پیام ایران به جهان؛ صلح، گفتوگو و مبارزه با افراطگرایی
مبارزه با تروریسم، افراطگرایی و تأکید بر همکاری دوجانبه موضوعاتی بود که در دیدارهای رسمی حسن روحانی، اسحاق جهانگیری، محمدجواد ظریف، علی لاریجانی، علیاکبر ولایتی و علی شمخانی بر آنها تأکید شد.
مبارزه با تروریسم، افراطگرایی و تأکید بر همکاری دوجانبه موضوعاتی بود که در دیدارهای رسمی حسن روحانی، اسحاق جهانگیری، محمدجواد ظریف، علی لاریجانی، علیاکبر ولایتی و علی شمخانی بر آنها تأکید شد.
عصر شنبه، بهارستان شاهد مراسم بهجاآوردن سوگند دوازدهمین دوره ریاستجمهوری ایران بود؛ مراسمی با حضور بیسابقه میهمانان خارجی. خیلی از این میهمانهای خارجی با رئیسجمهوری، معاوناول، وزیر امور خارجه، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و گفتوگو کردند؛ پیام این دیدارها یک جمله بود: اراده ایران برای صلح، گفتوگو و همکاری با جهان.
مراقب گسترش تروریسم در منطقه باشید
اولین دیدار حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، با «سرژ سرکیسیان»، رئیسجمهور ارمنستان بود. روحانی در این دیدار، با تأکید بر اینکه تهران بهدنبال توسعه روزافزون روابط خود با کشورهای همسایه ازجمله ارمنستان است، گفت: «دو کشور در بخشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی و در حوزههایی ازجمله حملونقل، انرژی، گردشگری و ترانزیت زمینههای فراوانی برای همکاری دارند که فعالکردن هرچه بیشتر این عرصهها به نفع منافع دو ملت است». او با تأکید بر اهمیت ثبات امنیت در منطقه و هوشیاری در مقابل خطر تروریسم، تصریح کرد: «پسازاینکه تروریستها در عراق و سوریه بهطورکامل شکست بخورند، این احتمال وجود دارد که تلاش کنند در سراسر منطقه پخش شوند، بنابراین باید همگان نسبت به این خطر ازجمله در منطقه قفقاز و آسیای میانه کاملا هوشیار و مراقب باشیم، چراکه معضل خطرناکی است که میتواند امنیت کل منطقه را به مخاطره بیندازد، ازاینرو در مبارزه با تروریسم ضرورت دارد همکاری و هماهنگیهای نزدیکی بین کشورها وجود داشته باشد». روحانی با اشاره به موضوع قرهباغ و با تأکید بر اینکه حلوفصل این مسئله فقط راهحل سیاسی دارد، تأکید کرد: «برای جمهوری اسلامی ایران بسیار اهمیت دارد که در اطراف مرزهای خود، امنیت کامل داشته باشد و امیدواریم با تلاش و ابتکارات دو کشور همسایه ارمنستان و آذربایجان، شاهد پایان مسالمتآمیز این مسئله باشیم و معتقدیم چنانچه دو طرف از اراده جدی برای حلوفصل موضوع برخوردار باشند، راهحلهای مناسبی هم برای آن در دسترس است». رئیسجمهور ارمنستان با اشاره به افزایش سطح روابط دو کشور در سالهای گذشته، گفت: «با وجود بهبود و ارتقای سطح روابط معتقدیم هنوز نتوانستهایم سطح همکاریهای اقتصادی تهران و ایروان را به سطح روابط سیاسی برسانیم؛ بنابراین مصمم هستیم در همه حوزههای اقتصادی روابط فعال و گستردهای با ایران برقرار کنیم».
روابط بخش خصوصی ایران و بلاروس باید تقویت شود
رئیسجمهور با «میخائیل میاسینکوویچ»، رئیس مجلس بلاروس، دیدار کرد. روحانی با اشاره به روابط همواره دوستانه دو کشور، تأکید کرد: «ایران و بلاروس ظرفیتهای خوبی برای همکاریهای مشترک صنعتی دارند که باید با استفاده از این ظرفیتها روابط بخشهای اقتصادی خصوصی دو کشور را نیز تقویت کنیم». روحانی گفت: «نکته مهم دیگر توافق ما با اتحادیه اقتصادی اوراسیاست که اگر در این زمینه در مذاکرات به توافق نهایی و امضای اسناد برسیم، تحول بزرگی در روابط اقتصادی فیمابین ایجاد خواهد کرد». او تقویت کریدور شمال – جنوب را نیز برای دو کشور حائز اهمیت دانست و گفت: «ایران و بلاروس فهرست بلندی از ظرفیتهای اقتصادی و فرهنگی برای توسعه روابط دارند که باید در سایه اراده سیاسی قوی موجود برای گسترش روابط، این ظرفیتها را فعال کنند».
روحانی همچنین با «لستی سوم»، پادشاه لسوتو، دیدار کرد. او در دیدار با پادشاه لسوتو گفت: «دو ملت ایران و لسوتو از نظر افکار، اعتقادات، آرزوها و آرمانها با هم نزدیک هستند و این اشتراکات فرهنگی، پایه و فرصتی است تا بتوانیم از آن به نفع ملتها استفاده کنیم». برنامه دیدار بعدی روحانی با «بارناباس سیباسیسو دلامینی»، نخستوزیر سوازیلند بود. در این دیدار مبارزه با تروریسم محور اصلی بحث بود. روحانی تروریسم را بیماری خطرناکی میداند که در بخشی از آفریقا ناامنی به وجود آورده است. او تصریح کرد: «یکی از مسئولیتهای بزرگ ما در دنیای امروز، ایجاد ثبات و امنیت در کشورهای مختلف جهان و مبارزه با ناامنی و بیثباتی بهویژه تروریسم است».
تهران از گسترش همکاریها با بلگراد استقبال میکند
روز یکشنبه، روحانی با «مایا گویکوویچ»، رئیس مجلس صربستان هم دیدار کرد. رئیسجمهوری با اشاره به اینکه ایران و صربستان ظرفیتهای گستردهای برای توسعه همکاریهای مشترک دارند، گفت: «این ظرفیتهای همکاری بهویژه در حوزه اقتصادی و تجاری با تقویت هرچه بیشتر تعاملات بانکی، میتواند نقش عمدهای در توسعه روابط دو کشور ایجاد کند». روحانی لغو روادید شهروندان ایرانی از سوی مجلس و دولت صربستان را زمینهساز فعالشدن عرصههای مختلف روابط دوجانبه دانست. روحانی گفت: «جمهوری اسلامی ایران پیوسته حامی مذاکره و گفتوگو برای حلوفصل مسائل اختلافی بین کشورها و جلوگیری از اختلافها بهویژه در منطقه بالکان بوده است».
همه دیدارهای جهانگیری
در ادامه دیدارهای روز گذشته با میهمانان مراسم تحلیف حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، دیدار اول اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری با وزیر حملونقل و کشتیرانی هند بود. جهانگیری در دیدار «نیتین گادکاری» گفت: «روابط ایران و هند همواره ممتاز و پراهمیت بوده و سفر نخستوزیر هند به ایران نقطهعطفی در مناسبات دو کشور بود». معاون اول رئیسجمهور با تأکید بر اهمیت بندر چابهار برای جمهوری اسلامی ایران، از علاقهمندی ایران برای حضور و مشارکت هند در اجرای پروژههای این بندر خبر داد و گفت: «بهتازگی جلسهای با وزرا و مسئولان مربوطه در این زمینه در حضور من برگزار شد و خوشبختانه موانع حضور و مشارکت هند در این پروژهها تا حد زیادی مرتفع شده است». او با بیان اینکه ایران برنامه وسیعی برای توسعه سواحل دریای عمان و مناطق اطراف چابهار تدوین کرده است، افزود: «ایران علاقهمند است شرکتهای هندی نیز در اجرای این طرحها و استقرار صنایع بزرگ نظیر فولاد، پتروشیمی، نفت و گاز در این سواحل مشارکت داشته باشند». معاون اول رئیسجمهور همچنین با اشاره به برنامه توسعه خطوط ریلی در ایران، گفت: «با احداث راهآهن چابهار - زاهدان، این مسیر به راهآهن سراسری ایران متصل میشود اما باید تلاش کنیم این مسیر به شمال ایران و از آنجا به آسیای میانه نیز متصل شود و ایران برای حضور و مشارکت هند در اجرای پروژههای راهآهن هیچ محدودیتی قائل نیست». مسائل بانکی میان دو کشور موضوع بحث بعدی بود. نیتین گادکاری با بیان اینکه فرصتهای فراوانی در بخشهای نفت و پتروشیمی برای همکاری مشترک میان ایران و هند وجود دارد، خواستار رفع موانع و سرعتبخشیدن به روند همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف شد.
کشاورزی محور مذاکره با غنا
معاون اول رئیسجمهوری با «الحاجی دکتر باوومیا»، معاون اول رئیسجمهوری غنا هم دیدار کرد. جهانگیری با بیان اینکه بخش خصوصی و بخش دولتی ایران در صورت علاقهمندی کشور غنا حاضر به اعزام کارشناس و متخصص برای پیشبرد طرحهای مختلف به این کشور هستند، گفت: «در زمینه کشاورزی به دلیل قرارداشتن ایران در منطقه خشک و نیمهخشک، آمادگی داریم تا در کشورهایی که دارای منابع آب فراوان و خاک حاصلخیز هستند، سرمایهگذاری کنیم و محصولات را به ایران منتقل کنیم». جهانگیری گفت: «کمیسیون مشترک دو کشور میتواند در شناخت بسترها و ظرفیتهای همکاری و نیز رفع موانع تجاری نقش تعیینکنندهای داشته باشد و باید تلاش کرد تا نشستهای این کمیسیون هرچه سریعتر برگزار شود». معاون اول رئیسجمهور غنا با بیان اینکه زمینههای بسیاری برای همکاری میان دو کشور وجود دارد، گفت: «دو کشور میتوانند در زمینه نفت و گاز، سیمان، کشاورزی، صنایع دارویی و پزشکی و مسکن با یکدیگر مشارکت داشته باشند».
همه دیدارهای ظریف
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در ادامه دیدارهای خود با میهمانان مراسم تحلیف دوازدهمین دوره ریاستجمهوری، با «میشائیل روت»، وزیر مشاور در وزارت خارجه آلمان دیدار و گفتوگو کرد. وزیر مشاور در وزارت امور خارجه آلمان در این دیدار گفت: «ما متعهد به صلح و ثبات و علاقهمند به همکاری با جمهوری اسلامی ایران هستیم. برجام برای آلمان اهمیت دارد. از تلاشهای جناب دکتر روحانی برای بازکردن درها سپاسگزاریم. آلمان به تماسهای خود در سطح بالا با ایران ادامه خواهد داد». ظریف در این دیدار به نقش آلمان درباره موضوعات منطقهای و ضرورت همکاری درباره ثبات منطقهای اشاره کرد و آن را مثبت دانست. ظریف همچنین با «ایگر ددون»، رئیسجمهور مولداوی دیدار کرد. دو طرف درباره بحرانهای منطقهای، مبارزه با افراطگرایی، روابط بانکی، سرمایهگذاری مشترک انرژی، ایجاد پالایشگاه و همکاری در سطح بینالمللی گفتوگو کردند. دیدار بعدی ظریف با «اینجای»، وزیر فرهنگ و ارتباطات جمهوری سنگال بود. آنها در این دیدار درباره همکاری دوجانبه اقتصادی و فرهنگی گفتوگو کردند.
میهمان بعدی ظریف، «پیرگارسیا اسکودرو»، رئیس مجلس سنای اسپانیا بود. رئیس مجلس سنای اسپانیا درباره برجام گفت: «برجام فرصتهای بسیار خوبی برای افزایش مبادلات تجاری، بازرگانی و سرمایهگذاری ایجاد کرده است و ما تأثیر مثبت آن را در مناسبات اقتصادی ایران و اسپانیا بهوضوح شاهد هستیم».
ظریف در کنار میهمانهای اروپایی، میهمانی از کشورهای منطقه هم داشت. او با «نبیه بری»، وزیر امور خارجه لبنان دیدار کرد و درباره مسائل منطقهای گفتوگو کردند. نبیه خطاب به ظریف گفت: «جنابعالی همواره به اصول پایبند بودهاید و تلاش کردهاید از طریق گفتوگو مشکلات را حل کنید».
دو وزیر درباره موضوعات منطقهای، سوریه، عراق، روند مذاکرات آستانه، مسائل خلیج فارس و برجام تبادلنظر کردند.
تروریسم بلای جان جهان اسلام است
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، با «عبدالفتاح مورو»، نایبرئیس مجلس تونس دیدار کرد. لاریجانی در این دیدار با اشاره به بحرانهای امنیتی و تروریستی در سطح منطقه گفت: «متأسفانه در شرایط کنونی جریان تروریسم به بلای جان جهان اسلام تبدیل شده و حتی مقامات رژیم صهیونیستی در کنفرانس اخیر هرتزل اعلام کردند بهترین شرایط برای این رژیم، وضعیت موجود در منطقه است». لاریجانی با اشاره به توسعه همکاریهای دوجانبه میان ایران و تونس گفت: «جمهوری اسلامی آماده گسترش همکاریها بهویژه در حوزه اقتصادی، معدن، انرژی و صنایع است». عبدالفتاح مورو هم بر تقویت روابط ایران و تونس تأکید کرد و گفت: «جریانهای اسلامی تونس به انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی علاقهمند هستند و ما همواره از دستاوردهای ایران پس از پیروزی انقلاب الهام گرفتهایم». لاریجانی همچنین در دیدار با «آلبان سامانا»، نایبرئیس مجلس غنا، با اشاره به اهمیت و جایگاه این کشور گفت: «سیاست خارجی جمهوری اسلامی همواره به گسترش روابط با کشورهای حوزه آفریقا گرایش داشته است و قطعا سفر هیئت پارلمانی غنا به ایران میتواند به افزایش همکاریهای دو کشور بهویژه در حوزه اقتصادی کمک کند». دیدار بعدی لاریجانی با «ژولات افرم پریواتاولا»، نایبرئیس مجلس ساحلعاج بود؛ او با اشاره به جایگاه مهم و برجسته کشور ساحلعاج در غرب آفریقا گفت: «در سیاست خارجی جمهوری اسلامی کشورهای آفریقایی جایگاه ویژهای دارند و در این میان گسترش تعاملات با کشور ساحلعاج نیز دارای اهمیت بسیار زیادی است و ما علاقهمند به توسعه تعاملات و روابط با این کشور هستیم».
ایران همواره از سوریه حمایت میکند
صبح روز یکشنبه لاریجانی با «عماد خمیس»، نخستوزیر سوریه هم دیدار کرد. لاریجانی در این دیدار گفت: «ایران همیشه حامی ملت و دولت سوریه خواهد بود و امیدواریم مذاکرات آستانه به نتیجه مطلوبی برسد تا بتوانیم شاهد برقراری هرچهسریعتر صلح در منطقه باشیم». خمیس در ابتدای سخنان خود گفت: «ملت و رهبر سوریه بهترین قدردانی را نسبت به حکومت و ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران دارند و به این امر واقف هستند که بدون حمایتهای شما نمیتوانستیم به این پیروزیها دست پیدا کنیم». خمیس با اشاره به نقش آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی در برهمزدن آرامش منطقهای، تصریح کرد: «اینها بذر تروریسم را کاشتند و چنین بحرانی را به وجود آوردند، آنها به دنبال ایجاد بیثباتی در منطقه بوده و هستند، اما ما نمیگذاریم که آنان به اهدافشان برسند». نخستوزیر سوریه گفت: «همکاریهای دوجانبه اقتصادی بهنفع هر دو کشور خواهد بود و اکنون که در مرحله بازسازی و توسعه اقتصادی قرار داریم، جمهوری اسلامی ایران میتواند ما را در این مسیر همراهی کند و این میتواند نقطه آغاز دیگری بر همکاریهای میان دو کشور باشد». نخستوزیر سوریه و هیئت همراه او بعدازظهر دیروز با امیرعلی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره آخرین تحولات منطقه و مناسبات میان دو کشور گفتوگو کردند.
ولایتی با معاون وزیر خارجه دانمارک دیدار کرد
علیاکبر ولایتی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام عصر روز یکشنبه با «جوناس برینگ لیسبرگ»، معاون وزیر خارجه دانمارک دیدار کرد. او در این دیدار به روابط تاریخی دو کشور اشاره کرد و گفت: «ضروری است که کشورهای اروپایی سیاستهای مستقلتر و نقشی فعال و مثبت در این زمینه اتخاذ کنند، چراکه حوزه تغییر و تحول در این منطقه میتواند بر سایر مناطق جهان اثرگذار باشد. او به صلح و ثبات منطقهای اشاره کرد.