توصیه وزیر به محسن هاشمی
شنیدههای تأییدنشده میگوید حکم محمدعلی نجفی، شهردار جدید تهران توسط وزیر کشور امضا شده و او که از دیروز کارش را شروع کرده، میتواند در دفتر کار خود حاضر شود و با پشتگرمی شورایی با رأی بالای مردمی دورهای متفاوت را شروع کند.
شنیدههای تأییدنشده میگوید حکم محمدعلی نجفی، شهردار جدید تهران توسط وزیر کشور امضا شده و او که از دیروز کارش را شروع کرده، میتواند در دفتر کار خود حاضر شود و با پشتگرمی شورایی با رأی بالای مردمی دورهای متفاوت را شروع کند.
به گزارش روزنامه شرق، در همین حال شنیدههای جسته و گریخته دیگر که اعضای شورا تمایلی به اظهارنظر رسمی درباره آن ندارند، حکایت از چیز دیگری دارد. حکایتی که میگوید تأیید حکم شهردارشدن نجفی با موانعی مواجه است. هرچند اعضای شورا همه تلاششان را کردند که برای شهرداری تهران سرپرست انتخاب نکنند تا شهردار منتخب در کمترین زمان ممکن سکان مدیریت شهر را به دست بگیرد.
از چند روز قبل از یکم شهریور و رأی قاطع ٢١تایی شورای پنجم به نجفی، شایعات زیادی درباره انتخاب او و طرح گزینههای جدید یا عدم امضای حکم مطرح شد که در حد همان شایعه بودند و حالا باید دید آیا امروز امضای حکم نجفی روی همه این موارد خط بطلان قطعی میکشد یا خیر.
از چند روز قبل از یکم شهریور و رأی قاطع ٢١تایی شورای پنجم به نجفی، شایعات زیادی درباره انتخاب او و طرح گزینههای جدید یا عدم امضای حکم مطرح شد که در حد همان شایعه بودند و حالا باید دید آیا امروز امضای حکم نجفی روی همه این موارد خط بطلان قطعی میکشد یا خیر.
اعضای شورای پنجم شهر تهران با اعتماد به اینکه حکم شهردار منتخبشان خیلی زود از سوی وزیر کشور امضا میشود، طبق معمول دورههای قبل برای شهرداری تهران سرپرست انتخاب نکردند و محسن هاشمی پس از اعلام ٢١ رأی و انتخاب نجفی این موضوع را مورد تأکید قرار داد. البته رئیس شورای شهر تهران، ری و شمیرانات چهار روز پس از این انتخاب اعلام کرد در صورت نرسیدن حکم شهردار تهران تا فردا (امروز) در جلسه شورا برای شهرداری تهران سرپرست انتخاب خواهد شد.
اما شاید این اظهارنظر هوشنگ خنداندل، معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور درباره برخی حاشیهپردازیهای رسانهها درخصوص صدور حکم شهردار تهران حرف آخری در این زمینه باشد. او دیروز اعلام کرد اقدامات لازم برای صدور حکم شهردار تهران در وزارت کشور انجام شده و منتظر طی سایر تشریفات قانونی هستیم.
او گفته است به محض طی سایر تشریفات قانونی، حکم آقای دکتر نجفی از سوی وزیر کشور امضا خواهد شد. بر اساس خبری که عصر روز گذشته منتشر شد، معاون وزیر کشور با تکذیب برخی خبرسازیهای حاشیهای درخصوص عدم صدور حکم شهردار تهران، اظهار کرد: همه اقدامات و مکاتبات قانونی و اداری لازم برای صدور حکم شهردار تهران، در وزارت کشور انجام شده و به محض طی سایر تشریفات قانونی، حکم آقای نجفی از سوی وزیر کشور امضا خواهد شد.
وی افزود: در روز چهارشنبه اول شهریورماه، بلافاصله پس از انتخاب شهردار تهران در شورای شهر، فورا دستور لازم از سوی آقای دکتر رحمانیفضلی صادر و تشریفات قانونی مرتبط، مطابق مقررات، پیگیری شده است. معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور خاطرنشان کرد: مطابق قانون، حکم انتصاب شهرداران شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر، از سوی وزیر کشور صادر میشود که صدور این احکام با یک روند قانونی و اداری تعریفشده دنبال میشود و حکم شهردار تهران نیز برابر همین روند قانونی صادر خواهد شد.
در همین حال علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران هم در گفتوگو با «شرق» گفت: ما در اولین جلسه رسمی شورای پنجم شهردار را انتخاب و بلافاصله به وزارت کشور معرفی کردیم تا فرایند لازم طی شود و وزیر کشور حکم شهردار را صادر کند، با توجه به مذاکرات انجامشده با وزارت کشور امیدوار هستیم حکم شهردار منتخب زودتر صادر شود.
به هر روی محمدعلی نجفی، شهردار تهران هم که روز گذشته اولین روز کاری را خود در شهرداری تهران با یک جلسه مشترک با اعضا و معاونان شهردار سابق تهران و حضور در محل یک حادثه آتشسوزی شروع کرده بود، درباره برخی از شایعات موجود درباره انتخاب او و امضای حکمش گفت: تا زمانی که حکمم امضا نشود، به شهرداری نمیآیم؛ اما در دفتر خود خارج از شهرداری جلسات و کارها را ادامه خواهم داد. امضای حکم یک فرایند قانونی است که شورا نظر خود را به وزارت کشور ارسال کرده و پس از طیشدن فرایند قانونی، وزیر کشور حکم مربوطه را صادر میکند اما من خبر جدیدی در این زمینه ندارم.
او درباره برخی شایعات که منجر به نگرانی کارکنان شهرداری تهران شده است، گفت: نیامدیم که شهرداری را به هم بریزیم. شایعه کرده بودند ۱۰ گروه در حال برنامهنوشتن برای من بودند! همچنین شایعه کرده بودند ۸۰۰ مدیر بلافاصله در شهرداری مستقر میشوند که صحت نداشت. شایعه کرده بودند که تعداد کارمندان شهرداری را به ۱۵ هزار نفر تقلیل میدهم که آن هم صحت نداشت. همچنین تمام نمایشگاههای برنامهریزیشده از قبل در شهر تهران ادامه پیدا میکند. او تأکید کرده است که فهرستی از اولویتهای کاری را برای شهر تهران تهیه کرده است.
در همین شرایط تا آخرین ساعات روز گذشته اعضای شورای شهر پنجم هم در جلسهای که به منظور بحث و بررسی و صحبت در رابطه با امضای حکم شهردار تهران تشکیل شده بود، حاضر شدند و مشغول بررسی وضعیت بودند. تا آخرین لحظات تنظیم این گزارش از خروجی این جلسه خبری به بیرون درز نکرد اما به نظر میرسد اعضای شورا در حال بررسی حالتهای مختلف موضوع هستند. موضوعی که جزئیات دقیق آن امروز بالاخره نهایی و مشخص میشود.
دیدار محسن هاشمی با وزیر کشور برای امضای حکم شهردار
شب گذشته محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، برای تعیین تکلیف و تسریع امضای حکم شهرداری محمدعلی نجفی، به دیدار رحمانیفضلی وزیر کشور رفت. محمدجواد حقشناس، عضو شورای شهر تهران، در گفتوگو با «شرق» با اعلام این خبر، افزود: «تلاش اعضای شورا این است که بهسرعت تکلیف وضعیت شهرداری تهران را مشخص کنیم؛ چراکه معتقدیم در شرایطی که پس از ١٤ سال ناهماهنگی دولت و شهرداری در تهران، بالاخره با تدبیر صورت گرفته، کسی به سِمت شهردار انتخاب شده است که از ابتدای انقلاب تاکنون، پرونده و عملکرد مشخص و قابل دفاعی دارد. آقای نجفی در همه این سالها در کابینههای رؤسای مختلف جمهور حضور مثمرثمر داشته و انتظار میرود این فرصت ارزشمند با استقبال همه نهادهای مربوطه از مجلس و دولت و دیگر ساختارهای حاکمیتی مواجه شود. بهویژه اینکه شورا از ابتدای انتخاب هفت گزینه برای شهرداری، هماهنگیهای لازم را در این زمینه نیز اتخاذ کرده بود». حقشناس افزود: «به نظر من تأخیر امضای حکم شهردار، موضوعیتی ندارد و بهتر است زودتر تکلیف این موضوع مشخص شود و شورا مجبور نباشد برای شهرداری سرپرست انتخاب کند. بر همین اساس نیز این لحظه (ساعت ٩ شنبهشب) آقای هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، به دیدار وزیر کشور رفته است تا این دغدغهها را با وزیر در میان بگذارد. امیدوار هستیم در دیدار رئیس شورا و وزیر کشور، موضوع امضای حکم شهردار سریعتر نهایی شود». در همین حال محسن هاشمی شب گذشته و پس از دیدار با وزیر کشور در پاسخ به «شرق» اینطور گفت: «ما در حال پیگیری موضوع از چند جا هستیم و روند در مجموع مثبت است، وزیر کشور هم در اینباره به من گفته است: فعلا برای شهرداری سرپرست بگذارید».
شهرهایی که همان روز اول امتحانشان را پس دادند
به غیر از تهران دیگر شهرهای کشور نیز در گیرودار انتخاب شهرداران خود هستند. شورای پنجم در کلانشهرها انتخابهای متفاوتی داشت. برخی از شهرها خیلی زود در مورد شهردارشان به نتیجه رسیدند و بسیاری دیگر دچار تردیدهایی مرزدارانه شدند و هنوز شهردارشان را انتخاب نکردهاند. شهر مشهد که شورایی اصلاحطلب دارد، با گزینههایی متفاوت وارد مرحله انتخاب شهردار شد و در نهایت به گزینه قاسم تقیزادهخامسی رسید. اصلاحطلبی آزمونپسداده و مدیری اجرائی که البته باید دید با شهر مشهد و مشکلات پیچیده و از کنترل خارجشده آن چه خواهد کرد. او که اولین نشست خبری خود را در مدرسه حکیمنظامی که محل تحصیلش بوده، برگزار کرد، گفت: انسان قانونمندی هستم و تا امضای حکم در شهرداری حضور پیدا نمیکنم. او گفت که بنا ندارد از تهران نیرو بیاورد و اتوبوسی عمل کند. او گفته است که با آستان قدس تعامل خواهد داشت و گفته است: «قطعا نه انتظار داریم آنها اموالشان را به ما بدهند و نه آنها انتظار دارند که ما اموالمان را به آنها بدهیم». وی اضافه کرد: «ارتباطم با آیتالله علمالهدی بسیار صمیمی خواهد بود، از سویی با آیتالله علمالهدی ارتباط خانوادگی داشتیم، بعد از اینکه حکم بنده صادر شود، به دیدار ایشان خواهم رفت».
قدرتالله نوروزی هم با ١٠ رأی از ١٣ رأی بهعنوان شهردار جدید اصفهان معرفی شد. اصفهان هشت گزینه قابل بررسی برای شهرداری داشت و نوروزی که پیشازاین فرماندار شهرستان اصفهان بوده، برای این پست انتخاب شد. مرتضی سقائیاننژاد، شهردار سابق قم، با ١٣ رأی مشمول اعتماد اعضای جدید شورای شهر قم و ابقا در مسئولیت خود شد. او قبلا پس از برکناری از شهرداری اصفهان از طرف شورای شهر اصفهان، بلافاصله شهردار قم شد.
شورای شهر ارومیه هم در همان یکم شهریور شهردار خود را انتخاب کردند و علیرضا عصمتپرست بهعنوان شهردار جدید ارومیه معرفی شد. در بندرعباس هم شورای شهر جدید عباس امینیزاده را بهعنوان شهردار جدید این شهر انتخاب کردند. در شهر شیراز هم عبدالحمید معافیان از میان چند گزینه بررسیشده شهردار شد و شورای پنجم شهر شیراز با ۱۳ رأی که رأی اکثریت است، به او اعتماد کردند.شورای شهر بوشهر هم پس از تشکیل جلسه و انتخاب هیئترئیسه خود تصمیم گرفت غلامعلی میگلینژاد در سمت خود بهعنوان شهردار بوشهر ابقا شود.
سرپرست به جای شهردار یعنی...
شورای شهر کرمان درباره انتخاب شهردار خود هنوز به نتیجه نرسیده و سیدمحمد موسوی، معاون حملونقل و ترافیک شهری شهردار سابق کرمان، بهعنوان سرپرست شهرداری کرمان انتخاب شده است. اعضای شورای شهر کرمان گفتهاند طبق قانون برای انتخاب شهردار سه ماه وقت داریم و میخواهیم خوب فکر کنیم. شهر کرج در همسایگی پایتخت با حواشی بسیار و با تأخیر از روز اول کاری خود اصغر نصیری را بهعنوان گزینه نهایی خود برای شهرداری کرج اعلام کرد. گزینههای پیشنهادی برای شهر کرج یعنی علی مقدسزاده، محسن صادق، اصغر نصیری، مصطفی سلیمی و علی نوذرپور هرکدام گزینههای وقتگیری برای بررسی و رایزنی بودند و همین کار شورای شهر اصلاحطلب کرج را سخت کرد؛ اما گویا شورای شهر کرج ملاکهای دیگری برای انتخاب داشت. در ادامه باید منتظر ماند و دید وزارت کشور درباره این انتخابها چه نظری دارد. یکی دیگر از شهرهایی که هنوز نه شهردار دارد و نه سرپرست، اهواز است. برای شهر اهواز هم گزینههای پرحاشیهای مطرح بود که یکی از مهمترین گزینههای پرحاشیه آن که همزمان برای دو شهر نامزد شده بود، روز گذشته از این پیشنهاد انصراف داد. اعضای شورای شهر اهواز قرار بود روز گذشته جلسهای برای انتخاب شهردار داشته باشند؛ اما انصراف این گزینه غیربومی برنامه را تغییر داد و در نتیجه فعلا اهواز هم شهردار ندارد. شورای شهر اردبیل هم قدرت سیفی را به طور موقت بهعنوان سرپرست شهرداری اردبیل انتخاب کردهاند. شورای شهر اردبیل همچنان در میان سه گزینه پیشروی خود در حال بررسی است. به گزارش «شرق»، فرامرز جمشیدپور با شش رأی اعضای شورای اسلامی شهر رشت، بهعنوان سرپرست شهرداری رشت رأی گرفت. او چندی قبل و پس از برکناری شهردار شهر رشت به طور موقت سرپرست شهرداری شهر رشت شد و فعلا قرار است در همین سمت بماند تا شورای شهر رشت درباره انتخاب شهردارشان سر فرصت تصمیم بگیرند. در میان شهرهای بزرگی که هنوز شهردار ندارند و درعینحال انتخاب شهردار برای رسیدن به آرامش این شهر اهمیت زیادی دارد، باید نام شهر تبریز را ببریم. شورای شهر تبریز که با اکثریت اصلاحطلب کار خود را شروع کرده با گزینههایی که رویشان اجماع وجود ندارد، درگیر حواشی شده است. شورایی که شاید به دلیل مشکلات دوره قبلی شورا خیلی زودتر درباره مهرههای مدیریت جدید شهری تصمیم میگرفت، حالا از بسیاری از شهرهای دیگر عقب افتاده است. از میان چهار گزینه برای شهرداری تبریز در همان روز تحلیف صادق نجفی، یکی از نامزدها، انصراف خود را اعلام کرد و تاکنون شهر تبریز بدون شهردار و سرپرست اداره میشود.
در میان شهرهای بزرگ بدون شهردار باید از سنندج هم نام ببریم. شورای شهر سنندج هم به شهردار قبلی این شهر برای ابقا رأی نداد و قرار است روی گزینههای دیگر بررسی ادامه داشته باشد. فعلا هم علیرضا کاظمی، معاون اداری فعلی شهرداری سنندج، بهعنوان سرپرست شهرداری سنندج معرفی شده است.
به گزارش «شرق» شاید یکی از اتفاقات جالب توجه درباره انتخاب شهردار در شهرهای بزرگ عملکرد پر از سؤال شورای جدید شهر گرگان باشد؛ شورایی که نتیجه اعتماد مردم به یک فهرست با شعار حمایت از شهردار شهر گرگان بود، در زمان اعتماد به شهردار، او را کنار میگذارد. گویا شهردار برکنارشده گرگان مقبول مردم این شهر است و حالا این عملکرد اعضای جدید واکنشهای بسیاری را به همراه داشته است. فعلا هم شهر گرگان با سرپرستی مهدی باقری اداره میشود.
فرصتهایی جدید برای زنان در مدیریت شهری
تعداد زنانی که در این دوره مدیریت شهری علاوهبر عضویت، رئیس شوارهای شهر و همچنین شهردار شهرهای بزرگ شدند، بسیار بیشتر شده است. زنانی مانند شیفته بدرآذر در شهر سهند آذربایجانشرقی و مهنا محمدیموحد در شهر اسپکه سیستانوبلوچستان انتخابهای جدید شوراهای شهرشان بودند که بهعنوان شهردار انتخاب شدند. هرچند که سمانه شاددل هم در مدت حدود یک هفته شهردار منطقه دو شهر زنجان بود؛ اما خیلی زود برکنار شد.