بازدید سایت : ۱۳۰۲۴۰

چرا واردات خودرو دولتی شد؟ / جایگزینی فعالان وارد کننده خودرو با تولیدکنندگان

شرط دریافت ارز واردات خودرو از سوی وزارت صمت به گونه ای تنظیم شده که به نفع برخی شرکت های وابسته به رانت دولتی است.

چرا واردات خودرو دولتی شد؟ / جایگزینی فعالان وارد کننده خودرو با تولیدکنندگان
تین نیوز |

از سال گذشته که واردات خودرو بعد از توقف پنج ساله بار دیگر از سرگرفته شد، معادلات مربوط به حضور فعالان حوزه ورود خارجی ها نیز با تغییراتی همراه بود، به طوری که واردکنندگانی که در دو دهه گذشته، نسبت به واردات خودرو اقدام می کردند، از این حوزه حذف و تولیدکنندگان خودرو جایگزین این شرکت ها شدند.

به گزارش تین نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، شروط دریافت ارز واردات خودرو از سوی وزارت صمت به فعالان این حوزه ابلاغ شد، اما این شروط و  الزامات به  گونه ای تنظیم شده که به نفع برخی شرکت های وابسته به رانت دولتی است.

 مهدی ضیغمی، مدیر طرح واردات خودروی وزارت صمت در نامه ای به تمامی شرکت هایی که تقاضای واردات خودرو دارند، اعلام کرده است که مدارک مورد نیاز را جهت اخذ سهمیه واردات حداکثر تا پایان وقت اداری روز شنبه مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۲۹ ارسال کنند.

در بخش مدارک مورد نیاز برای اخذ سهمیه ارز واردات که در این نامه ذکر شده، بسیاری از سوالات پیرامون چرایی تبدیل خودروسازان بزرگ کشور (چه نیمه دولتی و چه خصوصی ) به واردکنندگان بزرگ را پاسخ می دهد.

نکته اینجا است که از سال گذشته که واردات خودرو بعد از توقف پنج ساله بار دیگر از سرگرفته شد، معادلات مربوط به حضور فعالان حوزه ورود خارجی ها نیز با تغییراتی همراه بود، به طوری که واردکنندگانی که در دو دهه گذشته، نسبت به واردات خودرو اقدام می کردند، از این حوزه حذف و تولیدکنندگان خودرو جایگزین این شرکت ها شدند.

در این میان به نظر می رسد این تغییر معادلات یا به تعبیری، جایگزینی واردکنندگان دولتی به جای بخش خصوصی با فرمان دولت بوده، آن هم با اهداف مشخص؛  یکی از دلایل این موضوع که بارها در اظهارنظرهای مقامات صنعتی کشور نیز شنیده می شود، کنترل منابع ارزی است، به نحوی که به نظر می رسد دولت به دلیل محدودیت های ارزی ناشی از تحریم ها و کمبود منابع ارزی، واردات را به دست نهادهای وابسته به خود سپرده است.

این اقدام به دولت اجازه می دهد تا بهتر بر جریان خروج ارز نظارت  و واردات را اولویت بندی کند. از سوی دیگر، حذف واسطه ها و واردکنندگان مستقل نیز با اهداف مشخص دولت صورت گرفته است؛ به طوری که این ادعا وجود داشت که با کنار گذاشتن واردکنندگان باسابقه و مستقل، می توان قیمت ها را کنترل کرد یا واسطه گری را کاهش داد،  اما در عمل، این اقدام نه تنها موفقیت آمیز نبود، بلکه به ایجاد انحصار دولتی در واردات نیز منجر شده است.

این نکته را نیز باید مدنظر قرار داد که واردکنندگان دولتی معمولاً دسترسی بیشتری به امکانات و کانال های رسمی دارند که در شرایط تحریم می تواند به تسهیل واردات کمک کند، این در حالی است که واردکنندگان مستقل ممکن است با موانع بیشتری مواجه شوند.

در نهایت اینکه دولت با مدیریت عرضه و تقاضا در بازار این استدلال را دارد که حضور مستقیمش در واردات خودرو، به تنظیم بهتر عرضه و تقاضا و جلوگیری از کمبود یا افزایش قیمت ها کمک می کند موضوعی که از سال گذشته تاکنون محقق نشده است.

در عمل اما آنچه رخ داده، تضعیف بخش خصوصی و کاهش انگیزه خصوصی ها برای فعالیت در این حوزه  است و این در شرایطی است که شاهد ایجاد انحصار و رانت دریافت ارز و موضوعات مشابه نیز در این مسیر هستیم.

در هر صورت آنچه مشخص است اگر چه دولتی کردن واردات خودرو می تواند در کوتاه مدت به کنترل منابع ارزی منجر شود، اما در بلندمدت اثرات منفی آن به خصوص بر مصرف کنندگان غیرقابل انکار است.

با این توضیحات نگاهی نیز به مدارکی خواهیم انداخت که سیاستگذار حوزه خودروهای وارداتی برای تخصیص ارز از وارد کنندگان خواسته است که عبارتند از: 

اسناد مربوط به مالکیت دفتر مرکزی تعمیرگاه های مرکزی، لیست نمایندگی های خدمات پس از فروش، ارائه لیست کامل نمایندگی های خدمات پس از فروش به همراه قراردادهای رسمی منعقدشده با هر نمایندگی،  میزان سرمایه گذاری در آموزش کادر خدماتی، ارائه مستندات و برنامه های سرمایه گذاری در آموزش و توانمندسازی کادر خدمات پس از فروش، سوابق واردات از سال ۱۴۰۰ به بعد، ارائه سوابق مربوط به واردات خودرو از سال ۱۴۰۰ به بعد شامل جزئیات مربوط به خودروهای وارد شده و کشور مبداً و در نهایت  برنامه تولید و افزایش عمق ساخت داخل، ارائه برنامه های شرکت در زمینه تولید داخلی و افزایش میزان مشارکت در تولید داخل از جمله این موارد هستند.

آنچه مشخص است اصرار سیاستگذار خودرو به ارائه خدمات پس از فروش در شرایطی است که در این دوسال هیچ ردیف ارزی برای واردات قطعات یدکی در نظر گرفته نشده است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.