◄ سیاست تجاری دولت برای گسترش تولید و اشتغال
وبلاگ محسن حاجی میرزایی-در جلسه روز (چهارشنبه) دولت، وزارت صنعت، معدن و تجارت طی گزارشی از راهبرها، اقدامات و دستاوردها در حوزه تجاری به هیئت وزیران ارائه نمود. یکی از راهبردهای اصلی دولت برای کاهش وابستگی اقتصاد کشور به نفت و رونق تولید داخلی، توسعه صادرات غیرنفتی است هم از حیث افزایش ارزش و تنوع محصولات صادراتی و هم از نظر گسترش بازارهای صادراتی کشور.
خوشبختانه در دو سال اخیر یک موفقیت بزرگ در این عرصه داشتهایم؛ رسیدن به تراز مثبت تجاری غیرنفتی در سال 94 و حفظ آن در سال 95. این به معنای آن است که برای تأمین ارزی نیازهای وارداتی کشور وابسته به ارز حاصل از صادرات نفت نبودیم. گزارش وزارت صمت همچنین نشان میداد که توانستهایم مقاصد صادراتی محصولات کشور را نیز افزایش دهیم. این یک موفقیت بزرگ در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
دولت در سال 1395، مجموعه سیاستهایی را برای حمایت از صادرات غیرنفتی تصویب و اجرایی نمود: لغو تعهد ارزی صادرکنندگان، احیای شورای عالی صادرات، کاهش تعداد طبقات از 15 به 8 با هدف شفاف¬سازی و جلوگیری از تخلفات احتمالی، وضع عوارض بر صادرات مواد خام، افزایش سرمایه صندوق ضمانت صادرات به مبلغ 200 میلیون دلار، کاهش وثایق ورود موقت از 2 برابر به معادل حقوق ورودی، سپرده¬گذاری صندوق توسعه ملی نزد بانک¬های عامل برای صادرات به میزان 2 هزار میلیارد تومان در راستای سیاست¬های اعطای تسهیلات صادراتی طی سال 1395، اختصاص یک میلیارد دلار به منظور اعطای اعتبار خریدار یا فروشنده به کشورهای هدف صادراتی توسط صندوق توسعه ملی، برقراری خط منظم دریایی با کشورهای شمالی و جنوبی با پرداخت یارانه به هزینه حمل از محل سود سهام از مهم¬ترین سیاستها و اقدامات انجام شده برای حمایت از توسعه صادرات بود.
وجه دیگر سیاستهای تجاری دولت، مدیریت واردات بوده است؛ بهگونهای که به تقویت تولید رقابتپذیر داخلی بیانجامد. انجام اصلاحات تعرفه¬ای در راستای حمایت از تولید و مدیریت واردات، تبدیل حدود 50 درصد ردیف¬های تعرفه¬ای از ارز مبادله¬ای به ارز صادراتی، پیگیری اجرای قانون حداکثر استفاده از توان داخل، تلاش متمرکز برای اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ساماندهی واردات کالاهای مصرفی و سرمایه¬¬ای بادوام از طریق شناسنامه¬دار کردن نمایندگان رسمی و تجار، مهمترین آنها بوده است.
خوب بود فضای انتخاباتی به صحنه گفتگو پیرامون ایدههای رقیب برای افزایش تولید و اشتغال تبدیل میشد. مثلاً نامزدهای محترم سیاستهای تجاری دولت را نقد میکردند و ایدههای بدیل خود را مطرح مینمودند. به یقین از دل شعارهای یارانهای و کارانهای، تنور تولید و اشتغال کشور گرم نمیشود.