بازدید سایت : ۵۳۱۴۷

«نه» به عقبگرد

«نه» به عقبگرد
تین نیوز |

 روزنامه شهروند در گزارشی نوشت: با اعلام نتیجه انتخابات و پیروز میدان سیاست، «نه» ایرانی ‌ها به یارانه سه ‌برابر شگفتی ‌ساز شد.

 

در ادامه این گزارش آمده است: سال گذشته بود که «نه» مردم سوییس به یارانه ٢٥٠٠دلاری در رسانه ‌های ایران سروصدای زیادی برپا کرد. درست در شرایطی که قیمت نفت سقوط کرده و دولت ایران برای پرداخت یارانه به ٧٩‌میلیون نفر به سختی افتاده بود، عقلانیت اقتصادی سوییسی ‌ها مورد توجه بسیار رسانه‌ ها و کارشناسان ایرانی قرار گرفت.

 

حالا در شرایطی که در کارزار انتخابات گرد فراموشی به ماجرای سوییس پاشیده شده بود، برخی نامزدهای انتخاباتی از تریبون‌های رسمی ‌شان اعلام کردند؛ یارانه نقدی را سه ‌برابر می ‌کنند. این پیشنهاد جذاب اما فریبنده نگرانی اقتصاددانان ایرانی را برانگیخت.



اقتصاددانانی که معتقد بودند؛ با پول‌ پاشی وعده داده شده بار دیگر اقتصاد رهیده از بحران کشور سقوط می ‌کند و آتش تورم سنگین دامن مردم را می ‌گیرد. با اعلام نتیجه انتخابات و پیروز میدان سیاست، «نه» ایرانی ‌ها به یارانه سه ‌برابر شگفتی ‌ساز شد.


حمیدرضا برادران شرکا اقتصاددان به «شهروند» می‌ گوید: این رفتار نشان‌ دهنده آن است که مردم به عقلانیت اقتصادی رسیده‌اند و توسعه واقعی کشورشان را به رفتارهای سیاست ‌زده و عوام‌ فریبانه ترجیح می ‌دهند. محمود جامساز دیگر اقتصاددان ایرانی هم به «شهروند» می‌گوید: این رشد آگاهی و دانش اقتصادی مردم مرهون توسعه شبکه‌ های اجتماعی و فضای مجازی است که حالا به دورترین روستاهای کشور نفوذ کرده و تحلیل نخبگان و رسانه‌ها را به گوش آنها می ‌رساند.



جامعه به عقلانیت اقتصادی رسیده است
حمیدرضا برادران شرکا در گفت ‌وگو با «شهروند»، تأکید می ‌کند که انتخابات ٢٩ اردیبهشت پیام‌ های زیادی داشت و حرکت پرشوری که صورت گرفت و به‌ خصوص مشارکت گسترده جوانان، مسئولیت بزرگی را بر دوش دولت گذاشت.



این اقتصاددان با تأکید بر این‌که دولت باید هرچه سریع ‌تر مقدمات اجرای وعده‌ های اقتصادی داده شده را فراهم کند، می ‌گوید: چهار‌سال زمان زیادی نیست و بعد از گذشت این مدت، دولت دوازدهم باید پاسخگو باشد.



برادران شرکا نه به سه ‌برابرشدن یارانه را نشان‌ دهنده این موضوع می‌ داند بلکه اکثریت جامعه به یک عقلانیت اقتصادی رسیده ‌اند و روش‌ هایی را می ‌پسندند که موجب توسعه پایدار و رشد مستمر اقتصادی می ‌شود. بنابراین مردم پول ‌پاشی آقایان را رد کردند و گفتند؛ اقتصادی می ‌خواهند که بر پایه درست و اصولی باشد، سرمایه‌ گذاری را تشویق و جذب کند، اشتغالزایی کند و رفاه جامعه را با روش‌های مطلوب ازدیاد ببخشد.



او تأکید می‌کند که رأی مردم، رأی به عقلانیت اقتصادی و روش‌هایی که از یک متد صحیح پیروی می ‌کنند، بود.

برادران شرکا معتقد است؛ با توجه به نه بلندی که مردم به وعده سه ‌برابرشدن یارانه داده‌ اند، دولت بعدی باید با استفاده از کمیته‌ های برنامه‌ ریزی و نظرات نخبگان، اهداف و استراتژی ‌های اقتصادی خود را مشخص کند و برنامه ‌های قابل اجرا تهیه و تدوین کنند و همه اعم از بخش دولتی و بخش خصوصی دراین راستا به وظیفه خود عمل کنند.


او معتقد است که جامعه می‌ تواند در وضع بهتری باشد اما برای ایجاد این وضع بهتر اقداماتی مانند تشویق سرمایه‌ گذاری، بهبود فضای کسب ‌وکار، سیاست‌گذاری ‌های درست و امیدواری جوانان را لازم دارد.



این نه نشان ‌دهنده رشد فکری مردم است
محمود جامساز، دیگر اقتصاددان هم در گفت ‌وگو با «شهروند» توضیح می ‌دهد: زمانی که مسأله سه‌برابرشدن یارانه‌ها مطرح شد، تصور بسیار این بود که با توجه به این‌که ٣٤‌درصد رأی ‌دهندگان از میان روستاییان هستند، به یارانه رأی می‌ دهند اما نتایج انتخابات نشان داد که روستاییان هم متوجه شده‌ اند که یارانه چه زیانی را متوجه آنان کرده است و درحال حاضر این یارانه کفاف خرید یک کیلو گوشت قرمز را هم نمی‌دهد.



به گفته جامساز، صحبت ‌ها و تحلیل ‌های اصحاب رسانه و اقتصاددانان با تجربه و وطن‌ دوست و مصلحان اجتماعی درمورد مذمت پرداخت یارانه اثرگذاری بسیار زیادی حتی در سطح روستاها داشت و همه اینها را مدیون شبکه ‌های اجتماعی هستیم که تا قعر هر روستا هم نفوذ کرده و سطح آگاهی تمام افراد جامعه را بسیار بالا برده است. او نه گفتن به سه ‌برابرشدن یارانه نقدی را نشان ‌دهنده رشد فکری مردم و به‌ویژه روستاییان دانست و تأکید کرد که این نه نشان می ‌دهد که مردم نسبت به معیشت خود و فرزندانشان حساس هستند.



این اقتصاددان معتقد است که نه مردم به سه‌ برابرشدن یارانه بیانگر این بود که آنها متوجه شده‌ اند که یارانه تورم شدیدی را به آنها تحمیل کرده که قدرت خرید آنها را ذوب کرده است.



جامساز با اشاره به این ‌که نتیجه انتخابات بسیار آموزنده بود و نشان داد که اکثریت مردم نسبت به اصلاحات درتمام زمینه‌ ها، تلطیف سیاست خارجی، به وجود آمدن ثبات سیاسی و اقتصادی مشتاق هستند.



به گفته این کارشناس اقتصادی روحانی باید قدرت لازم را که شایسته این پیروزی است، به منصه ظهور برساند و از این پیروزی باید درجهت اصلاح امور استفاده کند و درمورد یارانه‌ ها هم خیلی شفاف با مردم صحبت کند و مضراتی که پرداخت یارانه به وجود آورده است را عنوان کند و به مردم بگوید که باید به تدریج یارانه‌ ها برای دهک سوم به بالای جامعه قطع شود.


مردم برای منزلت خود ارزش قایل هستند
اما مهدی پازوکی، کارشناس اقتصادی، نه مردم به ٣برابر شدن یارانه نقدی را نشان‌دهنده افزایش سطح آگاهی و درایت مردم می ‌داند و به «شهروند» می‌گوید: این انتخابات نشان داد که اکثریت مردم پذیرای پدیده پوپولیست نیستند و به سطحی از آگاهی رسیده‌ اند که شعارهای پوپولیستی آنها را فریب نمی‌دهد.



به گفته پازوکی یکی دیگر از نشانه‌ های نه مردم به ٣برابر شدن یارانه نقدی این است که مردم برای منزلت خود ارزش قایل هستند و برای آنها آزادی، دموکراسی و مردم‌ سالاری بسیار مهم است. او تأکید کرد که این ارزش قایل شدن مردم برای منزلت خود و برای آزادی و دموکراسی به‌حدی است که افرادی که شاید در بسیاری موارد حوصله و وقتی برای ایستادن در صف نداشته باشند، در روز انتخابات ساعت ‌ها در صف ایستادند تا در سرنوشت خود مشارکت سیاسی داشته باشند.

 

این اقتصاددان با اشاره به این‌که مردم به فکر تعامل منطقی با جهان هستند، می ‌گوید: این درحالی است که یکی از ویژگی ‌های دولت روحانی تعامل با جهان به‌ ویژه تعامل با جهان توسعه ‌یافته است و حالا که مردم انتخاب خود را کرده‌ اند این وظیفه دولت است که از منافع آنها دفاع کند و زمینه را برای ثبات اقتصادی و سرمایه‌ گذاری فراهم کند.



پازوکی با بیان این‌که در زمان دولت احمدی‌ نژاد یارانه‌ها هدفمند نشد، بلکه دولت فقط پول توزیع کرد و هزینه‌های کشور را بالا برد، اظهار می‌دارد: دولت دوازدهم باید سیاستی اتخاذ کند که فقط یارانه را به سه دهک پایین جامعه پرداخت کند و اقتصاد را نظم ببخشد و زمینه را برای افزایش سرمایه‌ گذاری، افزایش تولید، کاهش بیکاری و بالا رفتن رفاه اقتصادی فراهم کند.

 

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.