مسافرانی که کرونای انگلیسی آوردند
صدور ویزای توریستی ایران نزدیک یک سال است با دستور ستاد ملی کرونا متوقف شده، درحالی که ویزای سلامت و تجاری صادر میشد. حالا با تایید کانون شیوع ویروس جهشیافته کرونا از عراق به ایران، وزیر بهداشت شاکی شده که ترددها بدون مجوزِ این وزارتخانه صورت میگرفته است.
صدور ویزای توریستی ایران نزدیک یک سال است با دستور ستاد ملی کرونا متوقف شده، درحالی که ویزای سلامت و تجاری صادر میشد. حالا با تایید کانون شیوع ویروس جهشیافته کرونا از عراق به ایران، وزیر بهداشت شاکی شده که ترددها بدون مجوزِ این وزارتخانه صورت میگرفته است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، سعید نمکی در مراسم بهرهبرداری از پروژههای دانشگاه علوم پزشکی تهران در سخنانی معترضانه گفت که «ما کی برای تردد از مرزها به سمت عتبات و برگشتش مجوز و اجازه دادیم؟ چه کسی از من در این زمینه نامه دارد؟ کدام یک از همکارانم با برخی از این ترددها موافقت کردند؟ اتوبوسی میآید و آن را در مرز تست میکنیم که فرد مثبت از آن بیرون میآید. این فرد مثبت پیاده میشود و اتوبوس تا فلان شهرستان میرود. ردیابی میکنیم و تازه موارد مثبت در آنجا پیدا میشوند. تا کجا باید همکاران من تاوان ندانمکاری برخی را بدهند؟ ما چه گناهی کردیم که در ۱۳ ماه مدام باید موج ایجاد شود، موج را بشکنیم و شهید دهیم!»
وزیر بهداشت تاکید کرد: «نمیشود که من ناگهان باخبر شوم که بدون اطلاع ما یک گروه آمد و گروهی رفت. آن هم در کشوری که رهبر انقلاب وقتی میخواهد نشست مجازی بگذارند، میگویند باید از وزارت بهداشت اجازه بگیریم. رییسجمهور میخواهد برود مرقد امام (ره) میگوید از وزارت بهداشت بپرسید به چه صورت باشد. این نمیشود که بقیه رعایت نکنند. بزرگان نظام رعایت میکنند، اما عدهای اصلا حواسشان به این چیزها نیست.»
این اعتراضها درحالی مطرح میشود که حدود یک سال است صدور ویزای گردشگری ایران متوقف شده، مخالف سرسخت صدور این ویزا نیز ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت بودهاند. در واقع مرزهای ایران در یک سال گذشته فقط به روی گردشگران خارجی بسته بوده است؛ چرا که براساس گزارشهای وزارت امور خارجه و تاییدهای وزارت بهداشت و درمان و وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، ورود اتباع خارجی به قصد درمان، تجارت و تحصیل در ایران با ارائه نتیجه منفی تست کرونا، بدون مانع بوده است. این موضوع را گمرک ایران نیز تایید کرده، سخنگوی گمرک گفته افرادی امکان تردد از مرزها به سمت عراق یا برعکس را داشتهاند که دارای مجوز تردد خاص مانند ویزای درمان، تحصیل، تجارت و یا دیپلماتیک بودهاند.
مسؤولان گمرک پس از گذشت پنج روز از تایید شناسایی ویروس جهشیافته کرونا در استان خوزستان، امروز (دوشنبه ۴ اسفندماه) خبر دادند که تردد مسافران از پنج مرز مشترک با عراق ممنوع شده است؛ شلمچه، چزابه، مهران، تمرچین در پیرانشهر و کیله سردشت از جمله مرزهای زمینی مشترک با عراق هستند که بعد از شناسایی ویروس جهشیافته کرونا برای تردد مسافر مسدود شدهاند. اما در سایر مرزها منعی برای تردد نیست و تبادل کالا و مسافر بنا بر اعلام، با رعایت پروتکلهای بهداشتی صورت میگیرد.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی اهواز، درحال حاضر ۱۱ شهر استان خوزستان در وضعیت قرمز و هشت شهر دیگر در وضعیت نارنجی قرار دارند. فرهاد ابول نژادیان در توضیح روند شناسایی ویروس جهشیافته کرونا در استان خوزستان گفته که وقتی افراد مبتلا را ردگیری کردیم به یک خانم ۴۰ ساله رسیدیم که مهمانی از کشور عراق داشت و این شخص باعث شروع گسترش بیماری در استان شد. همچنین یک آقای ۲۵ ساله از عراق به اهواز سفر کرده بود که در یکی از هتلهای شهر مستقر بود و به دنبال این موضوع از ۷۴ نفر پرسنل آن هتل تست گرفتیم که چهار نفر به ویروس جهشیافته مبتلا بودند و نیز خانواده این چهار نفر نیز درگیر بیماری شدند که مایه نگرانی ما شد و وزیر بهداشت و استاندار را در جریان گذاشتیم. نمونههای دیگری از نقاط مختلف استان از شهرهای اهواز، هویزه، دزفول و دشت آزادگان به انستیتو پاستور فرستادیم که متوجه شدیم تمام سوشها انگلیسی هستند.
عبدالرضا رحمانی فضلی ـ وزیر کشور ـ شنبه دوم اسفندماه پس از جلسه قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا این موضوع را تایید کرد و گفت که خوزستان تاکنون نسبت به شرایط متوسط کشور در زمینه رعایت پروتکلها خوب عمل کرده؛ اما ورود حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ نفر از مرز وجود داشته که کارشناسان دلیل اصلی شرایط بهوجودآمده را این مساله میدانند؛ لذا مرز مسدود شده است تا مشکل خوزستان نیز به زودی حل شود.
پیشتر اعتراضهایی نسبت به تردد آزاد از برخی مرزها و در مقابل، مقاومتهایی که برای صدور ویزای گردشگر فرهنگی و طبیعتگرد با قابلیت کنترل و نظارت بیشتر وجود دارد، مطرح شده بود. اما هر بار در پاسخ گفته شد که ویزای ایران فقط برای امور درمانی و تجاری صادر میشود. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز به تازگی آمار داده که در ۹ ماه ابتدای امسال ۴۵۰ هزار نفر به شکل مقطعی و محدود با عنوان گردشگر «سلامت» و «تجاری» به کشورمان سفر کردهاند.