فاجعه مدیریتی در گران ترین فرودگاه اروپا؛ ۹۰ شرکت هواپیمایی خواستار غرامت شدند
نهاد صنفی نماینده بیش از ۹۰ شرکت هواپیمایی، در پی اختلال بی سابقه و گسترده ناشی از قطع برق در فرودگاه هیترو، هشدار داد که در صورت جبران نشدن خسارت های وارده، از این فرودگاه شکایت خواهد کرد.

نهاد صنفی نماینده بیش از ۹۰ شرکت هواپیمایی، در پی اختلال بی سابقه و گسترده ناشی از قطع برق در فرودگاه هیترو، هشدار داد که در صورت جبران نشدن خسارت های وارده، از این فرودگاه شکایت خواهد کرد.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، نایجل ویکینگ ، مدیر اجرایی کمیته عملیات ایرلاین های فرودگاه هیترو (Heathrow Airline Operators’ Committee) با اشاره به هزینه های هنگفت واردشده به شرکت های هوایی، تأکید کرد که در صورت عدم توافق «قابل قبول» با فرودگاه، زمینه برای پیگیری حقوقی فراهم خواهد بود. وی در گفت وگو با شبکه خبری اسکای گفت: «امیدواریم موضوع به صورت دوستانه حل شود، اما اگر پاسخ کافی و جبران مناسبی دریافت نکنیم، احتمال پیگیری قضایی وجود دارد. در برخی شرایط، این تنها راه باقی مانده است.»
فرودگاه هیترو، بزرگ ترین فرودگاه اروپا و یکی از گران ترین فرودگاه های جهان، بامداد جمعه گذشته به دنبال وقوع آتش سوزی در یک پست برق در نزدیکی فرودگاه، به طور کامل تعطیل شد. در نتیجه این حادثه، هیچ پروازی امکان فرود یا پرواز نداشت و حدود یک هزار و ۳۰۰ پرواز دچار اختلال شدند؛ موضوعی که طبق برآوردها، حدود ۲۵۰ هزار مسافر را تحت تأثیر قرار داد.
با وجود ازسرگیری تدریجی پروازها از عصر جمعه، خطوط هوایی اعلام کردند که به دلیل جابجایی خدمه پروازی در نقاط مختلف جهان، فعالیت عادی آن ها به شدت مختل شده است. رئیس کمیته ایرلاین ها در این خصوص با لحنی تند به ضعف اطلاع رسانی فرودگاه هیترو اشاره کرد و گفت: «این که تا نیمه شب جمعه هیچ تأییدی درباره بازگشایی ترمینال ۲ برای روز شنبه داده نشد، ارتباطاتی فاجعه بار بود.»
وی افزود: «این وضعیت غیرقابل قبول است، به ویژه با توجه به میلیاردها پوندی که در هیترو سرمایه گذاری شده و این واقعیت که گران ترین فرودگاه جهان است.»
در همین حال، کارشناسان صنعت هوانوردی نیز هشدار داده اند که هزینه واردشده به خطوط هوایی و تأمین کنندگان خدمات پروازی ممکن است به بیش از ۲۰ میلیون پوند برسد. پال چارلز مدیر پیشین روابط عمومی شرکت ویرجین آتلانتیک و مدیرعامل یک شرکت مشاوره سفر، گفت این مبلغ شامل هزینه های مربوط به جابجایی مسافران، اقامت خدمه، سوخت، تعمیرات و هزینه های دیگر است.
از سوی دیگر، برخی تحلیل گران معتقدند این اختلال ممکن است بین ۱ تا ۳ درصد از سود شرکت مادر بریتیش ایرویز (IAG) و دیگر ایرلاین های درگیر را کاهش دهد. با این حال، برخی منابع حقوقی اعلام کرده اند که ممکن است این حادثه از نظر حقوقی مشمول بند «فورس ماژور» شود که می تواند شرکت های هواپیمایی را از تعهد پرداخت غرامت مستقیم به مسافران معاف کند.
اد میلیبند وزیر انرژی انگلیس در واکنش به این بحران، دستور انجام یک تحقیق رسمی درباره منشأ آتش سوزی در پست برق را صادر کرده که توسط نهاد ملی مدیریت شبکه برق (National Energy System Operator) انجام خواهد شد. هم زمان، شرکت فرودگاه هیترو نیز اعلام کرده که بازبینی داخلی فرآیندهای مدیریت بحران با نظارت راث کلی وزیر پیشین حمل ونقل انگلیس و عضو مستقل هیئت مدیره هیترو، انجام خواهد شد.
سخنگوی فرودگاه هیترو در دفاع از عملکرد خود گفت: «با وجود وقوع یک حادثه بی سابقه خارج از محوطه فرودگاه، در کمتر از ۲۴ ساعت، کل سیستم از حالت تعطیلی کامل بازیابی شد و از روز شنبه برنامه کامل پروازی اجرا شد.» وی افزود: «دو بررسی هم زمان درباره عملکرد زیرساخت های شبکه و سیستم های داخلی فرودگاه آغاز شده و از نتایج آن برای بهبود عملکرد استفاده خواهد شد. همه سرمایه گذاری های ما با نظارت ایرلاین ها و نهادهای تنظیم گر صورت می گیرد.»
در همین حال رئیس فرودگاه هیترو با انتشار پیامی در شبکه های اجتماعی، ضمن ابراز تأسف از بروز بحران، تنها از تلاش کارکنان برای خروج سریع از وضعیت بحرانی ابراز رضایت کرد و گفت: «آیا از شرایط پیش آمده راضی بودم؟ نه، اما به شدت قدردان عملکرد کسانی هستم که در مدت کوتاهی توانستند فرودگاه را به فعالیت کامل بازگردانند.»
فرودگاه هیترو در سال های اخیر بارها به دلیل هزینه های بالای عملیاتی، ضعف در زیرساخت های پشتیبان و ناتوانی در مدیریت بحران مورد انتقاد شرکت های هواپیمایی قرار گرفته است. در اکتبر ۲۰۲۳ نیز خاموشی مشابهی به دلیل نقص در سیستم برق رسانی منجر به لغو صدها پرواز شد. این فرودگاه با جابه جایی بیش از ۸۳ میلیون مسافر در سال ۲۰۲۴، بزرگ ترین قطب هوایی اروپا به شمار می رود، اما تکرار اختلالات زیرساختی و پاسخ های ناکافی مدیریتی، پرسش هایی جدی درباره تاب آوری عملیاتی آن مطرح کرده است.