ظریف راهی استانبول شد / رایزنی با اشتون بعدازظهر امروز / الجزیره مقصد بعدی
وزیر امور خارجه کشورمان به منظور دیدار و گفت وگو با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره بررسی نحوه پیشرفت روند گفت وگوهای ایران و ۱+۵ لحظاتی پیش تهران را به مقصد استانبول ترک کرد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به همراه سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونانش و حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه و اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای ایران به منظور دیدار و گفت وگو با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره بررسی نحوه پیشرفت روند مذاکرات ایران و 1+5 لحظاتی پیش تهران را به مقصد استانبول ترک کرد.
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای ایران از رایزنی بعدازظهر امروز ظریف و اشتون در استانبول خبر داد و گفت: مذاکرات وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا فردا نیز ادامه می یابد.
به گفته این منبع سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه ایران و حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان و هلگا اشمیت معاون اشتون و همچنین رئیس دفتر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار حضور دارند.
پیش از این اعلام شده بود که محمدجواد ظریف و کاترین اشتون قبل از برگزاری دور بعدی مذاکرات ایران و گروه 1+5 که قرار است 26 تا 30 خرداد در وین برگزار شود، با یکدیگر دیدار و در خصوص برنامه هسته ای ایران و توافقنامه جامع هسته ای به رایزنی می پردازند.
در چهارمین دور مذاکرات ایران و 1+5 که از 24 تا 26 اردیبهشت ماه در وین برگزار شد، قرار بود که نگارش پیش نویس توافقنامه جامع هسته ای ایران آغاز شود که به دلیل زیاده خواهی های طرف مقابل پیشرفت ملموسی در این زمینه حاصل نشد و قرار شد که در دور بعدی به این موضوع پرداخته شود.
ایران و گروه 1+5 در تاریخ سوم آذر ماه 1392 در شهر ژنو در خصوص «برنامه اقدام مشترک» به توافق دست یافتند و این توافقنامه 30 دی ماه سال گذشته اجرایی و قرار شد پس از آن، مذاکرات درباره گام پایانی توافقنامه ژنو (راه حل جامع هسته ای) صورت گیرد که از آن زمان تاکنون ایران و 1+5 چهار دور در شهر وین به مذاکره در این زمینه پرداختند که در سه دور قبل همه موضوعات مربوط به برنامه هسته ای ایران مرور شد و طبق توافقات قبلی قرار بود که در دور چهارم تدوین پیش نویس متن توافقنامه جامع آغاز شود.
سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای 26 اردیبهشت ماه و پس از پایان چهارمین دور مذاکرات ایران و 1+5 در جمع خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که در دور پنجم مذاکرات، نگارش پیش نویس توافقنامه آغاز شود.
وی همچنین در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما در 27 اردیبهشت ماه با بیان اینکه در مورد متن، هیچ پیشرفت ملموسی نداشتیم، اظهار داشت: البته متن را می توان به دو قسمت شکلی و محتوایی تقسیم کرد که در قسمت شکلی به نگاه مشترک رسیدیم که متن چگونه باید تنظیم شود و در مورد عنوان نیز یک نگاه مشترک پیدا کردیم. به دو تا سه عنوان رسیدیم و روی مقدمه متن نیز قدری کار کردیم. مقدمه متن شامل یکسری اصول است و با توجه به اینکه مقدمه توافق بعدی ما از مقدمه توافق ژنو الهام گرفته، کار سختی نیست.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: دیدگا ه ها در مورد مقدمه به هم نزدیک شده است و سه چهار ساعت در این باره بحث کردیم. در مورد اصل توافق و اینکه چه موضوعاتی باشد و چه زمانبندی باشد ایده هایی را مورد بحث قرار دادیم و فضای مشترکی در این خصوص داریم؛ اگرچه توافقی هنوز حاصل نشده است.
عراقچی اضافه کرد: درباره قسمت اصلی یعنی محتوا، علیرغم اینکه همه موضوعات را مرور کردیم و درباره دو سه موضوعی که فکر می کردیم می توان به نتیجه رسید بحث های مفصل تری داشتیم، ولی در حقیقت پیشرفتی نکردیم.
وی گفت: این خیلی عجیب و غیرطبیعی نیست در مذاکراتی که این مقدار گسترده و پیچیده است این امر طبیعی است. در این دور پیشرفتی نداشتیم و اختلافات به قوت خود باقی است، هر دو طرف جدی هستیم که به مذاکرات ادامه دهیم.
ظریف فردا بعد از استانبول به الجزیره می رود
محمدجواد ظریف فردا نیز بعد از دیدار با اشتون به منظور شرکت در اجلاس میان دوره ای وزرای خارجه جنبش عدم تعهد (نم) راهی الجزیره پایتخت الجزایر می شود.
نشست میان دوره ای وزرای خارجه جنبش عدم تعهد چهارشنبه و پنجشنبه هفتم و هشتم خرداد ماه در الجزیره برپاست.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران قرار است ضمن سخنرانی در این نشست، با همتایان و مقامات شرکت کننده در این اجلاس دیدار و گفت وگو کند.
وزیران امور خارجه جنبش عدم تعهد در الجزایر درباره برگزاری هفدهمین نشست سران جنبش که قرار است سال آینده در ونزوئلا برگزار شود تصمیمات لازم را اتخاذ خواهند کرد.
در اجلاس شانزدهم سران که شهریور ماه ۱۳۹۱ در تهران برگزار شد، ونزوئلا به عنوان رئیس بعدی جنبش انتخاب شد.
در حاشیه اجلاس وزرای خارجه، نشست کمیته فلسطین با دستورکار تعیین شده از سوی دفتر هماهنگی جنبش عدم تعهد که در نیویورک مستقر است، برگزار و پیش نویس بیانیه تدوین شده مورد تصویب قرار خواهد گرفت.