بازدید سایت : ۶۲۷۴۳

خواب‌آلودگی؛ خطری پنهان در جاده‌ ها

بررسی تصادفات و حوادث رانندگی نشان از تاثیر خواب آلودگی در بروز بسیاری از آن ها دارد، خواب آلودگی؛ خطری پنهان در جاده هاست که رعایت نکات ساده ای مانند استراحت کافی، کنترل مصرف دارو پیش از رانندگی و رعایت نکات بهداشتی می توان خطر آن را کاهش داد.

خواب‌آلودگی؛ خطری پنهان در جاده‌ ها
تین نیوز |

بررسی تصادفات و حوادث رانندگی نشان از تاثیر خواب آلودگی در بروز بسیاری از آن ها دارد، خواب آلودگی؛ خطری پنهان در جاده هاست که رعایت نکات ساده ای مانند استراحت کافی، کنترل مصرف دارو پیش از رانندگی و رعایت نکات بهداشتی می توان خطر آن را کاهش داد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، بر اساس اطلاعات رسمی راهور کشور خواب آلودگی رانندگان، نقش مستقیمی در ۲۱ درصد تصادفات مرگبار جاده ای در ایران دارد، تصادفاتی که سالانه جان افزون بر ۲۹ هزار نفر را می گیرد و خسارتی معادل پنج درصد درآمد ناخالص ملی یعنی حدود ۶۰ هزار میلیارد ریال به کشور وارد می کند.

بر اساس گزارش تحلیل های شورای تصادفات استان اصفهان نیز، سال گذشته دلیل اصلی وقوع تصادفات در استان بی توجهی رانندگان به هشدارهای پلیس، بی توجهی به جلو، سرعت غیرمجاز و خواب آلودگی رانندگان بوده که خواب آلودگی نقش موثری در این بین داشته و تشدید کنند دلایل دیگر نیز بوده است.

خواب آلودگی حین رانندگی که می تواند ناشی از مصرف دارو، کم خوابی، اختلالات خواب یا فعالیت شدید قبل از رانندگی باشد که موجب کاهش تمرکز، افزایش زمان واکنش و تصمیم گیری نادرست می شود، براساس تحقیقات صورت گرفته رانندگانی که بیش از ۱۰ ساعت بدون وقفه رانندگی می کنند، در معرض خطر بالای تصادف هستند.

پیش و حین رانندگی در مصرف دارو دقت شود

یک پزشک متخصص مغر و اعصاب گفت: خواب آلودگی تاثیر منفی زیادی بر عملکرد مغز بویژه در مواقعی که نیاز به واکنش سریع است، می گذارد و افرادی که دچار اختلالات خواب هستند و کسانی که داروهای خواب آور مصرف می کنند، نباید رانندگی کنند.

مرضیه رحیمی ادامه داد: رانندگی نیازمند تمرکز مستمر است و بطور معمول پس از هشت تا ۱۰ ساعت رانندگی، توانایی مغز برای تصمیم گیری بموقع کاهش چشمگیری می یابد و توصیه می شود پس هر ۲ ساعت رانندگی در سفرهای برون شهری، افراد یک استراحت ۱۵ دقیقه ای داشته باشند.

وی یادآور شد: مصرف دارو بویژه داروهای آرام بخش مانند دیازپام و آنتی هیستامین ها و الکل عملکرد مغز را مختل و خواب آلودگی را تشدید می کند و رانندگان پس از مصرف برخی داروها بویژه کدئین ها، فلوکستین ها و دفین هیدرینات ها باید از رانندگی اجتناب کنند.

وی خاطرنشان کرد: طیف گسترده ای از داروهای اعصاب موجب خواب آلودگی می شود و بطور معمول رانندگی پس از مصرف داروهایی که برای درمان افسردگی، رفع اضطراب، ضد تشنج و صرع مورد استفاده قرار می گیرند، توصیه نمی شود زیرا همگی این داروها خواب آور هستند.

وی گفت: عوارض خواب آوری برخی داروها تنها مشکل مصرف آن ها قبل رانندگی نیست و بطور کلی رانندگان باید پس از مصرف داروهایی که موجب تاری دید، سرگیجه، حالت تهوع، کُندی و یا ناهماهنگی حرکات و تحریک پذیری می شود، از رانندگی بویژه در مسافت های طولانی پرهیز کنند.

وی یادآور شد: رانندگان پیش از رانندگی های طولانی باید استراحت کافی، بمیزان دست کم هفت ساعت خواب را داشته باشند و دست کم ۱۲ ساعت پیش از رانندگی از مصرف داروهای خواب آور و الکل پرهیز کنند.

رحیمی گفت: توصیه می شود رانندگان از رانندگی بین ساعات ۲ تا پنج بامداد، اجتناب کنند، زیرا پژوهش های علمی نشان می دهد در بیشتر افراد عملکرد مغز در این ساعات رو به افول گذاشته و خطر تصادف افزایش می یابد.

رعایت نکات بهداشتی و تغذیه ای برای کاهش خواب آلودگی

یک پزشک عمومی نیز در این پیوند به ایرنا گفت: خواب آلودگی تأثیری مشابه مصرف الکل بر عملکرد راننده دارد و باید خواب آلودگی را یک خطر جدی در بروز تصادفات در نظر گرفت.

امیرعلی مهوری حبیب آبادی ادامه داد: عادات غذایی در رانندگی ایمن مهم است و رانندگان در سفرهای طولانی از پرخوری به ویژه مصرف غذاهای چرب و تخمیری مانند دوغ، خودداری کنند زیرا مصرف این گونه غذاها احتمال خواب آلودگی را افزایش می دهد.

وی تصریح کرد: گوش دادن به موسیقی، نوشیدن قهوه و چای، تهویه مناسب خودرو و مصرف آب در طول رانندگی به کاهش خواب آلودگی کمک می کند اما بهترین اقدام در صورت احساس خواب آلودگی، توقف فوری و استراحت است.

وی خاطرنشان کرد: داروهای سرماخوردگی، بیشتر خواب آور هستند و برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی و مصرف دارو، رانندگان باید نسب به رعایت نکات بهداشتی در طول سفر توجه بیشتری داشته باشند.

وی اظهار داشت: به مسافران نورزوی توصیه می شود کلاه، چتر، عینک، صابون و به طور کلی وسایل کمک توانبخشی متناسب را با خود همراه داشته باشند و دست های خود را به طور مرتب در طول سفر بشویند زیر شست شوی دست ها از سرماخوردگی و ابتلا به بیماری های مختلف چون اسهال و استفراغ جلوگیری می کند و مانع مصرف دارو و اختلال در رانندگی آن ها می شود.

محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت و درمان در شبکه اجتماعی خود نوشت: « پیشنهاد پویش «نه به تصادف» را با هدف حفظ سلامتی هموطنان عزیزمان، تقدیم هیات دولت کردم که با استقبال رئیس جمهور محترم، وزرا و همکاران ارجمند دولت همراه شد. امیدوارم با همراهی همه مسئولان و هم میهنان عزیز، امسال سفرهای نوروزی امن تر و با نشاطی را تجربه کنیم.»

در ادامه مسعود پزشکیان رئیس جمهور در پنجاه و ششمین جلسه هیات دولت درباره پویش «نه به تصادف» که گزارش آن از سوی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه شد، بر ضرورت اتخاذ مجموعه ای از تدابیر و اجرای اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با تصادفات جاده ای، با توجه به نزدیکی تعطیلات نوروز تأکید کرد.

پزشکیان بر ایجاد سیستم تشویق و تنبیه مناسب در زمینه رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی تأکید و خاطرنشان کرد: لازم است پویشی برای تشویق رانندگانی که درست رانندگی می کنند ایجاد شود و در مقابل جرائم برای رانندگانی که اقدامات پرخطری مانند تردد با سرعت غیرمجاز دارند، تشدید شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.