دانشگاه علم و صنعت عبور مترو از جوار «مسجد جامع» اصفهان را بررسی می کند
مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان گفت: عبور مترو از جوار «مسجد جامع عتیق»، مشاور مطالعاتی دارد و این موضوع توسط «دانشگاه علم و صنعت» در حال بررسی است.
مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان گفت: عبور مترو از جوار «مسجد جامع عتیق»، مشاور مطالعاتی دارد و این موضوع توسط «دانشگاه علم و صنعت» در حال بررسی است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، یکی از گزینه های عبور خط ۲ متروی اصفهان از زیرِ زیرگذر «میدان امام علی (ع)» است که این محدوده در حریم مسجد جامع عتیق اصفهان قرار دارد. دفاعِ قطار شهری از این گزینه به دلیل گودبرداری ها و خاکبرداری ها برای احداث زیرگذر میدان امام علی (ع) بوده که حالا به گفته آن ها مترو می تواند از زیر آن رد شود.
سید محسن واعظی فر افزود: دانشگاه علم و صنعت تهران که دانشگاهی مرجع و معتمد میراث فرهنگی است به عنوان مشاور مطالعاتی طرح عبور مترو از جوار «مسجد جامع عتیق» انتخاب شد و آن ها پس از ابلاغ قرارداد، کار مطالعات و بررسی را شروع کرده اند.
وی با اشاره به ارسال برخی گزارشات اولیه از سوی مشاور ادامه داد: این مطالعات از چندین سالِ قبل شروع شده بود اما امسال با عقدِ قرار داد، مطالعات و بررسی ها با هماهنگی میراث فرهنگی و شرح خدمات مشاور به طور تخصصی تر و عمیق تر توسط دانشگاه علم و صنعت پیش می رود.
واعظی فر یادآور شد: انتخاب مشاور یک فرایند طولانی بود تا کار مطالعات را به مشاوری بسپاریم که تخصص، توان و سابقه اجرای چنین مطالعاتی را داشته باشد.
وی با اشاره به برگزاری جلسات منسجم بین میراث فرهنگی و مشاور طرح مطالعاتی گفت: قراداد با دانشگاه علم و صنعت ۶ ماهه است اما زمان اعلام نتایج این بررسی ها بستگی به عملکرد دانشگاه به عنوان مشاور دارد و پس از اعلام نتایج مطالعات، خروجی آن به پژوهشگاه میراث فرهنگی می رود.
واعظی فر یادآور شد: میراث فرهنگی اصفهان لیستی با حدود ۸۰ ابنیه واجد ارزش به سازمان قطار شهری اصفهان معرفی کرده است و به این ترتیب دانشگاه علم و صنعت اثرِ حرکتِ زیرِ زمین هم در دوران حفاری و هم در دوران بهره برداری از مترو بر این ابنیه را بررسی خواهد کرد.
مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان اظهار داشت: از محدوده میدان امام علی (ع) تا چهارراه ابن سینا در محدوده مسجد جامع عتیق قرار دارد و این ناحیه حساسیت برانگیز است.
واعظی فر ادامه داد: گزینه های زیادی برای عبور مترو از این محدوده وجود داشت ولی گزینه بهتری که میراث فرهنگی بر آن صحه گذاشت و از نظر آن ها کمترین احتمال و یا تصورِ صدمه به آثار تاریخی را داشت، گزینه عبور مترو از زیرِ زیرگذر میدان امام علی (ع) بود.
گزینه های عبور مترو از محدوده اطراف مسجد جامع عتیق سه مورد بوده است. گزینه شماره یک و شماره ۲ حداکثر ۱۵۰ متر با مسجد جامع عتیق فاصله دارند اما به تعبیر باستان شناسان حفاری این دو گزینه همه در دل اصفهان کهن یعنی جویباره، خواهد بود و گزینه شماره سه که هم اکنون مد نظر سازمان قطار شهری است در فاصله ۳۰ متری مسجد و در حریم این اثر تاریخی و جهانی قرار دارد.
واعظی فر افزود: هم اکنون دستگاه حفار مترو به طرف میدان امام حسین (ع) حرکت کرده و در ماه آینده به این مکان می رسد، سپس به طرف ایستگاه آمادگاه می رود و بعد از آن جا به ایستگاه حافظ و به طرف میدان امام علی (ع) و در نهایت به ابن سینا می رسد که همین مکان، محلِ خروج تی بی ام خواهد بود.
به گفته مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان، دستگاه حفار مترو بهمن سال آینده و اگر روند تزریق بودجه خوب پیش نرود، اوایل سال ۱۴۰۴ به میدان امام علی (ع) و محدوده مسجد جامع عتیق می رسد.
وی گفت: عبور مترو از جوار و یا حتی زیر مسجد جامع عتیق گزینه ای انجام نشدنی نیست و به شرطی که تدابیر بسیار دقیقی در این رابطه وجود داشته باشد می توان این کار را انجام داد.
واعظی فر با اشاره به اینکه مترو از زیر موزه لوور فرانسه و یا از جوار موزه آکروپولیس آتن رد می شود در نتیجه علم این کار وجود دارد و باید مطالعات مربوطه را انجام بدهیم، گفت: راه و روش انجام چنین عملیاتی در جوار بناهای تاریخی با سایر مکان ها فرق و هزینه های بیشتری هم دارد در نتیجه بنا نیست یک روش اجرا در همه مکان ها عملیاتی شود.
وی افزود: مردم مطمئن باشند به شکلی عمل خواهد شد که اثر حرکت قطار بر بناهای تاریخی از جمله در چهارباغ و مدرسه چهارباغ از صدای بلندگوها و اتوبوسی که از کنار این ابنیه رد می شد کمتر خواهد بود.
مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان گفت: شیوه اجرا و برخورد در هر مکان اهمیت دارد و به همین دلیل هم با به کارگیری تمهیدات خاص در خط یک، از زیر چهارباغ رد شدیم و هیچ اثری بر روی مدرسه چهارباغ و دیگر ابنیه تاریخی نگذاشتیم.
واعظی فر با اشاره به مشخص بودنِ مسیر دستگاه حفار مترو ( تی بی ام) برای عبور از جوار مسجد جامع عتیق، گفت: در زیرگذر میدان امام علی (ع) یک ایستگاه خواهیم داشت که هم اکنون در حال اجرا ست و میراث فرهنگی پیشتر در این محدوده مطالعاتی را انجام داده است.
وی افزود: پیشتر در این مکان زیرگذر احداث شده و ما اکنون در عمق ۳۰ متری کار خواهیم کرد، در نتیجه در این عمق موارد میراثی وجود ندارد.
مدیرعامل سازمان قطار شهری تصریح کرد: عملیات، زیر میدان و زیر فندانسیون زیرگذر میدان امام علی انجام می شود و ایستگاهی که ساخته می شود زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی قرار دارد.
وی یادآور شد: مطابق با تفاهم نامه ای که بین مترو و میراث فرهنگی وجود دارد قرار شد از میدان امام علی (ع) تا چهارراه ابن سینا در محدوده مسجد جامع قرار بگیرد و مطالعات کاملی در این رابطه داشته باشیم تا این عملیات بدون هیچ عارضه ای برای مسجد جامع انجام شود.
به گزارش ایرنا، بیشتر از هزار سال از عمر مسجد جامع عتیق اصفهان می گذرد، اثری که گفته می شود بر پایه های یک آتشکده بنا شده است و در جایی قرار دارد که هسته اولیه شکل گیری اصفهانِ کهن خوانده می شود.
پیش تر، در عملیات گودبرداری برای ایجاد زیرگذر میدان امام علی (ع) سفالینه های بسیاری از دوران اشکانی تا دوران اسلامی زیر و رو شد، حالا یکی از گزینه های پیش رو برای عبور مترو از دل تاریخی ترین بافت شهر و از جوار مسجد جامع عتیق عبور از زیرگذر میدان امام علی (ع) است.
این محدوده در عمق ۳۰ متری زمین و ۳۰ متری مسجد جامع عتیق قرار دارد که به گفته مدیرعامل سازمان قطار شهری اصفهان توسط دانشگاه علم و صنعت به عنوان مشاور مطالعاتی در حال بررسی اثرات این عملیات بر مسجد جامع عتیق و سایر آثار تاریخی این منطقه است.