◄ مسیرهای بی آرتی تبریز ایمن سازی می شوند
از جمله مواردی که برای شهر غنیمت محسوب می شود، بی آرتی است؛ به دلیل رعایت نکردن قواعد مسیر بی آرتی ورود خودروهای شخصی و موتورها افزایش یافته است.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز گفت: مسیر بی آرتی ایراداتی دارد، به طور کامل ایزوله نیست و به بعضی محلات راه دارد، در بعضی محلات ارتباطی میان مسیر بی آرتی و کوی ها وجود ندارد و به دلیل رعایت نکردن قواعد مسیر بی آرتی ورود خودروهای شخصی و موتورها افزایش پیدا کرده است.
به گزارش تین نیوز، روح الله رشیدی در خصوص در نظر گرفتن تدابیر در مورد ایمن سازی مسیر بی آرتی و ورود نکردن موتورسواران، تاکید کرد: این حوزه در کمیسیون عمران و حمل ونقل گسترده است، در بخش حمل ونقل موضوعات کلان از جمله مترو و تأمین اتوبوس باید به زیرساخت ها فکر کنیم.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز اضافه کرد: از جمله مواردی که برای شهر غنیمت محسوب می شود، بی آرتی است؛ البته مسیر بی آرتی ایراداتی دارد و به طور کامل ایزوله نیست و به بعضی محلات راه دارد، در بعضی محلات، ارتباطی میان مسیر بی آرتی و کوی ها وجود ندارد و به دلیل رعایت نکردن قواعد مسیر بی آرتی ورود خودروهای شخصی و موتورها افزایش یافته است.
رشیدی خاطرنشان کرد: فشار ترافیک موجب شده است که ورود خودروها افزایش پیدا کند که نتیجه آن وقوع تصادفات عجیب و غریب است از جمله تصادفات موتور با موتور که سال گذشته حدود ۶۰ درصد بود و بیشتر فوتی های تصادفات درون شهری حول محدوده بی آرتی اتفاق افتاده است.
وی عنوان کرد: قبل از بحث در کمیسیون در کمیته های مشترک پیگیر موضوع بودم، دو مرتبه سیاست اجرایی به شهرداری دادیم و یک سری برنامه ها خواستیم تا اجرایی شود، اما با مسدود کردن بعضی مسیرها و نصب دوربین ها می توان وضعیت را به حد مطلوب رساند.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز در خصوص طرح استفاده از ظرفیت رسانه ها توسط شهرداری، اظهار کرد: این یک طرح ساماندهی و شفافیت برای مشارکت شهرداری در فضای رسانه یا ساماندهی ارتباطات رسانه ای شهرداری است که کمیته کارشناسی کمیسیون فرهنگی آن را تدوین کرده و در کمیسیون در حال بررسی است.
رشیدی افزود: این طرح شامل یک سری بندها است که رابطه بین شهرداری با رسانه ها را نظم می بخشد تا عدالت تأمین شود و توصیه می کنیم شهرداری از ظرفیت حداکثری رسانه ها برای پیگیری مأموریت های مدیریت شهری استفاده کند.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز عنوان کرد: این اقدام موجب شد که فضای نقد در مورد مدیریت شهری بسته شود، در این طرح مقداری پیشرفت داشتیم و اراده شورای شهر را می خواهد تا روابط شفاف باشد.
رشیدی اضافه کرد: حوزه تبلیغات و روابط عمومی هیچ زمان موضوع اصلی شورا نبوده است تا شورا به عنوان نهاد ناظر و سیاست گذار بتواند بر آن حوزه نظارت کند و در جلسه اخیر شورا نیز وضعیت فرهنگسراهای شهر را بررسی کردیم و سازمان فرهنگی گزارشی ارائه داد.
وی ادامه داد: گزارشی از وضعیت فرهنگسراها دریافت کردیم از این جهت که در اختیار چه کسی است و آیا همچنان شهرداری مالک است یا خیر و برای چه چیز مورد استفاده قرار می گیرند؛ وضعیت بعضی از فرهنگسراها خوب بود اما بعضی دیگر وضعیت خوبی به لحاظ نیروی انسانی، تجهیز یا برنامه نداشتند.
عضو شورای اسلامی شهر تبریز خاطرنشان کرد: بعضی پیشنهادات مبنی بر اینکه مربیان به حوزه های جدید ورود و تخصص های لازم را اخذ کنند ارائه کردیم، اما در مجموع وضعیت فرهنگسراها، خانه های سلامت و کتابخانه ها مطلوب است.
رشیدی در مورد بهبود فضای سبز تبریز، تصریح کرد: این حوزه در شهرداری محل مناقشه است، از اولین اقدامات دوره ششم این بود که وضعیت کارکنان فضای سبز به لحاظ حق و حقوق، ثبات و امنیت شغل تغییر پیدا کند و شورا در قالب طرح های مختلف شهرداری را مکلف کرد تا شرایط نیروهای تمام وقت یا فصلی را تثبیت کند تا بهره ور شوند.
متاسفانه درمسیر بی ار تی بارها هزینه های بیمورد و تکراری انجام میگیرد و کسی هم دراینگونه مسائل پیگیر نیست .... چرا پول مردم هدر میرود .. بریدن حفاظ تجدید مکرر همانجا و کارگزاری و خرج تراشی بیجا اخر چرا ...مگر دراین چقدر باید هزینه شود ...شهرداری چقدر پول انباشته دارد.
آقا اتوبوسرانی خیلی بی سروسامان شده! مدتهای انتظار مسافران و صف هایشان خیلی شلوغ و طولانی شده! الان لحظات انتظار برای یک اتوبوس بطور میانگین خیلی راحت به ۴۰دقیقه!!!! میرسد. مخصوصا در مسیرهای خصوصی و شخصی وبویژه در مسیر اتوبوسهای چایکنار. شهرکها که بیداد میکند. اتوبوس و ماشین نیست. درهرحال معطلی زیاداست ومسافران ناراضی و هیشکی جوابگو نیست وهرکی به هرکی ست! خواهش میکنیم این بخش خصوصی بی مسولیت رو حذف کنیدو دولت بالاسرشان باشد. خواست مردم این است. نظارت دولتی باعث دلگرمی ست.