◄ ارتقاء شفافیت و نظم مالی در شرکت دی
برقراری نظم در فرآیندهای مالی و گزارشگری مالی شفاف و دقیق به سهامداران، ذینفعان و مراجع قانونی در شرکت دی به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های پیمانکاری کشور کار دشواری است که مجموعه امور مالی این شرکت به خوبی از پس آن برآمده اند.
برقراری نظم در فرآیندهای مالی و گزارشگری مالی شفاف و دقیق به سهامداران، ذینفعان و مراجع قانونی در شرکت دی به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های پیمانکاری کشور کار دشواری است که مجموعه امور مالی این شرکت به خوبی از پس آن برآمده اند. مدیر مالی شرکت دی در این گفتگو از دستاوردهای این شرکت در حوزه مالی سخن گفته است.
لطفا خودتان را معرفی کنید و در مورد سوابق خود مختصرا توضیح دهید.
من علیرضا رضایی هستم. مدرک تحصیلی من فوق لیسانس حسابداری است و از تاریخ اول مهرماه ۱۴۰۱ به عنوان مدیرمالی در خدمت شرکت دی هستم. سوابق حرفه ای من عمدتا دربخش مالی شرکت های پیمانکاری بوده و مدت پنج سال است که در حوزه ی مالی شرکت های مختلف بنیاد مستضعفان بر حسب ماموریت هایی که به من محول میشود، انجام وظیفه می کنم.
شرکت دی بیشتر در کدام پروژه ها فعالیت می کند؟
شرکت دی ، یک شرکت پیمانکاری با سابقه است که از سال 1337 تاسیس شده و در حوزه عمران و پروژه های عمرانی سراسر کشور فعالیت میکند. این شرکت متعلق به بنیاد مستضعفان است و بیشتر طرح های عمرانی در مقیاس کلان که شاید شرکت های خصوصی توان و امکانات لازم را برای ورود به آنها نداشته باشند به شرکت دی محول می شود. احداث و تکمیل پروژه های بزرگی از جمله فرودگاه ها، سدها، راه ها، پل ها، طرح های انبوه سازی مسکن و ... جزو حوزه های فعالیت این شرکت است.
نقطه قوت اصلی شرکت دی چیست؟
بخش عمده ای از توانمندی های شرکت های پیمانکاری ابزار، تجهیزات، ماشین آلات و نیروهای متخصص این شرکت ها است و شرکت دی نیز از این قاعده مستثنی نیست. ابزار آلات و تجهیزات می تواند نقش مهمی در سرعت دادن به کار و همچنین میزان سود آوری شرکت هایی همچون شرکت دی ایفا کند. کارفرمایان هم با شناختی که از تجهیزات و ماشین آلات شرکت دی و نیروی انسانی متخصص این شرکت دارند تمایل خود را به حضور این شرکت در پروژه های عمرانی ابراز می کنند. شرکت دی در سال های اخیر تحولاتی را شاهد بوده و تغییرات عمده ای در تمام حوزه های این شرکت ایجاد شده است. از جمله این تغییرات، نوسازی ماشین آلات و بهسازی تجهیزات شرکت بوده تا مزیت این شرکت در تجهیزات و ادوات تقویت شود. بخش دیگری از توان شرکت دی به نیروهای متخصصی است که در اختیار دارد. شرکت دی با حضور این نیروها و بکارگیری آنها و تجربیات موفق گذشته به راحتی می تواند پروژه های تخصصی بزرگ را انجام دهد. ضمنا شرکت دی در سال های اخیر با بهبود عملکرد و افزایش بهره وری نیروی انسانی و بدون آن که پرسنل خود را افزایش قابل توجهی دهد، رشد پروژه ها و فعالیت ها را رقم زده است که این امر نیز نقطه قوت مهمی در این مجموعه به شمار می رود.
تحولات صورت گرفته در شرکت دی، چه توفیقاتی در این شرکت ایجاد کرده است؟
خوشبختانه طی دوسالی که تیم مدیریت جدید در شرکت دی فعالیت می کنند این شرکت موفق شده است پروژههای مهمی را استارت بزند و به سرانجام برساند. همین موضوع سبب شده است که درآمد شرکت به دوبرابر درآمد سال ۱۴۰۱ افزایش یابد. رشد بودجه شرکت در سال ۱۴۰۲ نیز سرعت توسعه ما را افزایش می دهد. در سال های اخیر تعداد پروژه های ما از ۳ پروژه به ۱۵ پروژه افزایش پیدا کرده است و به همین میزان، افزایش فعالیت، در سودآوری شرکت هم تاثیرگذار بوده است. بد نیست به این نکته اشاره کنم که بنیاد مستضعفان با توجه به تغییر و تحولاتی که در شرکت اتفاق افتاده و توفیقاتی که به دست آمده، تقدیرنامه ای برای شرکت ارسال کرده که نشان دهنده رضایت مسئولان بنیاد از عملکرد شرکت است.
در حوزه پرداخت حقوق و مزایای رفاهی پرسنل چه تحولات مثبتی طی سال های اخیر شرکت دی رخ داده است؟
نیروی انسانی در هر بنگاه اقتصادی، سرمایه ی اصلی آن بنگاه است. اگر به پرسنل به عنوان سرمایه های انسانی شرکت توجه شود آن نیرو انگیزه لازم را برای حضور مثمرثمر در رشد و توسعه فعالیت های شرکت پیدا می کند. در شرکت دی هم به این مهم توجه شده است و با عنایت به این که فعالیت های شرکت توسعه پیدا کرده و سود آوری و درآمد شرکت نیز رشد کرده، تلاش کردیم به پرسنل شرکت که سهم مهمی در این تحولات داشته اند هم نگاه ویژه ای داشته باشیم. بر این اساس، حقوق و دستمزد کارکنان بر حسب شرایط و تخصص و کارایی آنها افزایش داشته است. همچنین در حوزه های رفاهی، امتیازات جدیدی به آنچه از گذشته وجود داشت اضافه کرده ایم. از جمله این امتیازات رفاهی، بسته های ارزاق است که هر سه ماه یکبار به کارکنان تعلق می گیرد و همچنین کارانه هایی که به پرسنل حوزه دفتر مرکزی پرداخت می شود. بن های پوشاک و ورزش نیز جزو امتیازات رفاهی شرکت دی به پرسنل به شمار می رود. در پروژه ها هم به همین شکل است و به پرسنل شاغل در پروژه ها علاوه بر حقوق و دستمزدی که دارند، بن ها و کارانه هایی به صورت ماهانه با پیشنهاد مدیران پروژه ها و تایید مدیرعامل پرداخت می شود. با این وجود می دانیم که پرداخت های ما در برابر تورم کمرشکن کنونی حاکم بر اقتصاد کشور نارسایی های فراوانی دارد و از این جهت شرمنده پرسنل خود هستیم.
به عنوان مدیرمالی، تامین مالی پروژه ها را چطور می بینید؟ آیا روند تامین مالی پروژه ها مثبت و بدون چالش است؟
چالش مهمی که تمام شرکت های پیمانکاری با آن مواجه اند انتخاب پروژه و کارفرمایانی است که بتوانند به موقع منابع مالی پروژه را فراهم کنند. در این زمینه ما هم همچون بسیاری از شرکت های پیمانکاری دیگر، در بعضی از پروژه ها با چالش مواجه ایم و در برخی دیگر چالش خاصی نداریم و یا کمتر چالش داریم. تلاش ما این است که با استفاده از سرمایه و ظرفیت های شرکت در پروژه هایی که چالش تامین مالی دارند، کار را تا حد امکان جلو ببریم و از توقف کار به دلیل تنگناهای مالی جلوگیری کنیم. شرکت های پیمانکاری برای آن که بتوانند در پروژه های خود موفق باشند از ابزار افزایش سرمایه استفاده می کنند. بنیاد مستضعفان هم در این زمینه مساعدت کرده و برنامه مدونی به شرکت پیشنهاد کرده است؛ از جمله اینکه ما ۳۰ درصد از سود شرکت را می توانیم برای افزایش سرمایه شرکت و ارتقاء ماشین آلات و امکانات و تجهیزات استفاده کنیم. با این مساعدت صورت گرفته توسط بنیاد، سرمایه شرکت دی در سال ۱۴۰۲ به عدد ۸۰ میلیارد تومان افزایش یافته یعنی دوبرابر شده و رشد دو برابری سرمایه توانسته به حفظ توانمندی ما در اجرای پروژه ها کمک کند.
برنامه ای برای ورود شرکت دی به بازار سرمایه وجود دارد؟
در حال حاضر صد درصد سهام این شرکت متعلق به بنیاد مستضعفان است اما بنیاد تصمیم دارد بخشی از سهام را در بازار سرمایه عرضه کند. شرکت هایی مانند شرکت دی می توانند با ورود به بورس نقش آفرینی مثبتی در بازار سرمایه داشته باشند و سودآوری مناسبی برای سهامداران اعم از حقوقی و حقیقی داشته باشند. ضمنا منابعی نیز از طریق این بازار وارد شرکت و پروژه ها خواهد شد که در پیشبرد عمران و آبادی کشور موثر است. البته وارد شدن به بورس شرایط خاصی می طلبد که فرایندهای آن در حال انجام و پیگیری است. انشالله بتوانیم بر اساس آیین نامه هایی که سازمان بورس تعیین کرده است مقدمات کار را پیش ببریم و بخشی از سهام شرکت را در بورس عرضه کنیم.
پیش بینی شما برای افزایش بودجه شرکت در سال آینده چقدر است؟
ما ظرف دوسال اخیر صد در صد ماشین آلات فرسوده شرکت را مجددا نوسازی و به کار گیری کرده ایم و این موضوع سبب شده است که همان طور که پیش از این ذکر شد درآمد شرکت به دو برابر سال ۱۴۰۱افزایش یابد. بودجه شرکت نیز در سال ۱۴۰۰ رقم۲۰۰ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۱به ۵۰۰ میلیارد تومان رسید و در سال ۱۴۰۳ پیشبینی ما این است که بودجه شرکت به ۱۳۵۰میلیارد تومان برسد.
آیا علاوه بر نوسازی ماشین آلات و تجهیزات، ماشین آلات نو هم خریداری شده است؟
بله. ما در سال ۱۳۹۱ نزدیک به ۵۰ میلیارد هزینه خرید ماشین آلات نو داشته ایم و این میزان در سال ۱۴۰۰ به 70 میلیارد تومان رسیده است. امیدواریم با توجه به روند رو به رشد فعالیت های شرکت دی، خرید ماشین آلات جدید باز هم افزایش پیدا کند.
کنترل امور مالی پروژه ها، مدیریت بودجه و حسابرسی در شرکت دی به چه صورتی انجام می شود؟
سیستم مالی ما به این شکل است که پروژه ها را در قالب یک شعبه میبینیم و نیروهای مالی مستقر در پروژه داریم. همچنین انباردارهای مستقر در پروژه نیز به عنوان نیروهای کلیدی مستقیما با شرکت قرارداد دارند. این نیروها به عنوان کنترل های داخلی شرکت از همان محل پروژه کارهای کنترل و نظارت مستقیم را انجام می دهند و رویداد های مالی پروژه ها را به دقت ثبت می کنند.
اسناد مالی پروژه ها در دفتر مرکزی شرکت نیز وارد سیستم می شود و واحد مالی دفتر مرکزی شرکت هم این اسناد را بررسی و کنترل می کند و اگر نقصی در اسناد یا ثبت آنها وجود داشته باشد متذکر می شود تا نواقص احتمالی برطرف شوند.
علاوه براین، ما بر اساس نظام راهبری مطلوب طبق ابلاغیه مقام معظم رهبری واحد حسابرسی داخلی را در شرکت دی ایجاد کرده ایم و این واحد اسناد و مدارک مالی پروژه ها را تحت کنترل و نظارت قرار میدهد و به آن رسیدگی میکند و چنانچه ایراد یا اشکالی در این خصوص باشد بر اساس استانداردهای حسابداری و حسابرسی وهمچنین ضوابط و آیین نامه های مربوطه اصلاح می شود. ضمنا هر سه ماه یکبار نیز واحد انبار و املاک ما مستقیما انبار گردانی و اموال گردانی پروژه ها را انجام می دهند. مسئولین مالی هم به تناوب در پروژه حضور پیدا می کنند و از نزدیک کنترل های لازم را در محل انجام می دهند.
حسابرسی مستقل به آن معنا که در شرکت های تجاری وجود دارد در شرکت دی هم انجام میشود؟
بله. در پایان سال مالی حسابرسی مستقل حساب ها و گزارش ها و فرآیندهای مالی شرکت توسط حسابرس و بازرس مستقلی که در مجمع مشخص شده است، صورت می گیرد. بازرس و حسابرس مستقل شرکت دی موسسه مفید راهبر است که زیر نظر دفتر مقام معظم رهبری کار می کند و گزارش این موسسه به مجمع شرکت ارائه می شود. لازم به ذکر است که طی دوسال اخیر که مسئولیت مدیریت مالی شرکت به عهده من بوده و حتی قبل از آن گزارش های حسابرسی شرکت مطلوب بوده است و این گزارش ها از هر لحاظ بر اساس استانداردهای حسابداری و حسابرسی فاقد هرگونه ایراد و اشکالی بوده است .
آیا ممکن است شرکت دی در پروژه ای بر اساس مسئولیت اجتماعی و بدون توجه به سود و زیان ورود کند؟
به لحاظ ماهیت و ساختاری که در شرکت دی وجود دارد، جنبه اقتصادی و سودآوری شرکت دارای اهمیت است. در عین حال ما زیرمجموعه بنیادی هستیم که ماموریت های مهمی در حوزه محرومیت زدایی دارد. بنابراین ما نگاه ملی هم به برخی پروژه ها داریم و بر این اساس ممکن است برخی طرح های عمرانی را بر عهده بگیریم سودآوری در آنها اولویت نداشته باشد و حتی ممکن است پروژه هایی را انجام دهیم که در مناطق محروم واقع شده اند و خود بنیاد این پروژه ها را تامین مالی کند.
آیا پیمانکارانی که برای شرکت دی کار می کنند مطالبات انباشته ای دارند؟
ما پیمانکاری نداریم که مطالبات انباشته ای داشته باشد و پرداخت نکرده باشیم. در مواردی حتی بدون آن که بودجه ای از کارفرمای اصلی پرداخت شده باشد شرکت دی از منابع داخلی پرداخت به پیمانکاران را انجام داده است.
برجسته ترین کارهایی که به عنوان مدیر مالی شرکت دی موفق به انجام آن شده اید، چیست؟
مهم ترین عامل پیشرفت در هر شرکت ایجاد انضباط مالی است و تلاش کردم به سهم خودم این انضباط را به حداکثر برسانم. به عنوان مثال آیین نامه هایی که در خصوص معاملات و شفافیت های اطلاعات وجود داشت را با جدیت اجرایی کردیم و انتخاب پیمانکاران را طبق این آیین نامه ها از طریق مناقصه انجام دادیم. سرعت دادن به ثبت اسناد و مدارک و رویدادهای مالی و گزارش دهی به روز و دقیق نیز جزو نکات مورد تاکید من بود که خوشبختانه روند آن متحول شد.
نظم بخشیدن و به موقع شدن پرداخت حقوق کارکنان یکی دیگر از توفیقات مجموعه مالی شرکت بود. پرداخت ها پیش از این، دچار مشکل بود و حقوق ها سر وقت پرداخت نمی شد و جریان نقدینگی خوبی در شرکت وجود نداشت که بحمدلله با فعالیت مدیریت جدید شرکت این مهم نیز سامان مناسبی یافت و ضمن افزایش قابل توجه حقوق ها، زمان بندی پرداخت ها هم منظم شد.
زمانی که مدیریت جدید کار خود را آغاز کرد بخش عمده ای از دغدغه ما در حوزه مالیاتی بود. خوشبختانه در این بخش هم توفیق خوبی داشتیم و ما توانستیم در پرداخت حقوق دولتی به روز شویم و در حال حاضر بدهی به سازمان مالیاتی نداریم.
انتهای پیام