بازدید سایت : ۴۵۱۳۴

◄ تحلیل عبده‌تبریزی از آینده نقدینگی و بازار ارز

تکاپوی بانک مرکزی در بازار ارز هر روز بیشتر می‌شود و از طرف دیگر اختیاراتش برای مداخله در این بازار نیز افزایش می‌یابد؛ اختیاراتی که بسیاری آن را برای کاهش التهاب در بازار موثر می‌دانند و برخی دیگر نیز اقدامات فوق را کوتاه‌مدت و صرفا برای کاهش مقطعی نوسانات تلقی می‌کنند.

تحلیل عبده‌تبریزی از آینده نقدینگی و بازار ارز
تین نیوز |

تکاپوی بانک مرکزی در بازار ارز هر روز بیشتر می‌شود و از طرف دیگر اختیاراتش برای مداخله در این بازار نیز افزایش می‌یابد؛ اختیاراتی که بسیاری آن را برای کاهش التهاب در بازار موثر می‌دانند و برخی دیگر نیز اقدامات فوق را کوتاه‌مدت و صرفا برای کاهش مقطعی نوسانات تلقی می‌کنند.

به گزارش تین‌نیوز به نقل از اعتماد، در ادامه روند کاهشی قیمت‌ها که از انتهای هفته گذشته آغاز شده است، نرخ‌ها وارد کانال‌های جدید شدند. تا پایان روز کاری هفته گذشته، نرخ دلار در کانال ۱۱ هزار تومان بود و در نهایت در محدوده ۱۱ هزار و ۴۵۰ تومانی به کار خود پایان داد.

حسین عبده‌تبریزی در خصوص اقدامات بانک مرکزی در کنترل بازار ارز می‌گوید: در روز‌های اخیر بانک مرکزی تمهیداتی را در نظر گرفت و البته اختیاراتی خاص به رییس‌کل داده شد تا بتواند این بازار را جدی‌تر مدیریت کند. بانک مرکزی نقش مثبتی داشته است.

در حال حاضر بانک مرکزی گاهی در بازار ارز حضور پیدا می‌کند و با مداخله‌های محدودی طبعا تلاش می‌کند نرخ بازار هیجانی نشود و اقدامات آن هم اثرگذار بوده است. این کارشناس مالی در تشریح اقدامات بانک مرکزی می‌گوید: از طرف دیگر با تمهیداتی در مقررات و اجرای آن‌ها خروج سرمایه از کشور کندتر شده است؛ به‌عنوان مثال با اعمال محدودیت بر تراکنش دستگاه‌های پوز و تعیین سقف برای آنها، گردش معاملات سفته‌بازانه ارز کندتر شده است.

عبده‌تبریزی با اشاره به مخاطرات ثبات فعلی بازار می‌گوید: بدیهی است که اگر مواظب شبه‌پولی نباشیم که در بانک‌ها خلق می‌شود و اگر اصلاحات بانکی را به عقب بیندازیم، نقدینگی جدیدی که ایجاد می‌شود، اوضاع را بدتر کرده و نرخ ارز را بالاتر می‌برد.

در شرایطی که قیمت ارز متعادل شده و فاصله آن با نرخ سامانه نیما کمتر شده باید سیاستگذار تلاش کند سیستم چندنرخی ارز را تغییر دهد و با نرخ واحد تعادلی، بازار ارز را اداره کند. با توجه به تحریم‌ها و اینکه کشور‌های خریدار نفت ارز به ایران تحویل نخواهند داد و می‌دانیم به عنوان مثال جنس ارز هند با ارز کره تفاوت دارد، امکان تک‌نرخی کردن وجود ندارد، چون از ارز واحدی صحبت نمی‌کنیم. اگر تک‌نرخی شدن هم در کوتاه‌مدت ممکن نباشد، حداقل باید فاصله قیمت‌ها را کم کرد. با توجه به وضعیت شاخص‌های نقدینگی و تورم، بازار ارز ممکن است تحت تاثیر شوک‌های جدید قرار گیرد و دوباره زمینه افزایش قیمت فراهم شود.

او در توضیح امتداد شرایط پایدار بازار می‌گوید: تعریف ما از شرایط موجود طبعا نمی‌تواند آن باشد که تعادل‌ها پایدار است. اگر حادثه عجیب و غریبی در اقتصاد ایران رخ ندهد و شوک بزرگی به آن وارد نشود، خیلی دور از ذهن است که نرخ ارز از دامنه فعلی آن فراتر رود. به نظرم در همین دامنه نرخ ارز تا پایان سال در نوسان خواهد بود. مساله‌ای که برای اقتصادمان محوری است و اهمیت درجه اول دارد و به ارز هم مربوط است، کنترل نقدینگی و جلوگیری از ایجاد نقدینگی جدید با سرعت گذشته است. در حال حاضر منبع اصلی خلق نقدینگی بانک‌ها هستند و باید سیاستگذار مانع خلق نقدینگی مازاد از این کانال شود.

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.