بازدید سایت : ۴۳۷۸۴

توافقات مهم ایران و ازبکستان؛ از همکاری بانکی تا اتصال به چابهار

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان با تشریح ظرفیت های فراوان همکاری دو کشور از تجارت 327 میلیون دلاری ایرانی ها و ازبک ها و صادرات 248 میلیون دلاری ایران به این سرزمین خبر داد.

توافقات مهم ایران و ازبکستان؛ از همکاری بانکی تا اتصال به چابهار
تین نیوز |

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان با تشریح ظرفیت های فراوان همکاری دو کشور از تجارت 327 میلیون دلاری ایرانی ها و ازبک ها و صادرات 248 میلیون دلاری ایران به این سرزمین خبر داد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، محمد مسعودی، دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان شرحی از وضعیت تجارت دو کشور ارائه کرد و گفت: در 9 ماهه ابتدایی سال جاری ارزش تجارت دو کشور بیش از ۳۲۷ میلیون دلار بوده است. نزدیک به ۲۴۸ میلیون دلار این رقم شامل صادرات ایران به ازبکستان می شود و ۷۹ میلیون دلار آن را واردات از این کشور به ایران دربرمی گیرد.

وی افزود: ارزش تجارت ایرانی ها و ازبک ها در سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1401، 70 میلیون دلار افزایش داشته است؛ این جریان افزایشی با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد ترکیه به عنوان یکی از شرکای تجاری مهم ازبکستان و یکی از رقبای منطقه ای ایران و البته تلاش های دولت و بخش خصوصی قابل پیش بینی بود.

مسعودی ادامه داد: در تجارت ایران و ازبکستان ناترازی محسوسی دیده می شود و کفه ترازو به سمت صادرات ایران سنگینی می کند. شاید در نگاه اول این اتفاق جذاب به نظر برسد اما در بلندمدت بیم آن می رود که طرف ازبک در تجارت با ایران بی میل شود. این ناترازی را می توان با چند راهکار تعدیل کرد؛ سرمایه گذاری مشترک در دو کشور، واردات بیشتر کالا از ازبکستان، اعزام گردشگر به این کشور و از همه مهم تر افزایش ضریب نفوذ در پروژه های خدمات فنی مهندسی از جمله این راهکارها هستند و شرکت های ایرانی نیز در این زمینه ها از توان و سابقه خوبی در منطقه آسیای میانه برخوردارند.

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و ازبکستان همچنین از توافقات تجاری صورت گرفته بین دو کشور گفت و اظهار کرد: اخبار خوبی از توافقات حاصل شده به گوش می رسد که در صورت به اجرا درآمدن آنها می توان به دستیابی به تجارت ۲ میلیارد دلاری امیدوار بود. مقامات دو کشور پیش تر از دستیابی به این سطح از تجارت سخن گفته بودند.

وی اضافه کرد: پذیرش MFN از سوی ازبک ها اتفاق مبارکی بود و در سال های اخیر شاهد تلاش مستمر دوستانمان در وزارت صمت برای دستیابی به این توافق بوده ایم. امیدواریم که تلاش های این عزیزان به ثمر برسد. در صورت اجرای این توافق گامی مهم در افزایش توان رقابت کالای ایرانی در بازار این کشور برداشته خواهد شد.

مسعودی خاطرنشان کرد: موضوع مهم دیگر توافق اولیه در زمینه تسهیل ثبت و صدور مجوزهای لازم در صنعت دارو و تجهیزات پزشکی بوده است. این موضوع در چند سال اخیر پیوسته در جلسات بخش خصوصی و دولت در داخل کشور و در نشست با طرف ازبک مطرح شده و برای آن تلاش های زیادی چه از جانب بخش خصوصی و چه از جانب دولت صورت گرفته است. در توافق برای تشکیل شرکت مشترک لاجستیک نیز لازم به ذکر است که این موضوع پیش تر از سوی بخش خصوصی ایران پیشنهاد شده بود و خوشبختانه با پیگیری های دولت طرف ازبک نیز به آن ترغیب شده است. نکته مهم این است که در این توافق باید منافع طرف ترکمن نیز در نظر گرفته شود، در غیر این صورت و بدون حضور آنها نمی توان به اجرای موفق این طرح مطمئن بود.

دبیر اتاق مشترک ایران و ازبکستان در پاسخ به سوالی درباره توافقات بانکی صورت گرفته بین دو کشور گفت: تا جایی که بنده اطلاع دارم در حال حاضر مقرر شده بانک های تجاری برای پیشبرد مذاکرات فنی اقدام کنند. با این حال اکنون برای اعلام نظر در این زمینه زود است و اعلام نظرهای این چنینی و زود هنگام ممکن است سبب ایجاد انتظاراتی شود که در کوتاه مدت دستیابی به آنها آسان نباشد و این خود باری بر دوش طرف مذاکره کننده ایرانی قرار می دهد.

وی در ادامه از انتشار اخبار خوبی در همکاری های معدنی دو کشور خبر داد و گفت: امیدواریم هرچه سریع تر نتایج این اخبار را شاهد باشیم. پیش تر طرف ایرانی در بخش معدن ازبکستان حضور پیدا کرده و در حال حاضر تعداد قابل توجهی از مهندسان ایرانی در پروژه هایی فعال در این کشور حضور دارند. امیدواریم با توافقات صورت گرفته این روند افزایش روزافزونی داشته باشد و شرایطی ایجاد شود که شرکت های توانمند ایرانی سهم بازار خود را در این صنعت از کل بازار آسیای میانه افزایش دهند.

مسعودی یادآور شد: سال هاست که فولاد یکی از مهم ترین محصولات صادراتی ایران به ازبکستان بوده است. البته در دو سال گذشته به دلایل گوناگون شاهد کاهش صادرات محصولات زنجیره فولاد به کشور ازبکستان بوده ایم.

وی در مورد اتصال ازبکستان به بندر چابهار ایران نیز اظهار کرد: موضوع بندر چابهار سال هاست که میان دو کشور مطرح است، اما با وجود تلاش طرف ایرانی پیشرفت چشمگیری در این زمینه حاصل نشده است. البته این موضوع قابل درک است چراکه دسترسی به بندر چابهار به دلیل ضعف در پسکرانه این منطقه بسیار سخت است و برای ازبکستان و تمام کشورهای آسیای میانه و همچنین شرکت حمل کننده این امر مقرون به صرفه نیست؛ با این حال خبرهایی در این زمینه و در توافق با کشور هند شنیده شده و حاکی از آن است که هند ی ها در بندر چابهار حضور خواهند یافت. با تحقق این امر می توان به اتصال بندر چابهار به آسیای میانه امیدوار بود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.