مرز میان زندگی شخصی و حرفه ای کارکنان صنعت هوانوردی تا کجاست؟
شرکت های هواپیمایی ایرانی باید مقررات مشخصی در مورد رفتار کارکنان، چه در محیط کاری و چه در فضای مجازی، داشته باشند و این موارد را شفاف و مستند به مهمانداران و کارکنان اعلام کنند.

خلیل الله معمارزاده: خانم Nelle Diala مهماندار شرکت هواپیمایی آلاسکا در نوامبر 2024 ویدئویی از حرکات موزون خود در هواپیمای خالی از مسافر (قبل از ورود کروی کاکپیت) در فضای مجازی منتشر کرد و با وایرال شدن آن مخاطبان زیادی را به عنوان فالوئر جذب کرد و باعث شد به جایگاه قوی اینفلوئنسری و تاثیرگذاری در جامعه برسد. اما به محض اینکه مدیر ارشد این شرکت هواپیمایی از این داستان مطلع گردید، او را از کار اخراج کرد.
دیدگاه های متفاوتی در خصوص فعالیت های کارکنان در شبکه های مجازی به خصوص در صنعت هوانوردی وجود دارد که معمولا مورد توجه رسانه های اجتماعی است.
۱- یک نظر بر این است که فعالیت کارکنان حتی در فضای خارج از محیط کار در شبکه های مجازی می بایست مبتنی بر رعایت استانداردها باشد و شرکت های هواپیمایی کارمندان دارای ضریب نفود اجتماعی بالا را تحمل نمی کنند و می هراسند تحت فشار آنها قرار گیرند زمانی که می توانند و قدرت پیدا می کنند جریان های اجتماعی را به راه اندازند، به خصوص آنکه خانم باشند. زیرا در فرهنگ ما این ظرفیت بسیار قوی هم در بانوان در لوکوموتیورانی تحولات جمعی وجود دارد، موضوعی که شواهد آن را بارها در اعتراضات به تاخیرات پروازی شاهد بوده ام که زمانی لیدر اعتراضات در یک پرواز تاخیری خانم جسور، جرات مند و برجسته ای باشد، اوضاع از کنترل خارج می گردد و مردان و جمعیت با آنها همراهی می نمایند.
۲- دیدگاه دیگر مستند به سیاست های داخلی شرکت درباره رفتار حرفه ای کارکنان است که انتشار هر گونه محتوا در فضای مجازی را برای کارکنان خود منع می کند.
۳- تحلیل این موضوع از دیدگاه فرهنگ ایران و صنعت هوانوردی ایرانی
در صنعت هوانوردی، به دلیل ارتباط مستقیم کارکنان با مسافران و تأثیرگذاری آن ها بر برند شرکت و استانداردهای حرفه ای، رعایت چارچوب های اخلاقی و رفتاری اهمیت زیادی دارد. اما چالش اصلی این است که مرز میان زندگی شخصی و حرفه ای کارکنان تا کجا باید تعیین شود؟
نکاتی که مدیران شرکت های هواپیمایی ایرانی باید مدنظر داشته باشند:
۱-۳- تعریف واضح استانداردهای حرفه ای:
شرکت های هواپیمایی ایرانی باید مقررات مشخصی در مورد رفتار کارکنان، چه در محیط کاری و چه در فضای مجازی، داشته باشند و این موارد را شفاف و مستند به مهمانداران و کارکنان اعلام کنند.
۲-۳- مدیریت استفاده از رسانه های اجتماعی:
همان طور که در این پرونده دیده شد، فعالیت کارکنان در فضای مجازی می تواند بر اعتبار شرکت تأثیر بگذارد. مدیران باید سیاستی شفاف در این زمینه داشته باشند تا از سوءتفاهم و برخوردهای سلیقه ای جلوگیری شود.
۳-۳- رعایت عدالت و عدم تبعیض در برخوردها:
در برخی شرکت های هواپیمایی، شاهد مواردی بوده ایم که مدیران یا خلبانان، روابط خاصی با مهمانداران برقرار می کنند، اما برخوردی با آن ها صورت نمی گیرد. در حالی که یک مهماندار، ممکن است صرفاً به دلیل انتشار یک ویدئو، اخراج شود. این تبعیض در اجرای قوانین، اعتماد کارکنان را از بین می برد.
۴-۳- تمرکز بر عملکرد به جای زندگی شخصی:
اگر عملکرد یک مهماندار در شغل خود بدون نقص باشد، آیا باید به دلیل فعالیتی که خارج از محیط کاری انجام داده، اخراج شود؟ این سؤالی است که مدیران ایرانی نیز باید در برخورد با مسائل مشابه مدنظر داشته باشند.
ماجرای Nelle Diala نمونه ای از تعارض بین حفظ استانداردهای حرفه ای شرکت و حق زندگی شخصی کارکنان است. در حالی که شرکت های هواپیمایی حق دارند قوانین خاص خود را داشته باشند، اما باید مطمئن شوند که این قوانین منصفانه و بدون تبعیض اجرا می شوند. در ایران نیز، اگر مدیران شرکت های هواپیمایی خواهان حفظ نظم و اعتبار برند خود هستند، باید در اجرای قوانین، عدالت و شفافیت را رعایت کنند تا از ایجاد بی اعتمادی در میان کارکنان جلوگیری شود.
به عنوان مثال پوشیدن یونیفرم به دلیل غیرعملیاتی و حاضر شدن در محل های عمومی یا مهمانی ها یا انواع مراسم ها یا عکاسی و تصویربرداری و به طور کلی با هدفی غیر از انجام وظایف عملیاتی با پوشش یونیفرم در برخی از شرکت های هواپیمایی تخلف محسوب می شود.
مثالی دیگر برخی از شرکت های هواپیمایی گرفتن فیلم یا عکس توسط کروی کاکپیت یا حتی آبزرور یا آگمنت را تخلف می دانند و با آن برخورد می کنند به ویژه آنکه با هدف جذب مخاطب در جهت اهداف اقتصادی یا مالی یا اجتماعی خارج از شرکت باشد. یا حتی تصویربرداری و عکس برداری در زمان گراندتایم به هر نحو (مورد داشتیم رفته بودن روی بال)
یا گرفتن فیلم توسط استف ها یا کروی تعمیرونگهداری از مراحل انجام کاری چه در لاین و چه در هنگر حتی با اهداف آموزشی شخصی ، مورد داشتیم و داریم که ممکن است شرکت ها نسبت به افراد توانمندی که کلیپ ها یا مطالب آموزشی فنی را در فضای مجازی منتشر می کنند، برخورد می کنند یا رویه ای اتخاذ می شود تا او را به حاشیه بکشانند و فضای کاری را برایش سخت نمایند.
* خلیل الله معمار زاده کارشناس هوانوردی