بازدید سایت : ۵۲۷۶۷
یک کارشناس تجارت خارجی:

تجارت را در کشور به کسانی سپردیم که هیچ قانونی را قبول ندارند

تجارت را در کشور به کسانی سپردیم که هیچ قانونی را قبول ندارند
|

وبلاگ تین نیوز | یک کارشناس تجارت خارجی اظهار کرد: ۶۰ درصد بازار هدف قاچاق تهران است که اگر همین شهر را کنترل کنند، قسمت اعظمی از مشکلات حل می شود.
 
آنوش رحام  در برنامه پایش اظهار کرد: در حال حاضر پدیده قاچاق 25 میلیارد دلار و تقریبا یک سوم حجم تجارت خارجی کشور است. چنین حجمی کم نبوده و نمی شود تصور کرد که در بنادر بزرگ کشور این بندر دیده نشده و در سایه بوده، کالای قاچاق هم دیده نشده ورود پیدا کرده و در بازار توزیع می شود.
 
رحام در ادامه با بیان اینک قاچاق اشتغال بسیار زیادی در کشور ما ایجاد کرد است، گفت: در سالهای اخیر خیلی پیشروتر از دولت توانسته ایجاد اشتغال کرده و درآمد زیادی را برای تمام زنجیره ای که دارد، ایجاد می کند. چون 25 میلیارد دلار حجم تجارتی نیست که توسط یک نفر به دست بیاید.
 
وی ادامه داد:  قاچاق، شغل‌ها، صنایع و تولید کشور را از بین می برد. قاچاق در واقع عوامل اقتصادی دارد ولی تا کنون با آن به شکل امنیتی و انتظامی برخورد می‌شد. در صورتی که قاچاق یک پدیده اقتصادی بوده و تجربه نشان داده اگر با چنین پدیده‌هایی با عوامل غیر اقتصادی برخورد شود، همین اتفاق فعلی را شاهد خواهیم بود.
 
این کارشناس تجارت خارجی تصریح کرد: اساسا واردات بی رویه ای که طی چند سال اخیر در کشور انجام شده باعث شد تا مبادی ورودی کشور انبساطی عمل کرده و حجم زیادی کالا وارد کشور شده و در بازارها بر آن نظارت نمی شود.
 
وی اضافه کرد: همه دنیا به این مسئله پی برده‌اند که قاچاق را تنها نمی‌شود در مرزها پیگیری کرد بلکه باید مبادی مصرف و در حوزه توزیع کنترل شود. سیاست گذاری در قاچاق باید به شکلی برنامه ریزی کند که برای هیچ کسی جذاب نباشد.
 
رحام افزود: در همه جای دنیا برای قاچاق برنامه‌ریزی کرده و این چیزی نیست که فقط در ایران روی دهد. اولا ساختار بازار ما با خیلی از کشورها متفاوت بوده و تا 20 سال گذشته بازارهای مشخصی داشته و وارد کننده و تاجران نیز انگشت شمار بودند.
 
وی همچنین با بیان اینکه طی هشت سال گذشته که یک مقداری دلار سرگردان و حجم نقدینگی بالا در کشور سرگردان شد، بسیاری از مردم به سمت واردات رفتند، اظهار کرد: امروز اگر به بازار سر زده و متوجه می شوید که بسیاری از اصناف خودشان وارد کننده کالا هستند.
 
این کارشناس تجارت خارجی تاکید کرد: در تجارت کشور حاشیه نشین‌هایی داریم که دیده نشده و واردات را به صورت مقطعی انجام می‌دهند. به شرکت‌های بازرگانی که واردات دارند، نمی‌شود گفت قاچاق می کنند چون همه کنترل و نظارت می شود.
 
به گفته وی، قاچاق کالا در بازارها و توسط اصناف به شکل گسترده در حال انجام است و در تمام دنیا گمرک نقش تسهیل کننده تجارت را داشته و اگر بازرسی ها در گمرک از حدی بیشتر شود آن وقت زنجیره تأمین کالا کند می شود.
 
رحام افزود: طبق تحقیقات انجام شده باید بازرسی را انجام داده ولی در مصرف و توزیع باید نظارت ها شدید باشد. کاملا واضح است که اگر این بازرسی‌ها نباشد، اقتصاد در کشور سقوط می‌کند.
 
وی ادامه داد: حجم گسترده‌ای از کالای قاچاق در کشور توزیع شده و همه هم آن را می بینند. وقتی که یک سوم از تجارت کشور را قاچاق به خود اختصاص داده بنابراین یک بحث ملی بوده و نباید سیاست گذاری در قاچاق را تنها به سه سازمان و نهاد مربوط دانست.
 
به اعتقاد این کارشناس تجارت خارجی، مرزها را هرچقدر کنترل کنیم، چندان تأثیر شگرفی نداشته و در حال حاضر سیستم انبارداری در تمام دنیا حساب و کتاب دارد. طرح شبنم فرآیند را کند کرده و کد کالا که قابل رهگیری بود، خوب بود.
 
رحام گفت: اگر خواستار کنترل قاچاق هستیم باید آن را در شبکه عرضه کنترل کنیم. در کشور ترکیه کوچکترین فروشگاه‌ها نیز بعد از خرید فاکتور لازم را ارائه می‌دهند و این یعنی نظارت بر شبکه فروش وجود دارد.
 
وی تاکید کرد: مرزها در شرایطی باید کنترل شوند که اول شبکه عرضه و توزیع کنترل شده باشد. به عنوان نمونه وقتی در سطح شهر زیر ساختمان‌ها انبار است، دیگر چطور باید جلوگیری کرد.
 
این کارشناس تجارت خارجی در ادامه اضافه کرد: در حوزه قاچاق یک سری از سازمان‌ها مثل مخابرات هیچ توجهی به این پدیده نداشته و به آن اهمیتی نمی‌دهند. همچنین به عنوان مثال شرکت پست خودش کالای قاچاق را تولید می‌کند. عدم اهمیت مسئولان نتیجه‌ای به نام قاچاق را در پی‌خواهد داشت.
 
وی افزود: قاچاق اینترنتی در حال حاضر ایجاد شده و خود دولت باید اقدامات لازم را انجام دهد تا بلکه سازمان‌های نظارتی همکاری لازم را جهت مبارزه با کالای قاچاق داشته باشند. چرا برخی از سازمان هایی که خودشان مجوزدهنده ورود کالا هستند، اینقدر بی‌توجه هستند.
 
رحام با بیان اینکه در کشور ما فرهنگ قاچاق میان مردم وجود دارد، گفت: در امارات اولا مردم نسبت به قاچاق حساس هستند، ولی توزیع کننده محال است که کالای خودش را در امارات عرضه کند. قاطعیت در حوزه تجارت بسیار مهم بوده و در قانون اگر اغفالی در توزیع کالا صورت بگیرد باید آن کالا را معدوم کرد.
 
وی ادامه داد: در حوزه قاچاق هیچ فرهنگ‌سازی نشده و مردم نیز حساسیت پیدا نکرده‌اند. معمولا وقتی بناست تا از مشکلی جلوگیری شود، اول فیلترسازی کرده و بعد نسبت به فرهنگ سازی اقدام می کنند.
 
این کارشناس تجارت خارجی تصریح کرد: متأسفانه برخی مواقع برخورد ما در کشور نسبت به توزیع کالای قاچاق و فرهنگ‌سازی وارونه می‌شود. اگر انبارهای کالا مشخص شود بسیاری از مشکلات حل شدنی است. تا مواقعی که نظارت بر انبارها انجام نشود، مشکلات چندان حل نمی‌شود.
 
وی گفت: کالاهای قاچاق معمولا معتبر نبوده و آنهایی هستند که در خطوط تولید مشکل دارند. تجربه نشان داده که مسئولان اگر بخواهند کاری را انجام دهند، آن کار انجام می شود.
 
رحام افزود: بیشترین قاچاق در مناطق مرزی کشور انجام شده و مردم باید نسبت به کالای قاچاق حساس شوند، چون قاچاق مضر بوده و یکی از دلایل شکل گیری قاچاق کالا سخت بودن تجارت است. اتاق های بازرگانی و سازمان ها باید تجارت را آسان کنند.
 
وی با اشاره به اینکه بانک های صاحب قدرت خیلی از شرکت‌های دولتی بوده‌اند که ظرف چند سال گذشته به حوزه اقتصاد ورود پیدا کردند، گفت: در واقع هر وقت که اقتصاد را با عوامل غیراقتصادی کنترل کنند، آن وقت وضعیت خوبی پیش نمی‌آید.
 
رحام ادامه داد: متأسفانه به اسم تحریم یک نفر را اعزام می‌کنیم تا قاچاق بین‌المللی انجام داده و نام آن را دور زدن تحریم می‌گذاریم. بعد یک کالایی را خارج کرده و می‌خواهند با پول آن واردات کنند چون توانایی بالایی در حوزه تجارت دارند، اقدام به قاچاق می‌کنند.
 
به گفته وی، به دلیل اینکه یک سری ارتباطات سیاسی با کشور چین داریم نمی شود، چشممان را روی خیلی از فرآیندهای اشتباهی که در تجارت با این کشور داریم، ببندیم.
 
این کارشناس تجارت خارجی تاکید کرد: باید فضا در گمرک باز شده تا تجار به راحتی بتوانند فعالیت کرده و این سیستم نباید چندان بسته شود. سیستم گمرک کاملا مشخص بوده و تا کالا مجوز نگیرد، امکان ترخیص وجود ندارد.
 
وی ادامه داد: در کشور ما یک سری خلاء‌هایی به نام مناطق آزاد وجود دارد که در نقشه تبدیل به سیاه چاله ای برای محل انبار کالای قاچاق شده‌اند.
 
رحام گفت: تمام تصمیماتی که مسئولان در این چند سال گرفتند، منجر شد تا تجارت را در کشور به کسانی بسپاریم که هیچ قانونی را قبول ندارند. 60 درصد بازار هدف قاچاق تهران است که اگر همین شهر را کنترل کنند، قسمت اعظمی از مشکلات حل می شود.

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.