شوشمی؛ مرزی با کارکرد بین المللی اما فاقد زیرساخت مناسب
مرز شوشمی شهرستان پاوه در شمال غربی استان کرمانشاه اگرچه کارکرد خارجی در حوزه تجارت و مسافری دارد و یکی از گذرگاه های رسمی و فعال کشورمان با عراق به شمار میرود اما فاقد امکانات زیرساختی بویژه جاده مناسب است.

مرز شوشمی شهرستان پاوه در شمال غربی استان کرمانشاه اگرچه کارکرد خارجی در حوزه تجارت و مسافری دارد و یکی از گذرگاه های رسمی و فعال کشورمان با عراق به شمار میرود اما فاقد امکانات زیرساختی بویژه جاده مناسب است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، مرز شوشمی در بخش نوسود شهرستان پاوه در طول هشت سال جنگ تحمیلی به صورت مستقیم درگیر جنگ بود اما اکنون امنیت پایدار در منطقه برقرار و زیربنای اصلی توسعه فراهم است.
مسوولان محلی از جمله فرماندار پاوه بارها نسبت به ضعف زیرساخت این مرز گلایه کرده و از مسوولان ملی و استانی خواسته اند نسبت به ارتقاء و تقویت زیرساخت های محلی اقدام شود.
شوشمی یکی از قدیمیترین مرزهای کشورمان با ۸۰ سال قدمت در فاصله ۳۵ کیلومتری شهرستان پاوه و پنج کیلومتری غرب نوسود و ۱۵۵ کیلومتری کرمانشاه در محوطه بلند و پلکانی شکل حدود ۲ هکتار مساحت دارد.
مرز شوشمی در طول جنگ تحمیلی تعطیل بود و بعد از گذشت مدتی فعالیت تجاریش را آغاز کرد و در شرایط کنونی جزو بازارچه های فعال کشور است.
این مرز از سمت عراق به استان حلبچه در شمال این کشور همسایه متصل و در مجاورت شهر طویله قرار دارد؛ روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ دستگاه کامیون به بازارچه فوق تردد می کنند و کالاهای مختلفی صادر می شود.
به گفته رضا نیکروش سرپرست حوزه نظارت گمرکات کرمانشاه؛ سال گذشته افزون بر سه میلیارد دلار کالا از مرزهای اقتصادی استان به عراق صادر شد که از این میزان سهم صادرات گمرک شوشمی نزدیک به ۵۰ میلیون دلار است.
پس از رسمی شدن مرز شوشمی در تابستان سال ۱۴۰۲ با حضور مسوولان استان کرمانشاه و حلبچه عراق در سال ۱۴۰۳ نیز تردد خودرو از این مرز امکان پذیر شد.
برخی رانندگان مسیر پاوه به مرز شوشمی می گویند این مرز فاقد امکانات زیرساختی از جمله سالن انتظار برای مسافران ایرانی و عراقی و محل استراحت رانندگان است در حالیکه این موارد ضروریست.
جاده پاوه به نوسود و سپس مرز شوشمی با توجه به کوهستانی و سخت گذر بودن منطقه، باریک و حادثه خیز است؛ گردشگر پذیر بودن منطقه و تردد زیاد از جمله کامیون های حامل بار به مرز تعریض جاده مرز شوشمی را بیش از پیش اهمیت بخشیده است.
استاندار کرمانشاه: ارتقای زیرساختهای مرز شوشمی در دستور کار است
استاندار کرمانشاه در جریان بازدید سال گذشته خود از مرز شوشمی با اشاره به تلاش برای ساماندهی مرزهای رسمی استان گفت: زیرساخت مرز شوشمی ارتقا خواهد یافت و برنامههای مختلفی در این زمینه داریم.
منوچهر حبیبی اظهار کرد: توسعه تجارت با کشور عراق یکی از مهمترین ظرفیتهای مرزهای استان است و باید از ظرفیت مرزها و بازارچههای مرزی برای توسعه و رونق استان کرمانشاه حداکثر بهره را ببریم.
استاندار کرمانشاه رونق بازارچههای مرزی را در معیشت مرزنشینان تاثیرگذار دانست و افزود: تردد مسافری و خودرویی از مرز شوشمی براساس هماهنگی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و عراق انجام می شود و بزودی در این مکان با مسوولان عراقی برای توسعه مرز دیدار خواهیم کرد.
حبیبی با تاکید بر ضرورت ساماندهی مرز شوشمی گفت: فرماندار پاوه مسوول ساماندهی مرز شوشمی خواهد بود و گزارش اقدامات انجام شده توسط دستگاههای اجرایی برای ارتقای زیرساختهای مرز را به بنده ارائه خواهد کرد تا بتوانیم در مدت کوتاهی شاهد رونق مرز شوشمی باشیم.
تجارت در مرز شوشمی نیازمند زیرساخت های مناسب است
سرپرست فرمانداری پاوه نیز در این ارتباط با بیان اینکه بازارچههای مرزی و تجارت در این منطقه نیازمند زیرساختهای مناسب است، تاکید کرد که اگر بخواهیم سرمایهگذاران و تجار را جذب کنیم ابتدا باید مسیرهای مناسب، انبارهای استاندارد و امکانات لازم را فراهم کنیم در غیر این صورت فعالان اقتصادی ترجیح میدهند به مرزهای دیگر مانند کردستان بروند.
فرزاد الماسی با اشاره به اهمیت توسعه زیرساختهای شهرستان پاوه گفت: یکی از اولویتهای اصلی ما در شهرستان پاوه، بهبود زیرساختها بهویژه در حوزه اقتصادی و تجاری است تا بتوانیم مسیر توسعه و پیشرفت را هموار کنیم.
وی افزود: در این راستا یکی از برنامههای اصلی تقویت زیرساختهای بازارچه مرزی شوشمی است تا فعالان اقتصادی منطقه بتوانند با شرایط مطلوبتری به فعالیت خود ادامه دهند.
سرپرست فرمانداری پاوه با اشاره به مشکلات موجود در بازارچه شوشمی تصریح کرد: یکی از دغدغههای اصلی ما کمبود انبار مناسب برای تجار است چرا که به دلیل نبود فضای استاندارد کالاهای بازرگانان در معرض آسیب ناشی از بارندگی و شرایط نامساعد جوی قرار میگیرد.
الماسی تأکید کرد: برای رفع این مشکل از ظرفیت شرکت انبارهای عمومی و خدمات گمرکی ایران استفاده خواهیم کرد و مقرر شده که زمین مورد نیاز برای احداث انبارهای استاندارد ارزیابی شود تا در آینده نزدیک شاهد توسعه این زیرساختها باشیم.
ایجاد اشتغال در مرز شوشمی از اولویت ها است
سرپرست فرمانداری پاوه همچنین به برنامههای جدید در راستای حمایت از مرزنشینان اشاره کرد و گفت: طرحی داریم که هدف آن شناسایی مرزنشینان واقعی و ایجاد اشتغال پایدار برای آنهاست و در این راستا باید پایش دقیقی انجام شود تا این حمایتها به افراد واجد شرایط برسد نه اینکه افرادی که وضعیت مالی مناسبی دارند از مزایای مربوطه بهرهمند شوند.
وی تأکید کرد: پیگیری مشکلات زیرساختی، بهبود وضعیت راهها و ایجاد شفافیت در مسائل مرزی از اولویتهای اصلی مدیریت شهرستان پاوه خواهد بود.
فرماندار پاوه با تأکید بر لزوم بهبود وضعیت زیرساختهای مرزی تصریح کرد: وضعیت کنونی قابل قبول نیست و باید سر و سامان پیدا کند؛ متأسفانه نظم و قانون در برخی نقاط مرزی رعایت نمیشود هرچند که شخصاً به برخی از این مناطق نرفتهام اما گزارشهای دریافتی نشان میدهد که زیرساختهای موجود قدیمی و فرسوده است.
الماسی افزود: هنوز در برخی نقاط از کانکس استفاده میکنیم و حتی برای مسائل ابتدایی مانند سایبان مشکلاتی داریم؛ باید به فکر ایجاد زیرساخت اصولی از جمله انبارهای استاندارد و امکانات دیگر باشیم تا بتوانیم بیشترین بهره را از ظرفیت مرز ببریم.
ایجاد انبارهای گمرکی در مرز شوشمی در دستور کار است
«ابیانه نظری» مدیرعامل شرکت انبارهای عمومی و خدمات گمرکی ایران نیز در بازدیدی که اسفند ماه سال گذشته از مرز شوشمی داشت از برنامهریزی برای توسعه انبارهای گمرکی در مرز شوشمی و آغاز مراحل اجرایی آن خبر داد و با بیان اینکه ظرفیتهای مرز شوشمی مورد ارزیابی قرار گرفته است، گفت: بررسیها نشان میدهد که امکان توسعه و احداث انبارهای جدید در این مرز وجود دارد. هدف ما این است که با سرعت و دقت، زیرساختهای لازم را در این منطقه فراهم کنیم تا روند تجاری و اقتصادی در این مرز تسهیل شود.
مدیرعامل شرکت انبارهای عمومی با تأکید بر لزوم تسریع در اجرای این پروژه، اظهار کرد: لازم است که در مرزهای استان کرمانشاه بهویژه شوشمی توسعه زیرساخت صورت گیرد تا مرزهای فعال، پویاتر شوند و خدمات بهتری به تجار ارائه شود.
وی همچنین از رایزنی انجام شده برای تأمین زمین مناسب جهت احداث انبارهای گمرکی خبر داد و تصریح کرد: با همکاری مسوولان محلی زمین مورد نیاز برای این پروژه مشخص خواهد شد و بهزودی شاهد آغاز عملیات اجرایی خواهیم بود.
نظری با یادآوری اهمیت این طرح در حوزه اشتغالزایی و رونق اقتصادی منطقه گفت: میخواهیم بستری فراهم کنیم تا فعالان اقتصادی مرز بتوانند با امکانات بهتری فعالیت کنند و شاهد تحولی مثبت در حوزه تجارت مرزی و اشتغالزایی باشیم.
از آنجا که شوشمی از معدود مرزهای رسمی ایران با فعالیت در هر ۲ بخش تجاری و مسافری است میتواند نقش موثرتری در توسعه غرب کشور بویژه استان کرمانشاه و منطقه اورامانات ایفا کند اما تا رسیدن به نقطه ایده آل و تحقق برنامههای دستگاههای ذیربط و قول مسوولان فاصله دارد که میتوان زمان آن را کوتاه تر کرد.
استان کرمانشاه مزیتهای نسبی زیادی در حوزههای مختلف دارد و در بخش تجارت مرزی نیز همسایه بودن با هر ۲ بخش عربی و کردی کشور عراق فرصت بی بدیلی برای ایجاد فرصتهای اقتصادی جدید است.