بازدید سایت : ۳۸۰۸۸

◄ اهمیت مولد سازی سواحل و جزایر در اقتصاد کشور

اقتصاد دریا پایه که شامل بخش هایی همچون کشتیرانی، حمل و نقل بین اللملی دریایی، صنعت شیلات و آبزی پروری، استخراج منابع انرژی و انرژی های تجدیدپذیر، گردشگری دریایی، ورزش های آبی- ساحلی و بنادر بوده، که این ظرفیت های بی بدیل برای افزایش تولید ناخالص داخلی و تقویت جایگاه کشورها در نظام اقتصاد جهانی محسوب می گردد.

اهمیت مولد سازی سواحل و جزایر در اقتصاد کشور
تین نیوز |

در عصر حا ضر، بهره برداری هدفمند از منابع طبیعی، به ویژه منابع دریایی و مواهب حاصل از قرار گرفتن در مجاورت نوار ساحلی به رکن اساسی توسعه اقتصادی کشورها تبدیل شده است.

قرار گرفتن در سواحل دریاها و دستر سی به شاهراه های حیاتی تجارت جهانی با امکان قابلیت ارایه خدمات مرتبط با این بخش و از همه مهمتر ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاری بخش خصوصی از منابع اصلی و استراتژیک برای رشد اقتصادی محسوب می شوند. اقتصاد دریا پایه که شامل بخش هایی همچون کشتیرانی، حمل و نقل بین اللملی دریایی، صنعت شیلات و آبزی پروری، استخراج منابع انرژی و انرژی های تجدیدپذیر، گردشگری دریایی، ورزش های آبی- ساحلی و بنادر بوده، که این ظرفیت های بی بدیل برای افزایش تولید ناخالص داخلی و تقویت جایگاه کشورها در نظام اقتصاد جهانی محسوب می گردد.

ایران، با بیش از 5800 کیلومتر خطوط ساحلی در جنوب و شمال کشور و برخورداری از موقعیت استراتژیک در خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر، دارای فرصت های منحصر به فردی در این حوزه ها است. اما نکته قابل تامل اینکه در استفاده از مزیت ها، قابلیت ها و فرصت ها سهم بسیار اندکی از جمعیت، صنایع و خدمات دریایی کشور درتولید ناخالص ملی و عدم تمرکز صنایع در سواحل از شاخصه های عدم بهره مندی و عملکرد ناموفق در بهره گیری از مواهب دریا بوده، لذا دستیابی به این فرصت ها نیازمند رویکردی جامع و سیاست گذاری مدونی است که می بایست با توسعه زیرساخت ها و بهره وری در استفاده از منابع و حفظ محیط زیست را همزمان مد نظر قرار دهد. در این راستا، مولدسازی سواحل، به معنای بهره گیری هوشمندانه و پایدار از منابع ساحلی و دریایی، می تواند به عنوان راهبردی کلیدی در تبدیل این ظرفیت ها به پیشران اصلی در رشد اقتصادی ایفای نقش نماید.

نکته حایز اهمیت آن است که مولدسازی سواحل مستلزم اقداماتی نظیر آمایش سرزمینی با هدف شناسایی ظرفیت های مناطق ساحلی و جانمایی دقیق برای انجام اقدامات توسعه ای، تدوین قوانین و ایجاد تسهیلات متناسب با پتانسیل های هر منطقه برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی است. مطمئنا تدوین طرح جامع توسعه دریامحور با ترتیبی که بیان گردید به گونه ای که بر پهنه بندی دقیق دریا، کرانه و پس کرانه مبتنی بر ایجاد زیرساخت های فیزیکی و غیر فیزیکی اصلی، می تواند بهره برداری بهینه از منابع دریایی و پرورش و توانمندی نیروی انسانی متخصص را به همراه داشته باشد. تاکید می گردد برای دستیابی به توسعه پایدار و اثر بخش، حمایت از سرمایه گذاران بومی و داخلی، تقویت همکاری های اقتصادی مشترک بین المللی در پروژه های بزرگ مقیای و دانش بنیان برای گسترش مشارکت های داخلی و خارجی از ضروریات راهبردیاست. این مقاله با هدف بررسی جنبه ها و ارائه راهکارهای علمی و عملی برای بهره برداری بهینه از ظرفیت های دریایی و ساحلی ایران توسط کارگروه تخصصی دریا پایه انجمن علمی کارآفرینی کسب و کارهای نوین ایران تدوین شده است.

فایل کامل مقاله را از اینجا دریافت کنید

دانلود فایل
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.