کالبد شکافی شهریور سرد بازار مسکن
افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت پیشنهادی مالکان آپارتمانهای نوساز در شهریور ماه موجب انصراف بخشی از متقاضیان خرید از جستوجوی آپارتمانهای نوساز شده و اثر آن طی ۱۰ روز سپری شده از مهرماه از طریق بنگاههای معاملات املاک قابل مشاهده است.
افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت پیشنهادی مالکان آپارتمانهای نوساز در شهریور ماه موجب انصراف بخشی از متقاضیان خرید از جستوجوی آپارتمانهای نوساز شده و اثر آن طی ۱۰ روز سپری شده از مهرماه از طریق بنگاههای معاملات املاک قابل مشاهده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، بر اساس گزارش بانک مرکزی طی شهریور امسال حدود 2000 فقره از معاملات مسکن نسبت به مرداد کاسته شد و از سطح بیش از 17 هزار فقره در ماه میانی تابستان، به کمتر از 14 هزار و 500 فقره تنزل کرد. بنگاههای معاملات املاک به ویژه در مناطق 4 و 5 بهعنوان پرمعاملهترین مناطق تهران، این کاهش معاملات را محسوس ارزیابی کرده و دو علت عمده را برای آن عنوان میکنند. علت اول افزایش بیحساب و کتاب قیمت پیشنهادی مالکان آپارتمانهای نوساز در شهریور ماه است.
به گفته واسطههای ملکی سازندهها با این تصور که بعد از رکوردشکنی معاملات در مرداد، این وضعیت ادامه مییابد، قیمتهای پیشنهادی خود را یکباره و بیدلیل افزایش دادند به نحوی که در منطقه 5 آپارتمانهای نوساز در یک ساختمان مسکونی که مترمربعی هفت میلیون تومان فایل شده و فروش رفته بود، در شهریور با 500 هزار تا یک میلیون تومان افزایش قیمت فایل شد. در منطقه 4 نیز عموما 5 تا 10 درصد افزایش قیمت در فایلهای نوساز رخ داد.
این وضعیت موجب شد بسیاری از متقاضیان خرید آپارتمانهای نوساز که بودجه آنها اغلب با استفاده از وام و بعضا به رهن سپردن آپارتمان به رقم قابل قبولی رسیده، ناچار از خرید نوساز منصرف شوند و به آپارتمانهای چهار تا هفت ساله روی بیاورند که قدری از افزایش بیدلیل قیمت دور بودهاند و با بودجه آنها تناسب دارند. از طرفی یافتن واحد چند سال ساخت که مورد پسند این متقاضیان باشد در بازار کنونی دشوار است. چراکه اغلب فایلهای مناسب و به قیمت با امکانات ضروری در مردادماه فروخته شده و فایلهای باقیمانده در موقعیتی نیست که بتواند متقاضیان نوساز را جذب کند. در نتیجه این وضعیت معاملات شهریور قدری کاهش یافته و بازار به افزایش قیمت پیشنهادی سازندهها پاسخ نداده است.
علت دوم ریزش معاملات از منظر مشاوران املاک، سردرگمی مقطعی تحت تاثیر دستکاری نرخ سود بانکی است. به اظهار واسطهها برخی از متقاضیان خرید مسکن به دلیل اینکه تحلیل روشنی از آینده بازار ندارند، با تغییر متغیرهای اقتصادی نظیر سود بانکی دچار تردید میشوند و ترجیح میدهند یکی، دو ماه دست نگه دارند تا مطمئن شوند زمان مناسب برای خرید رسیده است.
«دنیای اقتصاد» در گزارشی که روز پنجشنبه هفته گذشته منتشر کرد، به چند علت ریزش معاملات در شهریور پرداخت، اما تحقیقات بیشتر از واسطهها به کشف دو علت مذکور نیز انجامید.