بزرگترین تشکل صنعت خودروی کشور در آستانه انحلال
تین نیوز | دیوان عدالت اداری چندی پیش انتخابات هفتمین دوره هیات مدیره انجمن قطعه سازان خودرو را باطل کرد، انتخاباتی که صحت آن را اکثر اعضای انجمن مورد تردید قرار دادند.
از سال 1374 تاکنون شش انتخابات برای تعیین اعضای هیات مدیره انجمن قطعه سازان خودرو برگزار شد و در اکثر آنها کم و بیش حواشی پیرامون برگزاری انتخابات وجود داشته است.
از نیمه اسفند ماه 1392 عمر ششمین دوره فعالیت اعضای هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو به پایان رسید و اعضا از همان زمان در تدارک برگزاری انتخابات جدید برای آغاز دوره هفتم فعالیت اعضای جدید هیات مدیره انجمن بودند.
نخستین جلسه برای برگزاری انتخابات روز 24 فروردین ماه سال جاری تعیین شد که به دلیل به حد نصاب نرسیدن اعضا، تاریخ دیگری برای انتخابات مطرح شد که براین اساس قرار شد چهارم خردادماه امسال مجددا انتخابات برگزار شود اما در تاریخ یادشده نیز دوباره به دلایل مختلف این انتخابات باطل شد.
از سویی پس از ابطال انتخابات در چهارم خردادماه، انتخابات بعدی باید طبق اساسنامه انجمن حداقل 15 و حداکثر 45 روز بعد برگزار می شد، اما در اول مرداد ماه انتخابات برگزار شد که برخی از اعضای انجمن معتقدند زمان برگزاری به استناد اساسنامه، غیرقانونی بوده است.
سناریو برگزاری انتخابات انجمن به همین جا ختم نشد چرا که برخی از اعضای انجمن که به طیف تحول خواه موسوم هستند نسبت به این انتخابات اعتراض و آن را غیرقانونی اعلام کردند.
در این راستا بسیاری از قطعه سازان اعلام کردند که از زمان برگزاری انتخابات مجمع اطلاع نداشتند و به همین سبب نتوانستند در جلسه حضور پیدا کنند ضمن آنکه این افراد به انجمن نامه نوشته اند و دلیل عدم دعوت خود به مجمع انتخاباتی را جویا شده اند.
این در حالی است که برخی از اعضای انجمن پیش از برگزاری انتخابات در تاریخ اول مرداد ماه، چندین بار به هیات مدیره تذکر دادند که زمان برگزاری انتخابات غیرقانونی است و باید با لحاظ کردن شرایط اساسنامه، انتخابات برگزار شود.
در تاریخ 25 مردادماه بود که دیوان عدالت اداری حکم توقف فعالیت انجمن را صادر کرد، ضمن آنکه وزارت کار نیز در 26 مردادماه، به هیات مدیره انجمن هشدار داده بود که باید فعالیت خود را متوقف کنند، در حالیکه اعضای هیات مدیره به این تذکرات بی توجهی کردند در نهایت 30 شهریورماه سال جاری، دیوان عدالت اداری حکم نهایی ابطال انتخابات مجمع را صادر کرد.
اعضای ششمین دوره هیات رییس انجمن قطعه سازان
در ششمین دوره انتخابات اعضای هیات مدیره که سرانجام پس از ابطال سه باره این انتخابات در سال 90 برگزار شد، 11 نفر از اعضای اصلی انجمن به اضافه 3 عضو علی البدل و یک بازرس مشخص شدند و 7 نفر از اعضای ائتلاف تحول خواهان و 4 نفر از طیف سنتی در ترکیب نهایی هیات مدیره انجمن قرار گرفتند.
در انتخابات تیرماه 1390 گلوردی گلستانی رییس هیات مدیره، ایرج یزدان بخش نایب رییس هیات مدیره، ساسان قربانی دبیر انجمن و رضا رضایی، فرهاد بهنیا، محمد محمدی، محمدهادی گنجی، ابوالحسن سرشار، محمدرضا نجفی منش، محمدباقر رجال و فرهاد شریعتمداری به عنوان اعضای هیات مدیره انجمن در این فهرست حضور داشتند.
طیف بندی
براساس آخرین اطلاعات دریافتی دو طیف موسوم به سنتی ها و تحول خواهان در این انجمن حضور دارند. سنتی ها با افرادی نظیر گروه قطعه سازی کروز، رضا رضایی، ساسان قربانی، محمدرضا نجفی منش، نادر رامز حیدری، سعید صبوری، موسوی، خلیلی و شورای همگن قطعه سازی شامل انجمن قطعه سازان استان البرز و مشهد در انتخابات حضور دارند.
براساس اخبار رسیده این طیف جلسات منظم برای ساماندهی و تقسیم وظایف و پست ها به طور منظم انجام دادند که نشان از وجود منافع مشترک در این طیف است.
طیف دوم تحول خواهان هستند که ایجاد روابط منطقی بین خودروساز، قطعه ساز و جامعه مصرف کننده از اهداف این طیف به شمار می آید. آنها خواستار رفع مشکلاتی نظیر حل مشکلات مالیاتی اعضا، بررسی موانع و مشکلات بانکی و تاثیر آن بر واحدهای قطعه سازی، رشد قیمت مواد اولیه، افزایش هزینه های تولید، مطالبات معوق و همچنین عدم افزایش قیمت قطعات هستند.
آنها معتقدند که موضوعات یادشده طی سال های اخیر موجب شده تا فضای نگران کننده ای بر این صنعت حاکم شود که برای حل مشکلات یادشده انتخاب فردی دارای توان مدیریتی قوی در این زمینه ضروری است. فرهاد بهنیا به عنوان مهمترین نامزد این طیف به شمار می رود.
برگزاری انتخابات بصورت شفاف نبود
یک عضو هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات خودرو در خصوص ابطال هفتمین انتخابات اعضای هیات مدیره این انجمن گفت: انتخابات انجمن سازندگان قطعات خودرو به صورت شفاف برگزار نشد و دارای ایراداتی بود که این موضوع را از طریق وزارت کار و دیوان عدالت اداری پیگیری کردیم و در نهایت براساس رأی مورخ 30 شهریور ماه امسال دیوان عدالت اداری، این انتخابات باطل شد.
فرهاد بهنیا اضافه کرد: هرگونه تصمیم قانونی انجمن باید با حد نصاب قانونی اعضا صورت گیرد در حالی که این انجمن از ابتدای سال جاری جلسات خصوصی و بدون حد نصاب برگزار کرده و تنها حدود چهار عضو از هیات مدیره در جلسات حضور می یافتند، در حالیکه تمام تصمیمات تعلیق یا برگزاری انتخابات باید براساس اساسنامه با حدنصاب قانونی اعضا صورت می گرفت.
وی با بیان اینکه متاسفانه شاهد تکرار اتفاقات سه سال گذشته در برگزاری مجمع و هفتمین انتخابات هیات مدیره انجمن قطعه سازان خودرو بودیم، افزود: ترکیب هیات رییسه مجمع و کمیته برگزاری این انتخابات از قبل سازماندهی شده بود بنابراین طیف موسوم به سنتی ها نگذاشتند در مجمع انتخاباتی انجمن به بیان مشکلات اعضای انجمن بپردازیم.
خزانه دار انجمن قطعه سازان خودروی کشور سپس ادامه داد: اعضای هیات مدیره 11 نفر هستند که تصمیمات هیات مدیره با شش نفر نیز انجام می گیرد و جلسات هم با این تعداد به حدنصاب می رسد اما متاسفانه از ابتدای سال جاری تاکنون تمام جلسات هیات مدیره بدون حدنصاب برگزار شد لذا تمام تصمیمات آن از جمله زمان برگزاری انتخابات غیرقانونی بوده است.
به گفته وی، از 670 عضو انجمن متاسفانه حدود 160 عضو در مجمع انتخابات هفتمین دوره اعضای هیات مدیره شرکت کردند که این نشان می دهد عملکرد هیات مدیره در مجموع غلط بوده است و قطعه سازان نیز خیلی علاقه مند به حضور در مجامع نیستند.
بهنیا سپس در خصوص برگزاری مجدد انتخابات هیات مدیره انجمن گفت: چنانچه یک سوم اعضا درخواست برگزاری انتخابات را داشته باشند، انتخابات مجدد برگزار خواهد شد، در غیر این صورت انجمن سازندگان قطعات خودرو منحل خواهد شد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که برخی شوراها و انجمن های موازی با انجمن قطعه سازان نیز تشکیل شده که ممکن است احتمال انحلال انجمن را بیشتر کند، اما همه چیز به اطلاع رسانی هیات مدیره به اعضا برای اعلام درخواست برگزاری انتخابات مجدد و نیز استقبال اعضا از ماندن یا نماندن انجمن سازندگان قطعات خودرو بستگی دارد.
هفتمین انتخابات انجمن قطعه سازان ملغی نشده است
اما یک عضو دیگر هیات مدیره انجمن قطعه سازان با بیان اینکه رأی اخیر دیوان عدالت اداری هفتمین انتخابات این انجمن را باطل نکرده است، گفت که طی روزهای آینده مستندات خود را در قانونی برگزار کردن انتخابات انجمن اعلام می کنیم.
محمدرضا نجفی منش در خصوص حکم دیوان عدالت در ملغی شدن هفتمین انتخابات انجمن قطعه سازان خودرو اظهار داشت: انتخابات انجمن قطعه سازان اوایل مرداد ماه امسال بدون هیچ مشکلی و با تأیید وزارت کار برگزار شد و در حال حاضر هم ملغی نشده است.
وی در حالی که اذعان دارد رای دیوان عدالت در رابطه با اعضای انجمن است و به هیچ عنوان ماهیت انتخابات را نقض نمی کند، گفت که انجمن قطعه سازان 20 روز فرصت دارد تا ادله خود را بر حکم دیوان ارائه کند اما در این فرصت هیات مدیره جدید به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
برگزاری مجدد انتخابات تنها به درخواست یک سوم اعضای انجمن
اکنون انجمن قطعه سازان خودرو باید به مدت 6 ماه (که حدود یکماه آن سپری شده است) حافظ تمام اموال و مستندات انجمن باشد تا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مجمع را راهبری کند، چرا که دیگر کار از دست اعضای هیات مدیره خارج شده است.
البته بهترین کار این است که اعضای هیات مدیره با توجه به حکم دیوان عدالت اداری، جهت برگزاری مجمع به اعضا درخواست بدهند که دست کم یک سوم آنها از انجمن بخواهند که دوباره انتخابات برگزار شود.
هرچند از انجمن قطعه سازان ایران به عنوان یکی از بزرگترین انجمن های صنعتی کشور یاد می شود و صنعت قطعه نیز پایه و اساس خودروسازی به شمار می رود، اما مجامع و انتخابات برگزار شده این انجمن طی سال های گذشته نشان می دهد اعضای آن از هماهنگی لازم و کافی حتی برای پیگیری حقوق خود برخوردار نیستند.
اینکه از 670 نفر عضو انجمن، تنها 164 نفر در جلسه مجمع و انتخابات هیات مدیره اخیر شرکت می کنند، به هیچ وجه نمی تواند نشانه خوبی از همگرایی و هماهنگی در یکی از بزرگترین انجمن های صنعتی کشور باشد و از همین رو انتظار می رود یکی از اولویت های کاری انجمن در اعضای هیات مدیره جدید (صرفنظر از اینکه چه طیفی در انتخابات به پیروزی می رسد) کاستن از حواشی و همچنین جمع کردن قطعه سازان گرد هم باشد.
مسایل مالیاتی، طلب های هنگفت از خودروسازان، مشکلات بانکی از جمله بهره های بالا و همچنین عدم حضور قطعه سازان در جلسات شورای رقابت و بی تاثیری آنها در روند تعیین قیمت خودرو از جمله مواردی است که قطعه سازان انتظار دارند هیات مدیره جدید(در صورت برگزاری انتخابات مجدد) آنها را مورد پیگیری قرار داده و حل شان کند.