◄ لزوم تشکیل اتاق فکر توسط وزیر راه و رصد گام به گام هدفمندی / مدیریت جهادی، شعار نباشد

تین نیوز | یک کارشناس ارشد اقتصاد معتقد است برای اجرای صحیح هدفمندی در حوزه حمل و نقل، وزیر راه باید در بخش های مختلف این حوزه، اتاق فکری متشکل از کارشناسان مربوطه داشته باشد تا با بهره گیری از نظرات کارشناسانه و تخصصی و رصد گام به گام هدفمندی، این کار را اجرا و بر آن نظارت کند.
الیاس محمد علیپور در گفتگو با تیننیوز، در تحلیل اثرات فاز دوم هدفمندی یارانه ها، اظهار کرد: هدفمندی یارانه ها در الگوهای اقتصادی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، جایگاه ویژه ای دارد و در کشور ما نیز حتما باید اجرا می شد.
اهداف فاز اول هدفمندی، اجرا نشد
وی افزود: انتظاراتی که از فاز اول در حوزه اقتصاد خرد و کلان، درباره توسعه اقتصادی داشتیم که به معنای ارزان شدن نبود بلکه به مفهوم قرار گرفتن منابع بیشتری در دست مردم، بود، محقق نشد و با الگوی اقتصادی که دولت دهم، برای فاز اول تعریف کرده بود، این مساله ناتمام ماند یا اصلا اجرا نشد.
این کارشناس ارشد اقتصاد ادامه داد: تبعات این اجرای ناقص در همه بخش ها، از جمله حمل و نقل و به ویژه در سوخت که در بسیاری امور از جمله هزینه های بارگیری و انبارداری اثر دارد، احساس شد.
علی پور اضافه کرد: بیش از 90 درصد حمل و نقل دنیا از طریق آب ها صورت می گیرد و بیش از 74 درصد درآمد ناخالص کشور ما در بنادر داد و ستد می شود. دریا و حمل و نقل دریایی برای اقتصاد کشور، بسیار حساس است و اگر هدفمندی، تنها با این هدف باشد که مسئولان بخواهند با کسری بودجه مواجه نشوند یا دغدغه بودجه نداشته باشند، مدلی اشتباه است و تاثیر نامطلوبی در این بخش خواهد داشت.
وی با بیان این که «همه کشورهای اروپایی، مدل های اقتصادی گوناگونی برای مجموعه اقتصاد خود دارند اما کشور ما، هنوز مدل اقتصادی ندارد» اظهار کرد: مقام معظم رهبری در نامگذاری سال، بر مدیریت جهادی تاکید کردند که منظور این کلام، خود مدیران هستند.
این کارشناس حمل و نقل دریایی، با تاکید بر لزوم داشتن مدیران پیشگام و توانمند و دارای تفکر جهادی برای توفیق بحث هدفمندی، گفت: این مساله نباید صرفا یک شعار باشد بلکه باید آن را یک دستورالعمل تلقی کنیم و یک اتاق فکر در این زمینه داشته باشیم.
هدفمندی چه سودی دارد؟
علی پور ادامه داد: مساله هدفمندی برای مردم تشریح نشده و هیچ یک از وزیران، درباره آن برای مردم توضیح نداده اند، به عنوان مثال نمی دانیم قرار است دو سال آینده در چه جایگاه اقتصادی قرار داشته باشیم و هدفمندی و آزادسازی قیمت ها، چه سودی برای ما خواهد داشت.
لزوم وجود اتاق فکر و مدیریت جهادی در بحث هدفمندی
رئیس هیات مدیره شرکت دریایی نسیم آرام ساحل گفت: اگر مسئولان هدفمندی، برنامه ریزی مدونی داشته باشند و استفاده از اتاق فکر را در برنامه داشته باشند و هر وزیری، شخصا هدفمندی و آزادسازی را مرحله به مرحله رصد کند، این طرح موفق می شود، ضمن این که باید مدیریت جهادی هم در میان باشد، در غیر این صورت و با بی توجهی به این مسایل، موفق نمی شویم زیرا بازوهای اقتصادی، ارتجاعی اند و اگر مدل هدفمندی درست نباشد، بازوها به حالت اول برمی گردند و پیچیدگی های اقتصادی بزرگتری را موجب می شوند.
وی ادامه داد: اگر این مسائل اجرا نشود و در هدفمندی، صرفا بخواهیم کاری مشابه کشورهای دیگر را تجربه کنیم، پیچیدگی اقتصادی و مشکلات مردم بیشتر می شود و شرایط مبهم تری برای مردم تعریف می شود.
علی پور در پاسخ به این سوال که «چه مسایل و مشکلاتی در حوزه خدمات بندری و دریایی هست که هدفمندی روی آنها اثر می گذارد؟» اظهار کرد: دور اول هدفمندی که آغاز شد، کشتی ها با مسائلی همچون سهمیه سوخت، مشکلات قاچاق سوخت و ... مواجه بودند و علاوه بر این ها، تحریم ها نیز وجود داشت.
شرایط کشتیرانی شکننده است
وی اضافه کرد: با وجود این مشکلات برای صنف کشتیرانی که در صف اول تحریم ها و تهدیدهاست، هدفمندی، شرایط بحرانی تری برای این بخش ایجاد کرد و هزینه های سوخت، گمرکات و... بر فشار تحریم، اضافه شد. در همین شرایط فعلی نیز برخی مالکان فشارهای زیادی را تحمل می کنند و با وجود این مشکلات، باید انتظار مشکلات دیگری را نیز داشته باشیم که این، شرایط را بسیار شکننده می کند.
تشکیل اتاق فکر وزیر راه برای پیگیری هدفمندی
این کارشناس مسائل دریایی در بیان پیشنهادی برای اجرای بهتر هدفمندی در حوزه حمل و نقل گفت: وزیر راه باید در بخش های مختلف این حوزه، اتاق فکری متشکل از کارشناسان مربوطه داشته باشد تا به عنوان اتاق مدیریت عمل کند. این اتاق باید در هر بخش مدیریتی، با بهره گیری از نظرات کارشناسانه و تخصصی و نیز قوانین هدفمندی و همچنین با رصد گام به گام هدفمندی، این کار را اجرا و بر آن نظارت کند.
وی با تاکید بر لزوم پیگیری مرحله به مرحله هدفمندی توسط اتاق فکر اظهار کرد: بازار اجازه فکر و تصمیم گیری را به ما نمی دهد و کوچک ترین تعلل در بخش بازار و حمل و نقل دریایی که با بازارهای جهانی سروکار دارد، به ضعف ما و قدرت گرفتن رقبای ما منجر می شود؛ در حال حاضر کشورهای کوچک عربی در کشتیرانی، با ما رقابت می کنند و تعلل ما باعث قدرت آنها می شود.