ریل ایرانی ۵۰درصد ارزانتر از خارجی/راهآهن منتظر تعهد ذوبآهن در ساخت ریل
ارزشافزوده تولید ریل برای شرکت ذوبآهن بسیار بالا است و در شرایط ارزی کنونی نیز هیچ ریل خارجی توان رقابت با محصولات داخلی را نخواهد داشت، بنابراین ضرورت دارد ذوبآهن در ساخت ریل اهتمام ورزد.
ارزشافزوده تولید ریل برای شرکت ذوبآهن بسیار بالا است و در شرایط ارزی کنونی نیز هیچ ریل خارجی توان رقابت با محصولات داخلی را نخواهد داشت، بنابراین ضرورت دارد ذوبآهن در ساخت ریل اهتمام ورزد.
به گزارش تیننیوز به نقل از فارس، قرارداد تولید و تحویل اولین محموله ریل تولید داخل، مهرماه 95 بین شرکت ذوبآهن اصفهان و شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران منعقد شد.
در آن زمان مقرر شد تا پایان همان سال 40 هزار تن ریل از نوع مناسب خطوط فرعی تولید و تحویل راهآهن شود.
از آن تاریخ تاکنون، بنابر اظهار مدیران شرکت راهآهن فقط 25 هزار تن ریل تحویل راهآهن دادهشده است؛ شرکت راهآهن همچنین دراینباره اعلام کرده است تا زمانی که این 40 هزار تن تحویل کامل نشود، قرارداد جدیدی امضا نخواهد شد.
23 اردیبهشتماه 98 بود که رئیس هیات مدیره ذوبآهن مشکلات تجاری را عامل وقفه در نهایی شدن قرارداد تولید و تحویل ریل به شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران دانست و ابراز امیدواری کرد، این مشکل با تعامل بیشتر حل شود.
وی دلیل اجرایی نشدن کامل قرارداد ساخت و تحویل ریل به شرکت راهآهن را نوسان اقتصادی جامعه و مشکلاتی دانست و گفت: احتمالاَ شرکت راهآهن بنا به الزامات دولتی بودن قادر به گذر از این نوسانات نیست.
در این راستا موضوع را از یکی از کارشناسی ساخت ریل و مطلع در این پروژه، پیگیری کردیم.
بهنام جمشیدی در اینباره گفت: شرکت راهآهن بهصورت غیرمستقیم بابت حمل مواد معدنی برای ذوبآهن از این شرکت طلب داشت.، مبلغ این طلب در زمان عقد قرارداد در سال 95 حدود 200 میلیارد تومان بود، در آن زمان مقرر شد ذوبآهن بهجای بخشی از این بدهی خود، ریل تحویل شرکت راهآهن بدهد.
وی ادامه داد: در این راستا مدل مالی آن قرارداد به نحوی شبیه پیشپرداخت بوده و مقرر نشد وجهی بابت ریلها پرداخت شود، بااینحال گذشت زمان و افزایش قیمتها کمی ذوبآهن را به بهانهجویی واداشت.
به گفته جمشیدی شرکت ذوبآهن در موعد مقرر نتوانست استانداردهای لازم را اخذ کند و این مساله با بیش از یک سال تأخیر و در اردیبهشت 97 حاصل شد، از آن تاریخ تاکنون مشخص نیست، چرا ذوبآهن 40 هزار تن ریل را بهصورت کامل تحویل نمیدهد.
این کارشناس حملونقل ریلی درباره توان تولید ریل در ذوبآهن اظهار داشت: این خط تولید بهصورت عملیاتی میتواند بیش از 300 هزار تن ریل در سال تولید کند، یعنی تولید 40 هزار تن در این کارخانه حداکثر دو ماه زمان احتیاج دارد، اما از تاریخ تحویل اولین محموله حدود 10 ماه میگذرد و هنوز تحویل کامل نشده است.
وی در واکنش به اظهارات رئیس هیات مدیره ذوبآهن مبنی بر نوسان اقتصادی و تأثیر شرکت راهآهن از این نوسانات گفت: هیچ مشکل اقتصادی ناشی از نوسانات، در این قرارداد متوجه شرکت راهآهن نیست، زیرا قرار نبود راهآهن وجهی پرداخت کند، شرکت ذوبآهن باید هرچه سریعتر پرونده این قرارداد را ببندد تا راه برای عقد قراردادهای جدید با راهآهن باز شود.
جمشیدی اظهار داشت: ریلی این قرارداد اول، مناسب خطوط فرعی و با سرعت کم هستند درصورتیکه شرکت راهآهن به ریلهای خطوط اصلی نیز نیاز دارد که منطقی نیست در شرایط باز بودن پرونده قرارداد قبلی به ذوبآهن درخواست خرید بدهد.
این کارشناس ریلی ادامه داد: ارزشافزوده تولید ریل برای ذوبآهن بسیار بالا است و در شرایط ارزی کنونی نیز هیچ ریل خارجی توان رقابت با محصولات داخلی را نخواهد داشت.
وی اضافه کرد: تا جایی که اطلاع دارم خرید ریل خارجی حداقل 50 درصد گرانتر از ریل داخلی تولید ذوبآهن تمام میشود، در این شرایط انتظار میرود، شرکت ذوبآهن عملکرد بهتری در مواجهه با مشتریان محصول جدید خود داشته باشد، ضمن آنکه ذوبآهن ازنظر کیفیت، توانسته است بالاترین استانداردهای روز دنیا را بگیرد، این یعنی ایران احتمالا میتواند به باشگاه صادرکنندگان بزرگ ریل در دنیا هم بپیوندد.
بنابراین گزارش پیشازاین هم شبکه کانونهای تفکر ایران با انتشار گزارشی ضمن تاکید بر ضرورت تولید ریل ملی و منفعت 2 میلیارد دلاری قطع واردات آن، به بررسی روند تولید ریل ملی در داخل کشور و بهخصوص قرارداد چهل هزار تنی ریل بین شرکت راهآهن و شرکت ذوبآهن اصفهان در اواخر مهرماه 95 پرداخته بود.
در بخش جمعبندی این گزارش درباره روند اجرای این قرارداد آمده است: بررسیهای کارشناسی نشان میدهد، مسئولیت تأخیر در اجرای موثر قرارداد تولید چهل هزار تن ریل U33 بر عهده شرکت ذوبآهن است؛ زیرا هزینه خرید بهصورت تهاتر با بدهی توسط شرکت راهآهن از پیشپرداخت شده است.
در سال 95 پس از کشوقوسهای فراوان، ذوبآهن اعلام کرد، آماده عقد قرارداد برای تولید ریل است، شرکت راهآهن بهعنوان متولی اصلی ریل و نیازمند جدی این محصول، بلافاصله پیگیری و مجوزهای لازم را اخذ کرد و قرارداد تولید 40 هزار تن ریل U33 که مناسب سرعت پایینتر و حساسیتهای کمتر است، را منعقد کرد.
این قرارداد در تاریخ 25 آبان 95 منعقد شد و مدت اجرای آن پنج ماه بود، یعنی باید عملاً در ابتدای سال 96 کل این 40 هزار تن ریل تحویل راهآهن میشد، اما با حدود یک سال تأخیر، ذوبآهن توانست ریل تأییدشده را تولید کند؛ حجم قرارداد 40 هزار تن با مبلغ کلی 25 میلیون یورو است.
اولین محموله ریل ملی به میزان 500 تن و از نوع U33 که مناسب خطوط فرعی و سرعتهای کمتر از 160 کیلومتر بر ساعت است، در قالب قرارداد 40 هزار تنی ذوبآهن با راهآهن روز 22 خردادماه امسال بارگیری و تحویل شرکت راهآهن شد و بدین ترتیب ایران به جمع کشورهای تولیدکننده ریل راهآهن پیوست، اما پسازآن روند ادامه پروژه تولید کند شد.