بازدید سایت : ۶۹۳۳۳

فرودگاه خرم آباد گزینه مناسب پروازهای عتبات عالیات در غرب کشور

امکانات و تجهیزات فرودگاه خرم‌آباد آنگونه که مسوولان فرودگاهی می‌گویند، همتراز با استانداردهای روز دنیا تعریف شده و دارای مجوز مرز خارجی است اما از این ظرفیت تاکنون استفاده چندانی نشده که یکی از مصادیق آن را می توان عدم انجام سفر به عتبات در طول سال‌های گذشته عنوان کرد.

 فرودگاه خرم آباد گزینه مناسب پروازهای عتبات عالیات در غرب کشور
تین نیوز |

امکانات و تجهیزات فرودگاه خرم‌آباد آنگونه که مسوولان فرودگاهی می‌گویند، همتراز با استانداردهای روز دنیا تعریف شده و دارای مجوز مرز خارجی است اما از این ظرفیت تاکنون استفاده چندانی نشده که یکی از مصادیق آن را می توان عدم انجام سفر به عتبات در طول سال‌های گذشته عنوان کرد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، مسوولان استانی و ملی در ادوار مختلف بارها اذعان کرده اند که فرودگاه خرم آباد از نظر امکانات و تجهیزات پروازی و کمک ناوبری یکی از فرودگاه های برتر کشور به شمار می رود و شرایط لازم را برای برقراری پروازهای مختلف در شبانه روز دارد.

در حال حاضر تنها مسیر پروازهای فرودگاه خرم آباد، پنج روز در هفته برای تهران و بالعکس است که البته ساعت برقراری این پروازها نیز مورد بحث است و علاوه بر افزایش قیمت بلیط، یکی از اصلی ترین دلایل عدم استقبال گسترده از این پروازها به شمار می رود به نحوی که این مهم چندین بار با حضور خبرنگاران لرستان و حتی مسوولان کشوری مورد بحث واقع شده است.

اما اکنون که سفرهای هوایی عتبات عالیات برنامه ریزی شده است بازهم فرودگاه خرم آباد و زائران لرستانی بهره ای از این فرصت ندارند و باید برای سفر به کربلای معلی و نجف اشرف فاصله ۵۰۰ کیلومتری را تا تهران طی و فرودگاه مجهز شهر خود را رها کنند تا به پرواز تهران - نجف برسند.

متاسفانه با وجود دارابودن زیرساخت های تجهیزاتی، نزدیک بودن لرستان به مرزهای غربی و مخاطرات سفرهای زمینی برای رسیدن به فرودگاه های تهران، پرواز عتبات در خرم آباد برقرار نشده است و بخشی از ظرفیت های میلیاردی این فرودگاه که سالانه حدود هشت میلیارد تومان برای نگهداری آنها هزینه می شود بدون استفاده مانده است.

علاوه بر لرستان، زائران استان های همجوار که به دلیل تکمیل ظرفیت پروازهای تهران – عتبات و یا بُعد مسافت با پایتخت از این سفرها محروم می شوند می توانند با مراجعه به فرودگاه خرم آباد، سفری ایمن و شاید ارزانتر را به کربلای معلی و نجف اشرف تجربه کنند.

یکی از شهروندان خرم آبادی می گوید: مخاطرات سفر زمینی و خستگی راه در آغاز سفر چندان خوشایند نیست، از طرفی این خستگی در زمان بازگشت از سفر نیز مضاعف و دوچندان می شود و البته باید یادآور هم شد که بسیاری از آشنایان و بستگان نزدیک زائران، هنگام بازگشت آنها به تهران می روند تا علاوه بر استقبال، زائران را به استان بازگردانند که این هم زمینه ساز بروز حوادث رانندگی در این مسیر ۵۰۰ کیلومتری است.

مدیر یک آژانس زیارتی نیز می گوید: فرودگاه خرم آباد نسبت به تهران به مرزهای غربی نزدیک تر است و انجام پرواز عتبات از این فرودگاه زمان کمتری نیاز دارد، همچنین بسیاری از زائران شهرهای همجوار نیز می توانند به جای مراجعه به تهران، مسافت کمتری را تا خرم آباد طی و از این پروازها استفاده کنند.

مرتضی شاهرخی افزود: بسیاری از زائران عتبات که به دفاتر زیارتی مراجعه می کنند خواستار انجام پرواز هوایی از استان هستند اما به اجبار مجبور به عزیمت به تهران می شوند و در رفت و آمد به مرکز برای انجام این سفر هوایی، متحمل سختی های بسیاری هستند.

یک شهروند دیگر نیز گفت: شاید گفته شود شهروندان لرستان و استان های غربی به دلیل نزدیک بودن به مرزهای غرب کشور از سفرهای هوایی عتبات عالیات استقبال نمی کنند در حالیکه بسیاری از این زائران مشتاق و خواهان سفرهای هوایی هستند و به نظر نمی رسد انجام یک پرواز در هفته، با استقبال پایین مردم صورت گیرد چراکه در نهایت مسافرانی از لرستان و استان های همجوار خواهان این مهم هستند.

 نخستین پرواز خارجی فرودگاه خرم آباد در مسیر نجف ۳۰ اردیبهشت ۹۴ با همکاری بخش خصوصی برقرار شد و با توجه به اینکه مردم لرستان علاقه مند به خاندان اهل بیت (ع) و مشتاق سفر به اماکن مذهبی و عتبات عالیات هستند اولویت برقراری پروازهای خارجی در این فرودگاه بُعد مذهبی داشت و تا حدودی مورد استقبال نیز قرار گرفت.

قرار شد این پرواز یک بار در ماه انجام شود و زمان رفت و برگشت این سفر زیارتی نیز یک هفته بود اما هواپیمای بوئینگ MD با ظرفیت ۱۶۰ نفر چندان در این فرودگاه پرواز نکرد و کمتر از ۶ ماه سفرهای هوایی عتبات عالیات در لرستان لغو شد.

دلیل این لغو پروازها عدم استقبال کامل مردم و صندلی های خالی ذکر شد، دلیلی که هیچگاه برای رفع آن چاره ای اندیشیده نشد و موجب پرکشیدن فرصت سفرهای خارجی از فرودگاه خرم آباد شد.

این شرایط در حالی است که به گفته علی کاملی مدیر فرودگاه خرم آباد هشت میلیارد تومان سالانه برای تعمیر، نگهداری و بهسازی تجهیزات این فرودگاه هزینه می شود و تمام زیرساخت های فرودگاهی، ارتباطی، کمک ناوبری و راهبری در این مجموعه آماده پذیرش پروازهای عتبات عالیات است.

اجرای طرح ۹۰ میلیارد تومانی بلااستفاده 

دی ماه ۹۲ که طرح توسعه فرودگاه خرم آباد آغاز شد وعده بهره برداری آن ۲ ساله بود اما این طرح نیز مانند بسیاری از اقدامات عمرانی سرنوشت مشابهی پیدا کرد و به درازا کشید.

طرحی که برآورد اعتبار آن ۵۲ میلیارد تومان در طول ۲ سال مدت زمان اجرا بود، هشت سال بلاتکلیف ماند و تا سال گذشته حدود ۳۰ میلیارد تومان بدهی به پیمانکار داشت و در مقاطعی به دلیل نبود اعتبار تعطیل شد.

طی هشت سال، مدیران کشوری زیادی آمدند و از طرح توسعه فرودگاه خرم آباد بازدید کردند و با ابراز رضایت از این طرح و امیدواری برای افتتاح هرچه زودتر آن، وعده پرواز حجاج از خرم آباد را که قرار بود طی ۲ سال به ثمر بنشیند بیش از پیش در دل مردم زنده کردند، اما در عمل گیر و دارهای مالی طرح همچنان پابرجا بود.

بالاخره ۲۰ طرح توسعه و بهسازی فرودگاه خرم‌آباد با هزینه حدود ۹۰ میلیارد تومان و به ارزش روز ۳۴۴ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان دهه مبارک فجر سال ۱۴۰۰ به صورت ویدئوکنفرانس با حضور رستم قاسمی وزیر راه وشهرسازی به بهره‌برداری رسید.

علی کاملی مدیر فرودگاه شهدای خرم‌آباد در این خصوص می گوید: با اجرای این طرح‌ها سطح ایمنی و امنیت فرودگاه، باند و سطوح پروازی، تجهیزات ناوبری و کمک ناوبری و تجهیزات بازرسی و حفاظتی این فرودگاه ارتقا یافته است.

وی گفت: این فرودگاه دارای مجوز مرز خارجی است و اکنون زیرساخت مناسبی برای پروازهای داخلی و عتبات و عالیات فراهم در این فرودگاه شده است و محدودیت پذیرش پرواز ندارد.

این سخنان در حالی است که طرح توسعه فرودگاه خرم آباد که با توجیه انجام پروازهای حج و پذیرش هواپیماهای پهن پیکر با هزینه میلیاردی اجرا شد اما سازمان هواپیمایی کشور که رییس وقت آن در زمان آغاز طرح در جلسه حضور داشت، حدود ۲ سال پس از آغاز طرح اعلام کرد فرودگاه خرم آباد قابلیت پذیرش پروازهای حج و هواپیماهای پهن پیکر را ندارد.

این در حالیست که در سفرهای استانی مسوولان، هواپیماهای نیمه پهن پیکر در فرودگاه خرم آباد نشست و برخاست داشته اند و مشکلی رخ نداده است، به سخن دیگر انجام این پروازها خود نقضی بر این ادعای سازمان هواپیمایی و قابل بررسی است اما انجام سفرهای عتبات در این فرودگاه مشکلی ندارد و زمینه ای برای رونق حمل و نقل هوایی استان خواهد بود.

با توجه به ساعات نه چندان مناسب پروازهای فرودگاه خرم آباد در تک مقصد تهران و البته لغو موردی پروازها به بهانه کمبود ناوگان، غیبت یک باره برخی شرکت های هواپیمایی برای ماهها، استقبال از پروازهای این فرودگاه با فراز و فرود مواجه می شود که تنها راه بازگشت رونق به این فرودگاه مجهز، انجام پروازهای عتبات عالیات و حج است.

به گفته کاملی مدیر فرودگاه شهدای خرم آباد، ۸۸۸ سورتی پرواز سال گذشته از طریق این فرودگاه انجام و ۴۴ هزار و ۹۸۲ مسافر و ۴۴۸ هزار و ۶۴۱ کیلوگرم بار از این طریق جابجا شده است.

وی تعداد پروازها، جابجایی مسافر و بار از طریق فرودگاه خرم آباد در سال ۹۹ را به ترتیب ۷۰۶ سورتی، ۳۹ هزار و ۹۷۴ نفر و ۲۳۵ هزار و ۷۰۲ کیلوگرم برشمرد و گفت: نشست و برخاست هواپیما در این مجموعه طی سال گذشته ۲۶ درصد، جابجایی مسافر ۱۳ و جابجایی بار ۹۱ درصد افزایش یافته است.

هرچند فرودگاه خرم آباد آماری از عملکرد امسال منتشر نکرده است اما به نظر می رسد در سه ماهه ابتدای امسال با توجه به حذف پرواز برخی شرکت ها از جمله ایران ایر در خرم آباد، این آمار رو به کاهش است و اکنون نیز با شیوع دوباره کرونا، سفرها کمتر خواهد شد.

طی سال های اخیر فراز و فرود پروازها در فرودگاه خرم آباد بسیار بوده است، پرواز مشهد، کیش، و عتبات گهگاهی موجب خوشحالی یا ناامیدی مردم استان شد و حتی سفر تهران نیز در مقاطعی نامنظم بوده است.

اینکه شرکت های هواپیمایی مجبور به تحمل هزینه های بسیار و ناگزیر به درآمدزایی هستند واقعیت مهمی است اما باید توجه داشت حمل و نقل هوایی امروز از زیرساخت های اصلی توسعه و شروط نانوشته حضور سرمایه گذاران است که ضرورت آن در استان محرومی همچون لرستان دوچندان می باشد.

بی شک، پرواز عتبات در فرودگاه خرم آباد پای سرمایه گذاران عراقی را به استان های غربی باز می کند و صد البته تولید کنندگان و برخی صادرکنندگان لرستان و غرب کشور می توانند برای مراودات اقتصادی خود از این سفر بهره بگیرند و رنج سفر زمینی تا تهران را برای رسیدن به پرواز به سمت کشور عراق حذف کنند.

بنابراین تصمیم و پیگیری مدیریت ارشد اجرایی استان و نمایندگان مردم لرستان در مجلس شورای اسلامی، برای رایزنی با شرکت های هواپیمایی ضروری است تا لرستان محروم اما پر ظرفیت، از این پیش شرط مهم توسعه هم عقب نمانند و در این میان، شهروندان استان های همجوار نیز منتفع شوند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.