بازدید سایت : ۵۹۱۰۶

اگر لوازم خانگی مان بسوزد، می توانیم از شرکت های بیمه مطالبه خسارت کنیم؟

برق رفت! این پرتکرارترین گزاره این روزها بین مردم ایران است که با پدیده قطع و وصل جریان برق در قالب خاموشی های اخیر تکرار می شود و نگرانی عمده مردم این است که درصورت آسیب دیدن یا سوختن وسایل برقی شان چه کاری باید انجام دهند.

اگر لوازم خانگی مان بسوزد، می توانیم از شرکت های بیمه مطالبه خسارت کنیم؟
تین نیوز |

برق رفت! این پرتکرارترین گزاره این روزها بین مردم ایران است که با پدیده قطع و وصل جریان برق در قالب خاموشی های اخیر تکرار می شود و نگرانی عمده مردم این است که درصورت آسیب دیدن یا سوختن وسایل برقی شان چه کاری باید انجام دهند.

به گزارش تین نیوز به نقل از  همشهری، امسال شرکت توانیر قراردادی با بیمه دانا درخصوص بیمه ناشی از حوادث برق امضا کرده که شرکت بیمه گر متعهد به پرداخت خسارت شده است. اما چگونه می توان خسارت گرفت؟

عبدالامیر یاقوتی، مدیرکل امور انرژی و مشتریان شرکت توانیر درباره علت درج 2ردیف در قبوض برق در مورد بیمه می گوید: ما 2نوع بیمه داریم؛ یکی بیمه خسارت مشترکین و دیگری بیمه همگانی که بیمه حوادث و خسارت مشترکین از سال 1390در قبوض برق درج شده و بابت خسارت های مالی و جانی ناشی از آتش سوزی، انفجار و مسمومیت که منشأ آن برق یا گاز باشد، خساراتی پرداخت می شود و در قبوض برق رقم هایی درج خواهد شد که پس از دریافت و وصول در اختیار شرکت بیمه گر قرار می گیرد تا از این محل بتواند خسارت ها را به مشترکان پرداخت کند.

7نکته مهم که باید بدانید

اگر هزینه ای بابت تعمیر یا خرید وسایل برقی آسیب دیده پرداخت کرده اید فاکتور آن را به درخواست خود اضافه کنید که پس از آن وارد مراحل رسیدگی، بررسی کارشناس، تعیین خسارت، گرفتن شماره شبا و نهایتا پرداخت شود.

درصورتی که خسارت وارده به تأیید نهادهای ذی صلاح مثل آتش نشانی یا نیروی انتظامی رسیده باشد، مدارک لازم را دریافت و بارگذاری کنید.

برای خسارت وارده به تجهیزات به استثنای مشترکین تجاری نیاز به ارائه مدرک فاکتور فروشگاه یا تعمیرگاه مجاز (با مهر و امضا) و گزارش معتمد محل یا نیروی انتظامی (درصورت وجود) و برای خسارت آتش سوزی نیاز به ارائه تصویر محل حادثه، تصویر گزارش آتش نشانی، تصویر گزارش کلانتری و تصویر پرونده کامل دادگاه (درصورت وجود) است.

درصورت خسارت ناشی از انفجار، تصویر گزارش آتش نشانی یا مقامات ذی صلاح، تصویر گزارش کارشناس خسارت، تصویر لیست موارد آسیب دیده، تصویر فاکتور تعمیرات، تصویر محل حادثه و برای خسارت هزینه پزشکی، تصویر صورتحساب بیمارستان، تصویر مدارک پزشکی و پرونده های بیمارستانی و تصویر گزارش مقامات ذی صلاح لازم است.

برای خسارت نقص عضو تصویر گزارش نیروی انتظامی یا بازرسان قانونی و سازمان آتش نشانی و مدارک پزشکی لازم است.

برای حادثه منجر به فوت نیز تصویر تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی ابطال شده، تصویر کپی برابر اصل معاینه جسد، تصویر کپی برابر اصل گزارش پزشکی قانونی، تصویر کپی برابر اصل گواهی فوت، تصویر رأی محاکم قضایی و تصویر گواهی انحصار وراثت نیاز است.

مشترکان تا ۱۵ روز پس از اختلال برق که باعث بروز یکی از موارد مذکور شده باشد، می توانند مراتب را به اطلاع امور مشترکان شرکت های توزیع برق در سراسر کشور برسانند و مدارک را به این دفاتر تحویل دهند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.