◄ برنامهای برای زندگی بهتر
برنامه اسکان بشر ملل متحد «هبیتات» برای زندگی شهری بهتر تلاش میکند. رسالت هبیتات ترویج و ارتقاء توسعۀ اجتماعی و زیستمحیطی اسکان بشر و دستیابی به هدف مسکن درخور برای عموم است. هبیتات میکوشد تا با پیشگامی در فرایند شهری شدن و ترویج تغییر سیاستها، روشها و نگرشهای مقابله با نیازهای توسعۀ شهری، رشد شهرها و مناطق روستایی را به فرصتی برای توسعه تبدیل کند؛ فرصتی فراگیر برای همۀ شهروندان.
اگر در روزهای گذشته اخبار روزنامهها و خبرگزاریها را پیگیری کرده باشید قطعاً با واژه «هبیتات» مواجه شدهاید، واژه که از وزیر راهوشهرسازی گرفته تا فعالین مدنی و اساتید دانشگاه درباره آن صحبت میکنند، اما هبیتات به چه معناست؟
به گزارش خبرنگار تیننیوز، از آنجا که روند شهری شدن جوامع بهسرعت رو به افزایش است، شهرهای امروز با چالشهای جدی جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و آمایشی روبهرو هستند. اگر برنامهریزی مؤثر و کارآ در قبال تغییرات شهری اتفاق نیفتد، پیامدهای شهری شدن جوامع گوناگون بهویژه در آسیا، افریقا، آمریکای لاتین و جزایر کارائیب بحرانزا خواهد شد.
پیامدهایی که هماینک نیز خود را در قالب ناکافی بودن مسکن مناسب و افزایش حاشیهنشینان، کمبود یا استهلاک زیرساختهای شهری، افزایش بیکاری، فقر و جرائم و کاهش ایمنی در شهرها، آلودگی هوا، مشکلات سلامتی، سوء مدیریت بحرانهای طبیعی و یا مصنوع و تغییرات اقلیمی نشان میدهند.
برنامه اسکان بشر ملل متحد «هبیتات» برای زندگی شهری بهتر تلاش میکند. رسالت هبیتات ترویج و ارتقاء توسعۀ اجتماعی و زیستمحیطی اسکان بشر و دستیابی به هدف مسکن درخور برای عموم است. هبیتات میکوشد تا با پیشگامی در فرایند شهری شدن و ترویج تغییر سیاستها، روشها و نگرشهای مقابله با نیازهای توسعۀ شهری، رشد شهرها و مناطق روستایی را به فرصتی برای توسعه تبدیل کند؛ فرصتی فراگیر برای همۀ شهروندان.
در چهار دهۀ گذشته هبیتات در بسیاری از نقاط جهان به فعالیت برای ساختن آیندهای بهتر و روشنتر برای جوامع روستایی و شهری پرداخته است و تجربیاتی غنی از اجرای طرحهای گوناگون همچون سیاستگذاری و یا همکاریهای خاص فنی در زمینههای مشخص اسکان بشر و مسائل شهری، کسب کرده است. به همین دلیل، هبیتات موقعیتی یکتا برای پاسخگویی به چالشهای روز در توسعۀ شهری و شهرسازی و یافتن راهحلهای ممکن دارد.
در چارچوب فعالیتهای فوق است که برنامۀ اسکان بشر ملل متحد بر اساس تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد به انجام وظایف خود در مسیر توسعۀ شهری پایدار گام برمیدارد. هماینک، هبیتات در هفتاد کشور جهان مشغول فعالیت و اجرای طرحهای متنوع است.
فعالیتهای جاری هبیتات در هفت حوزۀ اصلی و تعدادی از برنامههای مبتکرانه سازمانیافته است. موضوعات بین بخشی همچون محیطزیست، تغییرات اقلیمی و نابرابریهای جنسیتی در همه حوزههای کاری هبیتات موردتوجه است.
برنامهریزی و طراحی شهری
بخش برنامهریزی و طراحی شهری هبیتات ملل متحد، با بهرهگیری از روشها ، دستورالعملها و ابزارهای مناسب آزمایششده در تمام سطوح و در جهت رشد و توسعه شهری، پایداری بهینه، افزایش کارآیی و تساوی حقوق به دولتها و شهرها کمک مینماید و شامل واحدهای زیر میشود:
۱- برنامهریزی منطقهای و کلانشهری
۲- برنامهریزی، توسعه و طراحی شهرها
۳- تغییرات اقلیم
اقتصاد شهری
بخش اقتصاد شهری هبیتات ملل متحد، به ترویج سیاستها و راهبردهای شهری که منجر به تقویت توانمندی شهرها میشود، میپردازد تا از این طریق پتانسیل شهرها بهعنوان محرک توسعه اقتصادی و عاملی در ایجاد ثروت و اشتغال را محقق سازند و شامل زیرمجموعههای ذیل است:
۱- توسعه اقتصادی محلی
۲- تأمین منابع مالی شهرداریها
۳- امور جوانان و ایجاد اشتغال
قانونگذاری شهری، زمین و حکمروایی
بخش قانونگذاری شهری، زمین و حکمروایی هبیتات ملل متحد بر راهکارهای بینالمللی برای تمرکززدایی، تقویت حکومتهای محلی و بهبود دسترسی به خدمات اساسی برای همه شهروندان را همراه با دربرگیرندگی اجتماعی و مشارکت مردمی متمرکز است و از سه زیرمجموعه
۱- قانونگذاری شهری
۲- زمین و شبکه جهانی ابزار زمین
۳- حکمروایی محلی و تمرکززدایی
تشکیلشده است.
مسکن و بهسازی سکونتگاههای غیررسمی
بخش مسکن و بهسازی سکونتگاههای غیررسمی هبیتات ملل متحد باهدف افزایش دسترسی به مسکن مناسب، بهبود کیفیت زندگی در محلات زاغهنشین و سکونتگاههای غیررسمی و جلوگیری از ایجاد و رشد نمونههای جدید آن است که از دو دفتر مسکن و بهسازی سکونتگاههای غیررسمی تشکیلشده است.
کاهش خطرپذیری و بازسازی
بخش کاهش خطرپذیری و بازسازی هبیتات ملل متحد، با استفاده از برنامههایی چون پایدارسازی شهرها، بازسازی و ترمیم سکونتگاهها «بعد از سوانح»، در راستای کاهش آسیبپذیری شهری و روستایی و واکنش به بحرانها فعالیت میکند. این بخش از واحدهای
۱- بازیابی اسکان
۲- احیاء سرپناه
۳- کاهش خطرپذیری شهری
تشکیلشده است.
خدمات زیربنایی شهری
بخش خدمات زیربنایی شهری هبیتات ملل متحد، بر تقویت سیاستها و ساختارهای نهادی در جهت گسترش دسترسی عادلانه به خدمات اولیه شهری بهخصوص برای اقشار کمدرآمد تأکید دارد و از چهار دفتر
۱- مواد زائد جامد «پسماندها»
۲- انرژی شهری
۳- جابجایی شهری
۴- آبرسانی و بهداشت
تشکیلشده است.
حوزه کاری فراگیری اجتماعی
شهرها فرصتهای شغلی متنوعی جهت افزایش استقلال مالی افراد فراهم میآورند، برخورداری از آموزش در سطوح مختلف را تسهیل میکنند، دسترسی به بهداشت و درمان را بهبود میبخشند، فرصتهای بیشتری برای معاشرت اجتماعی در خارج از خانه فراهم میآورند و از همه مهمتر امکان بیشتری برای بازتعریف نقش سنتی اقشار مختلف جامعه مهیا میکنند. زنان، مردان، کودکان، جوانان، سالمندان و افراد ناتوان و کمتوان جامعه، هریک شهر و شهرنشینی را بهگونهای متفاوت تجربه میکنند و هریک بهطور متفاوتی از فرصتهای موجود در شهر بهره میبرند. ازاینرو بخش فراگیری اجتماعی هبیتات ملل متحد بر لزوم توجه به همه اقشار جامعه در برنامههای شهری تأکید دارد. این بخش از واحدهای زیر تشکیلشده است:
1. زنان
2. کودکان
3.جوانان
4. سالمندان
5. افراد ناتوان و کمتوان«معلولین جسمی، ذهنی و...»
پژوهشهای شهری و توانمندسازی
بخش پژوهشهای شهری و توانمندسازی هبیتات ملل متحد، این حوزه پیشرفت دستیابی به اهداف توسعه هزاره و دستور کار اسکان بشر را بررسی کرده و در قالب گزارشهای برنامه اسکان بشر ملل متحد و نیز برنامه شاخصهای شهری ارائه میکند. این بخش از واحدهای تحقیق، توسعه ظرفیت و رصدخانه شهری جهانی تشکیلشده است.
ای کاش بیشتر به این دست مطالب بپردازید که ارزش افزوده دارد نه اطلاعات بی ارزشی که در همه سایتها وجود دارد باید کمی متفاوت تر باشید و اطلاعات بهتر و بیشتری در اختیار مخاطب بگذارید. باز هم از شما متشکرم