قدرت خرید کارگران نصف شد
گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس بیانگر این است که یک سوم ایرانی ها زیرخط فقر هستند که به گفته ی نمایندگان کارگری قدرت خرید کارگران ازابتدای سال تا امروزنصف شده است.
گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس بیانگر این است که یک سوم ایرانی ها زیرخط فقر هستند که به گفته ی نمایندگان کارگری قدرت خرید کارگران ازابتدای سال تا امروزنصف شده است.
به گزارش تین نیوز به نقل از تسنیم، یکی از معضلات بازار کار برای اشتغال بحث درآمد است, بسیاری از جویندگان کاربه دلیل درآمد محدود و دستمزد که کافی نیست به سمت اشتغال نمی روند. در حال حاضر اکثر خانواده های کارگران با مشکلات معیشتی روبرو هستند و یک کارگر برای امرار معاش خانواده خود می بایست چند جا کار کند تا بتواند از پس هزینه های زندگی بربیاید.
گزارش جدید مرکز پژوهش های مجلس در ارتباط با نرخ فقر، نشان از گسترش فقر در سال های اخیر و به طور مشخص سال گذشته دارد.
گزارش مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که نرخ فقر در سال 1402با افزایش 0.4 واحد درصدی نسبت به سال 1401به 30.1درصد رسیده است.
این به معنای آن است که در سال گذشته حداقل یک سوم مردم توانایی برآورده کردن نیازهای اساسی خود را نداشتند و زیر خط فقر به سر بردند.
بررسی های مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد اقتصاد کشور پس از چهار سال رشد بالای 4درصد، در بهار 1403با کاهش 2.5درصدی مواجه شد. این کاهش به دلیل قطعی برق صنایع، افت صادرات نفتی، و سیاست های بودجه ای انقباضی دولت بوده است. پیش بینی می شود رشد اقتصادی در سال های 1403و 1404به ترتیب 2.5 و 2.8درصد باشد، که پایین تر از هدف 8 درصدی برنامه هفتم است.
این گزارش در بخش راهکارها تاکید می کند که سیاستگذار باید از بی عملی و به تأخیر انداختن دوری کند و سیاست های اصلاحات تدریجی را برای حل بخشی از ناترازی های موجود در پیش گیرد. این گزارش تاکید می کند که برای ناترازی انرژی، ناترازی بانکی، کسری بودجه و سیاست های تثبیت قیمتی باید راه حل های متناسب اتخاذ کرد.
به گفته ی کارشناسان اقتصادی بدون شک یکی از دلایل فقیر شدن جامعه همخوانی دستمزد و هزینه های است. کارگران همواره به جیب خود بدهکار هستند. بدون شک یکی از دلایل گسترش مشاغل کاذب در جامعه دستمزد غیرواقعی است. کارگران ترجیح می دهند وقت و زمان خود را در محیط و کاری هزینه کنند که بهره وری مالی بهتری داشته باشند.
مطابق آمار کارگران نیمی از جامعه را تشکیل می دهند. با توجه به اینکه گزاش مرکز پژوهش های مجلس تأکید دارد که یک سوم ایرانی ها زیرخط فقر هستند, برخی از کارشناسان تحلیل می کنند, این یک سوم منظور کارگران هستند که حقوقشان تنها کفاف نیمی از ماه را می دهد.
امیرمحمود حریرچی، جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی درباره گزارش مرکز پژوهش ها که می گوید یک سوم ایرانی ها زیر خط فقر حضور دارند، می گوید: نیمی از جامعه ایران فقیر هستند که طبقه کارگر و مزدبیگر جزو آنها محسوب می شوند. توجه داشته باشید که بر اساس تعاریف جهانی، فردی که نمی تواند در طول روز یک وعده غذا بخورد فقیر مطلق محسوب می شود. بسیاری از بره کاران و آنان که به سمت جرایم خشن می روند به دلیل بیکاری است.
وی می گوید: به غیر از فقر معیشتی که طبقات کارگر و مزدبیگیر با آن روبه رو هستند؛ فقر در حوزه سلامت و بهداشت هم از جمله چالش های این اقشار محسوب می شود. جوان فقیر اکنون به پدر و مادر خود که کارگر هستند می گوید: شما که مثلا 30سال کار کردید، چرا وضعیت معیشتتان اینگونه است؟ به همین دلیل رفته رفته فرزند خانواده کارگر، به سمت کار نمی رود. نابه سامانی در بازار کار باعث می شود بسیاری از نیروهای کارگری ایران مهاجرت می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه با اشاره به وضعیت طبقاتی در ایران اضافه می کند: فاصله های طبقاتی در ایران سال ها است به گسل تبدیل شده است. این موضوع تنها به دلیل افزایش فقر و وضعیت ناگوار اقتصادی رخ می دهد چنین شرایطی در حالی به وجود آمده که ایران ثروتمند است ولی در مقابل شاهد گسترش فقر هستیم.
اسدی: قدرت خرید کارگران ازابتدای سال تا امروزنصف شده است
آیت اسدی؛ عضو شورای عالی کار در مورد درخواست کارگران مبنی بر تجدیدنظر در حداقل دستمزد کارگران در سال جاری گفت: با توجه به اینکه دولت در جریان تصویب حداقل مزد برای سال 1402قول داده بود که امسال به خاطر سیاست مهار تورم حداکثر نرخ تورم 20درصد خواهد بود، اما در عمل تورم بیش از این رقم اتفاق افتاد. بنابراین نمایندگان کارگری در شورای عالی کار بارها درخواست برگزاری جلسه شورای عالی کار و ترمیم مزدی را داده اند که هنوز با این درخواست موافقت نشده است.
وی افزود: البته از ابتدای سال تاکنون دو جلسه شورای عالی کار برگزار شده است اما موضوع بررسی مجدد حداقل مزد کارگران در آن مطرح نشده است.
اسدی گفت: طرف کارفرمایان نیز مشکلات خاص خود را دارند چون دولت به وعده خود مبنی بر تثبیت قیمت کالاهای اساسی مانند حامل های انرژی، آب، برق و حتی قیمت زمین در شهرک های صنعتی عمل نکرد و همچنین قیمت تمام شده کالاهای اساسی برای تولیدکننده هم افزایش یافت.
وی در مورد اینکه حداقل دستمزد کارگران امسال چقدر از سبد معیشت را پوشش می دهد، گفت: حداقل مزد کارگران هنگام تصویب حداقل مزد، قادر بود یک دوم سبد معیشت را تعیین کند اما اکنون به خاطر تورم و کاهش ارزش پول این رقم به حدود یک چهارم کاهش یافته است.
عضو کارگری شورای عالی کار گفت: در زمان حاضر هزینه تمام شده کارگر در تولید به طور میانگین 5درصدو در برخی موارد10درصد و در مشاغل بزرگ هم 2تا 4درصد است. وقتی قدرت خرید کارگر کاهش پیدا کند، تقاضای مؤثر برای اقتصاد افت می کند و کالاهای تولیدشده توسط کارفرمایان خریداری ندارد.