◄ تسریع روند اجرایی شدن قراردادها بین ایران و سوریه
با توجه به نزدیکی دولتهای ایران و سوریه، این کشور درصدد همکاری بیشتر با ایران در تمام بخشها است.
با توجه به نزدیکی دولتهای ایران و سوریه، این کشور درصدد همکاری بیشتر با ایران در تمام بخشها است. به همین منظور عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی کشورمان به سوریه سفر کرد. در این سفر و طی مذاکرات با طرف سوری، دو طرف توافق کردند اقدامات لازم را برای تسریع در اجرای قراردادها در موافقتنامه همکاریهای اقتصادی مشترک در تاریخ ۲۰۱۵/۰۳/۱۶ و در چارچوب پایبندی طرف سوری برای بازپرداخت دیون ایشان به جمهوری اسلامی ایران انجام دهند.
در سفر عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی به سوریه و دیدار با وزیران اقتصادی این کشور، تفاهمنامه همکاری اقتصادی میان دو کشور حاصل شد که جزییات این تفاهم به شرح زیر است:
صورتجلسه
نتایج مذاکرات پیرامون همکاریهای اقتصادی و تجاری میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه
۱۳۹۷/۰۲/۲۷-۲۸ برابر ۱۸-۲۰۱۸/۰۵/۱۷ ـ دمشق
در راستای تقویت و توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه و آمادهسازی زمینه برگزاری کمیته عالی مشترک همکاریهای اقتصادی، جناب آقای دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و مسئول طرف ایرانی کمیسیون مشترک، در رأس هیأتی از تاریخ ۲۷ الی ۲۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۷ هجری شمسی برابر با ۱۷ الی ۱۸ می ۲۰۱۸ میلادی، رسماً از دمشق دیدار نمودند.
جناب آقای آخوندی در این سفر از سوی مقامات عالیه جمهوری عربی سوریه جناب آقای بشار اسد، رئیسجمهور و جناب آقای عماد خمیس، نخستوزیر به حضور پذیرفتهشده و با آقایان: محمد سامر الخلیل وزیر اقتصادی و تجارت خارجی، حسین عرنوس، وزیر خدمات عمومی و مسکن، علی حمود، وزیر حملونقل و درید درغام، رئیس بانک مرکزی ملاقات و گفتوگو نمودند.
مذاکرات در محیطی دوستانه و صمیمی و توام با تفاهم مشترک انجام گرفت که بیانگر مناسبات ویژه و راهبردی دو کشور هست. در این مذاکرات همکاریهای راهبردی و بلندمدت اقتصادی پیش روی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه و نحوه تقویت مناسبات اقتصادی فیمابین موردبحث و بررسی قرار گرفت و تفاهمت ذیل حاصل شد:
طرف ایرانی پیشنویس «موافقتنامه همکاریهای راهبردی و بلندمدت اقتصادی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه» را بهطرف سوری ارائه نمود و ضمن انجام مذاکرات اولیه میان دو طرف در جریان این سفر، دو طرف درزمینهٔ بسیاری از بندهای موافقتنامه موصوف به تفاهم رسیدند و برخی مفاد موافقتنامه برای مذاکرات بیشتر به جلسات آینده موکول شد. مقرر شد مذاکرات فنی و کارشناسی مرکب از نمایندگان ذیربط و تامالاختیار در چهارچوب پیشنویس اصلاحشده دو طرف ظرف یک ماه آتی در تهران یا دمشق ادامه یافته و متن موافقتنامه جهت پاراف و امضا در جریان برگزاری اجلاس کمیته مشترک دو کشور در دمشق آماده و به امضای مقامات عالی ذیربط برسد. زمان دقیق این مذاکرات از طریق مراجع دیپلماتیک اعلام خواهد شد.
دو طرف توافق نمودند چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور با حضور نمایندگان ذیربط بخشهای دولتی و خصوصی ظرف دو ماه آتی در دمشق برگزار گردد. زمان دقیق نشست از طریق مجاری دیپلماتیک اعلام خواهد شد. دو طرف قبلاً پیشنویس اسناد همکاریها ازجمله یادداشتهای تفاهم در حوزه بیمه، علوم ژئوماتیک، مبارزه با پولشویی، خدمات عمومی و مسکن، راهآهن، آثار باستانی و موزه، سینمایی و برنامه اجرایی فرهنگی، پرورشی و آموزشی را مبادله نمودهاند.
دو طرف تمایل خود را نسبت به گسترش همکاریهای دوجانبه درزمینهٔ اقتصادی، تجاری، گمرکی، مالی، بانکی، بیمهای، سرمایهگذاری، حملونقل و امور زیربنایی و سایر زمینهها بهصورت پایدار اعلام نمودند.
دو طرف بر اهمیت توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و سوریه به صورتی که همکاریهای تجاری بین دو طرف تسهیل و فعالتر شود، مورد تأکید قراردادند. طرف سوری از طرف ایرانی دعوت کرد در مناطق آزاد سوریه سرمایهگذاری کند. در این راستا دو طرف تأکید کردند توافقنامه امضاءشده در تاریخ ۲۰۱۶/۰۵/۱۸ درباره قبول شرایط گواهی استاندارد مبدأ هرکدام از دو طرف عملیاتی گردد و نتایج تستهای آزمایشی موردقبول طرفین قرار بگیرد؛ ضمناً طرفین مساعی خود را برای راهاندازی خطوط حملونقل دریایی مستقیم و منظم برای تسهیل تجارت بین دو کشور به کار ببندند.
دو طرف بر حضور مؤثر و مشارکت فعال ایران درروند بازسازی سوریه و واگذاری اجرای پروژه احداث ۲۰ الی ۳۰ هزار واحد مسکونی از پروژههای سازمان مسکن استانهای حلب، حمص و دمشق به جمهوری اسلامی ایران تأکید نمودند. بررسی جزئیات و سازوکار این موضوع توسط کمیته فنی مشترک که فعالیتهای خود را در مقطع زمانی که موردتوافق قرار خواهد گرفت انجام خواهد شد.
دو طرف توافق نمودند اقدامات لازم را برای حلوفصل کامل مشکلات شرکتهای ایرانی که در صادرات کالاها و خدماتشان به جمهوری عربی سوریه فعالیت میکنند، به عملآورند.
دو طرف در راستای زمینهسازی و تسهیل همکاریهای اقتصادی فیمابین، متعهد میشوند کلیه اقدامات لازم برای ایجاد و تحکیم ارتباط بانکی ازجمله نقلوانتقال وجوه، برقراری رابطه عادی کارگزاری بین بانکهای علاقهمند دو کشور، افتتاح حساب، دریافت و پرداخت وجه به ارزهای مجاز بینالمللی، گشایش اعتبار اسنادی و صدور ضمانتنامه، ایجاد نمایندگی بانکی توسط بانکهای دو کشور در کشور متقابل، برقراری سیستم رمز اتصال کارتهای سوئیچ ملی دو کشور جهت ارائه خدمات پرداخت به پولهای محلی به اتباع دو کشور، استفاده از پول داخلی در تعاملات بانکی و تسویهحساب دورهای و تأسیس صندوق توسعه مشترک ایران و سوریه را به عملآورند. دو طرف توافق نمودند اقدامات لازم را برای تسریع در اجرای قراردادهای ذکرشده در موافقتنامه همکاریهای اقتصادی مشترک در تاریخ ۲۰۱۵.۰۳.۱۶ و در چارچوب پایبندی طرف سوری برای بازپرداخت دیون ایشان به جمهوری اسلامی ایران انجام دهند.
به گزارش وزارت راه و شهرسازی، این صورتجلسه در تاریخ ۱۳۹۷/۰۲/۲۸ هجری شمسی برابر با ۲۰۱۸/۰۵/۱۸ میلادی در دمشق در دو نسخه اصلی به زبانهای فارسی و عربی که هر دو نسخه از اعتبار یکسان برخوردار است، تنظیم و امضاء گردید.