اتصال ریلی ایران به غرب آسیا و مدیترانه از طریق راه آهن شلمچه بصره
در حوزه کریدورهای شمال به جنوب فعالیت های جدی آغاز شده و خبرهای خوبی هم در پیش داریم، فعال تر کردن گذرگاه شرق به غرب در دستور کارمان قرار دارد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اهتمام ایران و عراق برای تکمیل خط ریلی شلمچه بصره، این راه آهن را برای هر دو کشور حایز اهمیت خواند و آن را نوید بخش اتصال ایران به غرب آسیا و مدیترانه برشمرد.
به گزارش تین نیوز از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مهرداد بذرپاش در ارتباط تلفنی با بخش خبری ۲۱ سیما درباره عملیات اجرایی ساخت خط ریلی شلمچه بصره گفت: این طرح حدود ۴۰ سال است در دولت های مختلف مطرح است و حتی سوابقش به پیش از جنگ ایران و عراق برمی گردد، اما هر دفعه به یک دلیلی انجام نمی شد و یا دلیل طرف ایرانی بود و یا دلیل طرف عراقی بود.
وی ادامه داد: با پیگیری هایی که انجام شد فروردین امسال وزیر راه عراق با دستور مستقیم نخست وزیر این کشور به ایران آمد و یک جلسه فشرده با هیئت فنی آن جا داشتیم، توافق نامه کلی انجام شد و بعد از آن قرار شد اختلافاتی که در گذشته بوده را در یک بازه زمانی حل کنیم.
بذرپاش افزود: یکی از اختلافات اساسی موضوع زمین بود که در جنگ تحمیلی مین های زیادی آن جا گذاشته شد، مین روبی این مسیر به طول حدود ۱۶ کیلومتر باید انجام شود که مقدماتش فراهم شده است.
وزیر راه و شهرسازی گفت: در گذشته قرار بوده که ایران کل خط ریلی شلمچه بصره را با سرمایه گذاری خود بسازد، هم خط هم پل، اما دولت عراق با عنایتی که نخست وزیر عراق به این طرح داشت و برای عراقی ها واقعاً این طرح بسیار راهبردی و مهم است در دولت عراق حدود ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری تصویب و بنا شد که ریل را خودشان یعنی توسط سرمایه گذار طرف عراقی انجام شود و ما عملیات مین روبی به طول ۱۶ کیلومتر را در اندازه حرائم اطراف خط ریل انجام دهیم.
بذرپاش ادامه داد: از آن طرف طرح ساخت یک پل تاشویی به طول ۷۰۰ متر وجود دارد که باید اجازه عبور و مرور کشتی ها را بدهد و این امر بر عهده طرف ایرانی قرار داده شد، به عبارت دیگر بخش اعظم سرمایه گذاری که در گذشته قرار بود توسط ما انجام شود، به طرف عراقی واگذار شد و این هم اتفاق خوبی است که ما ملزم به سرمایه گذاری زیادی نیستیم.
وی اضافه کرد: در حوزه کریدورهای شمال به جنوب فعالیت های جدی آغاز شده و خبرهای خوبی هم در پیش داریم، فعال تر کردن گذرگاه شرق به غرب در دستور کارمان قرار دارد.
بذرپاش با اشاره به اینکه این یکی از طرح های راهبردی ریلی کشور است، افزود: این که ۴۰ سال همه به دنبالش بودند نشان از مهم بودن این طرح می دهد و باید هرچه سریع تر به پایان برسد و این طرح اتصال ایران به غرب آسیا و مدیترانه را فراهم می کند و حتی برای عراقی ها هم سود خوبی دارد چراکه خطوط ریلی عراق به شبکه ریلی ایران وصل می شود و از طریق ایران می تواند به کشورهای قفقاز و یا کشورهایی مثل پاکستان و افغانستان یا به دریاهای آزاد یا به دریاهای شمال هم راه پیدا کند که برای عراق هم فرصت بی نظیری است.
وزیر راه و شهرسازی گفت: این خط ریلی برای زوار عزیز ایرانی که می خواهند به عتبات عالیات یا نجف اشرف و کربلای معلی بروند، کاربرد دارد. این مسیر از شلمچه آغاز می شود و بعد از آن هم به نجف و کربلا می رسد و یک تسهیل بسیار خوبی برای زوار عزیز در چند سال آینده اتفاق می افتد که از مبدأ های موطن های خودشان می توانند با خطوط ریلی به خرمشهر، شلمچه، بصره، نجف اشرف و کربلای معلی و هر مکان زیارتی که تمایل داشته باشند، سفر کنند.
بذرپاش در پاسخ به این پرسش که این طرح چه زمانی به بهره برداری می رسد، افزود: توافقمان ۱۸ ماه است یعنی یک و نیم سال، ولی من فکر می کنم بالاخره تا دو سال را باید در نظر بگیریم، چون که همه موضوعات به ما بر نمی گردد. طرح در داخل خاک ایران نیست و مشترک بین دو کشور است، بخش زیادی از قوانین مقررات مربوط به کشور عراق است و عراق هم قوانین و مقررات خاص خود را دارد و باید این را هم در نظر بگیریم، اما برنامه ریزی که در توافق نامه آمده ۱۸ ماه تا دو سال است که عملا پل ما دو سال طول می کشد.
وی درباره تاثیرات اقتصادی این طرح گفت: از جمله آثار اقتصادی این طرح این است که دسترسی ریلی ما به منطقه غرب آسیا فراهم می شود، از آن جا می توانیم با توافقی که با عراقی ها داریم به کشور سوریه یا به مدیترانه و یا سایر نقاط برویم و حتی به اردن دسترسی پیدا کنیم.
وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: این روزها تکمیل زنجیره کریدوری در همه دنیا موضوع روز است و دشمنان برای ما نقشه های جدی دیدند که ما موفق نشویم این کریدورها و زنجیره های اتصال های راهبردی بین المللی را در کشور فراهم کنیم و سنگ اندازی های زیادی می کنند.
وی ادامه داد: دشمن کم نداریم این فرصت های بی نظیر اقتصادی زمانی که تکمیل شود زنجیره های کریدور شمال و جنوب شرق و غرب به اندازه نفت و بلکه بیشتر برای ما می تواند تولید ثروت کند و برای آیندگان ما یک سرنوشت بهتری را رقم بزند.
بذرپاش گفت: دشمنان بیکار نمی شوند و با مسیرهای موازی سعی می کنند شرکای راهبردی ما را از همکاری با ایران دلسرد کنند اما الحمدالله اتفاقات خوبی رخ داد، بعد از قطعه رشت به آستارا که با کشور روسیه برای تکمیل کریدور جنوب به شمال کشور توافق شد، امروز هم با کشور عراق توافق امجام شد.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: الحمدالله طرح هایی که سال های سال مانده بود به همت دولت به سرانجام می رسد و امیدواریم هر چه زودتر تمام و تقدیم ملت بزرگ ایران کنیم.