بازدید سایت : ۵۳۱۴۷

چالش ها و راهکارهای ارتقای صادرات ایران

صادرات در ایران با تهدیدات و چالش های داخلی و بین المللی مواجه است، از نبود ثبات عرضه و ارز تک نرخی گرفته تا مشکلات حمل و نقل بین المللی و تردید خریداران خارجی تمام این عوامل بر روی صادرات کشور تأثیرگذار بوده اند.

چالش ها و راهکارهای ارتقای صادرات ایران
تین نیوز |

صادرات همواره به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشورها شناخته می شود و نقش بسزایی در توسعه و رشد اقتصادی دارد، با این حال در سال های اخیر صادرکنندگان ایرانی با تهدیدات و چالش های متعددی در دو بخش داخلی و بین المللی مواجه بوده اند، از مشکلات داخلی همچون نبود ثبات عرضه و ارز تک نرخی گرفته تا چالش های بین المللی نظیر نبود خطوط کشتیرانی مستقیم و تردید خریداران خارجی نسبت به توانایی صادرکنندگان ایرانی همه این موارد بر عملکرد صادراتی کشور تأثیرگذار بوده اند.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایمنا، در شرایط کنونی دولت نقش حیاتی در تسهیل و بهبود وضعیت صادرات دارد، و می تواند راهکارهایی همچون تثبیت عرضه، ایجاد ارز تک نرخی، تقویت زیرساخت های حمل و نقل بین المللی، برند سازی جهانی و ایجاد استانداردهای جهانی تجاری به بهبود شرایط صادرات کمک کند، همچنین تسهیل در تخصیص ارز به واردکنندگان و رفع موانع ثبت سفارش می تواند تقاضا برای ارز صادراتی را افزایش داده و بازار صادراتی را رونق ببخشد.

اقدامات دولت باید به گونه ای باشد که از طریق همکاری با کشورهای همسایه و ثالث شرایط تجارت مستقیم را فراهم کرده و صادرات را بهبود ببخشد، برگزاری جلسات منظم با صادرکنندگان شناسایی مشکلات و ارائه راهکارهای عملی برای رفع آنها نیز می تواند به تسهیل صادرات کمک کند.

با ایجاد یک فضای اقتصادی پایدار و حمایت از صادرکنندگان می توان به بهبود وضعیت صادرات کشور امیدوار بود و سهم بیشتری از ارزش افزوده را نصیب کشور کرد.

 

مشکلات حمل و نقل و تردید خریداران خارجی

محمد مهدی طباطبایی، دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران به خبرنگار ایمنا می گوید: تهدیدات صادراتی به دو بخش داخلی شامل نبود ثبات عرضه، نبود ارز تک نرخی، تعهدات صادراتی، و کمبود تقاضا از سوی واردکنندگان برای ارز صادراتی به دلیل نبود ثبت سفارش و تخصیص ارز به واردکنندگان مطرح است.

وی می افزاید: در بخش بین المللی نبود حمل و نقل و خطوط کشتیرانی بین المللی برای حمل مستقیم کالا از بنادر ایران به کشورهای مصرف کننده کالاهای ایرانی مسئله ساز است، همچنین اخبار اخیر منطقه موجب شده که برخی خریداران کالا نسبت به توانایی صادرکنندگان برای حمل کالا دچار تردید شوند، هرچند صادرکنندگان ما با شرایط تحریمی آشنا شده اند، این تردیدها تأثیر منفی بر تمایل خریداران به خرید کالاهای ایرانی گذاشته است.

نقش برندسازی جهانی در صادرات

دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران درباره برند سازی کالاهای ایرانی تصریح می کند: کالاهایی همچون زعفران، پسته و فرش ایران در بازارهای جهانی با برند ایران شناخته شده اند، این مهم نباید نادیده گرفته شود؛ با توجه به شرایط تحریمی ایران دارد صادرکنندگان در تلاش هستند تا کالاهای تولیدی را به هر شکل ممکن بفروشند و بیشتر هم از طریق کشورهای ثالث همچون امارات و ترکیه کالاها صادر و به مقاصد نهایی خود ارسال می شوند.

طباطبایی خاطرنشان می کند: عرضه مستقیم کالا در بازارهای مصرف نیازمند فراهم شدن استانداردهای جهانی تجاری و ارتباطات مستقیم تجاری از جمله بانک ها و حمل ونقل با بازارهای مصرف است، در این صورت اگر بتوانیم شرایط تجارت مستقیم را مهیا کنیم، سهم بیشتری از ارزش افزوده نصیب کشور خواهد شد و هزینه های صادرکنندگان نیز کاهش می یابد و مقدار قابل توجهی ارزآوری صادرات در چرخه اقتصاد کشور قرار خواهد گرفت.

 

تسهیل صادرات با رفع موانع

وی اظهار می کند: ارزش پایه گمرکی و تعهد ارزی برای صادرکنندگان می تواند نگرانی های جدی ایجاد کند، در مواردی که ارزش پایه گمرکی بالاتر از قیمت فروش کالا باشد، این مسئله می تواند به ضرر صادرکننده تمام شود و موجب ایجاد مشکلات مالی و ناتوانایی در تأمین تعهدات ارزی شود.

دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران می گوید: ۶ تا ۷ سال گذشته تسهیل صادرات نداشتیم و موانع صادراتی وجود داشته است، برطرف کردن این موانع باید در اولویت قرار گیرد تا تسهیل برای صادرکنندگان فراهم شود.

برقراری روابط تجاری سازنده با دنیا، ظرفیت های بالقوه ای را برای ثروت آفرینی و اشتغال زایی ایجاد می کند و از این رو حائز اهمیت است. برای بهبود شرایط تجاری کشور انتظار می رود توسعه تجاری ایران با نگاهی آینده نگر همراه باشد.

در دنیای کنونی که حکم دهکده کوچکی را پیدا کرده است، شبکه های بانکی از ضوابط و قاعده های خاصی پیروی می کنند. بهره مندی از دانش روز دنیا در حوزه روابط پولی و مالی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و آینده تجاری ایران را مشخص می کند. در چنین فضایی بی تفاوتی به ابزارهای روز تجارت دنیا و سازوکارهای پذیرفته شده بانکی، ضربه مهلکی را به تولید و تجارت تحمیل می کند. یکی از الزامات پیشرفت تجاری کشور پذیرش تغییرات دنیا در این حوزه است.

در جهان امروز بدون اتصال به شبکه بانکی جهانی، نقل وانتقال پول ممکن نیست. مدیران و سیاست گذاران کشور ما باید این تغییرات را بپذیرند و به تجارت نوین احترام بگذارند. بااین وجود بی توجهی به قواعد اصلی تجارت، کسب وکارها را متحمل هزینه های بسیار غیرضروری برای انتقال کالا، پول و غیره می کند. چنانچه امکانی برای رفع این مشکلات مهیا شود و هم زمان محدودیت های پیش روی صادرات که ناشی از تحریم و قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF هستند، مرتفع شود، امکانی برای توسعه تجارت کشور مهیا خواهد شد، بنابراین تلاش برای برقراری تعامل سازنده با دنیا ضرورتی غیرقابل جایگزین است.

 
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.