۲۶.۵ درصد انتقال کرونا در وسایل حمل و نقل عمومی است
معاون کل وزارت بهداشت گفت: گرچه ویروس کرونا اقشار مختلف را درگیر ساخته اما شدت بیماری در اقشار ضعیف و فقرا بیشتر است.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: گرچه ویروس کرونا اقشار مختلف را درگیر ساخته اما شدت بیماری در اقشار ضعیف و فقرا بیشتر است.
به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، ایرج حریرچی، ظهر شنبه در ویدئو کنفرانسی با خبرنگاران اظهار کرد: گرچه ویروس کرونا اقشار مختلف را درگیر ساخته اما شدت بیماری در قشرهای ضعیف و فقرا بیشتر است و در کشور آمریکا مرگ و میر در سیاه پوستان دو برابر سفید پوستان است.
وی افزود: اثرات اقتصادی نیز بر قشر ضعیف بیشتر است و این افراد در معرض از دست دادن شغل هستند، کشور ما هم با تحریم هم با کرونا مبارزه میکند و به دلیل کاهش درآمد نفت نیاز کمک اقشار و سازمانهای مردم نهاد به افراد ضعیف جامعه مشهود است.
معاون کل وزارت بهداشت، گفت: استفاده از ماسک برای بیماران مبتلا به کرونا و افرادی که از این بیماران نگهداری میکنند ضروری است، گرچه استفاده از ماسک برای مردم عادی مفید است ولی سازمان جهانی بهداشت میگوید اگر شما فرد سالمی هستید توصیه میشود زمانی از ماسک استفاده کنید که از یک فرد مبتلا نگه داری میکنید.
حریرچی افزود: بهترین روش نگهداری و مراقبت از دستها شست و شوی ۲۰ ثانیهای با استفاده از آب و صابون است و نیاز نیست از محلولهای ضدعفونی کننده مادام استفاده کرد چراکه استفاده زیاد این مواد آسیب زا است.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: راههای جایگزینی که میتوان برای قرنطینه استفاده کرد؛ شناسایی افراد ناقل، انجام تستهای تشخیصی، ایزوله و قرنطینه کردن افراد مبتلا و افزایش نیروی اجرایی برای اجرای این طرحها است.
وی گفت: شدت بیماری کرونا و مرگ و میر آن در قشر ضعیف و فقیر جامعه بیشتر است. علت اصلی این مسئله دسترسی کمتر به امکانات بهداشتی و درمانی مناسب است. اثرات اقتصادی کرونا بر اقشار ضعیف بسیار بیشتر از اغنیا است. ایران در حال حاضر هم با تحریم و هم با کرونا مقابله میکند. دولت به دلیل کاهش قیمت نفت نیاز به کمک به اقشار ضعیف از طرف خود مردم و خیرین دارد.
حریرچی بیان کرد: علت اصلی مرگ و میر ایرانیان بیماریهای قلبی عروقی سرطان و دیابت است. اخیراً مراجعات به مراکز بهداشتی و درمانی به علت بیماریهای غیر کرونا به شدت کاهش پیدا کرده است و علت اصلی آن ترس از کرونا و بسته شدن مراکز خصوصی است. این موضوع باعث پیشرفت انواع بیماریها و امکان کمتر موفقیت درمان در بعضی بیماریها است. لذا قریب به اتفاق مراکز دولتی و وابسته به نهادهای عمومی و اکثر مراکز خصوصی از این هفته و حداکثر اوایل هفته بعد فعالیت معمول خود را با رعایت مسائل حفاظتی انجام خواهند داد. دستورالعمل چگونگی فعالیت مطبها در دوره همهگیری کرونا چهارشنبه ابلاغ شده و دستورالعمل جراحی نیز امروز ابلاغ خواهد شد. استفاده از ماسک برای بیماران مبتلا به کرونا و افراد مراقب آنها ضروری است.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: مبنای طرح فاصله گذاری اجتماعی هوشمند هم ملاحظات اقتصادی است و هم ملاحظات بیماری و مبتلایان است. در بازگشاییها معیار اولیه بهداشتی و درمانی است و بعد درآمد مردم است. یکی از خصوصیات این طرح ارزیابی مکرر است و به میزان بازگشایی نتیجهها دیده میشود و مراحل طرح اجرایی میشود.
وی ادامه داد: حمل و نقل عمومی عامل ۲۶.۵ درصد انتقال کرونا در کشور بوده است، مدارس ۱۱.۵ و دانشگاهها ۷ درصد نقش دارند، حمل و نقل عمومی به دلیل اینکه مردم از آنها برای ترددها استفاده میکنند میتواند خطرناک باشد، خوشبختانه عوامل شهرداری همکاری کردند و فاصله گذاریهایی که در مترو و تاکسی و اتوبوس پیش بینی شده تدابیر خوبی است ولی باز هم باید بررسی کنیم ببینیم این تدابیر کارساز است یا خیر.
حریرچی گفت: بازگشایی مشاغل مختلف به خودی خود در دو صورت بررسی میشود یک اینکه چقدر برای ویروس کرونا تأثیر دارد و دوم اینکه از نظر حمل و نقل و تأثیری که فعالیت مجدد مشاغل بر حمل و نقل دارد، مورد بررسی قرار میگیرد.
به گفته معاون کل وزارت بهداشت، تا زمانی که دارو و واکسن کشف و در اختیار دسترسی مردم قرار بگیرد (نه در آزمایشگاهها) این ویروس در کشورها ماندگار است و میتواند اثرات قابل توجهی بر اجتماع و اقتصاد داشته باشد.
وی ادامه داد: ۶۰ الی ۷۰ درصد ترافیک و تردد شهری تهران برخلاف ترددهایی که روزهای قبل زیاد شده و عکسهایی که منتشر شده، کاهش داشته است و دولت فقط نمیتواند افرادی که حقوق ثابت یا پس انداز دارند را در نظر بگیرد و باید هم اقتصاد و هم بهداشت و درمان را با هم در نظر بگیریم.
حریرچی تصریح کرد: یکی از فرصتهایی خوبی که در این زمان فراهم شده این است که از طرح درمان در منزل استفاده کنیم، به عنوان مثال شرکتهایی هستند که میتوانند در خانه آزمایش را از بیمار بگیرند. این روشها هزینههای کل را کاهش میدهد و در وقت هم صرفه جویی میشود که به دنبال فراگیرتر شدن این طرح هم هستیم.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: تا ۱۸ ماه از شروع بیماری نمیتوان افق روشنی برای تهیه دارو و واکسن برای این بیماری دید، بهترین داروها برای درمان این ویروس ۵۰ درصد تأثیر دارد و هنوز داروی این بیماری کشف نشده و داروهای عنوان شده نهایتاً میتواند یک روز از طول مدت بستری را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه علت اصلی مرگ و میر ایرانیان بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و دیابت است، تاکید کرد: اخیراً مراجعات به مراکز بهداشتی و درمانی به علت بیماریهای غیر از کرونا به شدت کاهش پیدا کرده و علت اصلی آن ترس از کرونا و بسته شدن مراکز خصوصی است.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: این موضوع باعث پیشرفت انواع بیماریها و امکان کمتر موفقیت درمان در بعضی بیماریهاست. قریب به اتفاق مراکز دولتی و وابسته به نهادهای عمومی و اکثر مراکز خصوصی از این هفته و حداکثر اوایل هفته بعد فعالیت معمول خود را با رعایت مسائل حفاظتی انجام خواهند داد.
حریرچی گفت: در مورد بازگشایی مدارس و دانشگاهها هیچ عجلهای وجود ندارد و اولویت اول با تولید و کسب و کار بوده است، ما باید نمودار منحنی را بسنجیم و میزان ابتلاء و موارد بستری در بیمارستانها و…، را بررسی کنیم تا بتوانیم نظر قطعی در مورد تعطیلی یک بخش یا آغاز به کار آن را بدهیم.
وی ادامه داد: بخش خصوصی در تمام دنیا تابع ملاحظات اقتصادی خاص خود است، همچنین قانون کار یعنی وزارت رفاه در این زمینه باید نظارت داشته باشد و وزارت بهداشت در مورد موارد درمانی ناظر بر بخشهای خصوصی است و نمیتواند به عدم نیاز و جذب کادرهای درمانی دخالت کند. بیمارستانهای خصوصی ما در تمام تعطیلات نوروز معمولاً تعطیل بوده و فقط به موارد اورژانسی میپرداختند و این تعطیلیها و عدم نیروها ربطی به تعطیلیهای کرونایی ندارد و خسارتهایی که عنوان میشود که بیمارستانهای خصوصی ۷۰ درصد خسارت دیدهاند را ما تأیید نمیکنیم و البته به زودی این بخشها باید شروع به کار کنند.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: اینکه کدام استان منشأ کرونا بوده کنجکاوی خبرنگاران و مردم است، بالاخره ادعاهایی وجود دارد که ویروس در بهمن ماه وارد کشور شده و در چند استان هم بوده است چراکه وقتی ما در آخر بهمن ماه فوتی بر اثر کرونا داریم یعنی قبل تر کرونا وارد ایران شده و دوره کمون و نهفتگی خود را گذرانده است.
حریرچی گفت: ماسک N۹۵ فقط در مواردی که افراد با بیماران مبتلا و در وضعیت شدید ارتباط دارند استفاده کنند و حتی اگر از یک بیمار کرونایی با وضعیت عادی نگهداری میشود استفاده از ماسک N۹۵ ضروری نیست.
حریرچی گفت: علم ما در مورد این ویروس بسیار کم است و اظهار نظرها به علت نقص علمی جهان است. باید چند هدف را در این زمینه تعقیب کنیم. بیماری زایی و مرگ و میر ویروس باید کاهش پیدا کند و این بیماری زایی باید در حدی باشد که سیستم بهداشت و درمان کشور از لحاظ نیرو و تخت پاسخگو باشد و تحلیل نرود. همچنین اثر اقتصادی و اجتماعی آن باید به حداقل برسد.
معاون وزیر بهداشت اظهار کرد: برخی کشورهای آفریقایی اعلام کردهاند که از ابتدا نمیتوانند لاک دان را اجرا کنند و حداکثر میتوانند لاک دان نصفه و نیمه را اجرایی کنند، زیرا مردم این کشورها به غذا نیاز دارند. در هیچ جای دنیا به جز ووهان نتوانستند لاک دان را اجرایی کنند. این بحث نباید خیلی فرسایشی شود و باید با تعادل و تدبیر در این زمینه تصمیم گیری شود.
معاون وزیر بهداشت گفت: با تدابیر اندیشه شده ما تا پاییز با این بیماری درگیر خواهیم بود.
حریرچی گفت: تهران و خصوصاً شهرستانهای استان تهران، میتواند پاشنه آشیل کنترل ویروس باشد. ترددهای تهران و شهرستان تهران، تراکم زیاد جمعیت، در واحد سطح و واحد ارتفاع، نگران کننده است. بنابراین میتواند عامل انتقال شدید باشد.
وی خاطرنشان کرد: در اکثر استانهای کشور ما منحنی ابتلاء و مرگ و میر نزولی شده است، گرچه در بعضی استانها افزایش شیوع داریم که شدید نیست. پیشبینیها این بوده که اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت بیماری رو به کاهش باشد، اما به معنای آن نیست که بیماری صفر شود. این به مسائل مختلف بستگی دارد. در خود چین هم نصف موارد در ووهان بوده و نصف موارد دیگر در سایر شهرها بوده است که توانستند با روشهای غربالگری کنترل کنند. هیچکس ادعا نمیکند که آخر اردیبهشت یا هر ماهی، ویروس به هیچ عنوان در کشور نیست، بلکه گفته میشود ویروس قابل کنترل است و با توجه به رفتارهای مردم و تغییرات آب و هوایی چه اتفاقی خواهد افتاد و ببینیم آیا این ویروس هم مثل آنفلوانزا حساس به گرم شدن هوا هست یا خیر. این تصور درست نیست که کشورها بدون کشف دارو، کشف واکسن یا تغییر قابل توجه در ویروس بتوانند این ویروس را از بین ببرند. مگر اینکه اکثر مردم ایمن شده باشند که آن هم در فاصله زمانی کوتاه مدت حاصل نمیشود.
حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه چند نوع روش درمانی کرونا در کشور دنبال میشود و اساساً چند درصد بیماران کرونا بدون دارو بهبود مییابند گفت: اصولاً ۸۰ درصد بیماران که کم علامت و یا بی علامت هستند که بدون درمان خاصی بهبود پیدا میکنند و تعداد قابل توجهی از افراد که مراجعه سرپایی دارند باز بدون درمان خاصی بهبود پیدا میکنند.
وی ادامه داد: برای بیماران سرپایی یک داروی ضد مالاریا و یک داروی ضدالتهاب که ناپروکسن است، استفاده میشود که این دو دارو میتوانند وضعیت بیماران کرونایی را بهبود ببخشند.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: در مبتلایان شدید دو نوع درمان داریم یکی برای خود ویروس است که اثرات را کم کند و دیگری که به دو دسته تقسیم میشود. هنگامی که فردی به این بیماری مبتلا میشود باکتریهای دیگر هم روی ریه سوار میشوند که باید اینها از بین برده شود و داروهای لازم برای آنها تجویز میشود و همچنین به دلیل این بیماری التهاباتی هم در دستگاههای بدن ایجاد میشود که اینها هم باید درمان شود.
وی تصریح کرد: تا به امروز ۳۷۱ هزار و ۵۰۰ نفر از اصناف و مشاغل در سایت اعلام شده ثبت کرده و کد رهگیری دریافت کرده و پروتکلهای لازم را دریافت کرده اند.
حریرچی در پایان گفت: ۹۸ پروتکل برای ۱۲ هزار شغل تهیه شده که در این سایت وجود دارد.