◄ چرا سهم ترانزیت ایران کاهش یافته است؟
در ایران سهم ترانزیت در حملونقل بینالمللی زمینی فعلاً 42 درصد است که رقم پایینی محسوب میشود و حمل ونقل دریایی 50 درصد افت درآمد پیدا کرده است.

بر اساس آخرین اطلاعات ارائه شده از سوی وزارت راه و شهر سازی، ارقام مربوط به ترانزیت کشور طی دو سال اخیر با کاهش 32 درصدی در ترانزیت زمینی (ریل و جاده) همراه بوده و در صورت ادامه روند کنونی، برای سالهای بعد نیز نباید انتظار رشد داشت.
علیرضا اسماعیلی، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم انتظامی و مدرس دانشگاه تهران در اینباره میگوید: ترانزیت کالا در تمام حوزهها دچار کاهش شده است. در ایران سهم ترانزیت در حملونقل بینالمللی زمینی فعلاً 42 درصد است که رقم پایینی محسوب میشود و حمل ونقل دریایی 50 درصد افت درآمد پیدا کرده است.
او با اشاره به دلایل کاهش سهم ترانزیتی ایران ادامه میدهد: این کاهش میتواند دلایل زیادی داشته باشد. تمام قوانین ترانزیتی که در مبادی ورودی و خروجی کالا در کشور ما وجود دارد مطابق استاندارهاست.اما کماکان راههای ما بستر بسیار خوبی برای حمل و نقلهای بزرگ نیست.
اسماعیلی در ادامه بیان میکند: تاخیری که در بازرسی و توقف در گمرکات ایجاد میشود، کهولت جادهها و امکانات پایین مسیرهای ترانزیتی از دلایل این کاهش است. قطعاً این تاخیرها هزینهها را هم بالا میبرد و همین موارد میتواند باعث بی میلی صاحبان کالا به انتخاب جادههای ترانزیتی ایران شود.
این مدرس دانشگاه تهران با تاکید بر اقتصادی نبودن جادهها برای صاحبان کالا میافزاید: در حال حاضر میان راههای حمل و نقلی اولین انتخاب، دریا و بعد ریل و جاده است. اما شرایط راههای ایران هم یک مؤلفه تأثیر گذار است که جذابیتی برای حملونقل کالای جادهای ندارد.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: زمانبر بودن مسیرهای جادهای و امکان افزایش قیمت تمام شده برای صاحب کالا میتواند از دلایل بی میلی حملونقل کالا از راه جادهها باشد.
او با اشاره به تهدیدهای ترانزیتی ایران میگوید: برای ایجاد جذابیت حملونقل جادهای و کالا باید هزینه ها را کاهش داد؛ چرا که صاحبان کالا به اقتصادی بودن نوعحملونقل و حجم کالایی که میتوانند منتقل کنند و امنیت آن توجه ویژه دارند.
وی با تأکید بر اینکه برای افزایش سهم کشور از ترانزیت کالا باید تسهیلات ویژهای درراههای جادهای ایجاد کرد ادامه داد: در حال حاضر درآمدزایی از ترانزیت برای همه کشورهایی که خاک گستردهای دارند بسیار مهم است و تلاش میکنند تا سهم بیشتری از ترانزیت کالا را به دست بیاورند بنابراین باید تأخیر در امور اداری را کمتر کرد و با کمک مهندسین راه کیفیت جادهها را ازنظر کاربران جادهای افزایش داد .