◄ درخواست رانندگان کامیون برای اجرای بخشنامه متمم تن بر کیلومتر
کانون سراسری انجمن های صنفی رانندگان کامیون در نامه ای به مدیرکل دفتر حمل و نقل کالای کشور، خواستار اجرای بخشنامه متمم تن بر کیلومتر موصوف به بخشنامه ۱۳۹۹.۰۴.۱۴ شد.

کانون سراسری انجمن های صنفی رانندگان کامیون در نامه ای به مدیرکل دفتر حمل و نقل کالای کشور، خواستار اجرای بخشنامه متمم تن بر کیلومتر موصوف به بخشنامه ۱۳۹۹.۰۴.۱۴ شد.
به گزارش تین نیوز، در این نامه آمده است که بخشنامه تاریخ ۱۴ تیر ماه سال ۱۳۹۹ سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در اغلب استان ها اجرا نمی شود .
این درخواست با توجه به افزایش عوارض دولتی جابجایی کالاهای معدنی از ۹ درصد به ۱۵ درصد مطرح شده است.
کانون سراسری انجمن های صنفی رانندگان کامیون در نامه خود، دلیل این درخواست را نارضایتی رانندگان از پرداخت عوارض مذکور از کرایه دریافتی خود اعلام کرده و برای جلوگیری از سواستفاده صاحبان کالا و معادن، خواستار تذکر جدی و دستورات لازم به شرکت های حمل و نقل در سراسر کشور در جهت رعایت بخشنامه متمم تن کیلومتر شده است.
به گزارش تین نیوز، به تازگی مقرر شده است عوارض ۱۵ درصدی از حمل کالاهای معدنی دریافت شود.
بر اساس اعلام رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای اخذ عوارض مذکور در بند ص تبصره یک قانون بودجه امسال مورد تاکید قرار گرفته است.
معمولا انواع عوارض جابجایی کالا، صرف نگهداری راه های کشور می شود.
در ایران کمبود منابع مالی مشکلاتی برای سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به عنوان متولی نگهداری راه ها ایجاد کرده است.
این در حالی است که طبق استاندارد، ۴ تا ۶ درصد ارزش شبکه راه های هر کشور باید برای حفظ و نگهداری جاده ها هزینه شود.
در عین حال مقامات دولتی میزان کسری در این بخش را ۶۳ هزار میلیارد تومان ذکر کرده اند.
در این زمینه رضا اکبری رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای مدتی پیشدر یک همایش عنوان کرده بود که این سازمان هر چه پول دارد برای نگهداری جاده ها هزینه می کند اما همچنان درجا می زند.
وی افزوده بود: اولویت اول سازمان راهداری تخصیص بهینه بودجه برای نگهداری راه هاست.
شما راننده ها دیده اید هر سال خیلی راحت از اونی که فکرش را بکنیم همه چیز را گرون می کنند مثل بیمه کارت سلامت معاینه فنی گرانی لوازم یدکی روغن فیلتر لاستیک کارت هوشمند زیادی کمسیون باربری ها نبودن سالن اعلام بار اما روز به روز به این گرانی ها افسار گریخته داریم اعتراص ها می کنیم هی داد و فریاد می زنیم اما کو گوش شنوا کو مسئول درست و درمان تا خودمان به فکر خودمان نباشیم فایده ندارد
این هزینه ها صرف کدام جاده میشه، امروز درست میکنند، فردا آسفالت خودبخود حرکت میکنه یا مثل موج دریابه فعالیت خودادامه میده
عوارض آزادراه های داغون ، خراب و پراز دست انداز در سکوت خبری فوق العاده گران شده و ناوگان حمل ونقل بار و مسافر فشار زیادی را متحمل می شوند و بر ضررهای هرسرویس اضافه می گردد
سلام وخسته نباشید خدمت کلیه رانندگان سنگین
روزانه در کشور بیشتر از صد هزار بارنامه صادر میشه یک حساب سر انگشتی روزانه چقدر در آمد راهداری هست
که میگن ما هر چی هست هزینه میکنم باز هم به خرج تعمیر جاده ها نمیرسیم،دوستان پیدا کنید پرتقال فروش را
کمبود منابع مالی رو برید از حساب آقازاده ها و بگردید راحت پیدا میکنید