بحران در تولید و صادرات نفت ایران
تیننیوز|این روزها صنعت نفت ایران بحرانی جدی را پشت سر میگذارد از کاهش تولید نفتی که رسما به اوپک اعلام شده تا کاهش خرید نفت ایران توسط هند و ژاپن که پیش بینی هایی از رکورد کاهش صادرات نفت ایران در روزهای جاری را به تصویر میکشد!
پس از انتشار اعلام رسمی وزارت نفت به اوپک مبنی بر کاهش ۵۰ هزار بشکه ای تولید نفت ایران در ماه پایانی سال گذشته اینبار خبرگزاری رویترز از کاهش صادرات نفت ایران خبرداده اند.
البته دراین بین باید به آمار منابع ثانویه در خصوص تولید نفت ایران نیز اشاره کرد که حکایت از کاهش ۲۹ هزار بشکه ای تولید نفت کشور در فروردین ماه سالجاری دارد!
با اینحال به نظر میرسد روند کاهشی تنها در خصوص تولید نیست بلکه در بخش صادرات نیز ایران سیاست کاهشی در پیش گرفته است.
اما خبرگزاری رویترز دلیل کاهش صادرات ایران را در موضوعی دیگر جستجو میکند. به نوشته این خبرگزاری، صادرات نفت خام ایران در ماه می به پایین ترین رقم در ۱۴ ماه اخیر خواهد رسید. این نشان می دهد که ایران بعد از فروش تمام نفت ذخیره شده خود بر روی دریا برای ادامه صادرات در حجم بالا با مشکل روبروست.
یک منبع آگاه در گفت وگو با رویتزز تاکید کرده است بخشی از این کاهش احتمالا ناشی از کاهش تقاضاست زیرا هندی ها به دلیل اختلافی که بر سر میدان گازی فرزاد ب با ایران دارند، قرار است خرید نفت خود از ایران را کاهش دهند. تقاضای ژاپن برای نفت خام هم نسبت به ماه آوریل به کمتر از نصف کاهش یافته است.
به گفته این منبع، ایران همچنین حدود ۳ میلیون بشکه از نفت خود را در ماه می ذخیره کرده است. این مساله نشان می دهد که به رغم توافق بین اوپک و غیر اوپکی ها برای کاهش تولید، چه مقدار نفت اضافه همچنان در بازار موجود است.
به گفته منبع مذکور، انتظار می رود میزان بارگیری نفت خام ایران در ماه می مجموعا به حدود ۱.۷ میلیون بشکه در روز برسد و تقریبا ۱۰۰ هزار بشکه از این میزان در تانکرها ذخیره خواهد شد.
براساس آمارهای منابع غیررسمی، در ماه می، ایران روزانه حدود ۲.۶ میلیون بشکه نفت خام و میعانات بارگیری کرد که بخش عمده ای از آن نفت خام بود. ایران در ماه های مارس و آوریل هیچ نفت خام و میعاناتی ذخیره نکرده است.
در حالی این اظهارات مطرح میشود که در صورت ایجاد اختلاف ها در منطقه کره و در پی آن کاهش خرید نفت از سوی کره جنوبی بحران فروش نفت توسط ایران افزایش خواهد یافت چراکه کره جنوبی روزانه بیش از ۵۰۰ هزار بشکه از نفت ایران را خریداری میکند. دراین بین در صورت اضافه شدن کره جنوبی به ژاپن و هند که این روزها سیاست کاهش خرید نفت ایرانی را در پیش گرفته اند این احتمال قوت میگیرد که ایران برای فروش نفت خود دچار مشکلات پیش از برجام شود.
هر چند که مسوولان نفتی کشور نظری دیگر دارند و تاکید میکنند مشکلی برای فروش نفت ایران وجود ندارد. ازسویی دیکر تا کنون علی رغم انتشار اخبار مختلف از کاهش تولید و صادرات نفت ایران اما اظهارنظری رسمی صورت نگرفته و مسوولان نفت کشور سکوت اختیار کرده اند!