قوه قضاییه وارد جرم انگاری تخلفات شهرسازی شود
معاون وزیر راه وشهرسازی با بیان اینکه سیل اخیر تلنگری بود تا تاکیدی بر اجرای قوانین و ضوابط مرتبط با ساخت و ساز شود،گفت:اگر تخلفی در ساخت و ساز انجام شود این تخلف جرمانگاری نمیشود و ما امروز به دنبال جرم انگاری تخلفات شهرسازی هستیم.اگر تخلفات ساخت و ساز جرمانگاری شود شهرداری به عنوان مرجع صدور پروانه باید درباره این تخلفات پاسخگو باشد.
معاون وزیر راه وشهرسازی با بیان اینکه سیل اخیر تلنگری بود تا تاکیدی بر اجرای قوانین و ضوابط مرتبط با ساخت و ساز شود،گفت: اگر تخلفی در ساخت و ساز انجام شود این تخلف جرم انگاری نمی شود و ما امروز به دنبال جرم انگاری تخلفات شهرسازی هستیم. اگر تخلفات ساخت و ساز جرم انگاری شود شهرداری به عنوان مرجع صدور پروانه باید درباره این تخلفات پاسخگو باشد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، فرزانه صادق مالواجرد، معاون معماری و شهرسازی درباره دلایل بروز خسارت های سنگین پس از وقوع سیل در استان های مختلف اظهار داشت: موضوع مهم آسیب شناسی شدت وقوع سیل و عوامل دخیل در افزایش خسارت های ناشی از آن است. اگر آسیب شناسی دقیقی بر روی این اتفاق انجام نشود، امکان عبرت آموزی برای عدم تکرار این تجربه ها به وجود نمی آید.
وی با اشاره به اهمیت بحث آسیب شناسی سیل اخیر و موضوعات مرتبط با آن، ادامه داد: در ابتدا نباید این نکته را فراموش کنیم که میزان بارش ها نسبت به سنوات گذشته بسیار متفاوت بوده و اساسا این حجم از بارش تقریبا بیش از دو برابر میانگین بارش در سنوات قبل بوده است.
علت گل آلود بودن سیل اخیر در استان های مختلف
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه باید یک بررسی و آسیب شناسی همه جانبه درباره دلایل شدت وقوع سیل و شدت تخریب ها انجام شود، گفت: این حجم از خسارت پس از وقوع سیل دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها تخریب جنگل ها، مراتع و منابع محیطی بالادست است. به ویژه در لرستان از آنجایی که تخریب و دست اندازی به اراضی و جنگل ها در دامنه زاگرس بسیار زیاد بود، باعث افزایش حجم سیلاب ها و خسارت های ناشی از آن شد.
صادق مالواجرد ادامه داد: تخریب جنگل ها و اراضی بالادست و تبدیل جنگل ها به مرتع باعث فرسایش خاک و آسیب دیدن خاک شد، به همین دلیل شاهد گل آلود بودن سیلاب های اخیر بودیم.
دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران با بیان اینکه این میزان فرسایش خاک در فرادست باعث شده حجم لای در سیلاب ها بسیار زیاد باشد، گفت: وجود این حجم از لای دشواری مضاعفی را برای مردم پس از فروکش شدن سیلاب ایجاد کرده است.
تغییر مسیر و جریان رودخانه ها در کانال بتنی عامل مهم در شدت وقوع سیل
صادق مالواجرد با اشاره به یکی دیگر از دلایلی که منجر به افزایش خسارات ناشی از وقوع سیل شده، گفت: متاسفانه دست اندازی هایی هم در اکوسیستم رودخانه ها انجام شده که انحراف رودخانه ها از مسیر طبیعی و کانالیزه کردن رودخانه، از جمله این تغییرات است. قطعا سرعت آب در بستر خود با سرعت آب در کانال بتنی بسیار متفاوت است. وی تاکید کرد: به طور قطع تغییر مسیر رودخانه ها در میزان و حجم تخریب و خسارات بسیار تاثیرگذار بوده است.
کمیسیون ماده 100 به جای قلع بناهای غیرمجاز جریمه دریافت کرد
معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه عامل دیگر بحث ساخت و ساز در حرایم رودخانه ها است، گفت: بستر و حرایم کمی رودخانه ها از سوی وزارت نیرو تعیین و عیناً در اسناد و نقشه های متعلق به طرح های توسعه و عمران شهری، این حرایم منعکس می شود و براساس آن، توسعه در پیرامون رودخانه ها به اجرا می رسد.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: بخشی از این ساخت و سازها در پیرامون رودخانه ها قبل از اینکه حرایم مشخص باشد انجام شده که تکلیف قانون در این مورد مشخص است. باید تمام این ساخت و سازها تملک می شده و جابه جایی به انجام می رسید.
وی ادامه داد: بخشی از ساخت و سازها هم علی رغم اینکه حرایم در آن منطقه مشخص بود انجام شده است و کمیسیون ماده 100 در داخل شهرها هم به جای اینکه حکم قلع بنا را بدهد، جریمه این تخلف را اخذ کرده و از این طریق، ساخت و ساز در آن مناطق تثبیت شده است.
صادق مالواجرد افزود: بخش دیگری از ساخت و ساز هم که در حرایم ساخته شده اند نه پروانه ساخت دارند و نه مجوز ماده 100 که این ساخت و سازها کاملا تخلف محسوب می شوند.
شهرداری مرجع صدور پروانه ساخت و سازهای غیر مجاز است
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در اولین جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در سال جاری موضوع سیل مطرح شد و تصمیمات مهمی صورت پذیرفت، اظهار داشت: مهم ترین تصمیم این است که در ابتدا آسیب شناسی دقیقی انجام و گزارش آن در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مطرح شود. موضوع دیگر این است که باید توجه ویژه ای به حوزه آبخیزداری و حفظ جنگل ها داشته باشیم.
وی گفت: یکی دیگر از تصمیم ها این است که در تهیه و تصویب طرح های توسعه و عمران شهری، به پهنه های در خطر مانند حرایم گسل ها و مسیل ها توجه ویژه ای شود.
صادق مالواجرد ادامه داد: در تهیه و تصویب طرح های توسعه و عمران، منابع طبیعی باید مورد توجه قرار بگیرد و اسناد خروجی از این طرح ها باید بازنگری شوند و احتمالا از سوی وزارت نیرو تجدیدنظری درباره حدود بستر و حرایم انجام می گیرد.
وی با تاکید بر اینکه حرایم کاربری محسوب نمی شود؛ بلکه تعیین کننده مفهوم عدم ساخت و ساز است، گفت: ساخت و سازهایی که در پیرامون رودخانه ها انجام گرفته غیرمجاز است و شهرداری به عنوان مرجع صدور پروانه ساخت و ساز محسوب می شود.
تخلفات شهرسازی جرم محسوب نمی شود
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بر اینکه سیل اخیر تلنگری بود تا تاکیدی بر اجرای قوانین و ضوابط مرتبط با ساخت و ساز شود، گفت: در بسیاری از این موارد طرح مصوب وجود دارد و ممنوعیت های ساخت و ساز مشخص است اما باز هم شاهد تخلفاتی هستیم که این نشان می دهد ضوابط به اجرا نمی رسد.
وی با تاکید بر اینکه برای اجرای ضوابط ساخت و ساز به کمک قوه قضاییه نیاز داریم، گفت: ممنوعیت ساخت و ساز در حرایم رودخانه ها، گسل ها، ساخت و ساز در باغات و سایر اقدامات که مشمول ممنوعیت می شود، نیاز به ضمانت اجرا دارد که قوه قضاییه می تواند در تقویت این ضمانت اجرایی حمایت کند.
صادق مالواجرد با تاکید بر اینکه در حال حاضر تخلفات شهرسازی جرم محسوب نمی شود، گفت: اگر تخلفی در ساخت و ساز انجام شود این تخلف جرم انگاری نمیشود و ما امروز به دنبال جرم ا نگاری تخلفات شهرسازی هستیم.
وی تاکید کرد: مجلس و قوه قضاییه باید در این حوزه به کمک ما بیایند.
معاون معماری و شهرسازی ادامه داد:اگر تخلفات ساخت و ساز جرم انگاری شود شهرداری به عنوان مرجع صدور پروانه باید درباره این تخلفات پاسخگو باشد.
انتقال برخی از مراکز جمعیتی مناطق سیل زده به مکان دیگر
معاون معماری و شهرسازی با اشاره به جابه جایی برخی از مراکز جمعیتی که در جریان سیل دچار آسیب های قابل توجهی شده اند گفت: برخی از املاک در سیل اخیر کاملا از بین رفته که نشان می دهد این ساختمان ها در مسیر سیلاب بوده است. بنابراین بازسازی این ساخت و سازها در همان منطقه چه از نظر تخصصی و چه از نظر شهرسازی کاملا مطرود است. پس باید نسبت به انتقال این املاک به سایر مناطق اقدام کرد. البته برخی از آسیب ها هم مرتبط به عدم رعایت ضوابط فنی در ساخت و ساز است که این موضوعات در حال بررسی هستند.
وی گفت: پس از سیل شاهد فرسایش خاک، رانش و لغزش زمین در برخی از مناطق شدیم. هر چند که برخی از شهرها دچار سیل گرفتگی نشدند اما رانش و لغزش در آن مناطق رخ داده است. بنابراین مراکز جمعیتی پیرامونی این مناطق هم باید به منطقه دیگری منتقل شوند.
دروازه قرآن شیراز نباید محل تفرج باشد
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین درباره علت وقوع سیل دروازه قرآن شیراز اظهار داشت: این منطقه از گذشته مسیر سیلاب بوده و اراضی پایین تر به محله سیل آباد معروف است. اینکه آیا ساخت معبر در این نقطه؛ از نظر فنی و تخصصی درست بوده و با چه مستنداتی لوله گذاری شده، مورد بحث و بررسی است اما آنچه که باعث افزایش شدت سیل در منطقه شده، پوشاندن مسیل بوده است.
صادق مالواجرد تاکید کرد: البته پیش از این هم در سال 83 در آن منطقه سیل رخ داده است اما چون این سیل در طول چند روز رخ داده آسیب هایش کمتر بوده است. البته همچنان نباید فراموش کنیم که شدت بارش نسبت به سال های گذشته بسیار متفاوت بوده اما عامل اصلی، دخالت هایی است که در فرادست های این مسیل و پوشاندن مسیر انجام شده است.
وی گفت: نکته مهم این است که آن منطقه در سال های گذشته به هیچ وجه محل تفرج نبوده چرا که همواره احتمال خطر سیل وجود داشته اما در سال های اخیر به تفرجگاه تبدیل شده است به همین دلیل هم اغلب کسانی هم که جان خودشان را از دست داده اند از بومیان شیراز بودند.