ابلاغ ضوابط و مقررات مکانیابی سایتهای مجتمعهای قضایی در طرحهای تفصیلی شهرها
ضوابط و مقررات مکانیابی سایتهای مجتمعهای قضایی در طرحهای تفصیلی شهرها در مکاتبه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران به استانداران، ابلاغ شد.
دبیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران طی مکاتبه با استانداران سراسر کشور مصوبه شورا را در موضوع ضوابط و مقررات مکانیابی سایتهای مجتمعهای قضایی در طرحهای تفصیلی شهرها ابلاغ کرد.
در متن این ابلاغ آمده است: در راستای تحقق راهبردها و اهداف برنامه پنجساله ششم جمهوری اسلامی ایران (۱۳۹۶-۱۴۰۰) در خصوص ایجاد فرصت برابر برای دسترسی آحاد مردم به خدمات قضایی از طریق توسعه فضاهای فیزیکی فعالیتهای قضایی قوه قضاییه از جمله دادسراها و دادگاهها در مناطق موردنیاز و با توجه به اهمیت مکانیابی و انتخاب موقعیت درست و استقرار مناسب مجتمعهای قضایی در شهرها، و در پی درخواست شماره ۱/ ۴۰۹۴ / ۹۰۰۰ مورخ ۱۱ مهر ۱۳۹۵ معاونت مالی، پشتیبانی و عمرانی قوه قضاییه و بنا به پیشنهاد معاونت شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی، شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۲۶ مهر ۱۴۰۰ ضوابط و مقررات مکانیابی ساختمانهای مجتمعهای قضایی در طرحهای تفصیلی شهرها را به شرح زیر تصویب کرد:
مکانیابی سایتهای مجتمعهای قضایی با توجه به مصوبه مورخ ۱۰ تیر ۱۳۸۹ شورایعالی شهرسازی و معماری در خصوص تعاریف و مفاهیم کاربریهای شهری و تعیین سرانه آنها، در طرحهای تفصیلی شهرها در دو مرحله و به شرح زیر انجام میشود: مرحله اول: مشخص کردن محدوده و یا محدودههای تعیین فضای مجتمعهای قضایی
۱-در طرحهای تفصیلی شهرهای فاقد مناطق شهرداری، یک محدوده ترجیحا در نواحی دارای بیشترین دسترسی و در شهرهای دارای مناطق شهرداری، در هر یک از مناطق شهرداری، محدودهای تحت عنوان محدوده تعیین فضای مجتمعهای قضایی مشخص شود.
مرحله دوم: شناسایی سایت/ سایتهای مناسب برای استقرار مجتمعهای قضایی
۲- در طرحهای تفصیلی شهرها در محدودههای تعیین فضای مجتمعهای قضایی مشخص شده در مرحله اول، مناسبترین سایت برای استقرار مجتمعهای قضایی بر مبنای معیارهای زیر شناسایی و مشخص شود:
الف. اندازه سایت با رعایت سرانههای تعیینشده در این مصوبه، پاسخگوی نیازهای موجود و آتی بوده و همچنین امکان احداث پارکینگهای مورد نیاز، امکان رعایت عقبنشینی امنیتی و امکان ایجاد ورودی و خروجی مجزا را داشته باشد.
ب. سایت به تاسیسات و زیرساختهای شهری، سیستم حمل و نقل عمومی شهری و پارکینگ عمومی دسترسی مناسبی داشته باشد.
ج. سایت از فضاهای ورزشی، درمانی، آموزشی، فرهنگی، آرامگاهها، جایگاه های سوخت رسانیف نواحی صنعتی و مشاغل مزاحم شهری و مراکز نظامی به اندازه کافی فاصله داشته باشد.
د. سایت در نزدیکی سازمان پزشکی قانونی، سازمان ثبت اسناد و املاک، کلانتری، سازمان ثبت احوال، دفاتر وکلا/کانون وکلا، دفاتر فنی و خدمات رفاهی و اجتماعی واقع شده باشد.
ه. در انتخاب سایت، سازگاری با کاربریهای مجاور، حریم دکلهای فشار قوی، حریم کانالهای فاضلاب روباز، ملاحظات زمینشناختی، لرزهای و زیستمحیطی، ملاحظات پدافند غیرعامل و ملاحظات امنیتی رعایت شود.
و. وضعیت سایت از نظر مالکیت، سند ملکی و استفاده کنونی از سایت در نظر گرفته شود.
تبصره: چنانچه در برخی از شهرهای دارای مناطق شهرداری امکان احداث یک مجتمع قضایی در هریک از مناطق شهرداری میسر نباشد، میتوان برای دو منطقه شهرداری مجاور، با رعایت سرانهها و سایر معیارهای این مصوبه، یک مجتمع قضایی در نظر گرفت.
۳. سهم سرانه مساحت مجتمعهای قضایی به عنوان درصدی از کاربری اداری-انتظامی در طرحهای تفصیلی شهرها به شرح جدول زیر تعیین میشود:
طبقهبندی شهرها- درصد مساحت کاربری اداری- انتظامی اختصاص یافته به مجتمعهای قضایی
شهرهای مراکز استان | بین 3 تا 5/4 درصد |
شهرهای مراکز شهرستان | بین 5/2 تا 8/4 درصد |
سایر شهرها | بین 1 تا 5/1 درصد |
بدیهی است در تعیین میزان زمین موردنیاز برای مجتمعهای قضایی در این طرحها، کاربریهای قضایی موجود از این سرانهها کسر میشود.
تبصره ۱: این سرانه شامل فعالیتهای قضایی قوه قضاییه است و فعالیتهای اداری این قوه را شامل نمیشود. بنابراین این میزان فضا از سرجمع فضای اداری-انتظامی در نظر گرفته شده برای این طرحها کسر شده و فضای باقیمانده به سایر کاربریهای اداری-انتظامی تخصیص داده میشود.
تبصره ۲: در این مصوبه مقصود از مجتمع قضایی بدین شرح است: مجتمعهای قضایی از چند دادسرا و چند دادگاه تشکیل یافتهاند که در یک سایت قضایی در کنار هم (در چند ساختمان مجزا) و یا در یک ساختمان طبقاتی مستقر شده باشند.
مقرر شده قوه قضاییه مجتمعهای قضایی که تاکنون احداث شده و از مکانیابی مناسب برخودار نیستند بر اساس ضوابط این مصوبه مورد بررسی و انطباق قرار داده و با اولویت نسبت به اصلاح، تغییر و جابهجایی آن اقدام کند.