بازدید سایت : ۳۰۰۸۹

◄ جاده ماهیرود به فراه افغانستان تامین اعتبار می شود

تأمین اعتبار جاده ماهیرود - «فراه» در اولویت وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.

جاده ماهیرود به فراه افغانستان تامین اعتبار می شود
تین نیوز |

استاندار خراسان جنوبی گفت: تامین اعتبار راه ارتباطی ماهیرود سربیشه - «فراه افغانستان» که سال ها معطل مانده، در اولویت پروژه های وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.

به گزارش تین نیوز از روابط عمومی استانداری خراسان جنوبی، سید محمدرضا هاشمی روز یکشنبه با اشاره به اهمیت جاده ماهیرود به فراه، اظهار کرد: قرار گرفتن این پروژه در برنامه های اولویت دار وزارتخانه، در روند تزریق اعتبارات، نقش بسزایی دارد.

وی با تأکید بر اینکه این اتفاق نتیجه پیگیری های مستمر استان است، تصریح کرد: با این اتفاق، پروژه معطل مانده ماهیرود - فراه فعال تر شده و جان می گیرد.

استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: وزیر راه و شهرسازی، دستور ویژه تأمین اعتبار و پیگیری امورات این پروژه را به معاونان مربوطه صادر کرده است.

وی با اشاره به اینکه قدم به قدم مرز استان با کشور افغانستان، فرصت است و باید مغتنم شمرده شود، افزود: تمام تلاش ما بر این است که چهار بازارچه مرزی استان را فعال کنیم.

هاشمی به سهم بسزای بازارچه ماهیرود در صادرات کشور اشاره کرد و گفت: برای تسهیل در روند تبادل کالا در این مرز، زیرساخت های لازم مهیا شده و توسعه آنها همچنان در دستور کار است.

وی اجرای راه ارتباطی ماهیرود - فراه را یکی از این زیرساخت های مرزی عنوان کرد و گفت: اجرای این محور، آمد و شد رانندگان و روند تبادل کالا را تسهیل می کند.

استاندار خراسان جنوبی گفت: با توجه به اهمیت موضوع جاده ماهیرود سربیشه - فراه افغانستان، ضرورت تسریع در روند اجرای این پروژه در جلسات مختلف و دیدارهای متعدد، مورد تأکید قرار گرفت.

وی افزود: علاوه بر پیگیری هایی که در تهران صورت گرفت، این موضوع در نشست با سفیر ایران در کابل، نشست تجار افغانستانی، نشست مشترک اتاق بازرگانی استان های خراسان جنوبی و فراه افغانستان نیز به عنوان یک دغدغه مهم مطرح شد.

هاشمی بیان کرد: مهمترین دلیل کند بودن روند اجرای پروژه مذکور این بود که اعتبارات آن، تنها از محل منابع استانی تأمین می شد لذا امیدواریم تزریق اعتبارات ملی موجب تسریع در روند اجرای این پروژه شود.

وی تاکید کرد: راه ارتباطی ماهیرود سربیشه – فراه افغانستان به دلیل انتفاع همه استان ها و کشور افغانستان، یک پروژه ملی و فراملی محسوب می شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • یونس پاسخ


    سلام دوستان

  • شهروند پاسخ

    سلام
    تقویت مرزهای ایران و کشورهای همسایه و رونق بازارهای صادراتی و وارداتی سبب رونق شهرها و روستاهای کشورمون ایران و همسایگان خواهد شد ، و رونق اقتصاد ایران و‌کشورهای منطقه سبب ثبات آرامش منطقه خواهد شد .

  • ناشناس پاسخ

    اجنبی پرستی بسه...چرا جاده میانبر اهواز مسجدسلیمان احداث نمیشه که سالانه ده‌ها کشته و صدها زخمی ببار میاره....چرا...از این جاده فقط بیست کیلومتر آن مونده...یعنی جاده افغانی ها مهمتر از مسجدسلیمان به اهواز هست که تمام درآمد کشور از این دو شهر هست...

  • بهمن داوودی پاسخ

    برای چی بازارچه امده وراه امده روگذاشتید رفتید دربیابان دیگه ای ۲۰سال هزینه کردید تا فقط شهرستان درمیان که امده بود هزینه نداشت چون فقط اونجا بازارچه بزرگی شده بود تعطیل کردید رفتید درماهیرود یک بازارچه دیگه ای راه انداختید من ازاولین تاجر ها اون بازارچه هستم که راه نداشت میرفتیم ولی ظلم به ما شد ولی ۷۳ امده بود درسال ۸۰ ونزدیک ویک شهرستان بزرگ با او ن همه روستا داشتن نان درمیاوردن ماهیرود فقط هدر دادن بودجه بیت المال بود هست بلاخره اینده مشخص میکند

  • ناشناس پاسخ

    جنابی که گفتی جاده اهواز مسجدسلیمان مهمتر
    چرا نمی فهمی یا خودتو زدی به نفهمی
    این ادم استاندارد خراسان جنوبی هستش نه خوزستان
    این حرف رو باید به اون ها بزنی
    همین جوری سر خود کامنت گذاشتی
    کمی فکر کن بعد حرف بزن

  • ناشناس پاسخ

    بسیار جالب است که ایران یک جاده ۹۰ کیلومتری را در بیست سال نتوانست به ساز

  • ناصر احمدی پاسخ

    بلی همینجور حرف مفت می زنند

  • ناشناس پاسخ

    واقعا که دیگه افغانی ها با قطار وارد ایران میشن

  • ناشناس پاسخ

    بازارچه مرزی میل ۷۳راچراهمین جوری گذاشتین به فکرنیسین آقای هاشمی

  • ناشناس پاسخ

    دستتون درد نکنه
    راه ها را بیشتر مساعد کنید تا افغانهای بیشتری بیایند ایران
    ایران با وجود افغان فرهنگش بالا می ره

  • ناشناس پاسخ

    تا افغانی های بیشتر به ایران بیایند متهم ترکه بندازندو تغیرنسلی که مد نظر ابر قدرتهاست اتفاق بیفتد وکینه دیرینه ای که باایران دارند چون ایران اولین تمدن بشر در روی زمین بوده محقق شودیا شاید هم راه را برایشان باز می‌کنند تا محمود افغان دیگری بیاید پشته سلطان حسین را ببرد و مردم را قلع وقمع کند خر که مال من نیست آتش به بارش نقشه سوم راهم خدا میداندوعلم الچمر ازتون بپر سید کردها لرها بلوچها نه راه دارند نه کار نه نانی در سفره تا حالا سوریه بود حالا افغانستان بیچاره ایران افتاده دست ناپدری ونامادری بچه ای گیر ناپدری یا نامادری نیفته ایران هر دو به همه دنیا میدن بخوره بجز ایرانی

  • ناشناس پاسخ

    دورغه اصلا هیچ اقدامی صورت نمیگره

  • ناشناس پاسخ

    کوشکی نه بفکرجادی کوهدشت طرهان کوهدشت کرمانشاه هم باشید همش بفکرافغانستان هستید