فشار اروپاییها بر آمریکا برای باقی ماندن ایران در «سوئیفت»
وزرای امور مالی اروپا برای کاستن از فشارها بر ایران، هفته آینده درباره مسئله پرداختها به وزیر خزانهداری فشار خواهند آورد.
وزرای امور مالی اروپا برای کاستن از فشارها بر ایران، هفته آینده درباره مسئله پرداختها به وزیر خزانهداری فشار خواهند آورد.
به گزارش تیننیوز به نقل از فرارو ، بر اساس گزارش فایننشال تایمز، هفته آینده در جلسه صندوق بینالمللی پول در بالی اندونزی، وزرای امور مالی اروپایی به استیون منوچین، وزیر خرانه داری آمریکا، فشار خواهند آورد که ارتباط ایران با سوئیفتت، سامانه پیامرسانی مالی جهانی، را قطع نکند.
در پنجم نوامبر آینده دولت دونالد ترامپ قرار است تحریمهای گستردهای علیه ایران اجرا کند که بخشی از آنها خدمات پیامرسانی مالی با بانک مرکزی ایران را هدف قرار میدهند. فرانسه، آلمان و بریتانیا از اینکه نتوانستهاند دولت ترامپ را به اتخاذ یک موضع ملایمتر درباره سوئیفتت متقاعد کنند، ناراحت هستند.
یک دیپلمات اروپایی ضمن تایید جلسات مقامات اروپایی با منوچین، گفت: "پرسش ما این است: وقتی میتوانید یک چراغ را خاموش کنید، چرا باید کل سیمهای برق یک ساختمان را خراب کنید. وقتی شما میتوانید یک بانک را تحریم کنید، دیگر نیازی بهاجبار سوئیفت به قطع ارتباط با ایران هم نیست".
یک منبع آگاه گفته اختلافنظر درباره سوئیفتت بهسوی رقم زدن یک "فاجعه دیپلماتیک" حرکت میکند. مقامات اروپایی که ماه گذشته با مقامات آمریکایی دیدار کردند و از آنها خواستهاند که موضع ملایمی بگیرند، دستخالی بازگشتهاند.
یک مقام دوم اروپایی گفت: ما با دولت (ترامپ) تلاش کردهایم، اما به بنبست رسیدیم. آنها به استدلال ما گوش نمیدهند.
باوجوداینکه برخی معتقدند که دولت ترامپ احتمالا بانک مرکزی ایران را تحریم و ارتباط آن با سوئیفتت را قطع کند، اما مقامات دولت ترامپ هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهاند که چگونه با بانکهای تجاری ایران رفتار کنند.
حامیان سوئیفت نگران هستند که اگر قوانین آمریکایی، اروپایی و بلژیکی دچار اختلاف شوند، این نهاد بینالمللی، که دو تن از 25 عضو هیئتمدیره آن آمریکایی هستند، نتواند بهطور همزمان به همه این قوانین پایبند شود.
یک مقام ارشد سوئیفت گفت: ازآنجاکه هیچ تغییری در قانون اتحادیه اروپا اتفاق نیفتاده ما طبیعتا با آن مشورت میکنیم و از مقامات اتحادیه اروپا و آمریکا توضیحاتی میخواهیم. هفته گذشته در واشنگتن، مقامات سوئیفت با نمایندگان دولت آمریکا دیدار کردند.
برخی از مقامات و افرادی که از مسائل سوئیفتت آگاهاند معتقدند که منوچین در حمایت از سوئیفت اقدام خواهد کرد تا نقش آمریکا در سامانه امن پیامرسانی جهانی را حفظ کند و از پنهانی شدن تراکنشهای ایران جلوگیری کند.
اما تندروهای دولت ترامپ و کنگره که به ترامپ هم نزدیک هستند، قصد دارند کارزار منزوی کردن کامل ایران از سوئیفت را تا قبل از پنجم نوامبر پیش ببرند. آنها استدلال میکنند اگر سوئیفت به تحریمهای آمریکا پایبند نشود، آمریکا ممکن است دارایی اعضای هیئتمدیره را توقیف کند و به آنها ویزا ندهد و حتی بانکهای عضو سوئیفت را جریمه کند. آنها معتقدند که سهامداران سوئیفت چنین ریسکهایی را تحمل نخواهند کرد.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، دو هفته پیش طی سخنرانی در نیویورک این پرسش را مطرح کرده که سوئیفت چگونه میتواند تسهیل ماجراجوییهای بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان را توجیه کند.
یک کارمند بلندپابه کنگره گفته سخنرانی بولتون، نشان داد او در رأس بحث سوئیفت در داخل دولت آمریکا است و هرکسی که بخواهد در این مسئله با بولتون دربیافتد در معرض خطر خواهد بود.
ریچارد گولدبرگ، قانون تحریمهای 2012 که ایران را از سوئیفت محروم کرد، نوشته بود. او گفته تصمیم درباره ارتباط ایران با سوئیفت برعهده ترامپ خواهد بود: بحث اصلی این است که اگر در کاخ سفید بین منوچین و بولتون (بر سر سوئیفتت) دعوا بشود، ترامپ کدام طرف را خواهد گرفت؟
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، پیشنهاد کرده بود که اروپاییها یک نهاد مشابه سوئیفت تاسیس کنند که بر یورو مبتنی باشد. با این حال، یک فرد مطلع از موضوع سوئیفت گفته هنوز امید وجود دارد که برای سوئیفتت هم راه حلی پیدا شود. این منبع گفته منوچین ممکن است از تاخیر تحریم یا اعطای معافیت به سوئیفت از تحریم ها حمایت کند.
وزرای امور مالی بریتانیا و فرانسه و همچنین والدیس دمبروسکیس، معاون رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در امور سیاست گذاری خدمات مالی، قرار است در جلسات صندوق بینالمللی پول با منوچین دیدار کنند.
دیپلماتهای اروپایی به آمریکا فشار می آورند که بنا به دلایل انسانه دوستانه، سوئیفتت را از تحریم ها معاف کند. اروپاییها امیدوارند با این کار، تهیه غذا و سایر کالا های مصرفی غیرقابل تحریم برای مردم ایران را تضمین کنند.