این باوریم این توافق هم برای جهان و هم برای ما و هم برای ایران مهم است.»

  ایتالیا؛ پیشگام توسعه مناسبات با ایران
از دیگر سو باید توجه داشت که دومین سفر وزیر امور خارجه حسن روحانی به ایتالیا نشان از آن دارد که این کشور در میان اعضای اتحادیه اروپا یکی از پیشگامان برای توسعه مناسبات و همکاری‎ها با ایران در دولت یازدهم است. ایتالیا از جمله کشورهایی است که پس از استقرار دولت یازدهم رویکرد مثبت و واقع بینانه در قبال ایران داشته و تحرکات خوبی بین دو کشور در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آغاز شده است. 

همچنین اما بونینو وزیر خارجه پیشین ایتالیا، نخستین وزیر خارجه یک کشور از قاره سبز و نخستین زن دیپلمات اروپایی بود که در آذرماه سال 1392 پس از آغاز به کار دولت تدبیر و امید به تهران آمد و پس از آن بود که وزرای خارجه کشورهای دیگری چون سوئد، بلژیک، لهستان، اسپانیا، یونان، لتونی، اتریش، لوکزامبورگ و فنلاند نیز به ایران آمدند.

در عین حال مرتضی سرمدی، قائم مقام وزیر امور خارجه ایران در دیداری که مرداد ماه امسال با «لوکا جانسانتی» سفیر ایتالیا در جمهوری اسلامی ایران در پایان ماموریتش داشت، گفت: «ایران اهمیت زیادی برای گسترش همه‌جانبه مناسبات با ایتالیا قائل است.» به گزارش «ایرنا»، تمام اینها در شرایطی است که فدریکو موگرینی، وزیر امورخارجه ایتالیا نیز از ماه نوامبر جانشین کاترین اشتون و مسوول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا می‏شود. این دیپلمات 41 ساله همواره در جهت حل مساله هسته‎ای ایران ابراز خوش‌بینی کرده و معتقد است که پس از دستیابی به یک توافق نهایی، اوضاع در منطقه خاورمیانه نیز تغییر خواهد کرد. موگرینی همچنین تاکید دارد که ایران می‎تواند نقشی مثبت در ثبات منطقه خاورمیانه ایفا کند. 
 
 
  تلاش‌ صهیونیست‌ها
به موازات تلاش‎های ایران و طرف غربی برای بهبود روند مذاکرات روز گذشته، وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی طی سخنانی در کنست نسبت به حصول توافق هسته‎ای غرب با ایران اظهار ناامیدی کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، «یوال اشتاینیتز»، طی سخنانی در جلسه توجیهی کمیته روابط خارجی کنست (پارلمان) اسرائیل تاکید کرد: «ایران بابت تعداد سانتریفیوژها با غرب به توافق دست نخواهد یافت و باراک اوباما نیز می‎گوید که توافق بد را نخواهد پذیرفت؛ بنابراین هیچ مصالحه‎ای در زمینه برنامه هسته‎ای ایران صورت نخواهد گرفت.» او افزود: «ایرانی‌ها در مواضع خود تغییری ایجاد نخواهند کرد و اینکه اسرائیل به خواسته‌‌هایش دست یابد، توهم نیست.»
 
  ادعای آسوشیتدپرس
در شرایطی که یوکیا آمانو، مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اخیرا طی سفری که به تهران داشت، ضمن مذاکره با مقامات ایرانی بر سازنده بودن این گفت‌وگوها و ادامه همکاری ایران و آژانس تاکید کرد، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از منابع دیپلماتیک مدعی شد تلاش آژانس برای بررسی برنامه هسته‎ای ایران متوقف شده است. به گزارش خبرگزاری فارس بنابر این گزارش، برخی دیپلمات‌های نزدیک به پرونده هسته‎ای ایران از متوقف شدن تلاش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بررسی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی خبر دادند. این دیپلمات‌ها که به‌دلیل حساسیت موضوع مایل به افشای نام خود نبودند، اعلام کردند که ایران منکر هرگونه تلاش در ساخت جنگ‌افزار هسته‌ای شده است. 

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.