بازدید سایت : ۵۶۱۵۹
از وعده احمدی‌ نژاد تا وعده رئیسی؛ پافشاری دو رئیس‌جمهور روی پروژه‌ پر حاشیه؛

هزینه‌ های ساخت مونوریل قم برای کشور چقدر تمام می‌ شود، چند ساله؟

پروژه مونوریل شهر قم بعد از حدود ۱۴ سال قرار است تکمیل شود، پروژه ای که برخی کارشناسان معتقدند توجیح اقتصادی ندارد و کمکی به حمل و نقل عمومی در قم نمی کند، با این وجود در سفر اخیر ابراهیم رئیسی به قم وعده تکمیل این پروژه داده شده است.

هزینه‌ های ساخت مونوریل قم برای کشور چقدر تمام می‌ شود، چند ساله؟
تین نیوز

پروژه مونوریل شهر قم بعد از حدود ۱۴ سال قرار است تکمیل شود، پروژه ای که برخی کارشناسان معتقدند توجیح اقتصادی ندارد و کمکی به حمل و نقل عمومی در قم نمی کند، با این وجود در سفر اخیر ابراهیم رئیسی به قم وعده تکمیل این پروژه داده شده است.

خبر پربازدید امروز را بخوانید:

◄ فروش قسطی تریلی چینی با وام 2 میلیارد و 985 میلیونی و اقساط 60 ماهه + جزئیات

 

به گزارش تین نیوز به نقل از خبرآنلاین، چهارده سال است که ستون های مونوریل در شهر قم بلاتکلیف باقی مانده، پروژه ای که از همان ابتدا با تردیدهای زیاد کلنگ زده شد، قرار بود سبب ساز تسهیل حمل و نقل شهری برای قمی ها شود اما نه خیری به مردم این شهر رساند و نه مدافعان آن توانستند پروژه را تکمیل کنند، میراثی که از دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد با صرف هزینه های هنگفت روی دست شهرداری قم باقی مانده حالا زمزمه های تکمیل آن به گوش می رسد.

مونوریل قم در مسیری ساخته شد که مسافر نداشت

زمانی که محمود احمدی نژاد شهردار تهران بود تمام تلاش خود را کرد تا رویای احداث مونوریل در ایران را به نام خودش و به کام تهرانی ها ثبت کند، پروژه ای که حرف و حدیث های زیادی درباره توجیه اقتصادی و فنی آن وجود داشت، اما عمر شهرداری احمدی نژاد قد نداد و در دوران محمدباقر قالیباف مخالفان این پروژه موفق شدند پایه های مونوریلی که قرار بود از صادقیه تا فرودگاه مهرآباد کشیده شود، را تخریب کنند، با این اقدام پرونده مونوریل تهران برای همیشه بسته شد.

احداث مونوریل در قم از پروژه های دور دوم ریاست جمهوری احمدی نژاد برای این شهر بود، سال ۱۳۸۸ عملیات عمرانی آن شروع شد اما به گزارش همشهری، بعد از گذشت چند سال از کلنگ زنی و سبز شدن ستون های خاکستری آن، اما و اگر های فراوانی پیش روی قرار گرفت و روند ساخت آن را متوقف کرد؛ دلایلی مانند نداشتن صرفه اقتصادی برای شهروندان، هزینه بالای تکمیل و نگهداری، هتک قداست حرم حضرت معصومه (س) و... از جمله دلایلی بود که سبب توقف این پروژه شد و تا ادامه دارد.

زمانی که ساخت مونوریل قم به مرحله اجرا رسید یکی از اولین مخالفت ها با این مد جدید حمل و نقل شهری درباره مسیری بود که برای آن در نظر گرفته شده بود، اول این که مونوریل از مقابل حرم مطهر حضرت معصومه (س) عبور می کرد و دوم این که مسیر عبور آن اصلاً ارتباطی با مسیرهای پرجمعیت تردد شهری نداشت، محسن بهشتی، معاون عمرانی سابق استانداری قم درهمین باره به همشهری گفت بود: «سیستم های حمل نقل عمومی ریلی سیستم های حمل و نقل انبوه بر هستند، مثلاً در تهران اغلب مسیرهایی دارای خط مترو هستند که از گذشته پر تردد بودند، قبل از ایده مونوریل در قم دو خط مترو مصوب شده بود، تصویب مونوریل باعث شد یکی از خطوط مترو حذف شود و خط دیگر نیز تغییر مسیر دهد، پروژه مونوریل جایگزین یکی از خطوط پرجمعیت مترو شده بود و قرار بود مسیری را پوشش بدهد که تقاضای سفر زیادی ندارد، به طوری که حتی اتوبوس رانی هم در این خیابان ها سرویس دهی ندارد و تاکسی های گردشی پاسخگوی نیاز آن منطقه هستند. در سال ۱۳۹۶ هزینه این مسیر (خاکفرج تا مطهری) برای مونوریل ۲۰ هزار تومان برآورد شده بود در حالی که همان سال تاکسی ها با هزار تومان این مسیر را پوشش می دادند.»

دولت و شهرداری؛ کسی هزینه تکمیل پروژه را گردن نمی گرفت

همان طورکه گفته شد طراحی و اجرای این پروژه برای شهر قم اصلاً صرفه اقتصادی نداشت و همین مسئله سبب شد این پروژه با هزینه هایی زیادی که داشت میانه راه متوفق شود، با این وجود حالا یک بار دیگر زمزمه های تکمیل آن به گوش می رسد، تکمیلی که به گفته مدیران شهری به بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

یکی دو سالی هست که تامین این اعتبار میان مدیران شهری و دولت پاس کاری می شود، دولت علی رغم این که می خواهد تکلیف این پروژه مشخص شود اما در تامین هزینه های آن تردید دارد، شهرداری قم هم تلاش می کند مونوریل این شهر را جزو هزینه های ملی قرار دهد تا از زیر تامین بودجه کمرشکن آن رهایی پیدا کند. ۲۹ مهرماه سال گذشته، محسن منصوری، معاون اجرایی رئیس جمهور در جلسه بررسی وضعیت پروژه مونوریل قم اعلام کرد که سرنوشت پروژه مونوریل قم باید در استان بررسی شود، درباره آن نتیجه گیری شود و در مرحله بعد در سطح ملی مورد پیگیری قرار گیرد. او خواستار حمایت مدیران شهری از مونوریل شد و گفت: مدیریت شهری نباید خود را در تکمیل این پروژه کنار بکشد و همکاری دولت و شهرداری در اجرای پروژه متروی قم متقابل بوده که در خصوص مونوریل نیز شهرداری و شورای شهر قم باید خود را مسؤول بدانند و تا زمانی که این امر محقق نشود این پروژه به سرانجام نخواهد رسید. رئیس جمهور با تکمیل آن موافق است؛ اما دولت به تنهایی قادر به تأمین منابع برای تکمیل این پروژه شهری نیست.

اما مدیران شهری قم روی مواضع خود ماندند و تأکید کردند این پروژه یک پروژه ای ملی و دولتی است و برای تکمیل آن به ۱۵ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است که شهرداری امکان تأمین مالی این پروژه را نداشته و نمی توانند سایر پروژه های عمرانی و خدماتی را برای تکمیل این پروژه متوقف کنند و این در حالی است که بودجه یک سال شهرداری ۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است.

ضمن این که امکان جمع آوری این پروژه هم مانند تهران وجود ندارد، درهمین باره قبل تر رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر قم به خبرآنلاین گفته بود: «واقعیت این است که امکان جمع کردن پایه های مونوریل ماننداتفاقی که در صادقیه تهران افتاد وجود ندارد زیرا در تهران پروژه مونوریل در ابتدای راه بود و در قم پیشرفت زیادی داشته به جز پایه هایی که می بینید تجهیزات زیادی خریداری شده که در انبارها هستند.»

از وعده احمدی‌نژاد تا وعده رئیسی؛ پافشاری دو رئیس‌جمهور روی پروژه‌ پر حاشیه/ هزینه‌های ساخت مونوریل قم برای کشور چقدر تمام می‌شود، چند ساله؟

پروژه تکمیل می شود؛ به حساب دولت یا شهرداری؟

با این وجود گویا در سفر اخیر دولت سیزدهم به استان قم بالاخره قرار است با همکاری دولت و شهرداری قم پروژه مونوریل قم تکمیل شود. ابراهیم رئیسی خواسته که اجرای پروژه به شکل فاز به فاز و بر اساس توافق مسئولان دستگاه های مرتبط، از سوی شهرداری قم آغاز شود و دولت نیز در زمینه تامین منابع لازم اجرای پروژه به شهرداری قم کمک خواهد کرد.

درهمین باره محسن محرری رییس شورای اسلامی شهر قم گفته که: «مونوریل قم یک موضوع حاکمیتی است و اراده دولت سیزدهم برای اجرای این طرح نهایی شده و به زودی عملیات تکمیل آن آغاز خواهد شد. طبق ابلاغیه های دولت و سازمان برنامه وبودجه با ادامه طرح مونوریل قم تا پردیسان، خط دوم متروی قم کنار گذاشته می شود و دیگر هیچ اعتبار ملی به آن اختصاص نخواهد یافت.»

با این وجود همچنان مخالفان پروژه مونوریل قم معتقدند تکمیل آن اشتباه است و چیزی جز از دست رفتن سرمایه نیست، بعد از این که اعلام شد شهرداری قم با کمک های دولت قرار است این پروژه را تکمیل کند، ۱۹ دی آنلاین در گزارشی نوشت: «

همزمان با سفر رئیس جمهور به قم عده ای دست به کار شده اند تا بار دیگر شرکت کیسون را به نوایی برسانند و داغ مردم قم را تازه کرده و نمک به زخم آن بپاشند. آقای رئیسی به عنوان رئیس جمهور مردم که قسم یاد کرده است که منافع مردم را بر منافع افراد و شرکت ها ترجیح دهد امروز که مهمان مردم قم است نباید اجازه دهد با حیثیت دولتش عده ای بازی کنند. متأسفانه معاون اجرایی رئیس جمهور و استاندار قم مطالعه جدید را هم کنار گذاشته و با تهدید شهردار و شورای شهر خواستار اجرای مونوریل به هر قیمتی، آن هم با بودجه شهرداری قم شده اند. درحالی که مطالعه های جدید اجرای خط دوم مترو را به صلاح مردم و شهر قم دانسته است.»

حالا باد دید برای تکمیل این پروژه چند میلیارد هزینه می شود و بعد از تکمیل آن چه سودی به حمل و نقل شهر قم می رساند؟

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • محمد

    قول میدم یه بارم قم نرفتین که اینجوری میگین!
    آینده قم از تهران شلوغتر میشه و منو ریل لازم داره چون به دلیل بافت شهری نمیتونن مترو بزنن
    نمی‌سازن میگید چرا نمی‌سازن؟
    میسازن میگید چرا می‌سازید ؟
    چه گروه منافقی هستید شما !!

    • زاپاتا

      خدا از گناهان اونایی که اجازه ی تشویق و تبلیغ و حمایت از هجوم مردم دررابطه با مجوّزِ باد کردن یک شهر کویری بی آب و علفی را دادن که تا امروز هم با تابستانهای حارّه ای اش به جان آب و برق این مملکت افتاده ,ادامه داره

      ضابطه#رابطه
      !!!???
      مسئله این است 🤔😢👃

    • اسپایسی

      شهر کویری؟
      بی آب و علف؟
      باد کردن؟
      داریم از اصفهان حرف میزنیم؟
      با اون حرارت و خشکی و آب بر بودن وحشتناک صنعتهای غیر منطقی و غیر سودده بودن کارخانجات اون برای کشور در عصری که کشورهای پیشرفته دارن صنعت فولاد و فلزات و ... رو به دلیل هزینه و آسیبی که برای منابع طبیعی و انسانی و محیط زیست داره، برون سپاری میکنن؟
      مناطق به قول شما کویری قم از هزاران سال مهد تمدن های مختلف با کشاورزی و باغداری و دامداری و صنعتهای متفاوت و صد البته جاذبه های گردشگری بسیار بوده، موضوعی که در صورتی که یک دهم اصفهان بهش توجه بشه، بسیار برای کشور جذب سرمایه و ارز داره و میتونه جایگاه بین المللی ایران رو بالاتر ببره، حالا هی آب و برق ده ها استان (خوزستان و چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد و شهرستانهایی مثل کاشان و حتی اصفهان و زاینده رود) رو فدای باد کردن بی منطق این استان کنیم تا شهر شاهراهی و پربازده و پر مخاطبی چون قم توسعه پیدا نکنه؟

      دفعه بعد خواستید در مورد باد کردن یک شهر کویری بی آب و علف صحبت کنید، در مورد امارات حرف بزنید نه قم .

  • خاتمی

    چرا عده ای با پیشرفت قم مشکل دارند؟ بیت المال را فدای سیاست میکنند؟ خدا رحم کنه