مسیر پیشرفت در عمر ۴۰ ساله انقلاب
این رخداد عظیم حاوی دستاوردهای بزرگی برای ملت ایران داشته و دارد. کارشناسان و تحلیلگران در ارزیابی برکات این انقلاب با اشاره به برکات دینی، سیاسی و اخلاقی؛ دستیابی به استقلال و آزادی را اصلی ترین برکات این انقلاب برشمرده و میگویند؛ به ثمر رسیدن انقلاب، رشد قابل توجه اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، امنیتی را در بر داشته است.در کنار این مهم پیشرفتهای قابل توجهی در حوزه علمی، فناوری حاصل شده و این موفقیتها به حدی است که امروز ایران در جرگه برترین کشورها از نقطه نظر علمی قرار دارد.
تحلیلگران دستاوردهای انقلاب اسلامی دستیابی به پیشرفت علمی، نظامی، سازندگی را از جمله مؤلفههای قدرت برای کشور برشمرده و می گویند؛ انقلاب اسلامی ایران نه تنها در ابعاد سیاسی منشاء دگرگونیهایی در ایران بوده بلکه در دیگر حوزهها نیز دگرگونیهای عمیقی ایجاد کرده که یکی از آنها عرصه فرهنگ بوده است.
کارشناسان در ارزیابی اثر گذاری انقلاب در مسیر رشد و پیشرفت جامعه موضوع آموزش را مدنظر قرار داده و می گویند در یک نگاه کلی افزایش کیفیت و ارتقای خدمات است که میزان رضایت از زندگی را در جامعه افزایش میدهد و پیرو این مهم مؤلفههای خدمات اجتماعی پس از پیروزی انقلاب اسلامی حکایت از آن دارد که ارزیابی موفقیتها و چالشهای حوزه اجتماعی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ما را به نقاط روشنی میرساند که اهمیت آن نه تنها در سطح داخلی بلکه از منظر بینالمللی قابل تأمل است.
پوشش بیمه و سطح سلامت
به اعتقاد کارشناسان پوشش بیمهای و تعداد بیمهشدگان در ایران موضوع مهمی است که زمینه تمایز ایران با بسیاری از کشورهای دنیا را فراهم آورده است به گونهای که ایران در این بخش جزو کشورهای پیشرو به شمار میرود.
حق بیمه تولیدی صنعت بیمه و حق بیمه سرانه در سال ۱۳۹۸ به ترتیب مبلغ ۴۵۴.۴ هزار میلیارد ریال و ۵/۵ میلیون ریال و ضریب نفوذ بیمه نیز در این سال، ۲.۴ درصد بوده است. همچنین حق بیمه تولیدی صنعت بیمه و حق بیمه سرانه تا پایان مرداد ماه سال ۱۳۹۹ به ترتیب مبلغ ۵۹۰.۹ هزار میلیارد ریال و ۷.۱ میلیون ریال و ضریب نفوذ بیمه نیز در این سال، ۲.۵ درصد بوده است.
در دوران پس از انقلاب طرح تحول سلامت با هدف تأمین و حفظ سلامت مردم به عنوان یکی از عوامل مهم در شاخصههای رشد هر کشوری نیز به شدت مورد توجه مسئولان قرار داشته است به طوری که خدمات بهداشتی و سلامتی و درمانی نسبت به دوران قبل از انقلاب رشد چشمگیری داشته و اعداد و ارقام رسمی بیانگر تفاوت مبنایی بین دو دوره پیش و پس از انقلاب اسلامی در موضوعات بهداشت و درمان است. برهمین اساس پیشرفت چشمگیر پزشکی و خدمات درمانی و بیمهای در کشور در مقایسه با ردهبندیهای جهانی، موقعیت ایران را پس از انقلاب درزمینه خدمات اجتماعی درمانی و بهداشتی پیش از انقلاب متفاوت کرده است.
ارتقا سطح آموزش
بررسی آمار موجود در بخش آموزش حکایت از پیشرفت های محسوس دراین حوزه دارد به طوریکه آمار افزایش میزان باسوادی در عموم جامعه بهخصوص افزایش رشد سواد زنان که تحصیلات عالیه دارند نیز از موضوعات بسیار عینی است.
به گفته کارشناسان در بخش آموزش از حیث پوششی که در سطح عمومی و گسترش رشتهها و تنوع دانشگاهها اتفاق افتاده نسبت به پیش از انقلاب ایجاد شده است به طوریکه خدمات آموزش عمومی که ذیل خدمات اجتماعی به آحاد جامعه داده میشود در ایران منحصر به فرد است و تفاوت بین دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی دراین موضوع به شدت مشهود است.
آمار توسعه راهها پس از انقلاب اسلامی
به گفته بسیاری از کارشناسان تأثیر محورهای مواصلاتی بر رشد و گسترش سایر عوامل توسعه انکارناپذیر است و زمینه توسعه از جهات مختلف را فراهم میآورد و ایران بهدلیل قرار داشتن در مسیر استراتژیک آسیا و اروپا و دسترسی به دریاهای آزاد یکی از راههای مهم مواصلاتی بین قارهها بهشمار میرود از سوی دیگر وجود منابع انرژی فراوان، موقعیت طبیعی و وجود فلات ایران باعث شده ایران از موقعیت کمنظیری در حملونقل برخوردار باشد.
ساخت راهها و جادههای متعدد در دهههای اخیر که بهطور عمده شمال و جنوب کشور را به یکدیگر متصل میکند، خود بیانگر این موضوع است که هنوز ایران در شاهراه شرق به غرب جهان قرار داشته و دسترسی ایران به دریاهای آزاد از یکسو و داشتن ساحل گسترده در شمال یکی از مهمترین امتیازات ایران در حملونقل ترکیبی است.
براساس بررسیهای انجام شده ایران میتواند سالانه تا حدود دومیلیارد تن کالا و حدود ۲۰میلیارد دلار درآمد ارزی درصورت گسترش زیرساختهای حملونقل جادهای و ریلی از ترانزیت کالا به دستآورد. البته این رقم بهغیراز درآمدهای جانبی مانند اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، فروش سوخت و مهمانسراهای بینراهی و... است.
براساس آمار کارشناسان و متولیان این حوزه؛ پیش از انقلاب تنها ۲۸۵ کیلومتر آزادراه در اطراف تهران وجود داشت، اما هماکنون میزان آزادراهها به دوهزار و ۴۰۰ کیلومتر افزایشیافته است. طبق آمار تا سال ۵۷ هیچ مسیر بزرگراهی در کشور وجود نداشت و بیشتر راهها اصلی و یا شوسه بود، اما درحال حاضر بیش از ۱۷ هزار کیلومتر بزرگراه در کشور وجود دارد. به گفته متولیان مجموع راههای اصلی و فرعی درجه دو و سه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، ۴۷هزار کیلومتر بود که تمامی مراکز مناطق مهم کشور را به یکدیگر متصل میکرد؛ اما هماکنون ۱۰۸هزار کیلومتر مسیر جادهای اصلی و فرعی درجهدو و سه وجود دارد.
رشد ۱۲ برابری ظرفیت نیروگاهی کشور
به گفته وزیر نیرو بخش برق از هفت هزار مگاوات ظرفیت نصب شده کشور در ۴۲ سال پیش در حالی که جمعیت ۲.۳ برابر شده به ۸۵ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده دست یافتیم، که رشد حدود ۱۲ برابری است، در حالی که جمعیت ایران به دو برابر رسید.
به گفته متولیان وزارت نیرو در حال حاضر در فصل زمستان مصرف حدود ۸۰ درصد سوخت نیروگاهها از گاز تامین میشود که این مهم نیز نقطه روشنی در کارنامه کشور است.به طوریکه امروز در دنیا بعد از آمریکا، روسیه و ژاپن، ایران چهارمین کشوری است که سهم عمده سوخت نیروگاهها، گازی است که از پاکترین سوختهاست. براساس آمار قبل از انقلاب تعداد تصفیهخانههای فاضلاب به تعداد چهار تصفیهخانه در سراسر کشور بود، در حالی که جمعیت کشور ۴۰ درصد جمعیت فعلی بود و در ثروت، منابع و غیره نیز بیشتر از این مقدار و در دسترسی به دنیا محدود نبود. اما این مهم امروز به ۲۶۵ واحد رسیده است.
گازرسانی شناسنامه انقلاب در توسعه عدالت اجتماعی
کارشناسان و تحلیلگران ؛صنعت گاز را انقلابیترین صنعت و شناسنامه انقلاب اسلامی در توسعه عدالت اجتماعی عنوان می کنند و دستیابی به چنین آماری را یک عملکرد قابل توجه درکارنامه ۴۰ ساله عمر انقلاب برمی شمارند.
براساس آمار گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور که با هدف توزیع عادلانه بهره مندی از منابع ملی، بعد از انقلاب اسلامی در دستور کار دولتها قرار گرفت، در طی عمر بابرکت انقلاب، با شدتها و ضعفها و فرازها و نشیبهای بسیار که ناشی از شرایط داخلی، منطقهای و حتی در برخی مقاطع، تحت تأثیر شرایط جهانی بوده، علیرغم فشارهای بیرونی و مشکلات درونی، با استمرار فعالیتها و تلاش شبانهروزی متخصصان داخلی صنعت گاز کشور ادامه یافته و امروز در شرایطی هستیم که ایران با در اختیار داشتن بیش از ۴۰ هزار کیلومتر خطوط لوله فشار قوی انتقال گاز، بیش از ۸۰ایستگاه تقویت فشار گازو دیگر تاسیسات گازی در خاورمیانه از لحاظ حجم تاسیسات صنعت گاز بینظیر است. براساس آمار در حال حاضر بالغ بر هزار و ۱۷۰ شهر کشور گازرسانی شده و ضریب گازرسانی به شهرهای ایران به بیش از۹۷ درصد رسیده است. در واقع، ۹۷ درصد جمعیت شهری ایران از نعمت گاز طبیعی برخوردارند. همچنین در حال حاضر تعداد روستاهای بهرهمند از نعمت گاز به ۲۸ هزار و ۹۱۶ روستا رسیده است و ضریب گازرسانی روستایی ایران با گازرسانی به این تعداد روستا، هماکنون ۷۹ درصد است.