از معافیت مالیاتی خیرین راه تا ثبت اطلاعات در سازمان بورس
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه کار خیرین تنها ساخت راه نیست گفت: انجمن خیرین راه و ترابری لازم نیست تنها در جمع محدود کسانی باشد که در ساخت و ساز فعالند، بلکه این انجمن می تواند کل ملت ایران و بهره برداران از راه را نیز با خود همراه کند.
عباس آخوندی در نخستین همایش خیرین راه و ترابری، ضمن تبریک میلاد پیامبر اسلام(ص) و امام جعفر صادق(ع) اظهار داشت: انجمن خیرین راه و ترابری لازم نیست تنها در جمع محدود کسانی باشد که در ساخت و ساز فعالند بلکه این انجمن می تواند کل ملت ایران و بهره برداران از راه را نیز با خود همراه کند و در سایر فعالیت های خیریه که همه مردم در آنها سهیم هستند، فعالیت سراسری داشته باشد.
به گزارش خبرنگار تین نیوز از نخستین همایش سراسری خیرین راه و ترابری، آخوندی افزود: لازمه این کار در اختیار عموم گذاشتن اطلاعات انجمن خیرین راه و ترابری به صورت شفاف است. انجمن خیرین راه می تواند در سایر فعالیت های خیریه که همه مردم در آنها سهیم هستند فعالیت سراسری داشته باشد. لازمه این کار در اختیار عموم گذاشتن اطلاعات انجمن خیرین راه و ترابری به صورت شفاف است.
وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: کار خیرین تنها ساخت راه نیست بلکه نگهداری راه و پل، ساخت تاسیسات و تأمین تجهیزات بین راهی و تربیت نیروی انسانی آموزش کارگر ماهر، مهندس و نیروی انسانی و نیز ساخت آموزشگاه های گوناگون راه سازی از دیگر وظایف مهم خیرین است همچنین به هیچ وجه نباید کیفیت کار خیرین از کارهای رسمی نازل تر باشد.
وی گفت: امروز در این نشست جمع شدیم تا میان توان جامعه اسلامی و دولت تجمیع کنیم و از این یکپارچگی و وحدت که شعار اصلی پیامبر اسلام بود هم افزایی بیشتری در جامعه داشته باشیم.
آخوندی افزود: برای توصیف لزوم مشارکت نهادهای مدنی در توسعه ملی از تعابیری مختلفی همچون عمل خیر٬ عمل اخلاقی و ادای مسئولیت اجتماعی یاد می شود ولی هر عنوانی که داشته باشد به این نتیجه می رسیم که دولت باید زمینه ساز مشارکت هرچه بیشتر نهادهای مدنی در توسعه ملی باشد.
وی با اشاره به رویکرد آموزه های مذهبی در جامعه ایران اسلامی که از کار خیر به عنوان عمل صالح یاد می شود بیان داشت: آنچه در همه انسان ها مشترک است حس تعالی جویی است از نظر روانشناسی همواره بحث می شود که چرا انسان باید کار خیر کند و از آنچه خود دارد به دیگران هبه دهد ولی ریشه آن حس تعالی جویی است که در همه انسان ها به ودیعه گذاشته شده است.
آخوندی با بیان اینکه حس تعالی جویی موتور محرکه ای است که انسان را به سمت کار خیر سوق می دهد و سبب می شود در کنار نفع شخصی همواره به فکر نفع ملی و اجتماعی نیز باشد اظهار کرد: در فلسفه شرقی، ادیان ابراهیمی و حتی فلسفه مدرن درباره این حس بحث زیادی شده است حتی در کشورهای سرمایه داری که نفع شخصی بر نفع اجتماعی ارجح است باز هم درباره مسئولیت اجتماعی در بنگاه های اقتصادی بحث می شود.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه احساساتی همچون مشارکت، تعالی جویی، توسعه ملی، نوع دوستی و نوع پروری در همه انسان ها وجود دارد . تاکید کرد: دولت باید این احساسات را بالنده کرده و مجراهای بالندگی آن را فراهم کند؛ هر جا دولت به این مجرا اهمیت داده کشور توانسته به موفقیت خوبی دست یابد نمونه آن مدرسه سازی و بیمارستان سازی است که با اهمیت دادن به نقش مردم خیلی بیشتر از آنچه از قبل پیش بینی می شد مردم نقش ایفا کردند بنابراین باید دولت به بحث گشایش معبر مسلمین که همواره در طول تاریخ اسلام مهم بوده اهمیت بیشتری قائل شود و آن را رشد دهد.
وی در ادامه بیان داشت: برای انجام این کار باید مبنای نظری محکمی داشت وگرنه این اقدام موقتی است، گفت: علاوه بر تعالیم اسلامی که ترویج دهنده حضور مردم و نهادهای اجتماعی در فعالیت های توسعه ای است دو راهکار دیگر هم به ترویج این حضور کمک می کند. نخست اینکه مالیاتی که دولت از بنگاه های مختلف تحت عنوان عوارض یا مالیات دریافت می کند و برای ارائه خدمات در سطح جامعه مانند ساخت مدرسه، بیمارستان، راه، آب آشامیدنی، بهداشت، محیط زیست و غیره استفاده می شود، از کسانی که داوطلبانه حاضر به انجام این کارها شده و هزینه دولت را کاهش می دهند، گرفته نشود. در واقع دولت فضایی فراهم کند تا این اقدامات به عنوان مالیات تلقی شود.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته دنیا، مبنای نظری اصلی حضور نهادهای اجتماعی در توسعه، احتساب هزینه کرد آنها به عنوان هزینه مودیان مالیاتی است.، تصریح کرد: پایه این نظریه آن است که چرا دولت باید پولی خرج کند تا یک سازمان مالیاتی درست شود تا آن سازمان از مردم مالیات بگیرد و این پول ها در راه خدمات اجتماعی هزینه شود حالا وقتی فردی پیدا شده که خود مدرسه می سازد و سایر خدمات اجتماعی که وظیفه دولت است را انجام می دهد چرا باید از او مالیات گرفت؟ البته برخی نگرانی ها از برخی سوءاستفاده ها با عنوان کار خیر وجود دارد اما نباید به خاطر یک نگرانی کوچک، راه حضور مردم در توسعه را بست.
آخوندی خاطرنشان کرد: علاوه بر حس تعالی جویی انسانی و تعالیم ادیان ابراهیمی که در زمینه کار خیر مشترک هستند آنچه اهمیت دارد و 20 سال است در دنیا مطرح می شود بحث مسئولیت اجتماعی است.
وی با طرح این سوال که آیا بنگاه های اقتصادی مختلف مسئولتی اجتماعی هم دارند یا خیر؟ آیا فردی که بنگاه اقتصادی دارد و از امکانات عمومی یک منطقه مانند نیروی کار، خدمات زیربنایی، پلیس و مجموعه امکاناتی که در محاسبات هزینه ایجاد یک بنگاه اقتصادی وجود ندارد، استفاده می کند، مسئولیتی در برابر آن منطقه دارد یا خیر؟ اذعان کرد: نگاه خودخواهانه آن است که فردی که مالیات می دهد این کارها را پرداخت پول اضافی تلقی کند اما در مقابل این نگاه٬ یک دیدگاه هم افزا نیز وجود دارد که می گوید اگر فردی با عنوان بنگاه دار اقتصادی از امکانات غیرمحسوس یک منطقه استفاده می کند در راه مسئولیت اجتماعی نیز قدم بردارد چون در نهایت سود خود بنگاه دار بیشتر می شود. در واقع وقتی به یک محیط خدمات می دهد و کمک می کند آن محیط نیز به او کمک کرده و در برابر سرمایه گذاری اش مقاومت نمی کند.
وزیر راه و شهرسازی با توجه به اینکه اگر جامعه مهندس و نیروی کار ماهر تربیت و امنیت و پشتوانه مالی ایجاد نکند یک بنگاه چگونه می تواند به حیات اقتصادی خود ادامه دهد، تاکید کرد: باید با محیط داد و ستد داشت یعنی یک بنگاه اقتصادی باید به مفهوم مسئولیت اجتماعی نیز نیم نگاهی کند و دولت باید راه را برای کسانی که به مسئولیت اجتماعی اهمیت می دهند باز کند نه اینکه راه را در برابر مشارکت مدنی ببندد، تاکید کرد: ماموریت دولت این است که هرکس می خواهد در حوزه راه سازی فعال باشد حمایتش کند به این معنا که فعالیت افراد خیر را به عنوان بخشی از بدهی های مالیاتی مودیان محسوب شود.
آخوندی با اشاره شیوه های مشارکت وزارت راه با انجمن خیرین گفت: ما می توانیم با خیرین انواع مشارکت های مالی دیگر را داشته باشیم همچنین باید به سمت ایجاد ساختارهای شفافیت مالی برویم تا نحوه تقسیم کار عملیاتی و تامین منابع پروژه های راه و ترابری که خیرین در آنها مشارکت می کنند، مشخص شود.
وی همچنین با بیان اینکه این وزارتخانه می تواند در زمینه برنامه ریزی پروژه ها با خیرین همکاری کند، اظهار کرد: دولت بیشترین گزینه هایی که در نظر دارد توسعه پروژه های کریدوری درجه یک است ولی خیرین به دلیل ارتباط مستقیم با جامعه هدف بیشتر مایل به همکاری در توسعه پروژه های کریدورهای نوع سوم هستند اما مشکلی نیست چون این همکاری نیز بسیار هم افزاست.
آخوندی یادآور شد: به تازگی قانونی در مجلس به تصویب رسیده و فعلا در شورای نگهبان در دست بررسی است. این قانون در صورت تایید اعلام می کند که انجمن های خیریه عمومی می توانند اطلاعات خود را نزد سازمان بورس و اوراق بهادار گذاشته تا در دسترس همه مردم باشد نه به این صورت که سهام بفروشند بلکه شهروندان با ورود به سامانه بورس و اوراق بهادار تمام اطلاعات مربوط به انجمن خیرین راه و ترابری و دیگر نهادهای مدنی خیریه اعم از میزان سرمایه این نهادها، اعضای هیئت مدیره، پروژه های مشارکتی و غیره را مشاهده کنند.
وی افزود: اگر این اطلاعات را به صورت شفاف در اختیار مردم قرار دهیم می توانیم تمام جامعه را درگیر فعالیت های خیرخواهانه خود کنیم، من نیز به هیئت مدیره انجمن راه و ترابری پیشنهاد می کنم تا این کار را انجام دهند و ما هم به عنوان دولت از آنان حمایت می کنیم.