ایران یک گام دیگر به تجاری سازی کریدور شمال-جنوب نزدیک شد
خط ریلی رشت-آستارا دارای مزایای اقتصادی، تجاری و ترانزیتی قابل توجهی برای کشور است و همکاری ریلی سه جانبه ایران، آذربایجان و روسیه، این فرصت ها را به تحقق می رساند.
خط ریلی رشت-آستارا دارای مزایای اقتصادی، تجاری و ترانزیتی قابل توجهی برای کشور است و همکاری ریلی سه جانبه ایران، آذربایجان و روسیه، این فرصت ها را به تحقق می رساند.
به گزارش تین نیوز به نقل از فارس، کریدور شمال-جنوب (INSTC) به عنوان یک پروژه بین المللی در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی شکل گرفت. هدف اصلی این پروژه ایجاد یک مسیر ترانزیتی کارآمد و مقرون به صرفه برای حمل کالاها از هند به اروپا از طریق مسیر ایران بود.
کریدور شمال-جنوب می تواند تأثیر قابل توجهی بر افزایش تبادلات تجاری میان هند، ایران، آذربایجان، روسیه و سایر کشورهای منطقه داشته باشد و به تقویت روابط ژئوپلیتیک و اقتصادی بین این کشورها کمک کند. تجاری سازی این کریدور، همکاری های منطقه ای را تقویت کرده و وابستگی به غرب را کاهش خواهد داد.
بر اساس گزارش های سازمان ملل، حجم تجارت بین کشورهای عضو این کریدور در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۵۰ میلیارد دلار بوده است. پیش بینی می شود که با توسعه زیرساخت ها و تسهیل فرآیندهای گمرکی، این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۵۰۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
این کریدور ۷۲۰۰ کیلومتری متشکل از راه آهن، بنادر و حمل ونقل جاده ای میان کشورهای ذینفع است که هزینه و زمان گذر کالا را به ترتیب ۳۰ و ۴۰ درصد نسبت به مسیر سنتی کانال سوئز کاهش می دهد.
با گذشت ۲۴ سال از معرفی این کریدور، علاوه بر موانع نرم افزاری مانند فرآیندهای گمرکی، مالی و بیمه ای، بخشی از پروژه کریدور شمال-جنوب یعنی خط آهن رشت-آستارا، معطل مانده و هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است.
در روز شنبه (۱۵ دی ماه ۱۴۰۳)، نشست مشترک فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی و رمان استاراویت، وزیر حمل و نقل فدراسیون روسیه به صورت ویدیو کنفرانس به منظور بررسی تفاهم نامه ساخت راه آهن رشت-آستارا و توسعه همکاری های حمل و نقلی در قالب کریدور شمال-جنوب برگزار شد.
وزیر راه و شهرسازی کشورمان ضمن ابراز خرسندی از برگزاری جلسات بررسی ساخت راه آهن رشت-آستارا به صورت منظم با حضور نمایندگان دو کشور به تنظیم تفاهم نامه همکاری مشترک و نیز تهیه نقشه راه ۲۰۲۵ که امروز در اختیار طرف روس قرار می گیرد، اشاره و پیشنهاد کرد که هر دو مورد هم زمان در تاریخ مشخص به امضا برسند.
صادق در ادامه به توسعه روابط همکاری های حمل و نقلی میان دو کشور در قالب کریدور شمال-جنوب اشاره و تاکید کرد طبق توافقات انجام شده میان دو کشور در سنوات گذشته، دستیابی به هدف ترانزیت ۱۰ میلیون تن بار در مسیر کریدور شمال-جنوب ضرورت دارد و باید ظرفیت ۲۰ میلیون تنی ترانزیت در مسیرهای فعلی کریدور شمال-جنوب ذیل شقوق ریلی، جاده ای و دریایی، فعال شود.
وی همچنین به فعال شدن شاخه شرقی کریدور شمال-جنوب و ضرورت انجام اقدامات اجرایی در اسرع وقت، تشکیل کمیته حمل و نقل و امور گمرکی سه جانبه میان ایران-روسیه-آذربایجان، لزوم تسهیل صدور ویزا برای رانندگان ناوگان ایرانی، افزایش ظرفیت کشتیرانی تجاری (بار) و گسترش خطوط مسافری در دریای خزر تاکید کرد.
حسن کریم نیا، کارشناس ترانزیت، عنوان کرد که خط ریلی رشت-آستارا مزایای زیادی برای ارتباط با کشورهای منطقه قفقاز دارد. این طرح با کریدور ترانزیتی جنوب-غرب (از خلیج فارس به دریای سیاه) هم پوشانی دارد و می تواند به دلیل حجم بالای تقاضای حمل ونقل در مناطق غربی روسیه، تعداد کشورهای واسطه را به یک کشور کاهش دهد و مسیری کوتاه تر به سمت اروپا نسبت به دو شاخه میانی (دریای خزر) و شرقی (آسیای مرکزی) فراهم کند.
کریم نیا ادامه داد: احداث خط ریلی رشت-آستارا ضروری است اما در کنار آن نباید از فرصت های دریای خزر غافل بشویم. وی تصریح کرد با ارتباط مستقیم دریایی با روسیه، واسطه ای بین دو کشور وجود ندارد، مسیر جایگزینی برای مسیر آذربایجان به وقت ضرورت در دسترس می باشد و ظرفیت های قابل توجه کشورمان در کشتیرانی و تجارت دریا ی خزر احیا می شود.
کریم نیا در پایان تأکید کرد که بدون شک پیشبرد هم زمان دو پروژه، یعنی احیای ظرفیت تجاری دریای خزر و احداث راه آهن رشت-آستارا، مزایای اقتصادی و ژئوپلیتیکی بیشتری را برای ایران به ارمغان خواهد آورد.