مردم ارومیه پشت ترافیک کلافه شدند
شهرستان ارومیه در سال های اخیر با معضل ترافیک شدید مواجه شده است و خیابان های این شهر که در گذشته به عنوان شریان های حیاتی برای تردد شهروندان محسوب می شدند، اکنون به عاملی برای کاهش آستانه تحمل و کلافه شدن شهروندان تبدیل شده است.

اولین موضوعاتی که با کلمه ترافیک در ذهن هر شخصی تداعی می شود، شلوغی، ازدحام، آلودگی هوا، صدای بوق و تراکم ماشین هاست. اما در ارومیه این کلمه در ذهن مردم پررنگ تر است. با آغاز ترم جدید مدارس و همزمانی با ایام بازار رمضان و نوروز، ترافیک در خیابان های اصلی ارومیه به شدت افزایش یافته، به طوری که بسیاری از شهروندان از جمله، کارمندان، والدین و دانش آموزان از این که زمان طولانی را برای رسیدن به مقصد خود صرف می کنند، گلایه مند هستند.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، برخی از مدارس غیرانتفاعی و دولتی، به ویژه در مناطق مرکزی شهر به دلیل تعداد بالای دانش آموزان و تجمع خودروهای والدین در اطراف آنها به یکی از عوامل اصلی ایجاد ترافیک تبدیل شده اند.
اما به راستی گره کور ترافیک در ارومیه کجاست و چرا مسوولان هنوز نتوانسته اند این گره را باز کنند. مسوولیت این حجم از ترافیک با کدام مرجع است؟ آیا می توان با فرهنگسازی در میان شهروندان بخشی از بار ترافیک را کاهش داد؟ این ها سوالاتی است که باید پاسخ مناسبی برای آن پیدا کرد.
برخی خیابان ها همیشه ترافیک است
نرگس محمدی پزشک ارومیه ای در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، به تأثیرات منفی ترافیک بر سلامت مردم اشاره کرده و می گوید که ترافیک شدید نه تنها وقت مردم را هدر می دهد بلکه بر روی سلامت روانی آن ها نیز تأثیر منفی دارد.
او به مشاهدات خود اشاره و خاطرنشان می کند که من بیمارانی را دیدم که به دلیل ترافیک نتوانسته اند به موقع به درمانگاه برسند و همراهان بیماران همواره از ترافیک شهری و نبود جای پارک خودرو ابراز گلایه دارند.
فاطمه حسنی مادر ۳۵ ساله ارومیه ای و صاحب ۲ فرزند نیز در این خصوص به ایرنا می گوید: هر روز صبح که می خواهم بچه هایم را به مدرسه برسانم با ترافیک وحشتناکی روبرو می شوم.
او تصریح می کند که پل های غیرهمسطح فقط در برخی نقاط کارایی دارند و در دیگر نقاط شهر هیچ تأثیری ندارند. من نمی دانم چرا مسئولان نتوانسته اند راه حل مناسبی برای این مشکل پیدا کنند و آنطور که بنظر می رسد مدیران شهری لکه گیری آسفالت را مدیریت می دانند که آن هم درست اجرا نمی شود.
حسن افلاکی راننده تاکسی هم در همین ارتباط به خبرنگار ایرنا می گوید: به عنوان یک راننده تاکسی هر روز با ترافیک سنگین دست و پنجه نرم می کنم؛ درست است که پل های غیرهمسطح زیادی اخیراً ساخته شده اند اما به هیچ وجه پاسخگوی حجم بالای ترافیک نیستند؛ من همچنان در خیابان شورا و عدالت، مولوی و برق شاهد ترافیک هستم.
افلاکی اضافه می کند که مسئولان فقط به فکر ساخت پل بوده اند و به زیرساخت های دیگر توجهی ندارند، هرچند عمر من و همکارانم در این ترافیک تلف شد.
کمی که در خیابان های ارومیه قدم بزنیم معابری را می بینیم که همیشه غرق در ترافیک هستند؛ این معابر خیابانی باریک که دارای دو ردیف رفت و برگشت است، بخشی از بار ترافیکی این شهر را تحمل می کنند.
از طرفی برخی خیابان ها از جمله شامل خیابان های امام، کاشانی، امینی، مدرس، حسنی، برق، دانشکده، شیخ تپه، مولوی، بدیعی، مدنی و عطایی دارای گستردگی مناسبی است اما پاسخگوی ترددهای عمومی نیست و ترافیک در آنها دائمی است.
وجود بیمارستان، درمانگاه و مطب بسیاری از پزشکان در این خیابان ها نشان از عدم مکان یابی مناسب هنگام ساخت ساختمان های ارائه دهنده این نوع خدمات در حوزه شهری هستند.
علی حمزه لو فعال اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از زاویه ای دیگر به موضوع نگاه می کند و می گوید که ترافیک تنها یک مشکل فیزیکی نیست؛ بلکه بر روی کیفیت زندگی مردم تأثیر می گذارد.
او ادامه می دهد که پل های غیرهمسطح نمی توانند مشکل را حل کنند زیرا برنامه ریزی جامع و زیرساخت های مناسب نیاز است؛ البته باید به حمل و نقل عمومی توجه بیشتری شود و راهکارهایی برای کاهش تعداد خودروها در خیابان ها ارائه شود.
حمید عسگری یکی از والدین نیز که فرزندش در یکی از مدارس غیرانتفاعی تحصیل می کند درباره ترافیک شهر ارومیه به ایرنا می گوید: هر روز صبح با مشکلات زیادی مواجه هستیم و صف های طولانی خودروها در اطراف مدرسه باعث می شود که ما حتی نتوانیم به موقع فرزندمان را به مدرسه برسانیم که این وضعیت نه تنها برای ما بلکه برای سایر رانندگان نیز آزاردهنده است.
او اضافه می کند: از سوی دیگر، آموزشگاه های زبان و مراکز آموزشی نیز در ساعات خاصی از روز، عاملی برای افزایش ترافیک در خیابان های اصلی هستند؛ این مراکز که معمولاً در ساعات بعدازظهر و اوایل شب فعالند به دلیل تجمع دانش آموزان و والدین در اطراف خود، بر بار ترافیکی شهر افزوده اند.
قطعی برقی و خاموش شدن چراغ های راهنمایی
قطعی برق و خاموش شدن چراغ های راهنمایی از دیگر موضوعاتی است که شهروندان ارومیه در گفت وگو با ایرنا آن را مطرح می کنند. سردرگمی رانندگان هنگام این اتفاق نه تنها باعث سردرگمی رانندگان می شود بلکه احتمال بروز حوادث رانندگی را نیز افزایش می دهد.
سعید قاسم نژاد یکی از رانندگان با ابراز نارضایتی به ایرنا می گوید: چندین بار پیش آمده که چراغ های راهنمایی مناطق مختلف ارومیه خاموش بوده و من مجبور شدم که نه تنها با احتیاط بیشتر بلکه با دلهره و استرس رانندگی کنم که این وضعیت می تواند خطرناک باشد.
او تاکید می کند: با رفتن برق ها و آن هم در اوج ترافیک، شرایط جنگی بین ماشین ها ایجاد و رقابت برای عبور از خیابان ایجاد می شود.
گفت وگوهای انجام شده با مردم شهر ارومیه نشان دهنده افزایش سطح نارضایتی عمومی از وضعیت کنونی ترافیک و ناکافی بودن اقدامات برای کاهش آن است. اگرچه کسی منکر اقدامات انجام شده از جمله ساخت ساخت پل های غیرهمسطح نیست اما هنوز هم مشکلات ترافیکی در سطح شهر پابرجا مانده است.
به نظر می رسد برنامه ریزی مدون برای توسعه زیرساخت های حمل و نقل شهری و عمومی، جایابی یا مکان یابی برای مراکز خدماتی از جمله مدارس و بیمارستان ها و مراکز درمانی، بازنگری در وضعیت معماری شهری، ایجاد محدودیت برای استفاده از وسایل نقلیه تک سرنشین و افزایش فرهنگ استفاده از وسیله نقلیه می تواند در کاهش بار ترافیک شهر ارومیه کمک کند.
افزایش حمل و نقل عمومی از جمل ایجاد خطوط ویژه، ایجاد پارکینگ های عمومی طبقاتی و افزایش خطوط دوچرخه سواری از جمله موضوعاتی دیگری است که می تواند برای رفع مشکل ترافیک مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
قطعا کاهش فوری ترافیک در شهر ارومیه اثرات مثبت روانی داشته و عاملی برای بهبود وضعیت سلامت مردم شهر در آینده خواهد بود که این امر مستلزم همکاری متقابل مردم و مسئولین است.
لازم به توضیح است تلاش ایرنا برای گفت وگو با علی خلیلوند رییس سازمان مدیریت مهندسی و شبکه حمل ونقل شهرداری ارومیه بعنوان یکی از متولیان حوزه شهری تا لحظه انتشار این گزارش به نتیجه نرسید اما این خبرگزاری آمادگی دارد تا نظرات مسئولین شهری را در این ارتباط منعکس کند.