تردد و تملک کدام خودرو کلاسیک جرم محسوب میشود؟
تردد خودروهای پلاک سفید یا پلاک قدیم به دلیل نداشتن پلاک رسمی ملی، جرم محسوب می شود اما تملک و انتقال آن ها به روش قولنامه ای مشکلی به همراه ندارد.
تردد خودروهای پلاک سفید یا پلاک قدیم به دلیل نداشتن پلاک رسمی ملی، جرم محسوب می شود اما تملک و انتقال آن ها به روش قولنامه ای مشکلی به همراه ندارد.
به گزارش تین نیوز به نقل از دنیای خودرو، چندی پیش وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مراسم رونمایی از اولین شناسنامه بین المللی خودروهای کلاسیک، پیکان را نوستالژی ملی دانست و گفت: «با وجود پیشرفت های صورت گرفته خودروهای دیگری جایگزین پیکان شده اند اما باید ارزش و اعتبار آن را به عنوان میراث تمدنی حفظ کنیم.»
عزت اله ضرغامی ادامه داد: «پیکان خاطرات چند نسل است، مردم خاطرات شیرینی از این خودرو دارند و با آن زندگی کرده اند.»
وی درباره عملکرد صنعت خودرو در چند سال اخیر بیان کرد: «شرکت ایران خودرو، سرمایه ملی محسوب می شود که باید همراه با دیگر شرکت های تولیدکننده، خودروهای باکیفیت را که حق مردم است، تولید و عرضه کند.»
در ادامه این مراسم، رئیس کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ایران نیز در مراسم رونمایی از اولین شناسنامه بین المللی خودروهای کلاسیک گفت: «کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، اقدامات بسیاری در بخش اتومبیلرانی برای گسترش فرهنگ گردشگری در کشور داشته است.»
وی افزود: «با حضور رئیس FIVA از اولین شناسنامه بین المللی خودروهای تاریخی در ایران رونمایی شد که مالکان می توانند با این شناسنامه در مسابقات و رویدادهای جهانی شرکت کنند.»
صوفی ادامه داد: «حدود ٨٠کشور عضو فیوا هستند که ایران عضویت سی ام را دارد و از این پس باتوجه به گسترش همکاری های بین المللی مالکان خودروهای پلاک تاریخی می توانند از مزایای این پلاک بهره ببرند.»
تیدو برسترس، رئیس فدراسیون بین المللی وسایل نقلیه تاریخی نیز با اشاره به جذابیت های ایران در این حوزه افزود: «مفهوم خودروهای تاریخی از نظر فیوا، وسیله نقلیه با قدمتی بیش از ۳۰سال است که اصالت خود را حفظ کرده باشد و به صورت روزمره استفاده نشود. به این ترتیب این وسیله نقلیه یک میراث تاریخی به حساب می آید و سازمان های بین المللی چون اتحادیه اروپا و یونسکو هم آن را قبول دارند و ما در فیوا نقش حفظ آن ها را داریم.»
برسترس ادامه داد: «اولین خودرویی که باعث صنعتی شدن ایران شده، پیکان است و باید در رده میراث تاریخی قرار بگیرد و این انتخاب بسیار مناسبی است.»
بررسی کلاسیک ها از نظر قانونی و اسنادی
خودروهای کلاسیک مستقل از زمان تولید، مدل و تعداد سیلندر قابل نقل و انتقال هستند و هیچ تفاوتی با سایر خودروهای تولید داخل یا وارداتی ندارند. اما می توان خودروهای کلاسیک موجود در بازار ایران را از نظر قانونی و اسنادی به چهار گروه مجزا تقسیم بندی کرد.
گروه اول کلاسیک های رسمی و قانونی هستند که از نظر دادوستد و نقل وانتقال رسمی، تفاوت چندانی با خودروهای معمولی داخلی یا خارجی روز بازار ندارند. فقط مانند سایر خودروهای مسن تر از پنج سال، نیازمند معاینه فنی معتبر و پرداخت عوارض شهرداری هستند. دسته دوم، کلاسیک های پلاک سفید هستند که ضمن داشتن اسناد و مدارک معتبر، هنوز از پلاک منسوخ شده قدیمی بهره می برند.
به عبارت دیگر، این گروه از خودروها (یا موتورسیکلت های) کلاسیک در زمان طرح جایگزینی پلاک ملی، در این فرآیند شرکت نکرده و امروزه از آن ها با عنوان خودروهای پلاک سفید یا پلاک قدیم یاد می شود. این کلاسیک ها تنها به عنوان یک دارایی شخصی و به صورت قولنامه ای (بدون ثبت رسمی محضری) قابل انتقال هستند و از دیدگاه قانون فروش مانند یک دارایی معمولی نظیر لپ تاپ و دوچرخه معامله می شوند و به صورت رسمی قابلیت انتقال ندارند. تردد این گروه از خودروهای کلاسیک به دلیل نداشتن پلاک رسمی ملی، جرم محسوب می شود اما تملک و انتقال آن ها به روش قولنامه ای مشکلی به همراه ندارد.
گروه بعدی به کلاسیک های مهاجر معروفند. داستان کلاسیک ها از این جا به بعد کمی پیچیده می شود. برخی خودروهای کلاسیک هستند که اسناد احراز هویت و اثبات وجودی آن ها در سیستم ملی کشور موجود نیست. این گروه از خودروها معمولا با نام مهاجر شناخته می شوند.
خودروهایی که سابقه حضور رسمی در سیستم ثبت ملی کشور ندارند و هیچ سندی مبنی بر داشتن اصالت و تملک از آن ها در دسترس نیست و می توان با اطمینان گفت که به روش های غیرقانونی به کشور واردشده و در نتیجه هیچ سند رسمی از مراحل ترخیص آن ها از گمرک یا حضور آن ها در خیابان های کشور وجود ندارد. حتی تملک این گروه از خودروهای کلاسیک جرم محسوب می شود چه برسد به تردد با آن ها. نقل وانتقال این دست خودروها نیز به صورت قولنامه ای و دست به دست انجام می شود چرا که غیرقانونی بودن آن ها در فرآیند ثبت رسمی مشخص شده و در صورت کشف، خودرو مصادره و مالک به صورت کیفری تحت تعقیب قرار می گیرد. دسته دیگر کلاسیک های ارتقایافته نامیده می شوند. این خودروهای کلاسیک به پیشرانه های فابریک و استاندارد ثبت شده مجهز نیستند.
به عبات دیگر، پیشرانه این خودروها بنا به هر دلیل با نمونه دیگر (معمولا نمونه مدرن تر یا قدرتمندتر) جایگزین شده است که به این فرایند، تغییر پیشرانه یا انجین سوآپ (Engine Swap) می گویند.
در فرآیند جایگزینی پیشرانه برای این خودروها دو روش وجود دارد. روش اول؛ روش رسمی، قابل ثبت و کاملا قانونی است. اما روش دوم؛ شیوه غیرقانونی جایگزینی پیشرانه با تعداد سیلندر بیشتر (چهار به شش سیلندر، شش به هشت سیلندر و...) است که از دیدگاه قانونی قابلیت ثبت رسمی ندارند. تردد با این خودروها جرم محسوب می شود و پیگیری کیفری در بر خواهد داشت.