اتوبوس های برقی؛ یکی از ارکان کلیدی حمل و نقل عمومی اراک با هدف کنترل آلودگی هوا
بخش حمل و نقل به عنوان یکی از منابع اصلی انتشار گازهای گلخانه ای و آلودگی هوا، نیاز به تغییرات اساسی دارد و در این زمینه، اتوبوس های برقی با ارایه راه حلی پایدار و مؤثر، به یکی از ارکان کلیدی حمل و نقل عمومی مدرن تبدیل شده است.
بخش حمل و نقل به عنوان یکی از منابع اصلی انتشار گازهای گلخانه ای و آلودگی هوا، نیاز به تغییرات اساسی دارد و در این زمینه، اتوبوس های برقی با ارایه راه حلی پایدار و مؤثر، به یکی از ارکان کلیدی حمل و نقل عمومی مدرن تبدیل شده است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، در دنیای امروز، با توجه به رشد سریع جمعیت و افزایش تقاضا برای حمل و نقل عمومی، چالش های قابل توجهی در زمینه آلودگی محیط زیست و مدیریت ترافیک به وجود آمده و استفاده از اتوبوس های برقی به عنوان یک راه حل مبتکرانه در این زمینه، جایگزینی کارآمد و پایدار برای اتوبوس های دیزلی و دیگر وسایل نقلیه سنتی به شمار می روند.
این اتوبوس ها با استفاده از انرژی الکترونیکی به جای سوخت های فسیلی از جمله گازوئیل، به طور چشمگیری می توانند در کاهش آلودگی هوا و گازهای گلخانه ای کمک کنند.
در یک شهر صنعتی مثل اراک، که دورتادور آن را واحدهای صنعتی محاصره کرده اند و برخی از آنها از جمله نیروگاه شازند از آلایندگی به نسبت زیادی برخوردار است، جایگزین اتوبوس های برقی به جای اتوبوس های دیزلی در ناوگان حمل و نقل اتوبوسرانی می تواند تاثیر بسیار مناسبی در کاهش آلودگی این شهر داشته باشد.
اتوبوس های برقی به وسایل نقلیه ای اطلاق می شود که از انرژی الکتریکی برای حرکت استفاده می کنند. این اتوبوس ها معمولاً به باتری های بزرگ و پیشرفته مجهز هستند که می توانند مسافت های زیادی را طی کنند و با توجه به رشد سریع فناوری های باتری و سیستم های الکتریکی، این وسایل نه تنها به لحاظ فنی پیشرفته تر می شوند، بلکه هزینه های عملیاتی آن ها نیز به شدت کاهش یافته است.
مزیت های اتوبوس های برقی از نگاه یک کارشناس
دانش آموخته توسعه و عمران شهری و استاد دانشگاه، کاهش آلاینده ها و گازهای گلخانه ای را یکی از اصلی ترین و مهمترین مزیت های اتوبوس های برقی دانست و گفت: با حذف سوخت های فسیلی از چرخه حمل و نقل عمومی، این اتوبوس ها به طور چشمگیری از میزان دی اکسید کربن و دیگر آلاینده های محیطی می کاهند و به بهبود کیفیت هوای شهرها کمک می کنند.
«حسین فلاحتی» افزود: از طرفی اتوبوس های برقی به دلیل کارکرد بی صدا، به کاهش آلودگی صوتی در شهرها کمک می کنند که این ویژگی به ویژه در مناطق مسکونی و پرتردد بسیار حائز اهمیت است.
وی بیان کرد: همچنین هزینه های عملیاتی اتوبوس های برقی معمولاً کمتر از اتوبوس های دیزلی یا بنزینی است و مصرف انرژی این اتوبوس ها به مراتب پایین تر است و هزینه های نگهداری آن ها هم به دلیل کمتر بودن قطعات متحرک، کاهش می یابد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: با کاهش آلودگی هوا و صدا، اتوبوس های برقی به بهبود سلامت عمومی کمک می کنند و هوای پاک تر و محیطی ساکت تر برای ساکنین دارند و در بهبود کیفیت زندگی نقش موثری دارند.
فلاحتی بیان کرد: افزایش کیفیت خدمات با به کارگیری اتوبوس های برقی می تواند استفاده از حمل و نقل عمومی را افزایش دهد و به کاهش ترافیک و ازدحام در شهرها کمک کند.
وی افزود: اتوبوس های برقی معمولاً از فناوری های هوشمند مانند سیستم های مدیریت ناوگان، GPS و اپلیکیشن های موبایلی بهره می برند که تجربه سفر را بهتر و راحت تر می کند.
این استان دانشگاه بیان کرد: با وجود مزایای فراوان، پذیرش گسترده اتوبوس های برقی با چالش هایی نیز همراه است که یکی از این چالش ها هزینه های اولیه بالای خرید و تأسیس زیرساخت ها مانند ایستگاه های شارژ است و همچنین، نگرانی هایی در مورد محدوده حرکتی (مسافت قابل طی با یک بار شارژ) و زمان لازم برای شارژ باتری ها نیز وجود دارد.
استفاده از اتوبوس های برقی برنامه اولویت دار شهر اراک
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک نیز گفت: اتوبوس های برقی به عنوان یکی از راهکارهای موثر برای کاهش آلودگی هوا و بهبود کیفیت زندگی در شهرهای بزرگ شناخته می شوند که ما در شورای شهر خرید این اتوبوس ها را در برنامه های شهرداری گنجاندیم و تا امروز پیشرفت خوبی هم داشته است.
«عباس خسروانی» افزود: آنچه شورای اسلامی و شهرداری اراک را به سمت خرید این اتوبوس ها سوق داد، مزایای آنها است که بسیار متناسب با شهر اراک می باشد و مهمترین مزیت آن کمک به محیط زیست است.
وی ادامه داد: مهمترین مزیت اتوبوس های برقی کاهش آلودگی هوا و کاهش گازهای گلخانه ای است. از آنجا که اتوبوس های برقی هیچ گونه آلاینده ای مانند مونوکسید کربن، دی اکسید نیتروژن و ذرات معلق و گازهای گلخانه ای تولید نمی کنند به طور مستقیم به کاهش آلودگی هوا و حتی کاهش آلودگی صوتی کمک می کنند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اراک بیان کرد: به لحاظ اقتصادی نیز این اتوبوس ها صرفه اقتصادی دارد، چون هزینه های عملیاتی اتوبوس از جمله هزینه های سوخت و تعمیر و نگهداری اتوبوس های برقی به مراتب کمتر از اتوبوس های دیزلی است و طول عمر باتری های اتوبوس های برقی به طور قابل توجهی افزایش یافته است و هزینه های تعویض باتری نیز کاهش یافته است.
خسروانی ادامه داد: معتقدم اتوبوس های برقی به بهبود کیفیت زندگی شهروندان و افزایش سلامت آن ها کمک می کند و حتی با تمایل یافتن مردم به استفاده از این اتوبوس ها می توان به کاهش ترافیک در شهر اراک امیدوار بود.
وی اضافه کرد: اتوبوس های برقی یک راه حل پایدار و کارآمد برای کاهش آلودگی هوا و بهبود کیفیت زندگی در اراک هستند و با توجه به مزایای متعدد این نوع اتوبوس ها، سرمایه گذاری در توسعه ناوگان اتوبوس های برقی می تواند به عنوان یک سرمایه گذاری بلندمدت و سودآور برای این شهر محسوب شود.
سخنگوی شورای اسلامی کلانشهر اراک اظهار کرد: شورای اسلامی و شهرداری اراک این اتوبوس ها را از محل عوارض آلایندگی خرید کرده اند و هر چه این عوارض منظم تر و دقیق تر به حساب شهرداری واریز شود اتوبوس های برقی بیشتری به ناوگان حمل و نقل اتوبوسرانی اراک اضافه می شود.
۱۵ دستگاه اتوبوس برقی جدید به ناوگان حمل و نقل عمومی اراک اضافه شد
شهردار اراک گفت: ۱۵ دستگاه اتوبوس برقی جدید به تازگی به ناوگان حمل و نقل عمومی کلانشهر اراک اضافه شده و پنج دستگاه دیگر نیز خریداری شده که به زودی وارد اراک می شوند.
«علیرضا محمودی» افزود: اراک جزو شهرهای پیشگام در برقی سازی ناوگان حمل و نقل عمومی است و سال گذشته نیز۱۰ دستگاه اتوبوس برقی برای اراک خریداری شد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه اراک یکی از هشت کلانشهر آلوده کشور است، کاهش آلاینده ها در بخش های مختلف از جمله برقی کردن ناوگان حمل و نقل عمومی و توسعه فضای سبز، با جدیت دنبال می شود.
شهردار اراک اظهار کرد: اراک باید پیشروترین شهر در سطح ایران باشد، این شعار تبلیغاتی نیست و اگر به تاریخ شهر مراجعه شود، این مهم مشخص می شود.
محمودی گفت: ارزش هر اتوبوس برقی خریداری شده در اراک بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال است و انتظار است مردم در نگهداری از آنها تلاش کنند.
کلام آخر:
با توجه به تحولات سریع در فناوری و نیاز به راه حل های پایدار در حمل و نقل، اتوبوس های برقی به عنوان یک گزینه هوشمند و زیست محیطی در زمینه حمل و نقل عمومی معرفی می شوند. این گزارش به بررسی عمیق تر این مزیت ها و چالش ها پرداخته و به ارائه راهکارهایی برای بهبود و گسترش استفاده از اتوبوس های برقی در حمل و نقل عمومی پرداخت. در نهایت، می توان گفت که با تکیه بر فناوری های نوین و تدابیر مدیریتی مناسب، اتوبوس های برقی می توانند به یک عنصر کلیدی در ایجاد شهری پاک و پایدار تبدیل شوند.